SNR vrea sa ia un credit de pana la 5 milioane de euro pentru achizitia primelor doua licente de televiziune digitala terestra din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 21 iulie 2010, 15:07 Economie | Telecom


 documente
(21 Iul 2010) PDF, 400KB
Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vrea sa contracteze un credit bancar de pana la cinci milioane de euro, pe o perioada de cinci ani, pentru achizitionarea primelor doua licente de televiziune digitala terestra din Romania, potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Pentru aceste servicii bancare, compania detinuta de stat a lansat o procedura de negociere accelerata, valoarea estimata a contractului fiind de 1,2 milioane euro (fara TVA).

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente din partea ofertantilor prin care sa se incheie acest contract de credit bancar pentru plata licentelor de televiziune digitala terestra este 26 iulie 2010.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 2 august, in aceeasi zi urmand sa se deschida si ofertele depuse.

Conform informatiilor din caietul de sarcini, rambursarea creditului se va face in maximum 5 ani de la semnarea contractului de finantare in transe trimestriale egale; data primei rambursari va fi primul trimestru din 2012, ulterior termenului de trecerea la transmisia digitala – utilizarea efectiva a licentelor.

 • Ce promite SNR: 14 programe TV vor putea fi receptionate de cel putin 80% din populatie pana la sfarsitul anului 2011

SNR mentioneaza in caietul de sarcini ca "initiaza ample proiecte investitionale pe televiziunea digitala in cadrul strategiei nationale de digitalizare, propunandu-si sa castige doua licente ce vor fi scoase la licitatie si sa fie principalul jucator pe piata televiziunii digitale in Romania avand in vedere traditia de broadcaster, infrastructura si know-how-ul de care dispune, cat si prevederile Legii 41/1994 republicata, ca Lege organica prin care societatea este obligata sa presteze aceste servicii".

Ce va face daca va castiga licitatiile?

"Implementarea a doua multiplexe la nivel national se va face in 80 de amplasamente proprii, iar pe fiecare multiplex vor putea fi transmise sapte programe la nivel national ce vor putea fi receptionate de cel putin 80% din populatie pana la sfarsitul anului 2011", se arata in document.

 • Sindicalistii SNR se plang de disponibilizari mascate si spun ca fara cel putin una din aceste licente compania ar putea falimenta

Sindicalistii din SNR au avertizat marti ca in cadrul societatii se incearca disponibilizarea mascata a circa 800 de angajati, contrar prevederilor din legislatia muncii si a Contractului Colectiv de Munca.

Mai precis, Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR (Radiocom) a atentionat ca Ordonanta de Urgenta cu programul de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor SNR promovata de ministerul Comunicatiilor si adoptata in luna mai din acest an, in care se prevede relocarea a 763 de salariati incalca legislatia.

Mai mult, Constantin Campeanu, presedintele acestei federatii a precizat pentru HotNews.ro ca fara macar unul din cele doua multiplexe, SNR ar putea intra in faliment ca urmare a datoriilor pe care le are de achitat.

In pofida insistentelor HotNews.ro, pana la acest moment oficialii Ministerului Comunicatiilor si ai conducerii SNR nu au facut nici un comentariu fata de aceste acuze.

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar trebui sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In schimb autoritatile promit o noua platforma de difuzare a semnalului TV, complementara platformelor de emisie prin cablu sau satelit, respectiv platforma digitala terestra.

Castigatorii primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra (n.r un multiplex este un grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise digital pe cale radio terestra), prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV in format digital ar trebui sa fie desemnati in toamna acestui an, iar caietele de sarcini au fost deja cumparate de 7 companii: RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1917 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ciudata birocratia (Miercuri, 21 iulie 2010, 16:04)

  gigi [anonim]

  statul ia credit de la banca ca sa plateasca statul? :-s
 • +1 (1 vot)    
  Comision (Miercuri, 21 iulie 2010, 16:33)

  Vasile [anonim]

  Deci pt un credit de 5 mil ei primesc 3mil (daca numai comisionul de intermediere ajunge la 1,5mil + taxe si alte spagi).
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte interesant (Joi, 22 iulie 2010, 0:55)

  br [anonim]

  RSC/RDS jucator triple play ...de ce sa faca retea terestar DVB- T si s atransmita un mux gratuit ?
  Asta ar insemna s aisi faca singura concurenta la DIGI SATELIT... unde se plateste si la abonatii d ecablu, und eiar se plateste abonament
  Romtelecom jucator triple play aceiasi situatie, introduce iptv, distribuie programe prin satelit si isi taie creanga de sub picioare difuzand 7 programe gratuit
  Media pro...are retea de emitatoare de mare putere care culmea, functioneaza in amplasamentele SNR , pe acelasi sitem radiant cu emitatoarele SNR.
  Programele lor sunt transmise de catre toti operatorii de cablu si satelit. contra cost De ce vor sa le transmita si terestru oare ? mai ales ca au declarat, si ei si Antema ca nu-i intereseaza muxurile gratuite .
  In concluzie autohtonii nu prea au motive
  Bulgarii...nu comentez

  Austriecii si francezii
  Austreicii sunt cel mai mare operator dvb-t din Austria ..si singurl daca nu ma insel.
  Daca va uitati pe site-ul lor reteau este formata tot din emitatoare de mare putere amplasate pe inaltimi. Etse evident ca asemena retea nu mai poate cosntrui nimeni la ora asta in ro, numai racordurile la reteaua de alimentare cu energie electrica, de medie tensiune ar costa o avere ca sa nu mai socotim amplasamentul si pilonul.
  Dra reteau exista..este reteaua SNR:
  SNR nu are bani deocamdata pentru trecerea la digital a emitatorelor , suma estimata de catre cei de la SNR la aprox 60 mil euro.
  Nimeni nu a anticipat insa ca ANCOM va cere in caietul de sarcini polarizare verticala...motivatia o puteti citi pe site-ul ANCOM si nu o comentez.
  Asta inseamna inca cateva miliane bune de euro poate peste 10 deoarece sistemele radiante in RO sunt cu polarizare orizontala.
  In concluzie, retea exista dar nu sunt bani.
  Si aici intra in scena austriecii si francezii dupa principiul, "noi cu caii, ei cu actorii" ( SNR cu reteaua, cel care castiga mux-ul cu banii.
  In ce forma se va concretiza aceasta "colaborare" vom vedea.
  • +1 (1 vot)    
   la foarte interesant (Joi, 22 iulie 2010, 7:24)

   lucas23 [anonim] i-a raspuns lui br

   Sunt cateva precizari de facut:
   1. Media Pro are emitatoare de mare putere aprox.5Kw care functioneaza pe sistemele radiante ale SNR,numai ca nu sunt de televiziune ci de radiodifuziune.
   2. Majoritatea covarsitoare ale emitatoarelor TV ale SNR,pot fi convertite usor in digital.Nici vorba de suma amintita.Poate daca va referiti la costurile ce implica trecerea de la un grad de acoperire de 80% la unul de 95% ,ce implica achizitionarea de noi echipamente.
   • +1 (1 vot)    
    corectura (Joi, 22 iulie 2010, 23:00)

    danila [anonim] i-a raspuns lui lucas23

    Media Pro are si emitatoare de televiziune care functioneaza pe sistemele radiante ale SNR- lucrez intr-o statie unde exista un asemenea emitator de 10kW;
  • +1 (1 vot)    
   Polarizare Hsi V (Joi, 22 iulie 2010, 12:40)

   IQ-Max [anonim] i-a raspuns lui br

   Sistemele radiante actuale (antenele de emisie) prin care se transmit programele Tv analogice nu mai pot fi utilixate in transmisiile DVB-T deoarece aceste transmisii se fac in banda IV-V la frecvente foarte mari, elementii unei antene (dipoli, directori si reflectori) au dimensiunile functie de lungimea de unda, in general, dimensiunile sunt egale cu jumatate din lungimea de unda. Lungimea de unda, care se noteaza cu litera greceasca lambda este invers proportionala ci frecventa purtatoarei si se calculeaza cu formula: Lambda = C/F In formula C=viteza luminii iar F este frecventa de emisie a undei purtatoare care poarta spre antena de receptie informatia de tip analogic sau in cazul nostru de tip digital. Dupa cum se vede din formula lugime de unda (lambda) este direct proportionala cu vit. luminii si invers proportionala cu frecventa. In concluzie la frecventa mare lungimea de unda va fi mica (scurta) deci si elementii antenelor atat de la emisie cat si la receptie vor fi scurti. Deci vor fi necesare antene de o constructie noua care vor putea fi montate atat pentru a emite semnalul (unda purtatoare sau frecventa purtatoare) polarizata orizontal H cat si pentru a emite semnalul polarizat vertical V. Actual in Romania
   sunt emitatori de televiziune care au antene de emisie atat cu polarizare verticala cat si orizontala. Prin polarizare diferita se obtine un plus de protectie impotriva perturbatiilor si intermodulatiilor dintre doua sau mai multe emitatoare invecinate.
   • +1 (1 vot)    
    sistemele radiante (Joi, 22 iulie 2010, 13:18)

    br [anonim] i-a raspuns lui IQ-Max

    Sistemele radiante actuale ale SNR sunt exact in banda alocata dvb-t , sunt instalate acum 5 ani
    Sistem radiant cu dubla polarizare pentru broadcasting nu cred ca are vreo ratiune probabil ca puteti da un exemplu concret ca sa putem discuta.
    In rest, teoria pe care ai prezentat-o este corecta dar nu are obiect.
    Standardul ETSI pentru DVB-T nu impune polarizarea verticala.
    Polarizarea verticala poae fi o solutie mai buna decat cea orizontala in cazul DVB-T ..mobil dar pana cand se va trece la asa ceva va mai curge multa apa pe Dambovita
    Va reamintesc ca tot ce ati scris in privinta perturbatiilro si intermodulatiilor este aplicabil in transmisia anlogica si nu mai este valabil in DVB-T SFN .Tocmai asta a fost una din ratiunile tehnice a trecerii la DVB-T pe plan mondial
    Mai actualizati-va cunostintele in doemniu, ati ramas putin in urma dar puteti recupera
 • -1 (1 vot)    
  trecerea la televiziunea digitala terestra (Joi, 22 iulie 2010, 1:01)

  ilie aurel [anonim]

  cel mai bine ar fi sa castige licitatia de trecere la televiziunea digitala terestra o companie straina pentru a limita in acest fel monopolul
 • +1 (1 vot)    
  si daca (Joi, 22 iulie 2010, 6:34)

  tepelus [anonim]

  si daca nu cistiga licitatia, creditul e garantat tot de stat
  interesanta lupta asta pentru a oferii un serviciu gratuit lpe 80% din teritoriu Romaniei, si pe investitii destul de banoase Alo SRI SIE ce ne puteti spune despre asta, sau (nu) e interes national,,,,,,
 • +1 (1 vot)    
  O multime de intrebari fara raspuns (Joi, 22 iulie 2010, 8:54)

  Foarte Interesant..continuare [anonim]

  ..Daca cuineva va "inchiria" reteaua SNR si astfel aceasta va dveni operator de retea in definitia legii audiovizualului, distribuitorul de programe , cel care va castiga muxurile va deveni, cel putin in relatia cu SRTV un intermediar deoarece banii platiti de SRTV pentru serviciile SNR vor merge, o parte din ei catre societatea respectiva. Nu imi dau seama cum va incasa castigatorul unui mux bani de le ceilalti prodfucatori de programe importanti pentru ca 14 programe gratuite digitale pentru 80% din populatie constituie o concurenta importanta pentru retelel de cablu in contextul actualei recesiuni. Cblistii platesc ca sa ii difuzeze ori in cazul in care posturile importante vor accepta s afie difuzate "over the air" gratis, atunci cablistii ar putea cere acestora aceiasi "favoare". De fapt au si dat semnale in aceasta directie.
  Si totusi cineva castiga ceva din toata chestia asta.
  Cei de la PRO TV . OricIne ar castiga muxurile, sistemele radiante ale SNR trebuie modificate pentru a trece de la polarizarea orizontala la cea verticala pentru ca asa vrea ANCOM. Asta se va realiza tot de catre SNR , cu bani proprii sau cu banii celui care va castiga muxurile.
  PROTV poate va plati o chirie mai mare dar nu va avea nici o bataie de cap suplimentara in aceasta privinta.
  Oricum ar fi reteaua SNR fiind singura din tara nu poate fi scoasa din ecuatia DVB-T.
 • +1 (1 vot)    
  Ultima Sansa!!! (Joi, 22 iulie 2010, 12:08)

  IQ-Max [anonim]

  In primii ani cand in Romania s-a introdus telefonia mobila Ministerul Comunicatiilor, care detinea in teritoriu prin Directiile de Radio si Televiziune ( directia Iasi, Cluj , Timisoara Craiova si Bucuresti ) infrastructura de piloni si radiorelee, a pierdut sansa de a se implica in transmisiile digitale de date pentru telefonia mobila. Au fost interese si comisioane grase si astfel piata a fost penetrata si ocupata de companiile straine. Acum daca sindicatele din Radiocomunicatii SA, nu vor fi destul de vigilente, sau daca vor fi lideri care se vor preta la mita si comisioane de ordinul sutelor de mii de euro, televiziunea digitala terestra din Romania va incapea bine inteles pe mana unor companii straine iar Radiocomunicatii Sa va intra in faliment. Si asa sunt interese ca televiziunea digitala terestra sa nu fie intodusa, sau sa fie mult intarziata. Companiile puternice de CATV se simt amenintate si vor sabota implementarea televiziunii digitale terestre in Romania. In multe tari europene DVB-T (digital-video broagcastig terestrial) este introdusa de cativa ani. Romania insa conform traditiei ramane totdeauna de caruta. Cititi mai multe: http://www.dvbt.ro/
  • +1 (1 vot)    
   sunteti din nou in eroare (Joi, 22 iulie 2010, 17:33)

   br [anonim] i-a raspuns lui IQ-Max

   Inca din 1998 s-au montat liniile digitale de transmisie date cu capacitate de 155 Mb SDH si extinderea retelei a continuat ajungand la acoperore nationala
   Capacitatea este folsita la maxim ,de catre diversi transportatori de date intr-o vreme zapp ocupa apropae 70% din intreaga capacitate de transport
   Daca va referiti ;a faptul ca nu au reusit sa ia nici o licenta de telefonoie mobila sau ca nu s-a implicat in televiziunea prin cablu asta este o alta poveste


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by