​Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a inregistrat un profit net de 227 milioane euro in trimestrul incheiat la sfarsitul lunii iunie din acest an, in scadere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul concurentei venite din partea iPhone si a telefoanelor bazate pe sistemul de operare Android al Google, informeaza Bloomberg. Scaderea este mai accentuata decat estimasera analistii Bloomberg care preconizau ca Nokia va inregistra un profit net de 285 milioane euro in trimestrul mentionat.

In timp ce vanzarile au crescut cu 0,9% pana la 10 miliarde euro, in trimestrul incheiat in luna iunie din acest an, profitul net al companiei finlandeze a scazut la 227 milioane euro fata de 380 milioane euro in acelasi trimestru al anului anterior.

Rezultatele scazute ale Nokia sunt puse pe seama esecului de a aduce pe piata un rival puternic pentru terminalele iPhone ale Apple. Valoarea actiunilor Nokia a scazut cu doua treimi de la lansarea iPhone in iunie 2007, in ultima vreme inmultindu-se speculatiile ca Nokia si-ar cauta un nou director executiv care sa-l inlocuiasca pe actualul sef, Olli-Pekka Kallasvuo.

Reuters noteaza ca, dupa prezentarea acestor rezultate financiare, un purtator de cuvant Nokia nu a dorit sa comenteze daca Olli-Pekka Kallasvuo are in continuare sprijinul echipei de conducere a companiei. La inceputul acestei saptamani, surse citate de Reuters au declarat ca Nokia isi cauta un nou director executiv, in timp ce Wall Street Journal a informat, tot pe surse, ca Olli-Pekka Kallasvuo ar putea fi inlocuit chiar in aceasta luna.

Apple a raportat in aceasta saptamana o crestere cu 78% a profitului net pentru trimestrul incheiat in iunie 2010, pana la 3,25 miliarde dolari, peste asteptarile analistilor.