Telefonul iPhone 4 nu se vinde oficial pe piata romaneasca, insa magazinele online il au in oferta si il pot aduce la comanda, dar problema este pretul exorbitant, pornind de la 7.300 lei si ajungand la 10.000 de lei. Pretul este valabil pentru terminale care nu au fost codate niciodata, iar livrarea se face intr-un interval cuprins intre o saptamana si trei saptamani din momentul comenzii ferme. Spre comparatie, preturile tabletei iPad la magazinele online variaza intre 2.400 si 5.500 lei.

iPhone 4 e pentru moment la preturi exorbitanteFoto: Reuters

Pe site-ul magazinului online Evomag, iPhone 4 negru cu 16 GB de stocare costa 7.299 lei, iar pe QuickMall pretul este de 7.998 lei. Pentru versiunea cu 32 GB stocare, cel mai mic pret pare a fi la tricorp.ro, 7.973 lei, in timp ce la Evomag pretul este de 8.599 lei. iar la QuickMall este cel mai mare pret, 9.998 lei.

Unui client care suna la Evomag i se va explica faptul ca pentru a comanda noul iPhone trebuie sa dea un avans de 20 - 30%, iar apoi produsul vine in doua - trei saptamani, fiind adus in tara de un furnizor din Timisoara. Cei de la magazin au mai spus ca din cauza cererii foarte mari pretul ar putea creste pana la livare, insa nu cu mai mult de 50 - 100 euro.

Daca sunati la QuickMall vi se va spune ca produsul poate fi livrat intr-o saptamana din momentul comenzii.

iPhone 4 s-a lansat pe plan international la sfarsit de iunie, iar in primele trei zile vanzarile au fost extraordinare, circa 1,7 miliioane unitati. Totusi, dupa ce foarte multi s-au plans de probleme cu semnalul cand tin telefonul intr-un anumit fel, Apple a fost fortata sa anunte intr-o conferinta de presa ca va oferi huse gratuite tuturor cumparatorilor pentru a elimina problemele, in ceea ce a fost o miscare fara precedent.

In Occident preturile unui iPhone 4 nou "la liber" rar trec de 1.000 de euro, insa iata ca in Romania sunt mult mai mari. E exploatata dorinta unor romani cu bani care vor sa aiba imediat cele mai noi gadget-uri, cu orice pret, astfel ca preturile ajung triple si fata de iPad. Pe de alta parte, cu aceste preturi e greu de crezut ca se vor vinde multe unitati. In plus, in destule cazuri e posibil ca un produs care pe site e trecut ca fiind in stoc, sa nu poata fi adus.

Spre comparatie, la magazinele online romanesti un iPad costa intre 2.400 lei si 5.500 lei.