UPDATE Autoritatile vor sa atribuie direct catre SNR pana la 1 august prima licenta de televiziune digitala terestra din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 27 iulie 2010, 13:15 Economie | Telecom


Autoritatile vor sa atribuie direct catre Societatea Romana de Radiocomunicatii (SNR) o licenta de televiziune digitala terestra cel mai tarziu pana la 1 august 2010, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, care a primit aviz negativ marti din partea Consiliului National al Audiovizualului. Avizul dat de CNA are doar rol consultativ, iar in noua formula actul normativ ar schimba radical intreaga strategie de trecere la televiziunea digitala terestra in Romania. Drept motivatie in emiterea acestui act, se mentioneaza "conditiile drastice" de atribuire a licentelor, care ar putea impiedica participarea SNR la procedura de selectie.

Un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea Hotararii Guvernului 464/2010 de acordare a primelor licente de televiziune digitala terestra din Romania a ajuns marti spre avizare la CNA. Consiliul nu a avizat favorabil acest act normativ, initiat de ministerul Comunicatiilor, insa avizul sau este doar unul consultativ. Daca va fi adoptat, actul normativ ar modifica radical strategia si planurile anuntate anterior pentru trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania.

 • SNR ar trebui sa primeasca o licenta de televiziune digitala terestra pana la 1 august 2010

Actul stabileste noi coordonate pentru desemnarea castigatorilor licentelor de televiziune digitala terestra astfel:

a) cel mai tarziu pana la data de 15 octombrie 2010, pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie comparativa distincte;
b) cel mai tarziu pana la 1 august 2010 o licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru va fi atribuita Societatii Romane de Radiocomunicatii (SNR);
c) cel mai tarziu pana la data de 15 decembrie 2010, pentru 3 licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie competitiva.

In documentul de lege anterior se mentiona ca primele doua licente de televiziune digitala terestra prin care 14 posturi TV in format digital ar fi putut fi receptionate gratuit la nivel national ar fi urmat sa fie acordate "cel mai tarziu pana la data de 30 iulie 2010", iar inca 4 licente - cel mai tarziu pana la data de 31 octombrie 2010.

 • Cat plateste SNR pe licenta si ce programe vor fi transmise

Atribuirea catre SNR a unei licente de televiziune digitala terestra se face dupa achitarea de companie a unei taxe de licenta de 1 milion de euro. Conform dispozitiilor din actul normativ SNR va primi "al treilea multiplex digital national, bazat pe frecventele utilizate in prezent in reteaua postului public TVR2".

In nota de fundamentare la acest act normativ precizeaza ca "prin incredintarea directa catre SNR se va asigura transmiterea programelor publice ale Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR HD, TVR Cultural), utilizand retelele actuale care transmit programele analogice publice de televiziune TVR 1 si TVR 2".

 • Pericolul ca SNR sa nu participe la licitatie, datorita "conditiilor drastice" cerute in caietele de sarcini, principalul motiv al acestui act normativ

 
Prin conditiile tehnice impuse de ANCOM celor 2 multiplexe fac practic imposibila utilizarea infrastructurii SNR (majoritatea statiilor de altitudine). Nici o tara europeana nu a renuntat la infrastructura retelelor analogice de televiziune, ci a adaptat-o la cerintele transmisiunilor digitale, conform Acordului Geneva 2006 si, de asemenea, a favorizat migrarea operatorului retelelor publice de televiziune de la transmisiile analogice la cele digitale. Si strategia SNR a fost definita in acelasi sens.
 
 
Nota de fundamentare
In nota de fundamentare se mentioneaza in primul rand situatia actuala din SNR. Compania, detinuta de stat are in sarcina transmiterea programelor publice de televiziune inca din anul 1957. Mai mult, in perioada 2005-2008, SNR a desfasurat mai multe programe de modernizare, in valoare totala de circa 100 milioane dolari, programe realizate prin credite acordate cu garantia statului roman.

Pe piata locala, nu mai exista in prezent operator care sa aiba o acoperire mai mare decat SNR. Infrastructura actuala a SNR permite o acoperire in populatie cu programele publice TVR 1 si TVR 2 de peste 95% si cu transformari minime poate asigura acoperirea ceruta pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra in termenul asumat fata de Comisia Europeana.

Principalul motiv indicat in emiterea acestui act sunt insa conditiile grele din caietele de sarcini, care ar putea duce la imposibilitatea participarii SNR la aceste licitatii.

"ANCOM a intocmit reglementarile detaliate ale modului de desfasurare a procedurilor de selectie, reglementari care prevad obligativitatea SNR de a-si pastra in functiune retelele analogice de televiziune pana in 2012 pe motivul diminuarii impactului tranzitiei la digital asupra populatiei. Aceasta prevedere elimina practic, SNR din competitie prin faptul ca este obligata sa-si blocheze retelele existente si sa achizitioneze o retea complet noua, iar dupa anul 2012, retelele analogice blocate vor fi scoase din functiune, fara a fi amortizate", se spune in nota de fundamentare.

 • CNA: Acordarea catre SNR a acestui multiplex, bazat pe frecventele TVR 2, ar determina sistarea transmisiei TVR 2 in sistem analogic terestru

Consiliul National al Audiovizualului a avertizat marti ca prin propunerea de acordare a celui de-al treilea multiplex digital catre SNR, bazat pe frecventele utilizate in prezent in reteaua postului public TVR 2, implica incetarea transmisiei programelor TVR 2 in sistem analogic, ceea ce contravine prevederilor de emisie in simulcast (transmitere simultana in format analogic si digital) din Strategia de trecere la televiziunea digitala terestra.

De altfel CNA a mai respins in luna septembrie a anului trecut, o astfel de propunere. La momentul respectiv CNA a precizat ca, potrivit strategiei de trecere la televiziunea digitala, programul TVR 2 ar trebui sa fie transmis simultan si in format analogic si digital pana la data incetarii obligatorii a emisiei analogice.

 • Sindicalistii SNR au avertizat recent ca fara macar o licenta de televiziune digitala terestra, compania ar putea falimenta

 
Daca SNR nu va castiga cel putin un multiplex firma va fi falimentara
 
 
Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii
Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR (Radiocom), a acuzat saptamana trecuta ca prin criteriile din caietele de sarcini pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra din tara, SNR este dezavantajata, si ca daca nu se va castiga macar un multiplex societatea va falimenta.

"SNR s-a imprumutat cu 126 milioane dolari, acum cinci ani. A existat un termen de gratie, a inceput achitarea ratelor si va spun ca din 2012 incolo cu siguranta vom avea de platit bani si nu vom avea de unde. Obligatiile financiare ale SNR dupa trecerea unei perioade in care s-a achitat o parte din rate va fi in jur de 65 milioane de dolari dupa 2012 si daca noi nu vom mai emite cu acesti emitatori este evident ca nu vom incasa bani pentru prestatia efectuata si nu vom avea cu ce sa platim. Cine va plati? Statul roman. Ii convine in conditiile de astazi sa faca un asemenea joc in care sa scoata un competitor din piata? Daca SNR nu va castiga cel putin un multiplex firma va fi falimentara", a spus Constantin Campeanu, presedintele acestei federatii.

 • UPDATE1: Autoritatea de Reglementare in comunicatii nu a avizat acest proiect de act normativ

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) au precizat ca nu au avizat acest proiect de Hotarare de Guvern.

 • UPDATE 2: Dan Georgescu, fost presedinte SNR: Pentru incredintare directa, termenul de 1 august nu este un termen de neatins

 
Executivul este intr-o situatie foarte delicata: dupa ce s-a dat o Hotarare de Guvern, s-a consultat si s-a vandut caietul de sarcini iar participantii au inceput sa lucreze la oferte, sa vii si sa intorci tot procesul mi se pare un lucru de nefacut. Ar trebui sa ne asteptam la reactii foarte dure din partea participantilor, mai ales a celor internationali
 
 
Dan Georgescu, fost presedinte SNR
De asemenea, Dan Georgescu, fost presedinte al SNR (1999-2000) si al autoritatii de reglementare in comunicatii a precizat ca documentul are toate sansele sa treaca si ca termenul de 1 august nu este unul imposibil.

"Pentru a trece, documentul trebuie avizat de ministerul initiator si bagat in sedinta de guvern. Parerea mea este ca se va face acest lucru, pentru ca nu poti sa iesi cu un astfel de document si sa intorci tot procesul daca undeva nu s-a luat o decizie. Pentru incredintare directa, termenul de 1 august nu este un termen de neatins".

Mai mult, Georgescu crede ca in perioada urmatoare am putea sa ne asteptam la reactii dure din partea ofertantilor.

"Nu pot decat sa ma bucur pentru SNR care, in opinia mea, avea dreptul sa detina primul multiplex de televiziune digitala, lucru care s-a intamplat si in alte tari unde s-a incredintat direct o astfel de licenta operatorului national de broadcasting. Pe de alta parte nu pot sa nu remarc balbaiala si faptul ca Executivul este intr-o situatie foarte delicata: dupa ce s-a dat o Hotarare de Guvern, s-a consultat si s-a vandut caietul de sarcini iar participantii au inceput sa lucreze la oferte, sa vii si sa intorci tot procesul mi se pare un lucru de nefacut. Ar trebui sa ne asteptam la reactii foarte dure din partea participantilor, mai ales a celor internationali care au luat aceste caiete de sarcini".

 • Pe cine afecteaza trecerea la televiziunea digitala terestra

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar trebui sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In schimb autoritatile promit o noua platforma de difuzare a semnalului TV, complementara platformelor de emisie prin cablu sau satelit, respectiv platforma digitala terestra.

Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.

Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4748 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Prostie tarzie... (Marţi, 27 iulie 2010, 13:56)

  luci [anonim]

  Comisia Europeana va deschide o noua procedura de incalcare a legilor comunitare, impotriva Romaniei. Ajutoarele de stat au o procedura clara cum se pot da...cu notificari , justificari si tot tacamul...si se fac cu timp inainte nu pe genunchi. Din cate stiu e in derulare si licitatia publica pentru aceste licente si daca se depun deja oferte cum se schimba regulile in miezul jocului? Circul e cu atat mai mare...
 • +2 (6 voturi)    
  in realitate (Marţi, 27 iulie 2010, 14:25)

  andreic [anonim]

  nici o firma care particpa la licitatie nu are infrastructura necesara emiterii de programe tv digitale terestre.
  realizarea unei astfel de infrastructuri de la zero ar dura minim 5 ani si cheltuieli de cel putin 500 milioane euro.
  emiterea de programe tv fara snr este practic imposibila.
  orice firma care va castiga o licenta nu va face decat sa capuseze snr-ul, deoarece nu va avea in dotare decat o hartie stampilata, fara a avea vreo dorate tehnica.
  situatia va fi similara cu a baietilor destepti care vand energie, capusand hidroelectrica (in fapt statul roman), ei neavand vdecat pile, cunostinte si relatii.

  in fapt, vanzarea de licente este o excelenta ocazie de a incasa comisioane grase si a spolia statul.

  sa ne traiesti tov. ministru!
  • +3 (9 voturi)    
   Remember Connex si Orange (Marţi, 27 iulie 2010, 15:17)

   tyty [anonim] i-a raspuns lui andreic

   MobiFon si MobilRom??? Atunci cand s/au lansat si ani buni dupa, au transmis o parte din trafic prin reteaua Radiocom. De ce? Simplu, nu aveau retea proprie. Radiocom putea lansa singura un operator de telefonie mobila, dar nu s/a vrut, era necesara implicarea operatorilor din afara, decizii politice. Asa si acum, tot prin decizie politica, se vrea lasarea pe dinafara a Radiocom, iar firmele care castiga licitatiile sa transmita prin pilonii si antenele SNR. De obicei nu sunt de acord cu ministrul comunicatiilor, dar acum decizia de a acorda o licenta SNR este in ton cu interesul national, deci nu il condamn.
   • +3 (7 voturi)    
    de fapt (Marţi, 27 iulie 2010, 15:37)

    andreic [anonim] i-a raspuns lui tyty

    mobifon, mobilrom, cosmote, orange, rds etc folosesc locatiile si facilitatile snr-ului, avand incinte, energie electrica, stalpi, acoperire radio.
    cerintele pentru tv broadcast sunt altele decat pentru telefonie mobila.
    nici infrastructura de transport al lor nu ar face fata transportului de semnale tv.

    snr (radiocom) nu a fost lasata sa se dezvolte pe partea de telefonie mobila, interesul pentru spagi si comisioane fiind mult mai mare decat interesul national.

    in aceeasi situatie a fost si romtelecom, pe care managementul voit distructiv a adus-o in pragul falimentului, pentru a o vinde pe 2 lei si comisioane grase si pentru a permite aparitia firmelor private gen rds, upc la care actionari sunt fosti si actuali politicieni.

    astfel, domeniile de activitate in care statul era capabil de a face bani au fost transferate catre firme private incepute cu 2 lei, smekerii faultind voit statul pentru a pune mina pe afaceri in domenii in care altfel nu ar fi avut nici o sansa.

    un stat voit slab este o imensa oportunitate de imbogatire rapida si nemeritata.
    faultarea snr-ului este una din astfel de afaceri profitabile unora si paguboase celor multi.
 • 0 (0 voturi)    
  alba sau neagra (Marţi, 27 iulie 2010, 14:27)

  Daniel [anonim]

  Fratie, sa inteleg si eu pana la urma, noi la ce ne uitam acum daca avem decodoare pentru semnal digital acasa? Ca RDS-ul le tot imprastie in stanga si-n dreapta. Avem semnal digital pe teava sau nu in acest moment?
  • +3 (3 voturi)    
   Terestru (Marţi, 27 iulie 2010, 15:05)

   Thheo [utilizator] i-a raspuns lui Daniel

   Prin terestru in acest caz se intelege transmisie wireless in mod digital, la fel cum prinzi cu antena de bloc programele analogic transmise, o sa ai multiplexele digitale direct in aer ( acelasi format DVB ca si pe cablu, doar alta modulatie .. )
  • +3 (3 voturi)    
   alba sau neagra (Marţi, 27 iulie 2010, 15:14)

   adi [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   aici se discuta de TV terestru...ca sa prinzi digital prin antena,ca pe vremea lui ceasca(insa semnal digital si nu analog)...daca ai TV cu dvb-t si antena cu * de digital poti sa vezi la calitate buna comparativ cu ce emit unii cablisti
  • +1 (1 vot)    
   teava digitala (Marţi, 27 iulie 2010, 17:26)

   tipu' de la cablu [anonim] i-a raspuns lui Daniel

   Mai fratica, intai sa lamurim legatura dintre cablu si tv digitala in eter cu influenta pt abonatii la cablu: NU este nici una. Cablistii isi iau programele de unde "vrea" muschii lor (satelit, eter prin antene tv, sau direct de la postul tv prin fibra). (Vezi ultima propozitie din articol.)
   Ceea ce se da la erdesh sau iupisi ca scule pt tv digital sunt scule care te ajuta sa receptionezi programele (aceleasi pe care le aveai si pana acum in format analogic), in format digital. Practic, e vorba de o noua tehnologie de a transmite programele catre abonati, cu avantajele si dezavantajele ei ( fortat, dar similar cu foto digital si cea pe film).
   Deci, daca otv sau taraf tv se transmite si in format analogic si in format digital pe grila cablistilor, tu ca abonat nu simti nici o diferenta, dar in cazul eurosport sau hbo sau discovery,etc, o sa simti diferenta pt ca , calitatea transmisiei in format digital este clara intre cele doua categorii de scule ale acelor categorii de posturi tv .

   Vizionare placuta
 • 0 (2 voturi)    
  ESTE VORBA DE MUX UL DE REGIONALE (Marţi, 27 iulie 2010, 16:33)

  pomupom [anonim]

  Cu toate ca este absolut normal ca tot romanul sa vada fara abonament 14 programe ,nu va bucurati prea tare,este vorba de muxul pt.programe regionale,ceea ce nu prea intereseza pe sacali ,.Muxul va difuza in ardeal programele regionale ale minoritatilor,..
  se va da mux la cerera EU si colegilor de guvernare
 • 0 (4 voturi)    
  ca la noi... (Marţi, 27 iulie 2010, 16:41)

  ttavi [anonim]

  este clar ca se vrea sa se vanda cu comisioane babane si SNR-ul.
  France Telecom este o companie la care statul este majoritar. Si nu e chiar asa de rau.
 • -2 (4 voturi)    
  Doamne fereste (Marţi, 27 iulie 2010, 18:39)

  aburel vlaicu [anonim]

  Adica o entitate cu atributii de reglementare care apartine statului roman (ANCOM) porneste o licitatie pentru atribuirea unei resurse monopol de stat de la care exclude tocmai un operator in domeniu care apartine tot statului roman (SNR). Si vine o alta entitate cu atributii de reglementare care apartine tot statului roman (MCSI) care vrea sa dea o parte din resursa aia tot statului roman (SNR) in timp ce licitatia organizata de statul roman (ANCOM) e in derulare. Cool. Emigrati cat mai puteti fratilor...... daca cedeaza astia serviciile vamale catre particulari n-o sa mai putem pleca.
  • +3 (3 voturi)    
   Hai sa ne intelegem! (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:03)

   qaz [anonim] i-a raspuns lui aburel vlaicu

   1. ANCOM este (sau ar trebui sa fie) o institutie independenta. Este o cerinta UE si pentru a carei neindeplinire Romania risca un infringement. ANCOM NU este in subordinea guvernului, nu ia niciun ban de la bugetul de stat, ba chiar da.
   2. SNR NU este exclus de la licitatie. Niciun operator nu a fost exclus din start. La licitatie poate participa orice operator.
   3. Conditii "drastice" au fost puse caietele de sarcini tocmai pentru a evita participarea unor ageamii in domeniu. Daca SNR este atat de performant cum se zice, va castiga cu siguranta licitatia. Daca nu, sa lase pe unii mai buni, desi, personal, nu cred ca sunt unii mai buni intre ceilalti 6 care au cumparat caietele de sarcini.
 • +2 (2 voturi)    
  de ce a fost atat de greu ?.... (Marţi, 27 iulie 2010, 18:43)

  br [anonim]

  ...sa se faca ceea ce trebuia facut de la bun inceput.
  ANCOM si CNA au si ele dreptatea lor dar in acest caz a fost ales "raul" cel mai mic..ca intotdeauna
  • +1 (1 vot)    
   Interese (Miercuri, 28 iulie 2010, 11:03)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui br

   Sunt foarte multe interese: 1.interesul "baietilor destepti" care vor sa "optina licenta" si sa foloseasca infrastructura si logistica SNR-ului pentru furnizarea de servicii dvb-t; 2.intersul firmelor care folosesc cele 2 platforme:cablu si satelit. Atentie la urmatoarea ipoteza: SNR-ul gestioneaza primele doua mux-uri din cele sase alocate Romaniei. Prin cele 2 muxuri poate transmite, digital, 14 programe tv (cele mai importante, cu acoperire nationala).Costurile pentru cele 14 programe sunt aproximativ egale cu costurile actuale de transmitere, analogic, a tv1 si tv 2. SNR-ul ar putea sa transmita cele 14 programe tv numai cu alocatia bugetara (actuala) iar populatia sa receptioneze, gratis, cele 14 programe. Ganditiva ca foarte multi cetateni cu venituri modeste ar renunta la serviciile de cablu si satelit oferite contra-cost. ( e o ipoteza de lucru)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by