​Autoritatile din Arabia Saudita au ordonat furnizorilor de servicii de telefonie mobila sa suspende incepand cu ziua de vineri toate serviciile de date pentru terminalele Blackberry produse de canadienii de la RIM, motivand ca sunt un pericol pentru siguranta nationala, scrie AFP. In tara sunt 700.000 de utilizatori ai Blackberry, iar multi vor sa-si vanda telefoanele la orice pret, socati de decizia autoritatilor. Si in Emiratele Unite s-a luat o decizie similara, insa va intra in vigoare abia din octombrie, pentru a se lasa loc de negocieri. Cei de la Blackberry spun ca nu fac compromisuri si nu vor lasa guvernele sa monitorizeze comunicarea intre clientii sai.

Scandalul Blackberry in Orientul Mijlociu ia proportii si a pornit de la faptul ca e-mail-urile pe care utilizatorii Blackberry le trimit intre ei, precum si lucrurile pe care le acceseaza prin conexiunile de date sunt criptate puternic, iar datele sunt stocate pe servere din Marea Britanie si Canada. Autoritatile din tari precum Arabia Saudita si Emiratele Arabe spun ca din cauza criptarii excesive nu au niciun control, asupra comunicarii, astfel incat siguranta nationala poate fi pusa in perciol.

Comisia de Comunicatii si Tehnologia Informatiei din Arabia Saudita, tara in care internetul este puternic monitorizat, a ordonat celor trei operatori de telefonie mobila sa suspende incepand de vineri toate serviciile de date pentru utilizatorii Blackberry. Comisia a spus ca suspendarea va fi anulata cand cererile vor fi indeplinite, insa nu a precizat care sunt conditiile.

Utilizatorii telefoanelor produse de canadienii de la RIM s-au aratat socati de anuntul radical facut in atat de scurt timp, iar multi dintre ei vor sa-si vanda telefoanele cat mai repede posibil, insa nu gasesc cumparatori. Multi spun ca ce se intampla este un abuz, insa sunt si voci care spun ca interdictia trebuia sa apara cu mult timp in urma fiindca sunt multi care profita de nivelul extrem de mare de "codificare" al comunicarii prin Blackberry.

Si in Emiratele Unite serviciile Blackberry urmeaza a fi suspendate, insa abia din 11 octombrie, ceea ce lasa loc de negocieri. In Emirate sunt jumatate de milion de utilizatori ai telefoanelor RIM.

Mike Lazaridis, fondator al RIM spune ca producatorul Blackberry nu va face compromisuri si nu va lasa guvernele nationale sa monitorizeze comunicarea dintre utilizatorii terminalelor RIM. El adauga ca ar pierde increderea clientilor daca ar renunta la criptare si spune ca aceasta criptare este folosita si la tranzactiile de e-banking sau la transferul online de bani, astfel ca o sistare a codificarii ar fi de neconceput.