​Operatorii de telefonie mobila din Arabia Saudita au ascultat ordinul autoritatilor si au demarat procesul de suspendare a serviciilor de mesagerie la utilizatorii de telefoane Blackberry, scrie AFP. Miscarea vine dupa ce autoritatile din mai multe tari au declansat o ofensiva impotriva canadienilor de la RIM, motivand ca din cauza codificarii excesive a comunicarii, siguranta nationala e pusa in pericol.

Probleme serioase pentru Blackberry in Arabia SauditaFoto: Reuters

AFP citeaza utilizatori sauditi ai telefoanelor produse de RIM, acestia sustinand ca de vineri dimineata nu mai pot accesa serviciile de mesagerie pe telefoane, fiind semne ca progresiv aceste servicii sunt blocate la tot mai multe persoane.

Scandalul Blackberry in Orientul Mijlociu ia proportii si a pornit de la faptul ca e-mail-urile pe care utilizatorii Blackberry le trimit intre ei, precum si lucrurile pe care le acceseaza prin conexiunile de date sunt criptate puternic, iar datele sunt stocate pe servere din Marea Britanie si Canada. Autoritatile din tari precum Arabia Saudita si Emiratele Arabe spun ca din cauza criptarii excesive nu au niciun control asupra comunicarii, astfel incat siguranta nationala poate fi pusa in pericol.

Comisia de Comunicatii si Tehnologia Informatiei din Arabia Saudita, tara in care internetul este puternic monitorizat, ordonase celor trei operatori de telefonie mobila sa suspende incepand de vineri toate serviciile de date pentru utilizatorii Blackberry, in caz contrar amenintand companiile cu amenzi de peste un milion de dolari.

Si in Emiratele Unite serviciile de date ale Blackberry urmeaza a fi suspendate, insa abia din 11 octombrie, ceea ce lasa loc de negocieri. In Emirate sunt jumatate de milion de utilizatori ai telefoanelor RIM, iar in Arabia Saudita sunt 700.000.

Mike Lazaridis, fondator al RIM spunea acum cateva zile ca producatorul Blackberry nu va face compromisuri si nu va lasa guvernele nationale sa monitorizeze comunicarea dintre utilizatorii terminalelor RIM. El adauga ca ar pierde increderea clientilor daca ar renunta la criptare si spune ca aceasta criptare este folosita si la tranzactiile de e-banking sau la transferul online de bani, astfel ca o sistare a codificarii ar fi de neconceput.

Problema este grava si a depasit granitele Orientului Mijlociu, deoarece tari precum Liban, India sau Algeria si-au exprimat ingrijorarea legata de faptul ca RIM are un sistem atat de eficient de criptare a comunicarii dintre utilizatori, astfel incat nimeni nu poate monitoriza schimburile de date. Intr-o regiune in care terorismul este activ, guvernele nationale se plang ca sistemul Blackberry ajuta potentialii raufacatori sa comunice lejer, insa multi spun ca atitudinea guvernelor din tarile mai sus mentionate are mai mult iz de cenzura, decat de protectie a sigurantei nationale.