Autoritatile din Arabia Saudita au renuntat pentru moment la ideea de a suspenda serviciile de mesagerie de pe terminalele Blackberry, pe motiv ca s-au facut progrese in discutiile dintre tara asiatica si compania canadiana RIM, noteaza AFP. Se pare ca in prezent se testeaza posibilitatea instalarii unor servere in Arabia Saudita, pentru ca autoritatile sa nu mai poata spune ca nu au niciun control asupra comunicarii. Autoritatile din mai multe tari au declansat o ofensiva impotriva canadienilor de la RIM, motivand ca din cauza codificarii excesive a comunicarii, siguranta nationala e pusa in pericol.

Serviciile Blackberry functioneaza normal in Arabia SauditaFoto: Reuters

Arbitrul telecom din Arabia Saudita spune ca serviciile de mesagerie Blackberry vor functiona in mod normal in continuare fiindca s-au facut progrese in discutiile cu RIM, compania canadiana ce produce telefoanele. Se testeaza se pare trei servere care sa fie instalate in tara musulmana, astfel incat autoritatile sa poata avea un control asupra comunicarii.

Scandalul Blackberry in Orientul Mijlociu a pornit de la faptul ca e-mail-urile pe care utilizatorii Blackberry le trimit intre ei, precum si lucrurile pe care le acceseaza prin conexiunile de date sunt criptate puternic, iar datele sunt stocate pe servere din Marea Britanie si Canada. Autoritatile din tari precum Arabia Saudita si Emiratele Arabe spun ca din cauza criptarii excesive nu au niciun control asupra comunicarii, astfel incat siguranta nationala poate fi pusa in pericol.

Sunt voci din piata care sustin ca RIM cedeaza presiunilor guvernelor acceptand ca serverele sa fie instalate in alte tari, dar compania promitea recent ca nu va face compromisuri si nu va lasa guvernele nationale sa monitorizeze comunicarea dintre utilizatorii terminalelor RIM.

Si alte tari, precum India, Liban, Emiratele Arabe sau Kuweit si-au exprimat ingrijorarea legata de faptul ca din cauza nivelul ridicat de criptare a comunicarii pe Blackberry, siguranta nationala ar putea fi pusa in pericol de teroristi a caror comunicare nu poate fi monitorizata.