Un virus de tipul "trojan SMS" a infectat mai multe telefoane mobile ce ruleaza sistemul de operare Android al Google si trimite fara stirea utilizatorilor SMS-uri catre site-uri cu tarif special, avertizeaza producatorul de solutii de securitate Kaspersky. Programul e deghizat intr-o aplicatie media banala care dupa ce este instalata incepe sa trimita SMS-uri catre numere cu suprataxa.

Programul se instaleaza pe dispozitivele smartphone care ruleaza Android sub deghizarea unei aplicatii media banale. Utilizatorilor li se solicita sa accepte instalarea unui fisier de 13KB, cu extensia standard .APK a aplicatiilor Android. Odata instalat pe telefon, troianul incepe sa trimita SMS-uri catre o lista de numere cu suprataxa, fara acordul sau cunostinta utilizatorului telefonului. Troienii-SMS sunt cea mai raspandita categorie de programe periculoase pentru telefoanele mobile, dar Trojan-SMS.AndroidOS.

FakePlayer. e primul scris special pentru platforma Android.

Trebuie notat ca pana acum au existat cazuri izolate de dispozitive ruland Android care au fost infectate cu programe spyware. Primul asemenea program a aparut in 2009, noteaza Kaspersky. Kaspersky Lab recomanda utilizatorilor sa urmareasca cu atentie accesul la ce servicii sunt solicitate de aplicatii atunci cand acestea sunt instalate, inclusiv accesul la serviciile scumpe, cum ar fi trimiterea de SMS-uri catre numere cu suprataxa.

Daca utilizatorul accepta accesul la aceste servicii in faza de instalare, este posibil ca programele respective sa initieze apeluri si sa trimita mesaje fara a mai cere aprobare ulterioara.