Compania canadiana RIM va da acces partial autoritatilor indiene la serviciile sale de cmesagerie incepand cu 1 septembrie, sustin oficiali guvernamentali citati de mai multe ziare indiene. India a avertizat ca va bloca serviciile de mesagerie ale Blackberry daca nu e gasita o solutie tehnica pana la 31 august, sustinand ca din cauza criptarii excesive a comunicarii teroristii sunt incurajati sa schimbe informatii, fara a putea fi monitorizati. RIM nu a confirnmat informatiile conform carora ar ceda presiunilor.

Ziare indiene precum Hindustan Times noteaza ca dupa discutii s-ar fi ajuns la o intelegere, iar RIM va da autoritatilor acces partial la serviciile de comunicare incepand cu 1 septembrie si acces total de la 1 ianuarie. Totusi, informatia a venit pe surse din guvern insa oficial nici Ministerul Indian al Comunicatiilor si nici compania canadiana nu au confirmat ca s-ar fi ajuns la o intelegere.

Totusi, autoritatile au trimis scrisori furnizorilor de telefonie mobila prin care le cer ca pana la 31 august sa se asigure ca vor avea acces la serviciile de date ale Blackberry pentru ca sa poata fi monitorizata comunicarea.

Autoritatile de la New Delhi vor sa aiba acces la retelele puternic codificate utilizate de RIM, producatorul telefoanelor Blackberry, motivand ca din cauza criptarii excesive, teroristii din Kashmir si nu numai pot comunica fara probleme. In plus, si la atentatele din 2008 de la Mumbai in care au murit 166 de oameni, telefoanele mobile au avut un rol esential pentru comunicarea intre cei care le-au pus la cale.

Canadienii de la RIM spuneau saptamana trecuta ca sunt pe nedrept prezentati ca fiind tapi ispasitori de catre guvernul indian si sustineau aplicarea unui tratament egal pentru intreaga industrie, astfel incat autoritatile sa nu ceara Blackberry mai mult decat cer altor producatori.

RIM mai spunea ca aplicarea unei codifcari puternice este o cerinta comerciala care e foarte importanta pentru clientii business si adauga ca RIM aplica acelasi standard pentru toate tarile, nu negociaza "deal-uri" separate.