Toate autoritatile administratiei publice ar trebui sa se inregistreze in platforma eRomania si sa puna la dispozitie formularele utilizate in relatia cu cetatenii si companiile pentru folosirea lor in format electronic, in caz contrar fiind pasibile de amenzi de la 2.000 lei pana la 20.000 lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern obtinut de HotNews.ro. Surse din Ministerul Comunicatiilor sustin ca documentul a plecat pe circuitul de avizare si ca va fi adoptat, probabil, in urmatoarele zile. Actul apare in contextul unor declaratii contradictorii din partea ministerelor Muncii si Comunicatiilor legate de posibilitatea depunerii si platilor online a contributiilor din drepturi de autor din luna septembrie a acestui an.

  • Depunerea declaratiilor si chiar plata online pentru contributiile pentru venituri din drepturi de autor, promisa pentru 25 septembrie

Haosul iscat luna trecuta la depunerea declaratiilor si plata contributiilor sociale pentru drepturi de autor si PFA a fost urmat de asigurari din partea autoritatilor ca in perioada urmatoare se vor lua masuri pentru ca aceasta situatie sa nu se mai intample.

Promisiunile facute de Mihai Seitan si Gabriel Sandu cu o luna inainte de remaniere

Mihai Seitan, fostul ministru al Muncii, declara pe 26 august ca "avem in vedere ca, in cooperare cu Ministerul Comunicatiilor, prin portalul e-Romania, sa putem introduce un sistem pentru posibilitatea platilor online. Termenul luat in calcul e 25 septembrie".

Mai mult, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor, intarea in aceeasi zi printr-o declaratie catre Gandul ca portalul eRomania va fi accesibil oricarui cetatean, incepand cu 20-25 septembrie. Atat Mihai Seitan cat si Gabriel Sandu s-au numarat printre cei sase ministri care au fost remaniati saptamana trecuta din Guvern.

  • Doua platforme pentru depunerea online a declaratiilor de contributii sociale, anuntate de Ministerul Comunicatiilor

De notat ca in doua zile (1 septembrie si 2 septembrie), in plin proces de remaniere guvernamentala, Ministerul Comunicatiilor a transmis nu mai putin de noua comunicate de presa.

Ghiseul National

Unul dintre acestea, transmis pe 1 septembrie, mentiona ca "MCSI a finalizat implementarea Ghiseului National prin care vor avea loc, prin mijloace exclusiv electronice, toate interactiunile dintre cetatean si administratie".

Se mai preciza ca "in momentul de fata Ghiseul National este populat cu formulare apartinand unei largi diversitati de institutii, dupa cum ar fi: ministere, primarii, prefecturi, unitati de invatamant, agentii, case si autoritati nationale" dar ca "pana la data de 25 septembrie, Ghiseul National va fi populat cu toate cererile si formularele tipizate disponibile la nivel national, iar toate institutiile publice vor putea relationa cu cetatenii prin aceasta alternativa 100% electronica pusa la dispozitie gratuit de MCSI prin platforma eRomania".

Contactat in aceeasi zi de HotNews.ro, Toma Campeanu, sef al proiectului eRomania, declara ca "din 25 septembrie, prin aceasta solutie (care momentan nu este deschisa publicului) va fi rezolvata cel putin problema depunerii declaratiilor pentru contributiile sociale ale celor cu venituri din activitati independente" si ca aplicatia a fost facuta, fara costuri suplimentare, prin forte proprii in cadrul celor doua centre nationale subordonate MCSI. Campeanu mentiona ca accesul in sistem va putea fi facut pentru inceput printr-un "certificat digital" sau prin "cod de utilizator si parola".

  • Un sistem pentru o declaratie unica electronica privind contributiile sociale, pentru firme

A doua zi, un alt comunicat de la Ministerul Comunicatiilor anunta ca MCSI si ANAF "coopereaza in vederea depunerii electronice a declaratiilor contribuabililor mari si mijlocii" si ca "vor pregati sistemul pentru depunerea electronica a declaratiei unice privind contributiile sociale".

"Declaratia unica se lanseaza pentru depunerea declaratiei aferente lunii ianuarie 2011, cu data limita de depunere 25 februarie 2011; drept urmare, aceasta declaratie unica va fi disponibila angajatorilor incepand cu data de 1 februarie 2011; La data intrarii in productie a declaratiei unice se va renunta la celelalte declaratii nominale pentru Casele de asigurari sociale", se mai arata in comunicat.

  • O platforma nationala de plati electronice, promisa spre prezentare publica la 15 septembrie

Mai mult, in aceeasi zi, un alt comunicat de la Comunicatii informeaza ca: "MCSI si Transfond pregatesc implementarea Platformei Nationale de Plati Electronice, componenta a eRomania, prin care se vor putea plati impozitele si taxele centrale si locale, amenzile, tarifele, contributiile si orice alte datorii catre diferite institutii publice".

  • Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI: Nici un proiect nu se suprapune

Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI spune ca este vorba de doua platforme diferite de depunere a declaratiilor.

"Cel de acum (n.r aplicatia promisa pentru 25 septembrie) se adreseaza persoanelor fizice autorizate sau celor cu un contract de prestari servicii sau DDA-uri iar unificarea declaratiilor se adreseaza tuturor angajatorilor din Romania. Primul are ca scop accesul cat mai facil al populatiei catre administratie (sa nu fie nevoiti sa vina la ghiseu), iar al doilea doreste simplificarea proceselor administrative pentru persoanele juridice (angajatori). Nici un proiect nu se suprapune", a declarat Fecioru.

Cat despre platforma nationala de plati electronice, Marius Fecioru a mai spus ca acesta este un proiect demarat de MCSI incepand cu luna februarie a acestui an, impreuna cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APER). Se va adresa tuturor cetatenilor si va permite oricarei administratii publice locale sau centrale sa faciliteze plata taxelor, dar acesta va fi disponibil abia cu 1 ianuarie 2011".

  • Institutiile din administratia publica trebuie obligate sa adere la platforma eRomania. Amenzile sunt cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei

Ce au in comun toate aceste initiative? Despre toate se mentioneaza ca sunt componente ale eRomania, controversatul proiect de creare a unui sistem informatic national cu toate informatiile si serviciile electronice furnizate de institutiile administratiei publice.

Surse MCSI sustin ca, desi accesul publicului nu este permis inca, "platforma "Ghiseul National" este functionala deja, ca in fiecare zi se pot adauga 3-5 formulare tip in ea fara probleme si ca va fi inclusa in portalul eRomania. Toata treaba este ca institutiile sa adere la sistem".

Mai mult, spun sursele MCSI, "pentru a rezolva acest aspect si autoritatile sa transmita toate tipizatele pentru a fi introduse in sistem si a fi folosita aceasta platforma, Ministerul Comunicatiilor a initiat un proiect de Hotarare de Guvern (HG). Acest HG a fost lansat pe circuitul de avizare pe 18 august, in prezent fiind deja puncte de vedere emise de anumite ministere. Aprobarea acestui act normativ in sedinta de Guvern se va face probabil in prima jumatate a lunii septembrie".

Prin acest act normativ se mai urmareste ca toate institutiile publice de plata a taxelor si impozitelor sa se interconecteze cu aceasta platforma astfel incat omul sa vada dintr-un singur loc ce are de plata. Pentru nerespectarea obligatiilor care se vor impune prin aceasta Hotarare de Guvern, proiectul de act normativ prevede amenzi cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei.