Grupul finlandez de telefonie mobila Nokia a anuntat vineri ca l-a numit pe Stephen Elop, in prezent seful diviziei pentru companii in cadrul Microsoft, drept director executiv si presedinte al companiei, in locul lui Olli-Pekka Kallasvuo, informeaza AFP. Kallasvuo, care si-a petrecut 30 de ani in cadrul Nokia si a luat conducerea companiei in 2006, ramane in echipa de conducere a Nokia Siemens Networks, fara a avea insa functii executive.

Olli-Pekka Kallasvuo, demis din functia de CEO NokiaFoto: Nokia.com

Stephen Elop s-a alaturat Microsoft in ianuarie 2008, dupa ce anterior a detinut functii de top management in cadrul unor companii precum Juniper Networks, Adobe Systems Inc. si Macromedia Inc.

Analistii sustin ca speculatiile privind posibila plecare a lui Kallasvuo s-au intetit in acest an, in conditiile in care Nokia a pierdut teren in razboiul vanzarilor de telefoane de tip smartphone si pe fondul incercarilor de a-si mentine cota de piata.

Conform comunicatului Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo are dreptul la compensatii de reziliere a contractului in valoare de circa 4,6 milioane euro, dar si la compensatii echivaland pretului de piata al celor 100.000 de actiuni cesionate acestuia in 2007 si care pot fi vandute incepand cu 1 octombrie 2010.

Potrivit Bloomberg, valoarea actiunilor Nokia a crescut cu 6,3%, in urma anuntului ca Stephen Elop, un canadian in varsata de 46 de ani, va prelua conducerea Nokia din 21 septembrie, devenind primul director executiv din istoria companiei care este de alta cetatenie decat cea finlandeza.

De asemenea, mai noteaza Bloomberg, Elop va trebui sa-i convinga pe investitori ca Nokia este capabila sa vina cu produse care ca poata concura cu telefoanele iPhone produse de Apple sau cu cele bazate pe platforma de operare Android a Google.

Valoarea actiunilor Nokia a scazut cu mai mult de 60% din iunie 2007, cand Apple a introdus iPhone si pana in prezent, iar cota sa de piata pe segmentul smartphone, cel mai dinamic segment pe piata telefoniei mobile, a scazut.