Franta: Telefoanele mobile furate vor fi dezactivate

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 septembrie 2010, 14:50 Economie | Telecom


Ministerul francez de Interne a incheiat un acord cu operatorii de telefonie mobila care permite blocarea totala a telefoanelor mobile furate, anunta Le Figaro. Pana in prezent, doar cartela SIM era blocata, asa cum se procedeaza si in Romania.

"Astazi, furturile de mobile au explodat: aproape 200.000 de telefoane pe an, o cifra considerabila", a declarat, pentru RMC.fr, ministrul de Interne, Brice Hortefeux.

"Pana in prezent, cand era vorba de un furt, cartela era blocata. Dar dincolo de asta telefonul era utilizabil in continuare si s-a dezvoltat un comert infloritor in acest sens. Am ajuns la un acord cu operatorii: de acum inainte telefonul insusi va fi blocat".

In acest fel, furtul de telefoane mobile va fi "lipsit de interes", a concluzionat ministrul de Interne.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7457 vizualizari

 • -9 (13 voturi)    
  Decodarea? (Vineri, 10 septembrie 2010, 14:54)

  Gaby [anonim]

  Atunci ar trebui interzisa prin lege decodarea telefoanelor mobile! Prin decodare se schimba imei-ul telefonului si astfel se scoate blocarea impusa!
  • +13 (17 voturi)    
   inteligenta artificala.. (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:07)

   me [anonim] i-a raspuns lui Gaby

   Vorbesti ca sa te afli in treaba.

   Te rog invata ce inseamna un unlock si un imei change.

   Un unlock/decodare se face independent de schimbarea imei-ului.

   Un exemplu , dupa 2 ani de contract, daca ai tel blocat, se face deblocare, si surpriza ai acelasi imei.

   Stai jos ai 2
   • +1 (3 voturi)    
    esti corijent profesore! Gaby are dreptate (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:25)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui me

    poti schimba imei-ul telefonului. asa cum decodezi telefonul (aproape) la fel de usor schimbi si imei-ul. uneori, la decodare se schimba complet datele din memoria telefonului - cu imei cu tot. intentionat. pentru ca nu exista soft pentru decodare dar exista o copie a softului unui telefon necodat. si atunci il sterg pe ala codat si-l pun pe ala necodat. ma refer la tot softul
  • 0 (2 voturi)    
   imei (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:20)

   imei [anonim] i-a raspuns lui Gaby

   imei-ul nu se schimba la 'decodarea' telefonului. sunt probleme distincte.
   in anglia functioneaza acest sistem (colaborare intre operatori - lista comuna de imei-uri ale telefoanelor declarate furate) de blocarea a telefoanelor. rezulatul obtinut a fost exact invers decat cel dorit. numarul de telefoane furate creste constant. telefoanele blocate de catre operatori se vand in tarile vecine unde functioneaza perfect. o solutie pentru aceasta problema a telefoanelor furate:

   1. modifcarea seriei imei sa fie declarata ilegala

   2. colaborarea operatorilor din toate statele UE pentru a alcatui o lista de imei-uri ale telefoanelor declarate furate.

   3. colaborare intre producatori cu scopul de a gasi o solutie mai buna pentru protejarea seriei imei. in momentul de fata se poate modifica seria imei la peste 90% din telefoane.

   deblocarea telefonul este o alta problema care tine de dreptul proprietarului de a folosi telefonul
   • 0 (0 voturi)    
    nu vad legatura... (Vineri, 10 septembrie 2010, 17:01)

    nihilistu' [utilizator] i-a raspuns lui imei

    ..intre blocarea telefoanelor pe baza IMEI-ului si cresterea numarului de furturi? in cel mai rau caz acesta ramane constant..
  • +3 (3 voturi)    
   IMEI (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:25)

   moucha [anonim] i-a raspuns lui Gaby

   IMEI-ul nu se poate modifica decat pe anumite tipuri de telefoane (nu pe toate asadar). In general insa el se poate modifica pe smartphone-uri care din nefericire au si pretul cel mai mare deci se fura mai des. Nimeni nu are vreun interes sa iti fure un Nokia 5110, ci hotii se orienteaza spre telefoane noi si scumpe ori exact la acelea IMEI-ul se poate modifica cel mai usor.

   Pe langa faptul ca modificarea IMEI trebuie declarata ilegala sau pur si simplu blocata prin hardware, baza de date cu IMEI-urile blocate trebuie sa fie internationale. Altfel toate telefoanele blocate in Franta se vor vinde in Belgia, unde vor avea semnal.

   Inca ceva: decodarea nu are nici o legatura cu schimbarea IMEI. Decodarea inseamna "unlock", adica posibilitatea de a folosi orice cartela pe mobil, chiar daca a fost luat pe baza de contract de la un operator. Orice telefon permite unlock iar decodarea in sine nu e vazuta ca ceva ilegal. Modificarea IMEI inseamna modificarea identitatii aparatului si este vazuta sui generis ca ceva ilegal, chiar daca nu e neaparat incriminata de lege. Explicatia e simpla: unlock-ul nu modifica caracteristicile de emisie ale aparatului, este ceva local, fluxul de date primit sau trimis ramane identic; cel mult se invalideaza garantia aparatului. La modificarea IMEI se altereaza pachetele de date emise (apar ca venind de la un alt terminal) si deci invalideaza licenta aparatului.
  • +2 (4 voturi)    
   CNP (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:26)

   cenzurat [anonim] i-a raspuns lui Gaby

   IMEI-ul e un fel CNP al telefonului. Decodarea e ca la schimbarea buletinului: se pierde seria si numarul dar CNP-ul ramane acelasi.
  • -1 (1 vot)    
   UE (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:40)

   Goe [anonim] i-a raspuns lui Gaby

   conform ultimelor norme UE operatorii de telefonie mobila nu mai au voie sa blocheze telefoanele pe o anume retea.....!!!!
 • -1 (7 voturi)    
  Posibilitati de abuz (Vineri, 10 septembrie 2010, 14:57)

  Vizitiul [utilizator]

  Sunt interesat de cum pot abuza operatorii de telefonie de aceasta libertate, sub acest pretext. In ce fel devine telefonul blocat, imposibil de deblocat?

  Adica dau telefon si spun ca mi-a fost furat telefonul (care de fapt e al amicului care m-a suparat ieri) si-i blocheaza telefonul? Evident, vorbesc de prepaid unde identitatea nu este cunoscuta.
  • +3 (5 voturi)    
   @8V (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:28)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Vizitiul

   Traiesc in Franta si, implicit, am telefon mobil cu 2 cartele prepaid franceze. Atat la cumpararea telefonului, cat si a celor 2 cartele, am fost "obligata" sa completez formulare in care mi-am scris datele personala (nume, prenume, adresa etc.) Aici in orice moment se stie cui apartine o cartela prepaid.
   • -2 (6 voturi)    
    Nu este asa (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:18)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Ana

    Am fost si eu in Paris anul trecut si am cumparat un prepaid si nu mi-a cerut decat banii si mi-a dat bon. Atat! Daca te duci la dealer se prea poate... asa ca lasa-te!
    • +3 (5 voturi)    
     @Bogdan (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:26)

     anar1975 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

     Este drept ca eu am luat numai de la dealeri autorizati, pt ca intotdeauna am refuzat sa incurajez escrocherii arabesti, africane sau chinezesti. Oricum, nu ma deranjeaza sa fiu in baza de date a nimanui, pentru ca nu am nimic de ascuns. Cine are, trece pe filiera "neagra".
    • +1 (1 vot)    
     Bogdane...ESTI VARZA (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 0:48)

     dami365 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

     Si eu mi-am cumparat telefon din Franta, un Bic cu 19€ dintr-o benzinarie- Un prepaid si nu mi-a cerut decat banii si mi-a dat bon-cum zici tu, DAR, ti se dau 10 sau 15 zile sa trimiti pe adresa operatorului de telefonie o copie dupa un actul de identitate si dupa bonul de cumparare,altfel "prepaidul" ti se blocheaza. Deci : daca 2 persoane iti spun ca esti beat mergi la culcare. PS. Daca anul acesta vii in Spania sa ai la tine pasaportul sau buletinul, ca nici aici nu-ti vinde prepaid fara acte. :D
  • +2 (2 voturi)    
   blocare (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:30)

   sorinm [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   trebuie sa demonstrezi ca esti proprietarul telefonului (dovada de cumapare, factura etc) pentru a bloca un telefon

   telefonul se identifica strict dupa imei (care este unic ...) si nu are legatura cu vreo serie a cartelei sim sau numarul de telefon
 • -4 (4 voturi)    
  net2dio@yahoo.com (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:09)

  degeaba [anonim]

  Cu alte cuvinte ... blocarea telefoanelor mobile este DEGEABA ... tot or sa se fure mobile ... doar o alta lege ce se va putea incalca cu lejeritate
 • +3 (3 voturi)    
  Decodarea se poate lasa... (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:16)

  Sevraj [anonim]

  Decodarea nu schimba International Mobile Equipment Identity-ul (IMEI-ul). In unele tari e ilegal sa schimbi IMEI-ul telefoanelor. Problema cu IMEI-ul este ca trebuie sa ai o baza de date intre operatori (cum este cu Centrala de Credit pt. datornici), iar oamenii ar trebui sa poate sa aleaga o parola ca sa delisteze un IMEI din Blacklist (spre exemplu, daca telefonul nu a fost furat, ci doar ratacit)
 • 0 (0 voturi)    
  cum functioneaza (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:35)

  daroc [utilizator]

  Dupa cate stiu eu, orice telefon mobil este "recunoscut" individual de catre reteau de telefonie mobila. Mai exact, in momentul in care este deschis (fara a fi necesara o convorbire propriu-zisa) si are o cartela SIM valida, in acel moment telefonul "ii spune" retelei tipul care este, modelul si numarul de serie al acestuia. Si aceste aspecte sunt independente de decodari sau de orice alte interventii care se practica in mod uzual asupra telefoanelor mobile.
  Atunci cand ti se fura un telefon, daca anunti operatorul de telefonie mobila, aceasta va sti ce numar de serie are telefonul a carui furt il reclami. Sau eventual daca faci plangere la politie, vei declara si acest numar (care il gasesti si in actele telefonului), iar politia il va transmite mai departe operatorilor.
  Probabil ca va exista o baza de date cu numerele de serie a telefoanelor furate iar cand cineva incearca sa foloseasca acel telefon, orice retea il va recunoaste automat si ii va bloca accesul.
  Repet, informatiile transmise retelei de catre telefon (fara ca posesorii de telefoane mobile sa fie notificati de catre telefon) sunt "generate", daca ma pot exprima astfel, de catre componentele "intime" ale telefonului, gen procesoare si asa mai departe, a caror schimbare ar costa prea mult ca sa merite.
  Sigur, un profesionist in ale telecomunicatiilor imi va gasi usor multe inexactitati in ce am scris mai sus, dar ca idee generala, cred ca e corect.
  Masura mi se pare binevenita! Mai ales ca este usor de pus in practica.
  • +1 (1 vot)    
   Se implementeaza EIR - Equipment Identity Register (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:56)

   Cocalarul_Electronic [utilizator] i-a raspuns lui daroc

   "The Equipment Identity Register is a database employed within mobile networks. The database holds records for 3 types of mobile; namely black, grey and white. When a mobile requests services from the network its IMEI (International Mobile Equipment Identity) may be checked against the EIR, to assess which category of mobile it falls into. Black mobiles are those reported stolen or whose operation on the network will adversely affect network operation. These mobiles will not be allowed to access the network. Grey mobiles are classed as non-conforming, but may be used on the network. White mobiles are those that conform to requirements set down by the network operator."
 • +1 (1 vot)    
  Ce e facut de om, tot omul desface (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:53)

  Daniel [anonim]

  Sistemul de blocare al telefonului de la distanta (in cazul furtului, neplatirii abonamentului in cazul in care e un telefon primit o data cu abonamentul, etc) exista de mult. Acum doar a devenit obligatoriu pentru operatori.
  Am intilnit o data un asemenea telefon, provenea intr-adevar din Franta. A fost usor de deblocat.
  Orice telefon se poate debloca, IMEI-urile se pot schimba, uneori mai greu, alteori mai usor, totul depinde de miza.
 • +3 (3 voturi)    
  si eu ce fac ? (Vineri, 10 septembrie 2010, 15:58)

  fane portofel [anonim]

  Si eu ce fac cu alea ciordite ?
  • +1 (1 vot)    
   Asta faci: (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:54)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui fane portofel

   Le duci la REMAT.
   Dupa care iti schimi meseria
  • 0 (0 voturi)    
   eu am invatat (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 10:31)

   fanel portofel [anonim] i-a raspuns lui fane portofel

   Eu am invatat de la tata mai multe meserii.
   O dau pe portofele ,(de aia imi zice portofel),ca alea nu merge la remaiat,sau cum ii zici tu,remat.
 • 0 (2 voturi)    
  Bravo lor! (Vineri, 10 septembrie 2010, 16:27)

  Braileanu' [anonim]

  Foarte bine au facut francezii ca au adoptat o astfel de masura, stiam ca doar in UK se practica. Aceasta masura este binevenita si la noi, sper ca vreun parlamentar roman sa aiba o astfel de propunere legislativa cat mai curand! In felul acesta putem limita furtul de telefoane mobile. Sper deasemenea, ca posesorul unui telefon furat sa raspunda in fata legii. Sa-si cumpere telefonul, chiar si SH, de la un agent economic autorizat.
 • +1 (1 vot)    
  Nu umblati cu IMEI-ul schimbat (Vineri, 10 septembrie 2010, 17:23)

  gigi [anonim]

  Pentru santatatea dumneavoastra, nu schimbati IMEI-ul. Tot traficul ce trece pe retelele mobile e logat si intrati in vizorul celor care 'pun urechea si asculta' fara sa stiti. Dupa 11 septembrie un sim anonim a devenit o raritate si schimburile de serii la telefoane sunt urmarite de servicii din motive antitero.

  Va dau un exemplu care a aparut si in ziare: niste pakistanezi au cumparat simuri anonime in UK, s-au convorbit pe la scolile fundamentaliste in pakistan si au pus-o de un atentat. L-a detonarea bombei s-au folosit cateva din acele simuri. Chestiile astea au fost descoperite de serviciile secrete pakistaneze, care au pasat informatia la englezi fiindca au descoperit ca din lotul cumparat cateva simuri nu fusesera folosite. Acestea le aveau alti pakistanezi care ramasesera in Uk si se conversau nestiind ca cine trebuie asculta.

  Va mai dau un exemplu: membrii mafiei italiene stiu ca pot fi interceptati si au trecut pe skype , cu convorbiri criptografiate care nici militarii nu le pot asculta. Statul italian a facut presiuni la Skype sa le dea un passpartout sa poata sa asculte mafiotii.

  Asa ca schimbatul IMEI e gainarie de doi bani, dar fiti siguri ca Echelon asculta.
 • +1 (1 vot)    
  mare smecherie (Vineri, 10 septembrie 2010, 19:49)

  iceman [anonim]

  E suficient ca TOATE FIRMWARE sa fie infectate din fabrica cu un virus gen CIH, care sunteti mai vechi in meserie va aduceti aminte ce ravagii facea acum vreo 10 ani. Acest virus se poate activa in conditiile in care nu primeste un cod de la operatorul de telefonie utilizat. Iar acest cod se genereaza in functie de codul ars in memoria nevolatila de pe cablajul telefonului. vrei sa schimbi EPROMUL? (nu EEPROM).Simplu. Tocmai ai distrus cablajul. Felicitari, telefonul furat e bun de REMAT.
 • +1 (1 vot)    
  o masura buna (Vineri, 10 septembrie 2010, 20:14)

  gheo [anonim]

  de ani de zile ar fi trebuit implementat, inclusiv la noi
  nu-i vorba de vreo intimitate sau ceva, de ascultat oricum te asculta indiferent ce faci, chiar cu sistem de bruiaj sau incriptare.
  e vorba de oamenii care mor in fiecare an in jafuri stupide; un drogat nu da doi bani pe viata unui om cand el e in sevraj, si-l omoara pentru telefonul mobil
  sunt si la noi cazuri in fiecare an; dar pana acum operatorii au refuzat cu obstinatie pentru ca ei castiga bani din vanzarea de telefoane catre pagubiti si pentru ca implementarea informatica a unei asemenea masuri ar costa. si dupa parerea lor cativa morti pe an, in special femei, merita...
 • -1 (1 vot)    
  exista solutii sigure.... (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 15:10)

  dorinteodor [anonim]

  solutia este telefonul fara sim. asa este la zapp si stiu un caz cu un astfel de telefon care a fost furat iar cind hotul a vrut sa-l activeze a fost el "activat" de politie iar pagubitul si-a primit telefonul inapoi...

  stiu foarte bine de ce exista sim-uri si ce avantaje avem. cred totusi ca o noua generatie de telefoane mobile ar putea sa apara si la fel o alta generatie de laptopuri, ipaduri,... la care furtul sa devina fara sens.....
 • 0 (0 voturi)    
  Ce lovitura va fi (Sâmbătă, 11 septembrie 2010, 19:25)

  HESS [utilizator]

  Pt cioriditori.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by