Proiectul de creare a unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora, anuntat in 2008 de AOMR (asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote), "este in continuare in desfasurare", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Popescu, directorul executiv al asociatiei. Pe de alta parte, oficialii din Ministerul Comunicatiilor spun ca un acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila care sa permita blocarea totala a telefoanelor mobile furate ar aduce operatorilor de telefonie costuri prea mari care s-ar regasi in pretul serviciilor. Declaratiile vin in contextul in care saptamana trecuta, in Franta, autoritatile au anuntat incheierea unui astfel de acord.

"Proiectul referitor la realizarea unui sistem care sa permita blocarea telefoanelor furate este in continuare in desfasurare la nivelul AOMR, fiind in atentia unui grup de experti. In acest moment se analizeaza interoperabilitatea tehnica precum si unele aspecte procedurale si juridice", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Popescu, director executiv al asociatiei.

  • Un proiect anuntat in noiembrie 2008

Despre ce era vorba de fapt?

"Operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil au in proiect crearea unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora", declara in noiembrie 2008 Liviu Popescu, directorul AOMR, asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote in Romania.

Procesul de blocare a telefonului ar fi urmat sa functioneze asemanator cu cel prin care sunt blocate cartelele SIM: "Posesorul de drept reclama asta la operatorul la care avea contract si solicita in baza unei probe, care sa ateste proprietatea sa asupra telefonului respectiv ca terminalul sa nu mai poata fi folosit in retelele care sunt membre in aceasta baza de date. Va fi un sistem aproape similar cu situatia in care este furata sau pierduta cartela", explica la acel moment Liviu Popescu.

  • ANCOM spune ca nu a fost implicata in proiectul anuntat de AOMR

Pe de alta parte, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) sustine ca nu are atributii in aceasta zona si ca nu a fost implicata in proiectul AOMR.

"Sfera de competenta a ANCOM cu privire la reglementarea pietei de comunicatii electronice si servicii postale nu include atributii in zona blocarii telefoanelor mobile furate, astfel ca Autoritatea nu poate impune in sarcina operatorilor obligatii in acest sens. Initiativa anuntata de AOMR in anul 2008 cu privire la crearea unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora, nu a fost adusa la cunostinta ANCOM, astfel ca Autoritatea nu a fost implicata in proiectul mentionat", a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Marinescu a mai mentionat ca "in situatia telefoanelor mobile furate, Politia Romana este institutia care investigheaza cazurile semnalate de utilizatorii prejudiciati si initiaza o eventuala colaborare cu operatorii mobili in incercarea de a reduce fenomenul de furt al acestor terminale. In cazul in care acest fenomen este identificat drept unul extins, de amploare la nivel national, ministerul de resort (MAI) poate avea mai departe initiativa unui proiect legislativ prin care sa reglementeze in mod specific aceasta problema".

  • Ministerul Comunicatiilor: Costurile unui proiect de blocare a telefoanelor mobile s-ar regasi in pretul serviciilor

Intrebati in legatura cu posibilitatea semnarii unui acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila in Romania care sa conduca la blocarea telefoanelor mobile furate, oficialii Ministerului Comunicatiilor au atentionat asupra costurilor care s-ar reflecta in servicii.

"Un acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila care sa permita blocarea totala a telefoanelor mobile furate ar aduce operatorilor putine beneficii si costuri prea mari. Daca aceasta propunere de acord s-ar implementa, costurile mari pe care operatorii le-ar suporta s-ar regasi in pretul serviciilor - moment inoportun, avand in vedere contextul economic actual. De altfel, blocarea codului IMEI nu este o solutie, deoarece acesta este un soft autoregenerabil pentru multe modele de telefoane mobile", a declarat Camelia Enachioiu, purtator de cuvant al MCSI.

De notat ca in Franta, autoritatile au anuntat vinerea trecuta incheierea unui acord cu operatorii de telefonie mobila care urmareste blocarea totala a telefoanelor mobile furate. Procesul presupune intai de toate depunerea unei plangeri catre politie. Terminalele ar urma sa fie blocate in termen de patru zile lucratoare de la primirea de catre operatorul de telefonie mobila a probei de la politie referitoare la bunul furat.