Blocarea telefoanelor mobile furate in Romania: Un proiect care treneaza din 2008​

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 14 septembrie 2010, 18:29 Economie | Telecom


Proiectul de creare a unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora, anuntat in 2008 de AOMR (asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote), "este in continuare in desfasurare", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Popescu, directorul executiv al asociatiei. Pe de alta parte, oficialii din Ministerul Comunicatiilor spun ca un acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila care sa permita blocarea totala a telefoanelor mobile furate ar aduce operatorilor de telefonie costuri prea mari care s-ar regasi in pretul serviciilor. Declaratiile vin in contextul in care saptamana trecuta, in Franta, autoritatile au anuntat incheierea unui astfel de acord.

"Proiectul referitor la realizarea unui sistem care sa permita blocarea telefoanelor furate este in continuare in desfasurare la nivelul AOMR, fiind in atentia unui grup de experti. In acest moment se analizeaza interoperabilitatea tehnica precum si unele aspecte procedurale si juridice", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Popescu, director executiv al asociatiei.

 • Un proiect anuntat in noiembrie 2008

Despre ce era vorba de fapt?

"Operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote si Telemobil au in proiect crearea unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora", declara in noiembrie 2008 Liviu Popescu, directorul AOMR, asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote in Romania.

Procesul de blocare a telefonului ar fi urmat sa functioneze asemanator cu cel prin care sunt blocate cartelele SIM: "Posesorul de drept reclama asta la operatorul la care avea contract si solicita in baza unei probe, care sa ateste proprietatea sa asupra telefonului respectiv ca terminalul sa nu mai poata fi folosit in retelele care sunt membre in aceasta baza de date. Va fi un sistem aproape similar cu situatia in care este furata sau pierduta cartela", explica la acel moment Liviu Popescu.

 • ANCOM spune ca nu a fost implicata in proiectul anuntat de AOMR

Pe de alta parte, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) sustine ca nu are atributii in aceasta zona si ca nu a fost implicata in proiectul AOMR.

"Sfera de competenta a ANCOM cu privire la reglementarea pietei de comunicatii electronice si servicii postale nu include atributii in zona blocarii telefoanelor mobile furate, astfel ca Autoritatea nu poate impune in sarcina operatorilor obligatii in acest sens. Initiativa anuntata de AOMR in anul 2008 cu privire la crearea unei baze de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru posibilitatea blocarii acestora, nu a fost adusa la cunostinta ANCOM, astfel ca Autoritatea nu a fost implicata in proiectul mentionat", a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Marinescu a mai mentionat ca "in situatia telefoanelor mobile furate, Politia Romana este institutia care investigheaza cazurile semnalate de utilizatorii prejudiciati si initiaza o eventuala colaborare cu operatorii mobili in incercarea de a reduce fenomenul de furt al acestor terminale. In cazul in care acest fenomen este identificat drept unul extins, de amploare la nivel national, ministerul de resort (MAI) poate avea mai departe initiativa unui proiect legislativ prin care sa reglementeze in mod specific aceasta problema". 

 • Ministerul Comunicatiilor: Costurile unui proiect de blocare a telefoanelor mobile s-ar regasi in pretul serviciilor

Intrebati in legatura cu posibilitatea semnarii unui acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila in Romania care sa conduca la blocarea telefoanelor mobile furate, oficialii Ministerului Comunicatiilor au atentionat asupra costurilor care s-ar reflecta in servicii.

"Un acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila care sa permita blocarea totala a telefoanelor mobile furate ar aduce operatorilor putine beneficii si costuri prea mari. Daca aceasta propunere de acord s-ar implementa, costurile mari pe care operatorii le-ar suporta s-ar regasi in pretul serviciilor - moment inoportun, avand in vedere contextul economic actual. De altfel, blocarea codului IMEI nu este o solutie, deoarece acesta este un soft autoregenerabil pentru multe modele de telefoane mobile", a declarat Camelia Enachioiu, purtator de cuvant al MCSI.

De notat ca in Franta, autoritatile au anuntat vinerea trecuta incheierea unui acord cu operatorii de telefonie mobila care urmareste blocarea totala a telefoanelor mobile furate. Procesul presupune intai de toate depunerea unei plangeri catre politie. Terminalele ar urma sa fie blocate in termen de patru zile lucratoare de la primirea de catre operatorul de telefonie mobila a probei de la politie referitoare la bunul furat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6470 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  BUN (Marţi, 14 septembrie 2010, 19:03)

  SOV [anonim]

  Apropo, trebuia sa-i spuna careva si lui SOV ca telefoanele se pot intercepta si dupa seriile de identificare (IMEI)
  hihihi :)
 • +6 (8 voturi)    
  Dar de ce se tergiverseaza. (Marţi, 14 septembrie 2010, 19:38)

  purtator de mobil [anonim]

  Aceasta lege trebuia de mult sa intre in vigoare,astfel se reduceau sau poate chiar nu se mai furau telefoanele mobile.Nu ma intereseaza ca sunt ascultat dar am tot dreptul cand mi se fura telefonul sa cer companiei sa-l dezactiveze.Eu personal in 2007 cand i sa furat mobilul copilului,dupa ce am reclamat la politie cu hartia de la ei m-am dus si am cerut blocarea IMEIULui,bineinteles ca asta nu sa intamplat in Romania,tocmai de aceea ma intreb daca tot suntem in UE de ce nu se da aceasta lege?.
  • +4 (6 voturi)    
   pentru ca (Marţi, 14 septembrie 2010, 19:48)

   I [utilizator] i-a raspuns lui purtator de mobil

   oamenii nu stiu iar companiile de telefonie nu vor. Ei fac bani si din minutele vorbite pe telefoane furate. Asta pe langa echipamentul care trebuie sa-l cumpere si sa-l intretina.
   • -4 (8 voturi)    
    gandeste inanite sa scrii prostii (Marţi, 14 septembrie 2010, 20:39)

    Jolly Roger [anonim] i-a raspuns lui I

    <<Ei fac bani si din minutele vorbite pe telefoane furate>>...,
    nu-i adevarat,ei fac l fel bani din minutele vorbite de posesor, asa ca nu conteaza cine vorbeste...
    prostie curata, nu au nici un avantaj
    • 0 (0 voturi)    
     Uai ce bine ca gandesti si pt. noi. (Miercuri, 15 septembrie 2010, 0:53)

     GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui Jolly Roger

     Dar daca hotul arunca SIM-ul pagubitului si isi ia o cartela preplatita si baga de pe mobilul furat. sau il vinde la unul de buna credinta la un pret de dumping si ala va suna mai abitir decat daca trebuia sa dea banii si pe mobil. Dar asa-i cu gura, pacatoasa :)
  • 0 (0 voturi)    
   vai si-amar (Marţi, 14 septembrie 2010, 22:04)

   Pandele [anonim] i-a raspuns lui purtator de mobil

   Purtatorule de mobil, nu e lege si nici nu are cum sa fie. Cu atat mai putin la nivelul UE.
   Porti si un creier pe langa mobilul ala ?
   • 0 (0 voturi)    
    Vai si amar... (Marţi, 14 septembrie 2010, 23:18)

    ´purtator de mobil [anonim] i-a raspuns lui Pandele

    de cei ca tine.Daca ma contrazici prin ceea ce am trecut,daca vrei sa imi dai imailul tau sunt in stare sa-ti trimit documentul,cat despre creier nu stiu cine are nevoie,mai ales ca te numesti...pandele.Dupa ce am facut reclamatie la politie, am cerut AUTORIZATIE cu care m-am prezentat la compania de mobil,daca nu ar fi existat lege inseamna ca nu aveam nevoie de AUTORIZTIE.
    • 0 (0 voturi)    
     serios ? (Miercuri, 15 septembrie 2010, 10:41)

     Pandele [anonim] i-a raspuns lui ´purtator de mobil

     ”Mai bine tac si oamenii cred ca sunt prost decat sa vorbesc si sa inlatur orice dubiu”
     Gandeste-te la asta...
     • 0 (0 voturi)    
      Nu are rost.. (Miercuri, 15 septembrie 2010, 15:10)

      purtator de mobil [anonim] i-a raspuns lui Pandele

      ...sa-mi pierd timpul.
   • 0 (0 voturi)    
    poate ca port creier... (Marţi, 14 septembrie 2010, 23:24)

    haiducul [anonim] i-a raspuns lui Pandele

    ... sunt din pacate pentru cunostinta ta generala operator C.N.C de 15 ani la una dintre cele mai renumite firme de ceasuri din LUME,
 • -2 (6 voturi)    
  sunt produse de serie (Marţi, 14 septembrie 2010, 20:13)

  dfx [anonim]

  blocarea telefoanelor furate e o utopie.Scrieti stiri ca sa va aflati in treaba.
 • 0 (4 voturi)    
  Mda (Marţi, 14 septembrie 2010, 20:51)

  Ingineru' [anonim]

  IMEI-ul poate fi rescris destul de simplu, iar telefonul furat capata astfel o "identitate" noua. E o amarata de serie "scrisa" pe un chip.
  Evident, iti trebuie si hardware-ul care sa faca asta.

  Ce o tot ard astia cu blocarea IMEI-ului ?
  Mai bine s-ar duce sa ii salte pe aia care vand mobile furata la Obor sau prin trenurile CFR-ului.
  • +1 (1 vot)    
   Completare (Marţi, 14 septembrie 2010, 21:58)

   Ingineru' [anonim] i-a raspuns lui Ingineru'

   Astia care tot dati minusuri, habar n-aveti principiile de baza ale functionarii unui telefon mobil.

   Blocarea IMEI-ului NU va rezolva FURTUL
  • +1 (1 vot)    
   Completare (Marţi, 14 septembrie 2010, 22:01)

   Ingineru' [anonim] i-a raspuns lui Ingineru'

   Astia care tot dati minusuri, habar nu aveti de principiile de baza ale functionarii unui telefon mobil.

   Blocarea IMEI-ului NU va rezolva furtul terminalelor. Mai bine si-ar face politia treaba.

   V-am explicat DE CE nu este o solutie. Pentru ca IMEI-ul POATE FI RESCRIS. Punct. Se poate pune orice alt cod pe un terminal furat. Cu alte cuvinte, minusistilor, un telefon mobil cu imei-ul blocat, poate fi rescris pentru a functiona bine mersi in continuare.


   Daca nici de data asta nu pricepeti, atunci la prasit cu voi.
   • +1 (1 vot)    
    e de la soft nu de la terminal (Marţi, 14 septembrie 2010, 22:30)

    dfx [anonim] i-a raspuns lui Ingineru'

    astia care-ti dau minusuri au windows cu licenta cumparata.
   • 0 (0 voturi)    
    Ai dreptate. (Marţi, 14 septembrie 2010, 23:21)

    haiducul [anonim] i-a raspuns lui Ingineru'

    Este doar un soft,dar eu am facut-o cu speranta ca cel care la furat poate ca nu are cunostiinte ca sa-l faca din nou functional.
   • 0 (0 voturi)    
    La prasit (Marţi, 14 septembrie 2010, 23:25)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Ingineru'

    La prasit sa te diuci matale. de ce ? Pentru ca IMEI-ul poate fi verificat legal in cateva locuri. Cutie, telefon, etc.
    PE baza lui se poate stabili in tiiimp o liesat de IMEI valida, nu una de furaciuni.
    • 0 (0 voturi)    
     Totusi (Miercuri, 15 septembrie 2010, 2:22)

     Ingineru' [anonim] i-a raspuns lui Alex

     Tati, spune-mi si mie o chestie. O pesoana care cumpara un telefon FURAT, crezi ca simte o jena undeva? Crezi ca il intereseaza pe el ca e furat ori ba?

     Pentru el e un CHILIPIR si atat. Daca cineva imi fura telefonul de 20 de mil si il vinde cu 3 mil., cumparatorul crezi ca are remuscari si se gandeste la paguba mea? Think again.

     Totul incepe de la educatie. NU cumperi produse furate. Punct. Nu cumperi, nu se mai fura. Din pacate, intotdeauna se vor gasi amatori de chilipiruri, asa ca, totul e doar o frectie la piciorul de lemn. Sa nu fim ipocriti.

     Daca acum imi vine unul cu un laptop Mac de 1200 de euro si mi-l vinde cu 200-300 de euro, i-l iau pe loc. De ce? De ce nu? Vezi tu... nu sunt singurul care gandeste asa.
     Prin urmare, fiti ceva mai atenti cu bunurile voastre. Da' e cam greu sa nu dai odraslei un telefon mobil la 7 ani, nu? Sau sa te etalezi cu telefonul de fite in vazul tuturor, ca sa vada lumea ce potenta financiara ai.

     Pe de alta parte, nu am inteles ce vrei sa spui cu lista de IMEI-uri valida. Chiar nu am priceput. Tu nu intelegi ca poti sa scrii IMEI-ul respectiv cu absolut orice cod vrei tu ? Nu intelegi principiul de functionare. Prin urmare , iti recomand cel putin google. Iti va da cateva idei despre ce reprezinta IMEI-ul.

     Adapatat, e ca seria motorului la o masina. O polizezi si stantezi alta. Mai urmareste device-ul daca poti. Poti pune chiar un IMEI al unui terminal valid. Sa te vad cum faci deosebirea in centrala care este furat si care nu. Mai baieti, voi nu stiti despre ce vorbiti. :)

     Seria respectiva e un cod din 15 cifre. Pe telefoanele obisnuite il puteti afla introducand de la tastatura *#06#. Pe cele cu symbian, il puteti afla folosind un script.

     Cu echipament adecvat , faci pipi pe toate listele cu IMEI-uri. Nu e o pledoarie pentru hoti, ci incerc sa va fac sa intelegeti ca NU aceasta este solutia. Daca vreti sa descurajati furturile de telefoane, NU mai cumparati telefoane furate. Punct!
     • 0 (0 voturi)    
      Nu e chiar asa (Miercuri, 15 septembrie 2010, 12:58)

      ala care gugaleste [anonim] i-a raspuns lui Ingineru'

      IMEI-ul poate fi comparat cu IP-ul unui calculator, adica trebuie sa respecte anumite standarde si trebuie sa fie unic in retea.

      Nu inteleg de ce nu crezi in eficacitatea acestei metode devreme ce e folosita cu succes in alte tari. (vezi wikipedia)
      In tarile respective rescrierea IMEI-ului sau posesia de echipament capabil de asa ceva e considerat caz penal
 • 0 (2 voturi)    
  Pentru c[ hoția trebuie descurajată... (Marţi, 14 septembrie 2010, 21:37)

  Wasile [utilizator]

  Hoția trebuie descurajată. Punct.
  Okay, o să dau câte zece eurocenți (adică nici o înghețată) în plus pe lună la abonamentul meu ca să se facă asta - se vor strânge circa 500.000 euro / lună pentru operarea acestui sistem. Cred că-i suficient.... cred că se poate și cu un cent/lună/abonat, 50.000€ par a fi destui pentru o bază de date și software-ul de sincronizare...
  Ar fi și mai bine să se raporteze poziția telefonului la poliție, să îi și prindă pe hoți... atunci să vezi ce-ar scădea furtul de telefoane :)
 • +2 (2 voturi)    
  LoL (Marţi, 14 septembrie 2010, 21:50)

  Giugiu [anonim]

  Pai de ce ar vrea operatorii sa blocheze telefoanele furate? La fiecare telefon furat au 2 posibili clienti noi. Ala pagubit trebuie sa isi ia alt telefon iar ce cu telefonul vrea o cartela noua :).
  Plus ca imei-ul poate fi schimbat
 • -2 (2 voturi)    
  Si noi - ultimii (Marţi, 14 septembrie 2010, 21:52)

  Andrei H. [utilizator]

  In toate tarile si UE si SUA aceasta facilitate este activa de multi ani!

  Mi-au furat iPhoneul la inceputul anului si cei de la Orange nu m-au putut ajuta in niciun fel, politia a ridicat din umeri...
 • 0 (4 voturi)    
  cartele vandute numai cu cnp (Marţi, 14 septembrie 2010, 21:52)

  igor [anonim]

  In mod normal, intr-o tara civilizata orice cartela preplatita se vinde pe baza de cnp, asa ar trebui sa fie si la noi, s-ar elimina multe lucruri nedorite dar.....
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii sunt..si lenesi la fel (Marţi, 14 septembrie 2010, 22:31)

  amikal [anonim]

  Regret si deplang orice furt! Acum o saptamana mi s-a furat si al meu (din fata bisericii ortodoxe...!!!!).
  dar l-am localizat cu ...google maps si softul aferent ....Ce ochi a facut tipu cand i-am batut in usa cu un jandarm-prieten.....!!!
  In schimb, chiar si telefoanele mai noi (nu chiar ultimele modele...) au posibilitatea de a fi urmarite prin GPS. Nokia are phonelocator ptseriile E, N, .etc. Despre iPhone inca n-ati auzit de MyPhone??? SI mai sunt multe altele
  Studiati putin (cititi Goagal) si .ajutati-va pe voi insiva.

  Politie romana? -LOL
  IMEI ?? O vorba goala ...la noiin tara.
 • 0 (0 voturi)    
  Treneaza (Miercuri, 15 septembrie 2010, 0:26)

  Vizitiul [utilizator]

  Da' ce nu treneaza in Romania?
 • 0 (0 voturi)    
  si totusi... (Miercuri, 15 septembrie 2010, 10:32)

  david [anonim]

  Nimeni nu are vreo problema ca cei 3 operatori de telefonie mobila au o asociatie?
  Nici macar consiliul concurentei?
  Acum pricem si mai bine de ce practicile anticlient sunt identice la toti 3...
  • 0 (0 voturi)    
   Constitutia (Miercuri, 15 septembrie 2010, 10:53)

   Pandele [anonim] i-a raspuns lui david

   Dreptul de asociere este prevazut inca din Constitutie, amice. Ti-e dor de Ceausescu ?
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia e alta (Miercuri, 15 septembrie 2010, 12:04)

  Alui [anonim]

  Orice smartphone in afara de iPhone are facilitatea de blocare a ecranului cu parola sau pattern(la Samsung Galaxy S). In plus sunt aplicatii care iti protejeaja telefonul impotriva furtului (de ex. Track and Protect, Find my phone). Track and protect are urmatoarele facilitati: localizarea telefonului prin GPS, "ascultarea" telefonului fara cunostinta hotului, fotografierea hotului cand incearca deblocarea telefonului, stergerea datelor din telefon, pornirea unui semnal de alarma de la distanta, etc.
  In combinatie cu o aplicatie de protejare impotriva deinstalarii/accessului la applicatii cum ar fi App locker(vorbesc de telefoane pe Android), hotul nu poate inchide/strege/dezinstala applicatia de gasire a telefonului. Aplicatiile respective merg chiar daca se schimba simcardul, sau blocheaza telefonul daca simcardul e schimbat fara permisiunea aplicatiei respective.
 • 0 (0 voturi)    
  la turci de ani de zile..... (Miercuri, 15 septembrie 2010, 13:25)

  un 'turk'.... [anonim]

  daca intri cu un telefon, nearondat (deci care poate fi si unul furat...) nu poti vb. la telefon ! Trebuie sa ia cartela cumparata acolo


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by