Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, de principiu, conversia in actiuni a datoriei catre stat

Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat, de principiu, conversia in actiuni a datoriei catre stat. Printre decizii s-a numarat si gajarea unor active pentru prelungirea scadentei unui credit de la actionarul majoritar, Rompetrol Group Olanda. Majorarea de capital, prin conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate, urmeaza sa fie aprobata de o adunare generala extraordinara a actionarilor separata, convocata pentru data de 30 septembrie. Creditul de la Rompetrol Group Olanda este in valoare de 720 de milioane de dolari si este scadent la 12 august 2010. ANAF a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare si asupra participatiilor in filialele sale, in contul datoriilor pe care compania kazaha le are la statul roman, anunta Grupul Rompetrol, intr-un comunicat de presa. Compania sustine ca se afla in fata unor decizii abuzive, concertate si premeditate, si ameninta ca se va adresa instantelor internationale. Valoarea actualizata a datoriilor Petromidia catre statul roman, preluate de KazMunaiGaz, se ridica la circa 600 de milioane de dolari si sunt scadente la 30 septembrie.

Blocarea telefoanelor mobile furate in Romania: Un proiect care treneaza din 2008

Blocarea telefoanelor mobile furate in Romania este un proiect care treneaza din 2008. Proiectul se refera la creare a unei baze de date cu seriile de identificare ale telefoanelor mobile furate. Desi anuntat de asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote inca de acum doi ani, programul "este in continuare in desfasurare", a declarat pentru HotNews.ro directorul executiv al asociatiei, Liviu Popescu. Pe de alta parte, oficialii din Ministerul Comunicatiilor spun ca un acord intre autoritati si operatorii de telefonie mobila care sa permita blocarea totala a telefoanelor mobile furate ar aduce operatorilor de telefonie costuri prea mari care s-ar regasi in pretul serviciilor. Declaratiile vin in contextul in care saptamana trecuta, in Franta, autoritatile au anuntat incheierea unui astfel de acord.

Studiu: Masuri anti-criza pe piata fortei de munca. Vezi o analiza a masurilor luate pana acum si scenariile posibile pentru viitor

Disponibilizarile din 2010 (si cele din anii urmatori) din sectorul public vor crea o presiune suplimentara asupra pietei fortei de munca. Solutia de a reduce veniturile salariatilor din sectorul public cu 25%, incepand cu iunie 2010, poate fi vazuta ca o masura intermediara. Obiectivul acesteia este reducerea numarului de angajati cu un procent similar, intr-un orizont de timp scurt, posibil incepand cu 2010 si continuand in 2011, se arata in raportul "Masuri anti-criza privind piata fortei de munca", remis HotNews.ro de Laurian Lungu managing partner al Microanalitica. Potrivit documentului, constrangerile cheltuielilor bugetare vor determina limitarea fondurilor destinate sectorului privat.

Printre scenariile posibile de iesire din criza, analiza citata face referire la varianta initiala a guvernului, adica reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile in sectorul bugetar, cu 15% a pensiilor si cu 15% a fondului de somaj. Scenariul 2 il reprezinta varianta adoptata de executiv, de reducere cu 25% a cheltuielilor cu salariile in sectorul bugetar, cu 15% a fondului de somaj si cresterea TVA cu 5 puncte procentuale. Din punct de vedere teoretic, in ipoteza unei stagnari economice in 2010, economisirea anuala la buget in Scenariul 1 ar fi fost undeva in jurul valorii de 3,75% din PIB sau de 1,8-1,9% din PIB pe jumatate de an (daca masurile s-ar fi aplicat incepand cu luna iulie 2010). In Scenariul 2, cel actual, economisirea anuala la buget ar fi de 4,25% din PIB. In realitate insa, aceasta cifra este de asteptat sa fie mai mica din cauza efectelor adverse ale cresterii TVA in economie. O scadere atat de abrupta a veniturilor duce la modificari de comportament din partea grupurilor afectate.

Summitul Nokia World 2010: Finlandezii spun ca noul smartphone N8 a atras un numar record de precomenzi

Nokia N8 a atras cel mai mare numar de precomenzi inregistrate vreodata de compania finlandeza pentru vreun produs, au anuntat la Londra oficialii grupului. Este vorba despre cel mai puternic smartphone cu care producatorul finlandez incearca sa concureze cu iPhone si terminalele bazate pe platforma Android a Google. In cadrul evenimentului anual Nokia World, producatorul finlandez a prezentat trei noi telefoane de tip smartphone bazate pe cea mai noua versiune a platformei Symbian, despre care se spune ca ar aduce peste 250 de noi capabilitati comparativ cu vechea versiune. Modelul N8, anuntat in aprilie si prezentat la Londra drept "smartphone-ul ideal pentru divertisment si cel mai bun telefon cu camera foto din lume", dispune de o camera foto de 12 mega-pixeli, touch screen de 3,5 inch si posibilitati de realizare si editare de clipuri video in format HD. Pretul estimativ este de 370 euro (fara taxe si subventiile aplicate).