UPDATE 2 Proiect de decizie: Furnizorii de internet vor fi obligati sa ofere clientilor aplicatii de masurare a vitezei de internet pana la 1 aprilie 2011

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 27 septembrie 2010, 12:25 Economie | Telecom


 documente
Cei mai mari furnizorii de internet din Romania, care detin impreuna circa 94% din totalul pietei de internet, vor fi obligati sa realizeze, sa administreze si sa ofere clientilor pana la 1 aprilie 2011 aplicatii proprii care sa masoare in timp real indicatori tehnici precum viteza de transfer a datelor, potrivit unui proiect de decizie suspus dezbaterii publice luni de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). De asemenea, toti furnizorii de internet vor fi obligati sa posteze pe paginile proprii de internet si in contracte parametri de calitate, inclusiv frecventa reclamatiilor pentru serviciile prestate.

Conform proiectului de decizie, furnizorii de servicii de acces la internet vor avea obligatia publicarii parametrilor de calitate administrativi precum:
 • termenul necesar pentru furnizarea accesului la internet;
 • termenul de remediere a deranjamentelor;
 • frecventa reclamatiilor utilizatorului;
 • frecventa reclamatiilor referitoare la deranjamente;
 • frecventa reclamatiilor privind corectitudinea facturarii;
 • termenul de solutionare a reclamatiilor utilizatorilor.
Masurarea acestor parametri presupune ca furnizorii sa inregistreze toate evenimentele corespunzatoare parametrilor respectivi si sa intocmeasca o statistica la sfarsitul perioadei de raportare.

 • Furnizorii de internet si ANCOM ar urma sa ofere aplicatii online prin care sa se verifice calitatea serviciilor de internet

Proiectul mai aminteste ca furnizorii cu peste 1.000 de conexiuni vor publica si parametrii de calitate tehnici precum:
 • viteza de transfer a datelor;
 • intarzierea de transfer;
 • variatia intarzierii de transfer;
 • rata pierderii de pachete.
si ca "vor realiza, administra si pune la dispozitia utilizatorilor o aplicatie proprie care sa masoare si sa evalueze, in timp real, indicatorii tehnici de calitate pentru serviciul de acces la internet".

 
Analizand statistica petitiilor adresate autoritatii de reglementare de catre utilizatorii finali pe parcursul anului 2009, constatam ca majoritatea petitiilor ce au ca obiect sesizarea unor aspecte legate de calitatea serviciilor de comunicatii electronice utilizate, vizeaza serviciile de acces la internet oferite de diversi furnizori. Prin urmare, din perspectiva utilizatorului final, calitatea in domeniul comunicatiilor electronice este o problema legata indeosebi de furnizarea serviciului de acces la internet.
 
 
Expunerea de motive, ANCOM
Potrivit expunerii de motive la acest proiect, in prima jumatate a acestui an, in Romania existau peste 1.000 de furnizori de servicii de acces la internet, din care 111 furnizori de servicii de acces la internet detin cel putin 1.000 de conexiuni, avand o cota de piata de 93,62%, in timp ce furnizorii care detin mai putin de 1.000 de conexiuni, in numar de 998, au o cota de piata de doar 6,38%.

Conform proiectului de decizie, cei 111 furnizori sunt obligati sa realizeze, sa administreze si sa ofere clientilor pana la 1 aprilie 2011 aplicatii proprii care sa masoare in timp real indicatori tehnici, precum viteza de transfer a datelor.

Furnizorii care detin mai putin de 1000 de conexiuni nu sunt strict obligati sa puna la dispozitie aceasta aplicatie. Totusi, acestia pot opta fie pentru dezvoltarea unei aplicatii proprii fie pentru indicarea unei metode de masura/aplicatie disponibila on-line, gratuita, prin care utilizatorii finali pot evalua nivelul de calitate al serviciului realizat.

Mai mult, proiectul "instituie posibilitatea ca ANCOM sa realizeze, sa administreze si sa puna la dispozitia publicului o aplicatie disponibila on-line pe pagina proprie de internet, prin intermediul careia se va putea testa calitatea serviciului/legaturii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test aflat intr-un nod de tip internet interexchange, fiind totodata afisate si, respectiv, raportate valorile parametrilor de calitate".

Decizia se va aplica serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul retelelor publice fixe sau mobile de comunicatii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet: accesul prin tehnologii prin fir in banda ingusta (prin conexiuni de tip dial-up/ISDN) sau in banda larga (DSL, cable modem) sau accesul wireless precum WLAN, GSM, GPRS si UMTS.

 • UPDATE 1: Razvan Ionescu, Romtelecom: O astfel de initiativa poate fi binevenita daca nu va presupune eforturi financiare si operationale nejustificat de mari

Drept reactie la acest proiect de decizie, oficialii Romtelecom au tinut sa precizeze ca piata de internet din Romania este foarte competitiva, dar ca o astfel de initiativa suplimentara poate fi binevenita daca nu presupune costuri financiare prea mari pentru furnizorii de internet.

"In Romania piata de internet este una foarte competitiva, care ofera cele mai mici preturi la o calitate foarte buna, de aceea apreciem ca are capacitatea de a se autoregla. Cu toate acestea, suntem convinsi ca anumite initiative de asigurare a unui grad mai mare de transparenta pot fi binevenite in masura in care implementarea acestora nu va presupune eforturi financiare si operationale nejustificat de mari din partea furnizorilor de servicii de acces la internet", a declarat Razvan Ionescu, director reglementare in Romtelecom.

Oficialul Romtelecom a mai atentionat ca "orice model de reglementare trebuie sa asigure comparatii relevante si obiective intre diferite tipuri de tehnologii de acces, eliminandu-se riscul de distorsionare a perceptiei consumatorilor asupra capacitatii diverselor tehnologii utilizate in prezent de a asigura accesul la internet in banda larga in conditii optime".

 • UPDATE 2: Cristina Nicoara, RCS&RDS: Oferim deja clientilor posibilitatea sa-si testeze viteza de internet

Pe de alta parte, oficialii RCS&RDS, cel mai mare furnizor local de internet prin linii fixe (cu 1,1 milioane utilizatori) nu au dorit sa faca inca o declaratie legata de proiectul de decizie abia supus in dezbatere publica, dar au amintit ca RCS ofera deja o aplicatie de testare a vitezei de internet.

"Dam deja clientilor posibilitatea sa-si testeze in orice moment viteza la internet, pe site-ul companiei, prin intermediul aplicatiei "Testeaza-ti viteza" de pe http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/testeaza-ti-viteza. Clientii nostri pot verifica oricand vitezele de download si de upload. Am oferit abonatilor acces rapid la un astfel de instrument pentru a putea vedea oricand ca vitezele la internet sunt cele promise in oferta. Oferta de internet a RCS & RDS contine cele mai mari viteze de transfer: viteza noastra maxima (pana la 100 Mbps), aferenta serviciului Digi Net Fiberlink 2, este de 3 ori mai mare fata de cea mai mare viteza concurenta. Viteza noastra medie, de pana la 50 Mbps, este si ea mai mare cu 40% fata de orice alta viteza maxima concurenta", a precizat Cristina Nicoara, specialist relatii publice in cadrul RCS&RDS.

Pentru proiectul de decizie lansat luni in dezbatere publica sunt asteptate observatii si propuneri pana la data de 27 octombrie 2010.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4065 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Da, si cu ce ne ajuta.. (Luni, 27 septembrie 2010, 12:35)

  cornel [anonim]

  ...atat timp cat obligatia providerului ramane una de tip best efforts ?
  • +2 (2 voturi)    
   Se poate si garantat, dar... (Luni, 27 septembrie 2010, 12:57)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui cornel

   Poti sa fai si un contract de banda garantata, dar pe alti bani. Ca persoana fizica nu merita.
  • 0 (0 voturi)    
   ... sa iti testezi viteza (Marţi, 28 septembrie 2010, 13:27)

   TIM [anonim] i-a raspuns lui cornel

   Sa iti testezi viteza in reteaua RDS! Adica numai daca esti abonat si numai cu un server intern.

   Sa nu uitam ca ei au lansat servicii internet "metropolitan" (adica in reteaua lor si cu cine vor ei peering-uri) si internet "international"!

   Despre ce test e vorba?
   • 0 (0 voturi)    
    banda garantata (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:24)

    gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui TIM

    cu aplicatia ISP-ului testezi ca ceea ce ei iti ofera este in parametri contractuali. nimic mai mult.
 • -1 (1 vot)    
  super! pentru ca la astral/upc..... (Luni, 27 septembrie 2010, 12:36)

  warchild [anonim]

  anul asta am dorit sa renunt de cel putin 3 ori !
 • -2 (2 voturi)    
  ar fi bine (Luni, 27 septembrie 2010, 12:38)

  Walker [anonim]

  pai nu variaza? fucntie de cat de accesata este adresa accesata?
  • +2 (2 voturi)    
   Nu chiar (Luni, 27 septembrie 2010, 12:53)

   Reader [anonim] i-a raspuns lui Walker

   Nu are treaba viteza ta de net cu cat de accesata e o pagina pe care intri.
 • -1 (1 vot)    
  excelent (Luni, 27 septembrie 2010, 12:45)

  mihai [anonim]

  si sa se dea si niste amenzi zdravene catre cei ce nu isi respecta contractul!

  Cum ar fi RDS unde la un NET MOBIL "vezi domne" banda e de 7.2 mb si minim 128 kb ajung sa ma chinui mai zilnic cu 32 kb seara (banda vorbim) si maxim maximorum atins 2.5 mb (tot banda) intr-o zi cu soare , asta insemnand viteze download de domeniul KB.

  Firma de doi lei cu nume mare..pacat
 • +1 (1 vot)    
  ... (Luni, 27 septembrie 2010, 12:48)

  boogiewoogie [utilizator]

  "sa posteze pe paginile proprii de internet si in contracte [...] frecventa reclamatiilor pentru serviciile prestate", cred ca e cam exagerat, dar e o idee care ar trebui aplicata si de catre institutiile publice!
 • +4 (4 voturi)    
  Uau! (Luni, 27 septembrie 2010, 12:56)

  Razvan007 [utilizator]

  Asemenea idee in Romania?!! Daca spuneati ca s-a facut in SUA era ok! Dar in ro?

  Sa inteleg ca avem si functionari care gandesc! Bravo lor! La astia sa le mareasca salariile.
 • +2 (2 voturi)    
  chill out (Luni, 27 septembrie 2010, 13:01)

  Mazeta [utilizator]

  hai sa nu fim asa carcotasi. Romania sta foarte bine la conexiunile internet. Ne putem compara cu orice alta tara din lume. In cate alte domenii putem face asta?
 • 0 (0 voturi)    
  Ar fi (Luni, 27 septembrie 2010, 13:10)

  xolv [anonim]

  Ar fi prea frumos sa se realizeze asa ceva. Dar mi-e greu sa cred ca nu vor sari baietii cu spagile!
 • +5 (5 voturi)    
  Uite "VITEZA" si deschide ochii dupa ce citesti. (Luni, 27 septembrie 2010, 13:16)

  Cineva [anonim]

  Inainte sa se dea cu toporul, lumea trebuie intai informata:
  "viteza": voi lua exemplu de mai sus cu RDS 7.2 Mbps

  1) Vorbim de Mbps nu MBps (deci Biti nu Bytes, diferenta intre "b" si "B" in reclama este scris corect, toata lumea crede invers)
  1 byte=8 biti dar in cazul nostru 1 Kbps= 1000 biti

  2) Bw (bandwidth) se masoara in 10^n , nu 2^n (baza 10) deci 1 Mb = 1000 Kb --- NU 1 Mb = 1024 Kb
  (aici este greseala fiecaruia: " am un film de 600 MB => 600/7.2 banda mea = X minute = >error

  3) abonamentele clasice la multimi nu sunt de servicii garantate cum crede toata lumea din reclama
  - ei nu garanteaza 7.2 Mbps (Scrie IN CONTRACT), pur si simplu ei te limiteaza pana in 7.2 Mbps. Placa de retea (de ex:100BaseT) poate 100 Mbps, deci teoretic poti mult peste 7.2 Mbps. Cu cat platesti mai mult ca atata ti se ridica limita.
  -ai o limita minima de 128 kbps (eu as zice mai mica cam pe la 5Kbps cat sa nu poti zice ca este deserviciu.

  4) Nu uitati ca tech. Ethernet este un medui comun. (share resources nu ca in ATM sau FR cu PVC) Se pune QoS pt clientii principali carora li se garanteaza banda (platesc greu) si ce ramane sau ce nu folosesc la un moment dat se da la restul pana in 7.2 Mbps (in cazul tau) si nu sub 128Kbps

  5) Enorm depinde CE FACI. Pe ce servere mergi sa faci dl. Tu poti sa ai si 10 Gbps (nu GBps :P ) daca serverul nu iti da mai mult de 10 Kbps asta e, cu atata iei, ai o Tzeava de 10 m diametru si te duci la un izvor unde curge 1 L apa/ora.

  6) as mai putea sa dau 100 de motive dar deja e clar.

  Nimeni nu te minte, doar trebuie sa fi informat. Este publicitate clasica si este facuta in asa fel incat sa nu te minta dar sa te faca sa crezi gresit.
  In concluzie, folositi info. asta si uitati-va la adevar.
  PS: "aplicatie de masurat viteza" imi vine sa plang de ras. Sunt un milion de site-uri care iti ofera asta (GRATIS). Aici este o schema de facut bani, cine a gasit metoda si galusca si acuma fraierul.
  • -6 (6 voturi)    
   romanasul nostru (Luni, 27 septembrie 2010, 13:34)

   etre [anonim] i-a raspuns lui Cineva

   S-a gasit si desteptul din Romania care sa ne traga de urechi ... ca nu se putea sa nu se iveasca unul.

   Eu zic ca orice reglementare care mai face ordine in aceasta publicitate falsa, chiar si intr-o mica masura, este bine venita. Nu ma intereseaza dedesubturi, orice serviciu este platit si asa ar si trebui sa fie.

   Si uiti ceva esential, multi oameni nu au timp sa se documenteze, sau pur si simplu nu stiu cum sa-si verifice parametrii conexiunii. Mi se pare corect ca provider-ii sa probeze calitatea serviciilor pe care le ofera. Mai ales partea cu frecventa reclamatiilor mi se pare excelenta desi e greu de crezut ca are sa fie implementata.

   Si btw desteptule , nu cred ca masurarea vitezei o sa o faci transferand ceva de pe un server aflat in China de exemplu , mai mult ca sigur ca se refera la calitatea conexiunii locale (vezi ca se refera si la loss, delay, etc)
 • -1 (1 vot)    
  Nici cu Orange (Luni, 27 septembrie 2010, 13:18)

  cobra [anonim]

  Lasă că nici cu Orange nu mi-e ruşine. Pe o zonă de acoperire pe hârtie nu este semnal aproape deloc motiv pentru care am şi renunţat la abonamentul lor.
 • -2 (2 voturi)    
  Sa moara ei ? (Luni, 27 septembrie 2010, 13:19)

  BX [anonim]

  Adica vor sa ne instaleze spyware ?
  Sau care-i logica ?
  Userii sunt capabili sa-si masoare singuri vitezele. D-aia exista speedtest.net sau alte zeci asemanatoare.
  Aplicatiile alea vor fi din start limitate pentru ca vor masura catre un punct cu viteza limitata.
  Singura metoda de a masura o viteza maxima e prin p2p, pentru ca acolo nu mai depinzi de viteza serverului pe care rulezi testul.
 • +4 (4 voturi)    
  VITEZA (Luni, 27 septembrie 2010, 14:38)

  Cineva [anonim]

  Nenea "romanasul nostru", ai intelesc gresit mesajul.

  -Am explicat cum este defapt treaba, sunt de acord cu tine ca ISP-ul trebuie sa se ocupe de "calitatea" conexiunii. Ceea ce vreau sa zic este ca multa lume are pretentii false defapt si fac scandal fara sa stie macar ce se intampla iar altii pe aceleasi motive fac bani, de ex aceasta "aplicatie". Este un pretext de justificare a unor bani care se vor fura.

  Ca si viteza de DL si UP RO este pe locul 1 in EU si 4 in Lume datorita faptului ca a dezvoltat infrastructura tarziu ceea ce i-a permis fibra (SDH) si Ethernet in loc de xDSL peste tot.
 • -3 (5 voturi)    
  RCS &RDS sunt mincinosi (Luni, 27 septembrie 2010, 17:24)

  valisa [utilizator]

  Daca iti pui un Router nu iti mai poti verifica viteza. I-am sunat pentru aceasta problema si i-am rugat sa ma ajute. Au spus ca acel IP dat de Router nu permite verificarea vitezei si in consecinta in fiecare weekend sunt cu "buza umflata". Internetul merge foarte prost in weekend. Aproape deloc. I-am sunat de nenumarate fara a rezolva ceva. Sunt total indiferenti. Si apropo, am mai aflat si ca proprietarul este bozgor. Asa ca, daca o sa ma satur de totala lor indiferenta, nu-mi ramane decat sa renunt.
  • 0 (2 voturi)    
   facepalm (Luni, 27 septembrie 2010, 18:17)

   simplex [utilizator] i-a raspuns lui valisa

   si cine e de vina aici ?
   tu ca ai pus un router.
   Ei atat trebuie sa faca sa iti puna firul, si daca iti merge corect cu firul pus in placa de retea atunci ei si-au facut treaba.
   Router-ul nu este al lor este al tau.Capisci.
   Sa inteleg ca acum RDS si altii trebuie sa se ocupe si de echipamentele clientului, nu ?
   Nu vei rezolva nimic pentru ca ei nu ofera suport pentru routere. Punct. Si mi-se pare normal.
   Dar eu iti spun din start ca se poate.
   Eu am router, si nu scot aceleasi viteze din cauza ROUTER-ULUI.
   Mai documenteaza-te inainte sa sari cu gura.
   Vezi ca se gasesc o groaza de teste de viteza, atat pe metropolitan cat si pe extern.
   Si intotdeauna orice test de banda se face cu cablul direct, fara routere, switch-uri.etc.
   • 0 (0 voturi)    
    Te dai destept dar esti pe dinafara (Marţi, 28 septembrie 2010, 11:08)

    valisa [anonim] i-a raspuns lui simplex

    Cu acelasi router, de luni pana joi am o viteza foarte buna. Deci problema nu este router-ul. Mai gandeste-te, poate iti vine mintea la cap.
    • 0 (0 voturi)    
     router vs securitate (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:29)

     gazpefoc [anonim] i-a raspuns lui valisa

     daca fara router ai viteza buna tot timpul, verifica sa nu iti intre un "vecin" pe conexiunea ta exact in zilele alea cand nu-ti merge. asta daca routerul are si wi-fi.
    • 0 (0 voturi)    
     pt simplex (Marţi, 28 septembrie 2010, 14:29)

     altu` [anonim] i-a raspuns lui valisa

     depinde de router. Daca esti tu asa destept trebuia sa faci aceasta mentiune...de fapt depinde de multe...si adaptorul routerului daca este defect (da tensiune mai mica) degradeaza serviciile
     • 0 (0 voturi)    
      . (Marţi, 28 septembrie 2010, 18:04)

      simplex [utilizator] i-a raspuns lui altu`

      Routerul asa e construit el.Folosesc un WRT54GL si portul WAN al router-ului nu este altceva decat un VLAN in modul de switch al routerului. Si sunt limitat din start la viteza de 50 Mbit/s (dintr-un bandwidth de 100Mbit/s. Din cauza puterii reduse de procesare, folosit într-o rețea PPPoE, viteza e si mai mica (aprox. 25 mbps).
      Drept urmare din 100 de mbit/s am 88-90 Mbit/ throughput, apoi routerul imi ofera:
      1. Conectivitate WAN to LAN de 25 Mbit/s
      2. Conectivitate Wireless G de aprox 16-18 Mbit/s

      ps: da depinde de router, cablu daca e corect sertizat,tensiune, adaptor, etc.

      Pentru cei ce sunt interesati de niste teste comparative intre routere.
      http://www.smallnetbuilder.com/component/option,com_chart/Itemid,189/
      • 0 (0 voturi)    
       Lolwut? (Miercuri, 29 septembrie 2010, 10:08)

       Marius [anonim] i-a raspuns lui simplex

       Frate nu stiu unde te-ai documentat dar nu ai inteles nimic. "WAN al router-ului nu este altceva decat un VLAN in modul de switch al routerului." WTF???
       • 0 (0 voturi)    
        . (Miercuri, 29 septembrie 2010, 15:24)

        simplex [utilizator] i-a raspuns lui Marius

        Sursa:
        Because the WAN port and all LAN assigned ports are on separate VLAN's they ACT AS TWO PHYSICALLY separate networks.linked by the WRT54G routing capabilities.

        http://bit.ly/cm5bq2
        Vezi si diagrama.
    • 0 (0 voturi)    
     Si tu de dai destept degeaba (Miercuri, 29 septembrie 2010, 10:06)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui valisa

     RDS nu are cum sa verifice ca tie iti merge de luni pana vineri ok si din cauza asta tre sa bagi cablul direct in calc. Poate ca in weekend se conecteaza cineva pe wireless0ul tau si consuma banda...
 • +5 (5 voturi)    
  Pareri de nespecialisti (Luni, 27 septembrie 2010, 17:53)

  cip [anonim]

  Buna oameni buni,

  Eu sunt de parere ca daca nu ma pricep la ceva ... atunci nu ma apuc de facut comentarii.
  Am citit postarile de la acest subiect si am ras pana nu am mai putut impreuna cu prieten de tampeniile spuse de unii si de altii.

  Daca nu va pricepeti oameni buni ... nu va dati cu parerea doar asa sa va bagati in seama.

  Daca nu stii sa interpretezi reteta doctorului, atunci nu inseamna ca doctorul e tampit.
 • 0 (0 voturi)    
  Cale spre spaga si e-aplicatii inutile stil ANCOM (Marţi, 28 septembrie 2010, 21:48)

  ath [anonim]

  Cititi si reflectati:
  "Mai mult, proiectul "instituie posibilitatea ca ANCOM sa realizeze, sa administreze si sa puna la dispozitia publicului o aplicatie disponibila on-line pe pagina proprie de internet"
  sublim si subtil, angajam ceva aplicatie "portocalie", de la baieti destepti, distribuita ca serviciu catre utilizatorul final, de catre ANCOM (Furnizor de Servicii),
  • 0 (0 voturi)    
   adevarat! (Marţi, 12 octombrie 2010, 13:32)

   mahon [anonim] i-a raspuns lui ath

   adica in alte vorbe:
   poporul are reclamatii la furnizorii de internet? pai hai sa ne folosim popor (care ne va sustine public pt ca sunt nemultumiti) sa facem o banala aplicatie de reclamatii pe care sa dam cateva zeci de milioane. ca deh, e criza si la doamna Vuitton...

   si inca una: ia meditati la vestea de mai sus luata la pachet cu asta:
   http://www.puterea.ro/news10059/SRI-si-STS-%E2%80%9Cmosesc%E2%80%9D-Compania-Nationala-de-Comunicatii-Cele-mai-importante-societati-de-transmisii-de-date-vor-fi-reunite-intr-un-nou-colos-de-stat.htm
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru autor (Miercuri, 29 septembrie 2010, 13:58)

  TIM [anonim]

  Nu te supara dar exprimarea "masurare a vitezei de internet" este total gresita si de neacceptat, nici macar cu ghilimele. Un titlu bun este "masurarea calitatii serviciilor de acces la Internet" sau "masurarea calitatii accesului la Internet".
  Ca sa nu spun ca titlul nu are legatura cu documentele de consultare ANCOM. Uta-te la ce parametri are ANCOM toti sunt pentru cresterea calitatii, fara cresterea "vitezei internetului":

  A.1. Termenul necesar pentru furnizarea serviciului de acces la internet
  A.2. Termenul de remediere a deranjamentelor
  A.3. Frecventa reclamatiilor utilizatorului final
  A.4. Frecventa reclamatiilor referitoare la deranjamente
  A.5. Frecventa reclamatiilor privind corectitudinea facturtrii
  A.6. Termenul de solutionare a reclamatiilor primite de la utilizatorii finali
  B.1. Viteza de transfer a datelor
  B.2. Întârzierea de transfer a pachetelor de date
  B.3. Variatia întârzierii de transfer a pachetelor de date
  B.4. Rata pierderii de pachete de date


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by