Autoritatile promit o platforma nationala de plati online a taxelor si impozitelor pana la sfarsitul lui 2010, dupa ce un proiect similar, Ghiseul.ro, a inghetat la nivelul din 2009​

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 11 octombrie 2010, 0:23 Economie | Telecom


Ghiseul.ro
Foto: Captura Ghiseul.ro
Sistemul national de plati online a tuturor taxelor si impozitelor din Romania va fi definitivat pana pe 1 ianuarie 2011, promite noul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme. Initiativa nu este noua si ramane de vazut ce succes va avea, in conditiile in care Ghiseul.ro, singurul proiect demarat la nivel national in directia platii de taxe si impozite online, a inghetat la nivelul din 2009. Lansat in 2006 de Softwin, cu un procesator de plati - DotCommerce Romania - care a ajuns in faliment si cu doar circa 10.000 de amenzi de circulatie platite de bucuresteni si milioane de euro colectate prin acest sistem in 4 ani, Ghiseul.ro a scos la iveala probleme peste care autoritatile spera sa treaca prin noul sistem national.

 • Un sistem national de plati online a tuturor taxelor si impozitelor, finalizat pana la sfarsitul lui 2010

Sistemul de plati online a taxelor si impozitelor va fi finalizat pana la data de 31 decembrie 2010 a anuntat in prima sa conferinta de prezentare a prioritatilor de mandat, noul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Este ceva nou? Nu. Pe fondul remanierii guvernamentale din luna septembrie si a schimbarii lui Gabriel Sandu de la conducerea acestui minister, institutia a dat in graba mai multe comunicate de presa. Unul dintre acestea anunta ca "MCSI si Transfond pregatesc implementarea Platformei Nationale de Plati Electronice, componenta a eRomania, prin care se vor putea plati impozitele si taxele centrale si locale, amenzile, tarifele, contributiile si orice alte datorii catre diferite institutii publice".

Platforma, realizata "fara costuri" conform declaratiilor de atunci ale oficialilor MCSI, ar fi urmat sa fie prezentata public pe 15 septembrie. Nu s-a intamplat asta, dar noul ministru, Valerian Vreme amintestein diverse ocazii ca finalizarea sistemului national de plati este una din prioritatile mandatului sau. Tot pe acest subiect, Marius Fecioru secretar de stat in MCSI, declara pentru HotNews.ro pe 7 septembrie ca "acesta este un proiect demarat de MCSI incepand cu luna februarie a acestui an, impreuna cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APER)".

 • Singurul proiect similar la nivel national, Ghiseul.ro, a inghetat la nivelul din 2009

 
De la lansarea serviciului de plata online a amenzilor de circulatie din cadrul proiectului Ghiseul virtual de plati,  pana la finele anului 2006 au fost efectuate 181 de tranzactii. In anul 2007, au fost efectuate 1318 tranzactii de plata online a amenzilor de circulatie prin www.ghiseul.ro, iar in anul 2008 au fost efectuate 2.582 tranzactii. In perioada 1 ianuarie- 15 iunie 2009, numarul total al tranzactiilor desfasurate prin intermediul Ghiseului Virtual de Plati a fost de 1.923. Pana la sfarsitul anului nu cred ca s-a ajuns la 3.000 de tranzactii. Si nici in anul 2010 nu cred ca au fost prea multe tranzactii.
 
 
Dana Popescu, sef comunicare in fosta ASSI
Nici initiativa unui sistem national de plati a taxelor si impozitelor nu este una noua.

"Singurul proiect demarat la nivel national in directia platii de taxe si impozite online este Ghiseul .ro (n.r Ghiseul Virtual de Plati), proiect care a fost atribuit de catre MCTI la sfarsitul anului 2005 in cadrul unei proceduri de achizitie publica", au declarat pentru HotNews.ro oficialii MCSI.

Conform datelor institutiei, "in cadrul procedurii de achizitie publica pentru dezvoltarea si implementarea proiectului/portalului Ghiseul.ro au fost depuse oferte de catre Forte Business Services, Total Soft, UTI Systems, Softwin, Crescendo International, Softnet Development & Consulting si Siveco Romania si s-a declarat castigatoare oferta companiei Softwin, valoarea totala a contractului fiind de aproximativ 79.000 euro. Sistemul a fost predat ulterior in baza unui contract de comodat, cu titlu gratuit, de la MCTI la IGCTI ulterior la ASSI si actualmente la CNMSI".

Primul serviciu disponibil prin Ghiseul.ro a fost plata amenzilor de circulatie aplicate in municipiul Bucuresti cetatenilor cu domiciliul in Bucuresti.

Potrivit Danei Popescu, fost sef comunicare al fostei Agentii pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), "acest serviciu a inceput sa fie disponibil din noiembrie 2006, iar de la 1 octombrie 2008 persoanele fizice pot achita online, la bugetul de stat, prin intermediul cardurilor bancare, obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venit, plati anticipate cu titlul de impozit, regularizari aferente impozitului pe venit si obligatii fiscale accesorii aferente acestora, pentru mai multe categorii de venituri. Detalii aici.

Acesta mai aminteste insa ca ministerul Comunicatiilor a promis extinderea Ghiseul.ro la nivel national pana la 1 octombrie 2009.

"In data de 25 iunie 2009, MCSI transmitea un comunicat de presa prin care se anunta triumfal ca 'pana la data de 1 octombrie a.c. (2009 n.a.) se vor putea plati, pe langa impozitele pe venit ale persoanelor fizice si amenzile de circulatie la nivel national, precum si taxele si impozitele locale catre primariile de sector ale municipiului Bucuresti si primariile din orasele resedinta de judet. Totodata se va introduce ca facilitate pentru persoanele juridice plata cu cardul'. Suntem in octombrie 2010 si acest obiectiv nu a fost realizat", precizeaza Dana Popescu.

 • De ce nu s-a extins Ghiseul.ro la nivel national?

Care au fost motivele pentru care planurile de extindere ale acestui sistem au inghetat?

"Obstacolele pe care le-am intampinat in dezvoltarea acestui proiect au fost: comisionul perceput de catre procesatorul de plati destul de ridicat - 2,5%, serviciile disponibile limitate, faptul ca nu ofera cetateanului  informatii complete despre platile pe care acestia le pot face, necesita deplasarea cetateanului la diferite entitati ale statului in vederea obtinerii acestor informatii si situatia juridica neclarificata a procesatorului de plati", au precizat oficialii ministerului Comunicatiilor.

Si Dana Popescu sustine ca motivele care au dus la aceasta situatie au fost: "comisionul de 2,5% din valoarea tranzactiei, lipsa notorietatii sistemului ghiseul.ro, neincrederea utilizatorilor de carduri bancare in modalitatea de plata online si imaginea negativa a procesatorului de plati DotCommerce".

 • Procesatorul de plati DotCommerce Romania este in faliment

Intr-adevar proesatorul de plati din spatele acestui sistem, compania DotCommerce Romania, a intrat in faliment.

"DotCommerce LTD- SUA, compania proprietara a DotCommerce Romania a fost achizitionata in anul 2008 de catre Abbey Consulting Ltd UK. DotCommerce Romania este in proces de faliment si noua conducere a firmei-mama din Marea Britanie nu a luat inca o decizie de restructurare, salvare sau falimentul companiei", a declarat pentru HotNews.ro Madalin Matica, fostul manager general al DotCommerce Romania pina in septembrie 2008 cand acesta a demisionat.

Acesta spune insa ca in lipsa unui alt manager in cadrul companiei, a continuat sa ofere asistenta si clarificari legate de sistemele DotCommerce proiectate si activate in perioada in care a fost la conducerea companiei pentru a preveni speculatiile legate de aceste sisteme.

 • Madalin Matica: DotCommerce nu a obtinut nici un venit din operarea Ghiseul.ro in ultimii trei ani

Desi acest lucru este anormal, DotCommerce Romania a optat acum trei ani de zile sa mentina aplicatiile active si sa incerce negocierea unor noi contracte cu beneficiarii, lucru nerealizat insa. Acest lucru a facut ca de peste trei ani de zile DotCommerce Romania sa ofere toate serviciile in mod gratuit nedorind oprirea sistemului.
 
 
Madalin Matica, fost manager general DotCommerce Romania
Daca procesatorul de plati este in faliment, se mai fac plati prin Ghiseul.ro?

"Da, sistemul Ghiseul de plati este functional si accepta plata amenzilor de circulatie aplicate pe raza Municipiului Bucuresti. Procedura este simpla si presupune crearea unui cont iar la suma contraventiei se aplica un comision bancar de 2,5%. Precizam ca payment gatewayul DotCommerce nu a obtinut nici un venit din operarea Ghiseului Virtual de Plati in ultimii trei ani din cauza unor probleme contractuale cu beneficiarii. Intregul comision este perceput de banca care realizeaza procesarea, in speta BCR, si toate sumele tranzactionate sunt decontate direct catre conturile PMB fara a trece prin conturile payment gatewayului", sustine Madalin Matica.

Acesta mai spune ca, in pofida pierderilor masive DotCommerce a continuat sa ofere serviciile pentru a nu se opri sistemul. De asemenea, mai mentioneaza acesta, "si ANAF utilizeaza sistemul din anul 2009 cu decontare directa BCR ￯ Trezorerie. Si in acest caz nu sunt platite nici un fel de taxe, comisioane sau alte plati catre DotCommerce si sumele nu tranziteaza conturile DotCommerce. Este si motivul pentru care aceste plati nu sunt afectate de situatia juridica/ economica a payment gatewayului".

 • Softwin, despre Ghiseul.ro: Un proiect pilot util tinand cont de nivelul de informatizare al institutiilor publice de acum 5 ani

Oficialii Softwin amintesc ca acesta a fost totusi primul proiect de acest tip, iar rezultatele nu sunt chiar rele.

"A fost primul proiect de acest tip (tranzactii online) implementat la nivelul administratiei publice si, din acest punct de vedere, a fost menit sa evalueze deschiderea publicului catre efectuarea anumitor plati online. Pana acum, prin Ghiseul virtual au fost efectuate peste zece mii de plati ale amenzilor de circulatie de catre bucuresteni catre IGPR si milioane de euro au fost colectate prin acest sistem pana in prezent (de catre IGPR si ANAF). (...) Din punctul nostru de vedere, Ghiseul.ro a fost un proiect pilot care si-a dovedit utilitatea dat fiind nivelul de informatizare al administratiei publice existent acum cinci ani (cand a fost proiectat)", a declarat Florian Enea, director general Ascenta, divizia Softwin responsabila de astfel de proiecte.

Florian Enea atentioneaza ca acum 4 ani, platile online in general in Romania, erau intr-o faza incipienta si ca evolutia din aceasta perioada a fost spectaculoasa.

"Numai in 2009, conform statisticilor furnizate de companiile ce ofera sisteme de tip ePayment, comertul electronic cu plata online a crescut cu 75% fata de 2008 iar previziunile pentru 2010 arata o crestere de minim 30% fata de valoarea de anul trecut. In ceea ce priveste Ghiseul.ro, o data cu cresterea gradului de familiarizare a utilizatorilor cu beneficiile portalului, numarul de tranzactii a crescut substantial, ajungand ca doar in prima jumatate a anului 2009 sa se efectueze un numar de tranzactii egal cu volumul inregistrat in primii ani de functionare a proiectului", a spus Enea.

 • Ionut Damian, presedinte CNMSI: Functionalitatile Ghiseul.ro vor fi preluate in noul sistem national

 
Cand se va finaliza implementarea si se va lansa, pana la sfarsitul lui 2010, vom sti exact toate detaliile de functionare. Va spun doar care va fi conceptul: o singura platforma usor de integrat. Nu se mai obliga autoritatile sa faca contracte individuale, nu se vor mai plati comisione exorbitante catre procesator sau catre banci. Aceste comisioane erau suportate fie de autoritati fie de catre cetatean. Scopul final este sa existe o singura metoda tehnica de a face aceste plati.
 
 
Ionut Damian, presedinte CNMSI
Ionut Damian, presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie care opereaza Ghiseul.ro, spune ca functionalitatile Ghiseul.ro, dar si institutiile inrolate vor fi transferate pe noul sistem national de plati.

"Ghiseul Virtual de Plati este o platforma din care se vor prelua functionalitatile, beneficiarii, institutiile publice inrolate, metodele de plata si se vor trece in aceasta noua platforma nationala. Exista o continuitate si nimic din ce s-a implementat nu se va pierde. Tot know-how-ul si toata partea operationala, toata metodologia inclusiv unitatile inrolate in sistem vor fi transferate in Platforma nationala de plati", a declarat Ionut Damian.

 • Ce probleme va rezolva noul sistem national de plati online

Ionut Damian spune ca prin noua platforma nationala de plati se incearca evitarea folosirii mai multor metode de plata a taxelor in tara dar si limitarea la un singur procesator de plati.

"In trecut, daca un consiliu local trebuia sa primeasca o plata electronica de la cineva trebuia obligatoriu sa aiba un contract cu un furnizor de servicii de plati electronice - vorbim de un consiliu local, care avea o platforma de e-tax si exista in prezent in tara 10-15 institutii la nivel local judetean sau municipal care accepta plati electronice prin portalul lor.

De asemenea, a limita platile electronice la un singur procesator, inseamna a limita institutia publica la o singura varianta de comisionare a tranzactiei respective. In situatia in care oferim tuturor institutiilor o platforma la nivel national, vom avea posibilitatea printr-un sistem national sa lucram cu toate bancile, toti furnizorii de servicii de plata electronica si sa cerem comisionul minim".

 • Cum vor fi atrase autoritatile publice in acest nou sistem national de plati?

Chiar daca acest sistem national de plati electronice va di definitivat si lansat pana la 1 ianuarie 2011, lucrurile nu vor fi in regula daca nu se gaseste si o solutie de a determina autoritatile publice sa adere la aceasta platforma.

"Pentru asta e nevoie ca autoritatile sa adere la aceasta platforma si sistemele IT sa fie interconectate. Evident ca in acest sens, in spate trebuie sa fie si o baza legala care este acum in lucru", a mai spus Ionut Damian.

Si oficialii Softwin spun ca "o platforma nationala de plati ar presupune interconectarea cu sisteme informatice ale institutiilor la nivel national" si ca integrarea Ghiseul.ro in noul sistem va fi benefica din punct de vedere al costurilor.

"Integrarea Ghiseului in aceasta Platforma Nationala de Plati ar fi benefica din punct de vedere al costurilor deoarece ar reprezenta o extindere a unui proiect functional care si-a dovedit succesul, conservarea unei investitii deja angajate si valorificarea unui know-how consolidat in cei cinci ani de functionare. Desigur, partea de tehnologie si interfata cu utilizatorii trebuie aduse la nivelul standardelor actuale, dar orice decizie in acest sens apartine MCSI", a mai spus Florian Enea, seful diviziei Ascenta din cadrul Softwin.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3370 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Din Clasici (Luni, 11 octombrie 2010, 7:39)

  roberto [anonim]

  Parazițiii - "Minte-mă"
 • +3 (3 voturi)    
  Apa calda (Luni, 11 octombrie 2010, 8:53)

  Mircea [anonim]

  inca un exemplu de cum se poate inventa apa calda in Romania
 • +3 (3 voturi)    
  Ingheata (Luni, 11 octombrie 2010, 9:09)

  Radetul racit [anonim]

  si platforma asta.Veni frigul deja...
 • +1 (1 vot)    
  panarama (Luni, 11 octombrie 2010, 9:40)

  cvi [utilizator]

  Ah, ce m-am pacalit si eu cu Ghiseul.ro.
  Am platit o amenda si m-am trezit, la plata impozitului din anul urmator, ca dovada platii nu a fost trimisa catre primarie.
  Raspunsul lor oficial a fost ca nu ma pot ajuta in nici un fel. O mizerie. A trebuit sa iau chitanta de la ghiseul.ro si sa o duc la directia de impozite si taxe. Mai usor era sa o platesc direct la CEC.
  Eh, m-am invatat minte. Chiar ma intrebam cum de le merge daca fac chestii din astea. Se pare ca nu prea...
 • +1 (1 vot)    
  abureala (Luni, 11 octombrie 2010, 9:40)

  cvi [utilizator]

  Ah, ce m-am pacalit si eu cu Ghiseul.ro.
  Am platit o amenda si m-am trezit, la plata impozitului din anul urmator, ca dovada platii nu a fost trimisa catre primarie.
  Raspunsul lor oficial a fost ca nu ma pot ajuta in nici un fel. O mizerie. A trebuit sa iau chitanta de la ghiseul.ro si sa o duc la directia de impozite si taxe. Mai usor era sa o platesc direct la CEC.
  Eh, m-am invatat minte. Chiar ma intrebam cum de le merge daca fac chestii din astea. Se pare ca nu prea...
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Luni, 11 octombrie 2010, 9:57)

  tepes [anonim]

  astia nu sunt in stare sa faca un soft nenorocit de banal de plata online, tot plimba comenzile pe la firme de doi bani care dau faliment cu casuta postala cu tot

  asta e sistemul romanesc corupt si impotent, populat cu incompetenti angajati print telefon, vezi MCSI
 • +1 (1 vot)    
  prin alte parti... (Luni, 11 octombrie 2010, 10:44)

  UnCapsunarCanadian [anonim]

  amenzile se platesc similar cu cele de la ghiseul.ro iar impozitele se platesc prin plata din contul bancar similar cu plata facturii la romtelecom in Romania... Oricum pentru orice taxa care o ai de platit primesti scrisoare acasa si poti trimite pata fie prin cec sau poti platii din cont (pe internet sau la telefon). Pe internet cauti in cont platitorul, ei avand grija sa incheie conventii cu banca, tu platesi suma dorita si indici numarul tau de client ca platitorul sa te identifice mai usor si gata... La telefon vorbesti prima data cu un operator ca sa-ti adauge in lista pe cui trebuie sa platest si datile urmatoare alegi cui vrei sa platesti si suma fara interventia operatorui. Simplu nu-i asa? si asta fara vreo platforma sau strategie nationala din partea cuiva.
 • +1 (1 vot)    
  Uffff Softwin!!!! (Luni, 11 octombrie 2010, 11:04)

  Mihai [anonim]

  Aceasta firma a "omului de afaceri" Talpes este criminala. Pentru a sta pe bani publici "inventeaza" sisteme care in Europa s-au introdus cum 30 de ani. Cu alte cuvinte, in loc fie sa se dea la o parte fie sa implementeze sisteme cu technologie la zi, Softwin incepe din istorie ca pe urma sa spuna "se putea si cu tehnologie mai noua (adica de acum 20 de ani) dar trebuie sa vrea ministerul". Pai fratilor: in baze ce date aveti ZERO barat experienta, in e-payment sunteti ZERO caci segmentul este ocupata, in configurarea de sisteme si interconectare sunteti ZERO. Intr-un singur lucru sunteti in top: santaj la ministrii.
  • 0 (0 voturi)    
   Mihai, esti din alt film (Luni, 11 octombrie 2010, 12:15)

   fride [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   probabil tu plateai cu cardul acum 30 ani.. te felicit

   Ghiseul pare facut cu tehnologie .Net care abia aparuse in 2005, practic era revolutionar, dar eu nu ma pricep asa bine ca tine.

   M se pare ca esti cam ZERO, dar ai gura mare, ca orice catel la adapostul anonimatului.
   • 0 (0 voturi)    
    Dragule, vezi ce zice cvi [utilizator]... (Luni, 11 octombrie 2010, 19:15)

    citizen X [anonim] i-a raspuns lui fride

    ...putin mai sus
 • +1 (1 vot)    
  Nu mai intelege nimeni (Luni, 11 octombrie 2010, 11:34)

  Dan [anonim]

  Urmaresc cu atentie de cativa ani toata aceasta nebunie a raportarilor si platilor online. AM un certificat digital calificat, dupa ce cel emis de M. Finante n-a mai fost bun, si trimit pe net la ANAF o declaratie fiscala. Merge treaba destul de bine, cat timp nu e serverul dat peste cap de cei vreo 10-15.000 de utilizatori. Ma pricep cat de cat la computere si internet dar, credeti-ma, urmaresc subiectul, insa am ajuns sa nu mai inteleg nimic. Strategii peste strategii, promisiuni desarte, sisteme de doi bani ce nu functioneaza, institutii si Autoritati Nationale ce se infiinteaza, se desfiinteaza si-si schimba apoi numele... Totul este un fum cumplit, probabil cu menirea de a inghiti ca intr-o gaura neagra milioane de EURO. Mi-e sila de politicienii si specialistii numiti de ei sa gestioneze aceasta tara.
  • +1 (1 vot)    
   tocmai acesta e scopul, sa nu intelegi (Luni, 11 octombrie 2010, 15:16)

   corina [anonim] i-a raspuns lui Dan

   :)
 • 0 (0 voturi)    
  Cred ca nu ati inteles (Luni, 11 octombrie 2010, 12:28)

  Andrei [anonim]

  Mai Statule, cred ca nu ai ințeles bine.
  Eu, cetățean, nu am de gând să plătesc comision ca să pot să îmi plătesc taxele și impozitele.
  Ești nebun? Vrei să dau bani doar ca să pot să dau bani??
  Dacă noul sistem nu elimină total comisionul, atunci prevăd aceeași soartă ca și cea a portalului ghiseul.ro
  De exemplu pentru plata unui impozit pe venit de 900 lei, s-ar plătii un comision de 22,5 lei. Ha!
  • 0 (0 voturi)    
   exact! (Luni, 11 octombrie 2010, 12:42)

   fride [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Ar trebui sa se puna toti de acord, sa standardizeze interfete inter-ministeriale si sa legifereze un instrument de plata.

   Comisionul e mare, parerile impartite.

   Ei zic ca cetateanul e taxat ca sa plateasca din fotoliu, deci plateste comision ca sa nu isi miste fundul, noi zicem ca ei oricum primesc bani, ar trebui sa isi suporte taxele, pentru ca primesc banii mai repede si cu mai putine ghisee fizice, deci cu economie la salariile celor de la ghiseu.

   Realitatea e ca ar putea sa discute cu o banca gen CEC si sa puna un comision de bun simt si sa dea drumul la treaba.

   Cel mai nasol e ca, neavand nici un fel de integrare, platesti fara sa ai nici o garantie ca suma sau conturile sunt corecte...
 • 0 (0 voturi)    
  2,5% ??? (Luni, 11 octombrie 2010, 13:20)

  cris [anonim]

  Exagerat comision. De ce oare se insista pe proceduri complicate ? Stupid procedeu de a incasa bani prin site-ul unei firme. De ce nu prin site-ul mfinante ? Si in plus fara comision. Sau nu mai e loc de spagi pe acolo? Statul economiseste daca incaseaza online. Nu mai plateste atatea mii de oamuleti aiurea care isi bat joc de noi cand stam la coada zile intregi.
 • 0 (0 voturi)    
  2,5% (Luni, 11 octombrie 2010, 15:03)

  dana [anonim]

  Nu prea inteleg care este temeiul in baza caruia s-a transferat comisionul de 2,5% la BCR. Exista vreun contract intre falimentarul DotCommerce, "procesator in virtutea inertiei", si BCR? Sau e o imbogatire a BCR fara just temei? ... Încurcate sunt caile e-gunernarii in Romania ...
 • +1 (1 vot)    
  HAOS (Luni, 11 octombrie 2010, 15:21)

  traian [anonim]

  Cetateanule-contribuabil ! Ai al dispozitie un ghiseu unic, un PCU (punct de contact unic), dar in fapt portile de intrare sunt nelimitate ...

  http://www.e-guvernare.ro/
  https://formularunic.e-guvernare.ro/
  http://formulare.e-guvernare.ro/Forms/default.aspx
  http://www.ghiseul.ro/
  http://www.edirect.cnrd.ro/
  https://eseif.e-guvernare.ro
  si nu in ultimul rand
  http://www.romania.gov.ro/

  Daca mai stie cineva alte e-adrese, sa completeze lista ...
  • 0 (0 voturi)    
   ar mai putea adauga un domeniu (Luni, 11 octombrie 2010, 20:15)

   dana [anonim] i-a raspuns lui traian

   care e de vanzare

   http://traiart.blogspot.com/2010/10/eromania-e-de-vanzare.html
 • +1 (1 vot)    
  L O L O U R I (Luni, 11 octombrie 2010, 18:39)

  Sile [anonim]

  Astia chiar sunt incremeniti in proiect. Nu reusesc deloc sa iasa din faza de O SA.O sa aia, o sa ailalta si pina la urma o sa O LAE.Ei chiar nu observa ca nu-i mai crede aprape nimeni? O zi buna!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by