​Microsoft a lansat in Romania o noua versiune a sistemului de operare pentru telefoane mobile: Windows Phone 7 care pana la finalul anului va fi disponibil pe patru modele de telefoane de la LG, HTC si Samsung, urmand ca in 2011 sa fie aduse noi modele, spun reprezentantii companiei. Microsoft spune ca noul sistem este un urias pas inainte si ca utilizatorul va gasi informatia de care are nevoie cu mult mai putine click-uri. Pe de alta parte, magazinele online ale Microsoft nu sunt disponibile clientilor din Romania, iar cei care au pe telefoane sisteme de operare Windows mai vechi nu pot face upgrade decat schimband terminalul.

Microsoft spune ca noul sistem este mult mai usor de utilizatFoto: Reuters

Ionut Gaota, seful diviziei comunicatii mobile la Microsoft Romania a spus la evenimentul de lansare ca noul sistem "iti permite sa rezolvi mai multe lucruri, cu mai putini pasi", mai ales fiindca toata informatia de pe telefon este organizata in "hub-uri", centre care cuprind diverse categorii de informatii si continut multimedia: contacte, poze, filme, suita Office. Noul sistem nu are versiune in limba romana.

Sistemul Windows Phone 7 a fost lansat pe 11 octombrie pe plan mondial unde va fi disponibil pe noua terminale. Patru dintre acestea vor ajunge si in Romania anuyl acesta: HTC 7 Mozart, HTC HD7, Samsung OMNIA 7 si LG Optimus 7. Gaota a mai spus ca la anul vor ajunge pe piata noi terminale, probabil de la Dell si Asus, insa totul depinde de feedback-ul din piata. LG Optimus 7 va fi adus e Vodafone, iar HTC Mozart 7, de Orange.

In prezent, pe piata romaneasca sunt circa 30 de modele de smartphone-uri cu diverse versiuni ale Windows Mobile, insa compania spune ca acesti clienti nu pot face upgrade la Windows Phone 7, ci trebuie sa-si ia un terminal nou pentru a utiliza noul sistem de operare. Pentru clientii romani nu vor fi disponibile aplicatii de pe Windows Marketplace fiindca nu este pus la punct un sistem de plati pentru tara noastra.

Gaota spune ca se astepta ca rata de adoptie a noului sistem de piata noastra sa fie mare, cu cat vor aparea mai multe terminale. El nu a dorit sa comenteze informatiile despre cota de piata si nici tintele pentru urmatoarele luni. Cifrele difera, insa in mai toate studiile Microsoft are o cota de 5-7% pe piata mondiala a sistemelor de operare pentru smartphone-uri unde pe primele locuri sunt sistemele Symbian, iPhone OS, Android si RIM.