Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor: Primariile vor fi obligate sa se inroleze si sa suporte costurile platilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 19 octombrie 2010, 15:07 Economie | Telecom


 documente
(19 Oct 2010) DOC, 143KB
Autoritatile administratiei publice centrale si locale care se ocupa cu incasarea taxelor si impozitelor vor fi obligate sa se inroleze in Sistemul national electronic de plata a taxelor si impozitelor, dupa un calendar ce vizeaza initial autoritatile din orasele cu peste 150.000 de locuitori, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de ministerul Comunicatiilor (MCSI). Inrolarea, interfatarea si incasarea electronica a platilor vor fi suportate de catre autoritatile publice. Noua conducere MCSI promite ca noua platforma nationala, realizata "fara costuri" impreuna cu Asociatia de plati electronice (APERO) va fi disponibila pana la 1 ianuarie 2011.

In proiectul de Hotarare de Guvern, postat pe site-ul ministerului Comunicatiilor (institutia care a initiat acest act normativ) pe 7 octombrie este prezentat un calendar cu intervalul de timp in care autoritatile publice centrale si locale responsabile de plata taxelor si impozitelor vor fi obligate sa se inroleze in noua platforma.

 • Primariile sunt obligate sa se inroleze in Sistemul national electronic de plata a taxelor si impozitelor

"Art. 4. - Autoritatile administratiei publice centrale si locale care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inroleze in Sistemului National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor conform urmatorului calendar:
 • Etapa 1: Inrolarea Municipiilor Resedinta de Judet si a Municipiilor/Oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de 7 luni de la aprobarea prezentului act normativ.
 • Etapa 2: Inrolarea Municipiilor si Oraselor cu populatie de pana la 150.000 locuitori in termen de 6  luni de la termenului primei etape.
 • Etapa 3: Inrolarea comunelor si a autoritatilor administratiei publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea termenului celei de a doua etape".

 • Costurile cu inrolarea, interfatarea si incasarea electronica a platilor sunt suportate de catre autoritatile publice

Daca despre implementarea acestei platforme nationale, oficialii MCSI au precizat ca se va face impreuna cu APERO si nu va presupune costuri pentru minister, folosirea efectiva a platformei va insemna cheltuieli ce vor fi suportate de autoritatile publice:

"Art. 7. - Cheltuielile privind inrolarea, interfatarea si incasarea electronica a platilor sunt suportate de catre autoritatile publice".

 • Noul sistem national de plati online a taxelor - la Ghiseul.ro

Conform informatiilor din nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, noul sistem national, denumit ,,Ghiseul virtual de plăti” va fi disponibil la Ghiseul.ro. De altfel, Ionut Damian, presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie care opereaza Ghiseul.ro, a precizat recent pentru HotNews.ro ca functionalitatile Ghiseul.ro, dar si institutiile inrolate vor fi transferate pe noul sistem national de plati.

Amintim ca Ghiseul.ro este singurul proiect demarat la nivel national in directia platii de taxe si impozite online, in 2006 dar care a inghetat la nivelul din 2009. HotNews.ro a prezentat intr-un articol pe aceasta tema problemele acestui sistem, una dintre acestea fiind si faptul ca procesatorul de plati, DotCommerce Romania, este in prezent in faliment.

 • Situatia in tara cu sistemele de plati de taxe si impozite ce vor fi integrate in noua platforma nationala

Documentul mai mentioneaza ca plata de taxe si impozite prin mijloace electronice poate fi facuta momentan in tara de "doar 12 Autoritati Publice Locale care au dezvoltat sisteme de plata a taxelor si impozitelor online, 1 Autoritate Publica Locala care a dezvoltat un sistem de plata neasistata taxe si impozite prin mijloace electronice (kiosk de plata) si cca 100 de Autoritati Publice Locale care au dezvoltat sisteme de plata asistata taxe si impozite prin mijloace electronice (EFT-POS de ghiseu)".

Aceste sisteme au fost dezvoltate insa independent unul de celalalt, fara a se tine seama de interoperabilitatea si integrarea in cadrul unui sistem national. In acest sens, in proiectul de act normativ se precizeaza ca noul sistem national electronic de plata a taxelor si impozitelor va fi "un sistem deschis care va integra sistemele functionale deja dezvoltate".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3094 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  oare de ce nu se poate... (Marţi, 19 octombrie 2010, 15:28)

  a [anonim]

  ...sa se semneze conventii cu felurite banci carora sa li se remita la data "scadentei" lista cu ce ce doresc sa li se retina automat din cont sumele datorate la impozit: vor castiga automat si primariile pentru ca vor intra la data respectiva sumele de bani "gramada", vor castiga si bancile :D si vor castiga si cei ce doresc aceasta fiindca nu vor avea dureri de cap prilejuite de "cand e termenul?" cat si de drumul pana la caseria respectiva cat si de coada la caserie
  • 0 (0 voturi)    
   ba se poate ... (Marţi, 19 octombrie 2010, 16:00)

   getodacul [utilizator] i-a raspuns lui a

   Tu, ca si client al unei banci (in cazul majoritatii bancilor din Romania) poti, fie prin intermediul unei cereri depuse la ghiseul bancii, fie prin interfata de internet banking, sa ceri efectuarea automata a anumitor plati.
   Problema sta insa la autoritati, caci acestea isi schimba numele si conturile de fiecare data cand se schimba guvernul, iar in unele cazuri, se schimba conturile chiar mai des de atat.
   Apoi, tu faci niste plati, ei nu isi proceseaza corect sau la timp lista primita de la banca cu incasarile iar peste cateva luni te trezesti cu somatie insotita de penalitati.
   Incearca sa iti platesti asigurarea de pensie sau asigurarile medicale in momentul de fata prin intermediul unui transfer bancar ordinar. Nu vei stii niciodata sigur daca ai platit in contul corect :)
   • 0 (0 voturi)    
    dar numai teoretic :-) (Marţi, 19 octombrie 2010, 17:31)

    icflorescu [utilizator] i-a raspuns lui getodacul

    ...si problema cea mai mare este că nici beneficiarii plății nu vor putea niciodată să-ți spună sigur dacă "au intrat banii" sau nu banii pe care i-ai plătit.

    Nu văd cum situația actuală se poate schimba în doar două luni. La urma urmei, nu este vorba de tehnologie ci de organizare. În lipsa unei organizări elementare, tehnologia nu va face decât să multiplice birocrația deja existentă. Vom avea în continuare o grămadă de oameni angajați să plimbe fizic dosarele PLUS o serie de așa-numiți "specialiști IT". Iar dacă implementarea sistemului nu va costa nimic (deși nu văd cum), în mod cert vor fi o serie de contracte "de mentenanță" cu veșnicii parteneri în astfel de cazuri (gen SIVECO).
    Apoi toată povestea se va mușamaliza, iar peste un an sau doi va fi implementată o nouă "platformă virtuală", la fel de gratuită și de eficientă ca vechiul Ghișeu...

    Pare pesimistă viziunea mea, dar până acum așa s-a întâmplat.
 • +1 (1 vot)    
  CINE ESTE IMPOTRIVA NOULUI SISTEM SI DE CE? (Marţi, 19 octombrie 2010, 17:26)

  marin andrei [anonim]

  Foarte simplu. De 20 ani ne laudam ca suntem tara cu cei mai buni informaticieni din lume insa nu suntem in stare nici macar sa ne platim taxele cu cardul bancar. De ce? Pentru ca la ministerul comunicatiilor a fost implementata o solutie proasta de care nimeni nu a mai vrut sa scape. De ce, ghici... In orice caz, se da vina pe comisioanele bancare ca paravan pentru a acoperi ceva nefunctiona. Acum noul sistem, realizat in colaborare cu toate bancile, functional si testat, utilizat in cateva primarii de toate culorile politice, pune in pericol vechiul siste. Ce nu inteleg, este cum si cine poate sustine ceva nefunctional, in detrimentul celor care stau periodic la cozile statului ...
 • +1 (1 vot)    
  NORMAL CA TREBUIE SA SUPORTE COSTURILE !!! (Marţi, 19 octombrie 2010, 17:55)

  adrian iovanas [anonim]

  pai in orice tara din lumea asta, la o plata cu cardul platesti un comision. dar prefer sa platesc eu sau primaria un comision de cat sa platesc taxi pana la ghiseu iar acolo mai pierd 1-2 ore. inteleg din ce se scrie pe aici ca acum se da vina pe comisione ca sa se pastreze porcaria aia de la minister. nu ma intereseaza daca platesc comision ci sa pot sa platesc si sa nu mai stau la cozi ! la o adica, daca plateste primaria este tot din banii mei si ai nostrii. si poate e mai bine pentru ca probabil primria poate negocia un comision mai mic de cat daca platim fiecare in parte. asa ca, lasa-ma nene sa platesc!
  • 0 (0 voturi)    
   costuri vs costuri (Marţi, 19 octombrie 2010, 23:42)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui adrian iovanas

   ar fi demn de mentionat ca acest sistem ar elimina alte costuri, ca daca nu mai plateste decat jumatate din populatie prin sistemul clasic e normal sa le dai ceva mai util de facut la jumatate din functionarii care se ocupau de incasari, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Comisionul (Marţi, 19 octombrie 2010, 23:32)

  Ionel [anonim]

  Cat o sa fie comisionul de plata si cine o sa-l incaseze (din text e clar ca o sa-l plateasca autoritatile publice, asa ca vor creste costurile)? Care e diferenta fata de sistemul existent, ce-i lipsea solutiei folosite acum?
  • 0 (0 voturi)    
   diferente majore (Joi, 21 octombrie 2010, 12:00)

   alin turcu [anonim] i-a raspuns lui Ionel

   Din cate inteleg, respectand economia de piata, legea concurentei si legislatia de achizitii publice, fiecare primarie este libera sa isi aleaga banca. deci primariile isi vor negocia comisioanele si conditiile aferente. ce-i lipseste solutiei folosite acum ... pai solutia folosita acum este nefunctionala, dupa cum se stie, facuta fara sa fi fost consultate institutiile bancare, respectiv visa si mastercard ... deci cum putea sa fi o solutie functionala si cu fluxuri corecte, atat timp cat s-a lucrat dintr-o singura directie. asta-i una dintre diferentele majore. alta diferenta este ca noua solutie este open pentru orice banca/procesator ... si multe altele.
 • 0 (0 voturi)    
  nu numai comisionu e problema (Miercuri, 20 octombrie 2010, 0:27)

  muzungu [anonim]

  daca platesc cu cardu la un pos 100 lei, magazinul nu incaseaza fix 100 lei ci un pic mai putin, reflectare a faptului ca io nu am niciun comision la aceasta plata, fiind astfel "stimulat" sa platesc cu cardu.

  habar n-am ce inseamna cuvintele astea, interfatare si incasare electronica a platii.....dar sistemul "impus" ar trebui, firesc, sa urmeze conventiile consacrate de piata libera.

  o alta problema ar fi...la magazin, vad pretu si0mi bag cardu. LA IMPOZITE, AS VREA SA-MI BAG CARDU, DAR in multe cazuri, NU STIU SUMA, trebuie sa ma duc sa intreb, deci daca tot m-am dus sa intreb am si platit. DECI, CUM AFLU SUMA DE PLATA?
 • 0 (0 voturi)    
  cine pregateste ghiseul si... (Miercuri, 20 octombrie 2010, 1:09)

  alex [anonim]

  cine castiga? vezi partea finala, cu epayment:
  http://www.realitateamea.ro/2010/08/de-la-rusi-vin-deontologii-sau-cum-sa-faci-terci-un-ministru-ca-sa-ti-dea-niste-milioane-nume-de-cod-bogdan-chireac.html
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo! (Miercuri, 20 octombrie 2010, 12:25)

  popescu [anonim]

  mi se pare o idee excelenta sa poti plati impozitele direct pe internet. dar romanul e reticient din cauza ca nu e constient de modalitatile de folosire a cardului; nu stie decat sa scoata bani de pe el. pana si la magazin prefera sa plateasca cash. Eu prefer sa platesc online sau cu cardul peste tot, astfel scap de drumuri si timp pierdut pe la cozi.
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit…vesti bune! (Miercuri, 20 octombrie 2010, 13:42)

  Adi [anonim]

  o initiativa foarte buna, mai ales pentru cei care stau de partea cealalta a orasului, ca mine, si isi pierd jumate de zi pe drumuri sa-si plateasca impozitele. chiar ma intreb cui nu-i convine sa stea acasa si sa-si plateasca taxele din fata calculatorului fara sa mai stea pe la cozi…


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by