Trei centre nationale aflate acum in subordinea ministerului Comunicatiilor si care opereaza sisteme informatice de importanta nationala precum sistemul e-guvernare (www.e-guvernare.ro) sau sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) vor fi comasate intr-unul singur, numit centrul "Romania Digitala", potrivit unui proiect de hotarare de Guvern postat miercuri pe site-ul ministerului. In urma comasarii, se arata in proiect, numarul de posturi din cele trei institutii va fi redus cu 25%, noul centru urmand sa functioneze cu 66 de posturi. In luna iunie a acestui an, fostul ministru Gabriel Sandu spunea ca doua din aceste centre functioneaza cu 67 de angajati, iar pentru reducerea cheltuielilor bugetare 12 persoane vor pleca.

In subordinea MCSI se afla in prezent trei centre nationale: Centrul National de Management al Societatii Informationale (CNMSI), Centrul National 'Romania Digitala' (CNDR) si Centrul National de Supercomputing.

  • Noul proiect vorbeste de o reducere cu 25% a posturilor din cele 3 institutii

Primele doua au fost infiintate in 2009 prin restructurarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI) si au preluat toate atributiile si sistemele operate de aceasta institutie precum: sistemul e-guvernare (www.e-guvernare.ro), sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) sau sistemul "Ghiseul virtual de plati" (www.ghiseul.ro). In HG-urile de infiintare ale acestor centre se mentiona ca vor functiona cu cate 40 de posturi fiecare se spune in document.

Cea de-a treia institutie, Centrul National de Supercomputing, a carui infiintare a fost decisa prin Hotarare de Guvern in noiembrie 2009, ar fi avut in atributii combaterea terorismului electronic si simularea proceselor complexe nucleare. In noul proiect de act normativ se spune ca prin Hotararea Guvernului nr.139/2010 pentru acest centru erau prevazut "un numar de 8 posturi insa aceasta institutie nu functioneaza".

Conform proiectului de act normativ, toate aceste trei institutii ar urma sa fie comasate intr-un singur centru numit Centrul "Romania Digitala" (CRD).

"Prin promovarea acestui proiect se pune in aplicare politica Guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare. Astfel prin infiintatea unei singure institutii se reduc costurile cu cheltuieli administrative, precum si cheltuielile cu personalul. In acest sens, Centrul va functiona cu 66 de posturi, ceea ce reprezinta o reducere cu 25%. Totodata se diminueaza numarul posturilor de conducere", se arata in proiectul de hotarare de Guvern.

  • In iunie 2010, ministrul Sandu vorbea de concedierea a 12 persoane din cei 67 de angajati din centrele nationale

Anuntul comasarii centrelor nationale din subordine, intr-unul singur este o initiativa anuntata inca din luna iunie a acestui an de fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu. La momentul respectiv, ministrul preciza ca in cele doua centre nationale - CNMSI si CNDR - sunt 67 de angajati din care 12 persoane vor fi disponibilizate.

"Anul trecut la ASSI erau 200 de angajati, iar acum in cele doua centre nationale, Centrul National de Management pentru Societatea Informationala si Centrul National "Romania Digitala", sunt 67 de angajati. Va anunt ca in subordinea MCSI nu va fi decat un singur centru care se va numi "Romania digitala". Din cei 67 de angajati, 12 persoane vor pleca", declara la acea vreme Gabriel Sandu.