Nokia a anuntat profit trimestrial de peste 500 milioane euro, insa va renunta la 1.800 de angajati pentru a eficientiza divizia de smartphone-uri
Nokia a realizat in trimestrul iulie - septembrie un profit net de 529 milioane euro, fata de peste 500 milioane euro pierderi in perioada similara din 2009. Vanzarile au ajuns la 10,27 miliarde euro. Pe de alta parte, cota totala pe piata telefoanelor mobile a scazut de la 34% in Q3 2009, la 30% in trimestrul trecut, iar pe segmentul smartphone s-a ajuns la o cota de 38%, cu trei puncte procentuale sub nivelul din al doilea trimestru din 2010.
Din 21 septembrie Nokia are un nou CEO, canadianul Stephen Elop, venit de la Microsoft, lider care l-a inlocuit pe finlandezul Olli-Pekka Kallasvuo care a condus Nokia patru ani, timp in care actiunile companiei s-a injumatit in valoare.
Din nevoia de a eficientiza activitatile la divizia de smartphone-uri, Nokia a anuntat ca va renunta la 1.800 de oameni, circa 3% din forta de munca totala. "Compania noastra traverseaza timpuri dominate de incoerenta si dezorganizare in industrie, ceea ce demonstreaza faptul ca trebuie sa ne reevaluam rolul si abordarea fata de industrie", spune Elop care inainte de a ajunge la Nokia a condus divizia Business a Microsoft.
Compania a vandut 110 milioane de telefoane pe plan mondial trimestrul trecut, crestere de 2% fata de Q3 2009, cea mai importanta crestere fiind in America latina, 20%. In Europa s-au vandut 29,2 milioane de terminale Nokia, crestere de 8%.
In plus, pretul mediu al unui telefon a urcat la 65 de euro, ceea ce reprezinta prima crestere trimestriala in aproape un deceniu.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Sau, daca nu face aceasta schimbare, Nokia ar putea chiar sa renunte definitiv la a mai face smartphones.
Batalia smartphone OS-urilor este Android, Blackberry, Apple ...
Din punctul meu de vedere Android are cel mai mare potential prin serviciile online pe care Google le-a dezvoltat de ani de zile si care vin la pachet cu OS-ul ( maps, mail, etc ).
Ceilalti giganti n-au investit foarte mult in acest lucru sau oricum, neconvingator.
Despre Nokia ... hai sa ne gandim : ce optinui are ? Cred ca 3 : ori continua cu Symbianul ori adopta Android, ori altceva. Adica Windows mobile.
Nokia a avut tot globul la picioare acum vreo 5-6 ani. Cei de la divizia de la Nokia SmartPhone niciodata n-au fost prea buni, de vreme ce companii care acum 5 ani nu erau pe piata asta au ajuns sa aiba cote de 2 cifre.
Deci, e normal sa zboare. La fel cum e normal ca cei care si-au riscat niste bani in afacere, sa castige milioane. Au riscat milioane, castiga milioane.