Nokia a afisat profit de peste jumatate de miliard de euro si venituri de peste 10 miliarde euro in trimestrul al treilea, iar in viitorul apropiat va renunta la 1.800 de angajati, ca parte a strategiei puse in practica de noul sef al companiei, canadianul Stephen Elop. Profitul a fost peste asteptari, iar vanzarile au fost conform prognozelor, dar Nokia a pierdut cateva procente din cota de piata iar pretul mediu pe telefon vandut a crescut dupa multi ani consecutivi de scadere.

Nokia a realizat in trimestrul iulie - septembrie un profit net de 529 milioane euro, fata de peste 500 milioane euro pierderi in perioada similara din 2009. Vanzarile au ajuns la 10,27 miliarde euro. Pe de alta parte, cota totala pe piata telefoanelor mobile a scazut de la 34% in Q3 2009, la 30% in trimestrul trecut, iar pe segmentul smartphone s-a ajuns la o cota de 38%, cu trei puncte procentuale sub nivelul din al doilea trimestru din 2010.

Din 21 septembrie Nokia are un nou CEO, canadianul Stephen Elop, venit de la Microsoft, lider care l-a inlocuit pe finlandezul Olli-Pekka Kallasvuo care a condus Nokia patru ani, timp in care actiunile companiei s-a injumatit in valoare.

Din nevoia de a eficientiza activitatile la divizia de smartphone-uri, Nokia a anuntat ca va renunta la 1.800 de oameni, circa 3% din forta de munca totala. "Compania noastra traverseaza timpuri dominate de incoerenta si dezorganizare in industrie, ceea ce demonstreaza faptul ca trebuie sa ne reevaluam rolul si abordarea fata de industrie", spune Elop care inainte de a ajunge la Nokia a condus divizia Business a Microsoft.

Compania a vandut 110 milioane de telefoane pe plan mondial trimestrul trecut, crestere de 2% fata de Q3 2009, cea mai importanta crestere fiind in America latina, 20%. In Europa s-au vandut 29,2 milioane de terminale Nokia, crestere de 8%.

In plus, pretul mediu al unui telefon a urcat la 65 de euro, ceea ce reprezinta prima crestere trimestriala in aproape un deceniu.