Apple colaboreaza cu producatorul francez de cartele de telefon Gemalto pentru dezvoltarea unui SIM care i-ar permite sa vanda abonamente si, deci, sa intre in concurenta cu operatorii mobili, relateaza Les Echos, care nu citeaza insa nicio sursa identificabila.

Apple elaboreaza acest sistem de mai mult timp si in cel mai mare secret cu Gemalto, cu care ar fi semnat "un contract de securitate draconic", adauga cotidianul francez.

Gemalto, care furnizeaza in prezent cartele pentru operatorii de telefonie mobila, a construit o platforma care ii permite sa gestioneze el insusi functiunile unei cartele SIM. Geamlto a refuzat sa comenteze informatia.

Daca proiectul este real, Apple ar putea deveni un operator virtual capabil sa opereze in intreaga lume. "Apple isi va vinde terminalele online pe iTunes, impreuna cu abonamentele", rezuma Les Echos.

In acest fel, Apple va fi capabil sa gestioneze trecerea de la o retea la alta in functie de tarifele oferite de operatori si sa porteze numerele de telefon. Acest lucru nu este posibil astazi, deoarece schimbarea operatorului presupune si inlocuirea cartelei SIM.

"Acest sistem ar putea functiona initial in Europa, unde operatorii utilizeaza in general aceeasi tehnologie si retele, si unde sunt foarte competitivi", adauga site-ul specializat GigaOM.

Lansand aceasta cartela virtuala, integrata in telefon si care permite schimbarea operatorului, Gemalto ar putea sa intre in conflict cu operatorii traditionali, care reprezinta 50% din totalul cifrei de afaceri.

Nu este pentru prima oara cand grupul californian incearca sa lupte impotriva operatorilor: la inceputurile iPhone, firma a cerut un procent din abonamentele percepute. Nu a reusit acest lucru, dar a realizat o lovitura de maestru, constrangand abonatii sa cumpere aplicatii de pe Apple Store.

Daca un operator va ceda, ceilalti vor rezista cu greu, fiind suficienta amenintarea cu privarea de telefonul iPhone 5, prevazut a fi lansat vara viitoare.

Orange a fost laconic in comentarea informatiei: "Nu putem sa comentam, confirmam sau infirmam existenta unui asemenea proiect. Consideram ca succesul iPhone este datorat in mare parte si modelului de subventionare din partea operatorilor, ceea ce insusi Apple recunoaste".

Vanzarile iPhone, sustinute de noul iPhone 4, aproape s-au dublat: 14,1 milioane de aparate au fost vandute in perioada iulie - septembrie in 89 de tari si in cooperare cu 166 de operatori, cu o valoare totala de 8,8 miliarde dolari. Cifra de afaceri aferenta trimestrului III a crescut cu 66%, la 20,3 miliarde dolari.

Detalii despre acest subiect pot fi citite si pe The Register.