Romtelecom a inregistrat o pierdere operationala de 13,9 milioane euro in trimestrul trei din acest an, fata de un profit operational de opt milioane euro in acelasi trimestru al anului trecut, in contextul scaderii veniturilor populatiei, cresterii TVA, a somajului si a inflatiei, se arata in raportul prezentat joi de grupul elen OTE. Pierderea este insa mai mica fata de cea inregistrata in trimestrul doi al acestui an, cand s-a raportat o pierdere de 41,5 milioane euro. Yorgos Ioannidis, seful Romtelecom, sustine ca rezultatele sunt rezonabile in contextul circumstantelor economice defavorabile din tara.

"Data fiind scaderea consumului ca urmare a reducerii salariilor angajatilor bugetari si a cresterii TVA-ului, Romtelecom a avut rezultate rezonabile in aceste circumstante defavorabile, inregistrand o scadere cu 6,5% a veniturilor aferente trimestrului al treilea din 2010 in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent", a precizat Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom.

  • Pierdere operationala de 52,1 milioane euro dupa primele noua luni din 2010

Mai precis, conform datelor OTE, operatorul a inregistrat venituri de 181,5 milioane euro in trimestrul trei din acest an, in scadere cu 6,5% fata de perioada similara din 2009. De asemenea, veniturile Romtelecom dupa primele noua luni din acest an au scazut cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 546,8 milioane euro.

In primele noua luni ale acestui an, Romtelecom a inregistrat o pierdere operationala de 52,1 milioane euro, dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut compania raportase un profit operational de 20,3 milioane euro.

  • Numarul total de abonamente a crescut cu 4% in trimestrul trei din 2010

Pe de alta parte, insa, in trimestrul trei din acest an, operatorul a inregistrat o crestere cu 4% a numarului de abonamente (unitati generatoare de venit), comparativ cu aceeasi perioada din 2009, pana la 4,6 milioane abonamente.

"Atat numarul clientilor de internet broadband, cat si cel al serviciilor de televiziune a crescut cu mai mult de 20% in Q3 2010 fata de Q3 2009, cel al clientilor de televiziune depasind in acest moment 1 milion. Baza de clienti IPTV a depasit 20.000, in paralel cu extinderea acoperirii de la 10 orase la finalul lui 2009 la 32 de orase in prezent", a mai spus seful Romtelecom.

  • Numarul de angajati Romtelecom s-a redus cu circa 1000 de persoane in 2010

In raportul grupului elen se mai mentioneaza ca Romtelecom si-a redus cu 10% costurile cu salariile si angajatii in trimestrul trei din acest an, drept urmare a initiativelor de reducere a costurilor cu personalul prin programe de plecari voluntare si a masurilor de eficientizare a operatiunilor.

In raportul grupului elen se spune ca "Romtelecom se asteapta ca numarul total de angajati sa fie redus cu peste 1000 de angajati in 2010". Oficialii Romtelecom au explicat pentru HotNews.ro ca cifra prezentata se refera la numarul de angajati plecati din companie de la inceputul acestui an.

Astfel, 600 de angajati au fost disponibilizati in urma programului de eficientizare operationala anuntat in februarie, cand operatorul a decis, printre altele, sa schimbe componenta echipelor de teren de la doua persoane la doar una. Alti circa 400 de angajati au plecat deja in urma unui program de disponibilizari voluntare, demarat in vara acestui an, au mai precizat reprezentantii Romtelecom.