Operatorii de comunicatii prin cablu ar putea primi anul viitor dreptul de a introduce noi programe TV in format digital in patru canale cu frecvente apropiate retelelor de telefonie mobila CDMA ale Romtelecom si Cosmote-Zapp, a anuntat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii. In prezent, cablistii nu au voie sa difuzeze programe in aceste canale, considerandu-se ca semnalul TV analogic ar perturba functionarea retelelor de telefonie mobila. Un grup de lucru va testa retransmisia in aceste canale de programe TV digitale, teste care ar urma sa fie finalizate la jumatatea nului viitor, iar daca nu vor exista perturbari, operatorii de cablu vor putea folosi si canalele in cauza.

"Patru dintre canalele utilizate pe cablu sunt interzise in prezent tocmai pentru ca exista 2 licente de retele de telefonie mobila in banda de 410 MHZ si 450 MHz care se presupune ca ar putea sa fie perturbate in cazul in care operatorii de cablu ar utiliza acele canale", a precizat marti Catalin Marinescu, seful ANCOM in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Potrivit oficialilor ANCOM, este vorba de canalele 34-35 in banda UIF care acopera frecventele de la 406 MHz la 422 MHz si de canalele 39-40, care acopera frecventele de la 446 MHz la 469 MHz. Pentru ca sunt frecvente foarte apropiate de cele ale retelelor de telefonie mobila CDMA ale Romtelecom (410 MHz) si Cosmote-Zapp (450 MHz), sunt interzise momentan utilizarii.

"A fost o solicitare din partea ACC de a experimenta si a vedea daca retransmisia in aceste canale a unor programe in format digital ceea ce presupune nivel de semnal mai scazut produce perturbatii la retelele de telefonie mobila. Un grup de lucru constituit din reprezentatii ANCOM, ai ACC si ai celor doi operatori va testa daca furnizarea de programe TV in format digital pe canalele respective ar produce perturbatii retelelor de telefonie mobila, iar in cazul in care constatam ca nu se produc perturbatii putem sa ridicam aceasta interdictie de furnizare de programe si se vor putea furniza programe TV in format digital", a spus Marinescu.

Numarul total de abonati la serviciile TV a scazut in prima jumatate a acestui an cu circa 100.000, pana la 5,73 milioane abonati, reducere manifestata pentru prima data de la introducerea tehnologiei DTH in Romania si pe piata serviciilor TV prin satelit, nu doar prin cablu, conform estimarilor prezentate marti de autoritatea de reglementare in comunicatii.