Apple ar putea amana pana in 2012 lansarea pe plan european a iPhone-ului cu cartela SIM speciala ce poate functiona in mai multe retele, scrie ziarul francez Les Echos, citand surse apropiate discutiilor. Un astfel de SIM i-ar putea permite Apple sa vanda abonamente si sa concureze cu operatorii de telefonie mobila. Operatori precum Vodafone si Orange se arata extrem de suparati de o astfel de idee si ameninta ca ar putea sa inceteze vanzarile iPhone cu abonament.

La final de octombrie a aparut pe surse informatia cum ca Apple e in discutii cu producatorul francez de cartele SIM Gemalto pentru dezvoltarea unei cartele SIM speciale care sa fie instalata pe iPhone si care ii va permite Apple sa gestioneze functiile acesteia, sa vanda abonamente si deci sa transforme compania americana intr-un operator virtual de telefonie. Apple va fi capabil sa gestioneze trecerea de la o retea la alta in functie de tarifele oferite de operatori si sa porteze numerele de telefon. Acest lucru nu este posibil astazi, deoarece schimbarea operatorului presupune si inlocuirea cartelei SIM.

Cativa dintre cei mai mari operatori de telefonie - precum Vodafone, Orange si Telefonica - s-au aratat indignati de planurile Apple si ameninta ca vor inceta sa mai aiba in ofertele cu abonamente terminalele Apple, scrie Financial Times, citand surse care au preferat sa ramana anonime.

Operatorii acuza Apple ca vrea sa preia controlul asupra relatiei dintre ei si clienti cu acest nou SIM care ar putea fi activat si incarcat de pe magazinul online al companiei americane. iPhone e cumparat de foarte multi cu abonament pe doi ani, ceea ce face ca pretul telefonului propriu-zis sa fie mult mai mic, iar operatorii ameninta ca ar putea renunta la astfel de oferte.

Financial Times citeaza analisti din piata care spun ca vanzarile iPhone ar putea sa scada cu cel putin 12% daca operatorii nu il vor mai avea in oferta.

Cotidianul francez Les Echos scrie ca Apple nu va implementa acest SIM inovativ pana cel mai devreme in 2012, insa toata povestea este invaluita in mister iar declaratiile oficiale lipsesc. Cert este ca piata telefoniei mobile se va schimba foarte mult cand astfel de SIM-uri vor deveni active.