Accent pe zonele mai sarace si izolate

SNR vrea sa ajunga la 10.000 de clienti de telefonie fixa si internet WiMAX pana la sfarsitul lui 2011

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 24 noiembrie 2010, 10:53 Economie | Telecom


SNR (Radiocom) a inceput sa implementeze intr-un ritm accelerat in tara servicii de internet broadband de tip WiMAX (tehnologie ce permite internet wireless la viteze mari pe arii extinse), a declarat pentru HotNews.ro Mihai Groposila, directorul national de vanzari al SNR. Operatorul a lansat comercial vineri in Onesti, orasul actualului ministru al Comunicatiilor, pachete de internet broadband si telefonie fixa prin internet (VOIP) la preturi de la 7 euro/luna (fara TVA), se va axa in special pe zonele mai putin accesate de ceilalti operatori si tinteste circa 10.000 de utilizatori pana la sfarsitul lui 2011. Pana la 1 iunie 2010, SNR trebuia sa acopere cel putin 17 municipii si cel putin 7 orase, prin licenta WiMAX, iar datele autoritatii de reglementare in comunicatii arata ca SNR si-a indeplinit cu intarziere aceste obligatii, alegandu-se inclusiv cu un avertisment.

"Onesti este primul oras dintr-un sir de lansari comerciale a serviciilor WiMAX ce se vor derula pe parcursul anului 2011, acesta inscriindu-se in categoria oraselor cu potential economic mai redus, unde acest gen de serviciu poate fi accesat la tarife avantajoase", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Groposila, directorul national de vanzari al SNR.

 • Servicii de internet broadband si telefonie fixa VOIP, la preturi de la 7 euro/luna (fara TVA)

Concret, operatorul vinde pachete de internet broadband de tip WiMAX si telefonie fixa (VOIP), atat pentru persoane fizice cat si juridice. Potrivit oficialului SNR, linia de telefonie fixa este inclusa in toate pachetele si "ofera convorbiri nelimitate in reteaua SNR si la tarife avantajoase catre ceilalti operatori de telefonie fixa si mobila".

In cazul persoanelor fizice, operatorul ofera trei abonamente care variaza ca pret in functie de viteza de transfer de date (1 Mbps, 2 Mbps si 4 Mbps), tarifele fiind de 7 euro/luna, 9 euro/luna si respectiv 14 euro/luna (fara TVA). In cazul persoanelor juridice, pretul pachetelor de servicii variaza intre 14 euro/luna si 69 euro/luna (fara TVA).

 • SNR tinteste 10.000 de utilizatori WiMAX pana la sfarsitul lui 2011. Compania va tinti in special zonele preorasenesti si rurale

Potrivit oficialului SNR, tehnologia WiMAX bazata pe unde radio, prezinta avantajul unei investitii mai mici in infrastructura si functionarea in conditii geografice si climaterice nefavorabile (zone izolate si in conditii de inghet, inundatii etc.).

"Solutia WiMAX este o alternativa la solutiile de acces la internet prin ADSL sau fibra optica, ofera viteze comparabile dar, spre deosebire de acestea nu necesita lurari de infrastructura ingropata sau aeriana, singurul echipament instalat la client fiind un terminal de receptie de exterior sau interior. Compania are in vedere prin acest proiect de anvergura, extinderea bazei de clienti si a ariei de adresabilitate in special in zonele preorasenesti si rurale, inclusiv ale administratiei locale (primarii, scoli)", a spus Mihai Groposila.

Acesta sustine ca pana la sfarsitul acestui an vor fi instalate 150 de statii radio de baza in cadrul proiectului WiMAX, iar pana in iunie se va reusi finalizarea proiectului si implementarea a circa 300 de statii de baza care vor oferi practic acoperire pentru intreg teritoriul tarii, conform obligatiilor din licenta castigata in 2008.

"Pana la sfarsitul acestui an estimam ca vom ajunge la circa 2.000-3.000 de utilizatori, iar pana la sfarsitul anului viitor, odata cu finalizarea proiectului WiMAX si implicit a infrastructurii de retea, estimam ca baza de clienti va ajunge la circa 10.000 de utilizatori", a precizat directorul SNR.

 • Circa 40 - 45 milioane de euro vor fi investiti in acest proiect. De unde are SNR acesti bani?

In intreg proiectul WiMAX, SNR va investi pana la 45 milioane de euro. De unde va face rost SNR de aceasta suma?

"Bugetul estimat pentru intreg proiectul estde de 40-45 milioane euro. Am mai facut un credit de refinantare tocmai pentru a grabi implementarea proiectului WiMAX si finalizarea lui in 2011", a declarat Mihai Groposila.

Intr-adevar, ZF a relatat la inceputul acestei luni, preluand o stire Mediafax, ca BCR va acorda Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) un credit de 65 de milioane euro destinat in principal refinantarii altor imprumuturi.

"Sunt oameni in zone izolate unde nu ajunge nici un operator. Pentru o scoala dintr-un sat sa plateasca 14 euro/luna pentru a avea conexiune la internet este, in opinia mea, un pret competitiv", a adaugat Groposila.

 • ANCOM: SNR si-a indeplinit cu intarziere obligatiile de acoperire din licenta

SNR avea niste obligatii de acoperire cu servicii WiMAX, conform licentei dobandite in 2008. Desi Mihai Groposila sustine ca SNR si-a indeplinit aceste obligatii, datele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) arata ca au existat intarzieri si chiar avertismente.

"In data de 9 iulie 2010 ANCOM a facut un control la SNR pentru a verifica respectarea obligatiilor impuse prin licenta de WIMAX acordata la sfarsitul anului 2008. Pana la 1 iunie 2010, SNR avea obligatia de a acoperi cel putin 17 municipii si cel putin 7 orase, acoperire definita in functie de numarul de statii de baza instalate si functionale intr-o localitate. Pe parcursul controlului, s-a dovedit ca SNR nu a respectat anumite obligatii din licenta de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice si a acordat furnizorului un termen de 45 de zile pentru a reintra in legalitate", a precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

O luna mai tarziu, SNR a notificat autoritatea de reglementare de faptul ca a pus in functiune 41 de statii de baza necesare acoperirii a 17 municipii si 7 orase in conditiile licentei.

"Avand in vedere faptul ca perioada scursa intre data notificarii ANCOM cu privire la intentia instalarii statiilor de baza si data instalarii si punerii in functiune efective a acestora a curs o perioada mai mica de 30 de zile, precum si faptul ca nu au fost respectate anumite obligatii din licenta referitoare la anumite locatii de amplasare a statiilor de baza, SNR a fost sanctionata cu avertisment la data de 14 septembrie 2010", a mai precizat Catalin Marinescu.

Avertismentul este pasul premergator sanctiunii cu amenda, lucru la care nu s-a ajuns deoarece in cele din urma, in urma verificarilor pe teren, s-a constatat ca "SNR si-a indeplinit obligatia prevazuta in licenta referitoare la cerintele de acoperire minimale cu respectarea parametrilor tehnici si operationali stabiliti prin licenta in cele 17 municipii si 7 orase notificate".

Prin licenta atribuita in 2008, a carei taxa este de doua milioane euro, SNR are obligatia de a acoperi minim 50 de municipii si 20 de orase, dreptul de utilizare a frecventelor fiind pana pe 24 iulie 2011. Oficialii SNR au precizat ca au facut deja demersuri pentru a prelungi drepturile de utilizare a acestor frecvente.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3791 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  broadband la 4mbps? (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 11:27)

  vm [anonim]

  broadband la 4Mbps? pai hsdpa-ul are 7,2. wtf?
  • +4 (4 voturi)    
   dar doar 128k nelimitat (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 11:40)

   gion [anonim] i-a raspuns lui vm

   degeaba ai 7.2mbps teoretici daca nu atingi nici 4 si consumi traficul inclus incateva ore de descarcare. asa ca mai bine 4mbps nelimitati.
  • -2 (2 voturi)    
   onest (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 11:55)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui vm

   O mare afacere facuta pe bani statului. O sa vedeti wimax cand o zbura porcu. La felu in care au grabit lucrurile, infrastructura e praf si nu o sa tina nici 2 zile ca doar nu credeti ca s-a spetit cineva muncind, doar banii s-au platit.
   • 0 (0 voturi)    
    Ce este "WiMax" (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 12:43)

    romstart [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    In primul rand trebuie sa vezi si tu si altii ce inseamna termenul de "wimax" si la ce tehnologie se refera. O simpla cautare pe google si urmand legatura catre wikipedia explica foarte bine, in engleza, ce inseamna aceasta tehnologie, caracteristici si de cand s-a inceput practic implementarea acesteia. Cu dispozitive speciale de accesare, aceasta retea poate atinge viteza de 1 gbit/sec. Toata lumea poate face un calcul asupra ceea ce inseamna asta: un film...cateva secunde. In tari ca si Coreea de Sud, Japonia, Germania, s-a inceput implementarea acestei tehnologii, "4G", de anul trecut. La noi, licitatiile pentru aceasta tehnologie, implementarea ei, a fost inceputa anul trecut. Cu intarzierile de rigoare, as zice eu ca nu e rau ca s-a inceput anul asta. Progresul, asa cum se poate discuta de cel facut de implementarea fibrei optice, la noi, se va putea vedea sus si strident, in curand, la fel cum se vad in statisticile globale ale vitezelor la internet, obtinute actualmente prin fibra optica. Deci, putina incredere.
  • +2 (2 voturi)    
   hsdpa (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 16:15)

   Very anonim [anonim] i-a raspuns lui vm

   7,2 este banda totala pe o celula daca numai tu ai fi conectat pe celula respectiva...wtf!!! ...e marketing!!!!

   RTC face broadband inca la 2Mbps wtf!!!!
 • 0 (4 voturi)    
  Cum dracu.. (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 11:39)

  Bulan [utilizator]

  Sa aiba oferte comparative cu ADSL si FO??
  Pai la 14 Euro/Luna ei dau 4mbps??Pai la 14 euro ai 100mbps in tara cu 50 mbps in afara!!
  • +2 (4 voturi)    
   unde? (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 12:02)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Bulan

   Incearca sa gasesti net la pretul asta in satul din varful muntelui. Nu scrie clar ca vor sa ajunga in zone neacoperite?

   As vrea sa stiu si eu ce fel de internet e ala de tip WiMAX, e alta culoare sau ce?
   • -3 (3 voturi)    
    Uaimacs (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 12:47)

    MaDao [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Sunt cam depasiti baietii inainte de a incepe. Odata pentru ca frecventa din licenta in Romania nu este folosita in afara, ceea ce duce la costuri mari pe echipamente. Apoi preturile la abonamente sunt exagerat de mari. Iar cei care vor in varful muntelui uitat de lume acces la Internet nu au sigur bani de astfel de abonamente (ma refer aici la o masa de abonati, nu la cativa de la salvamont).
    Acum sunt oferte din ce in ce mai ieftine si cu trafic din ce in ce mai mare la concurenta. Spre ex. la RDS ai Digi Net mobil cu 5/10 GB trafic la 15/25 de lei cu TVA inclus. Daca ai net fix ai moca mobilul. La Orange scot acum abonament cu trafic nelimitat etc.
  • +3 (3 voturi)    
   izolat (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 13:28)

   Cosmin [anonim] i-a raspuns lui Bulan

   Ce n-ai inteles din cuvantul IZOLAT? Cum crezi ca ajung rds upc sau rtc in varful muntelui cu FO sau ADSL??? De asta merita aia 14 Euro.
   Oferta este incomparabila cu hsdpa ul mobililor pt ca wimax are avantaje din traficul pe care il poti face.
   • 0 (0 voturi)    
    Asa este (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 19:28)

    romstart [utilizator] i-a raspuns lui Cosmin

    Odata implementata tehnologia 4G, care este revolutionara la nivel mondial, aduce viteze extraordinare. In felul acesta se va putea implementa si IPV6, noul protocol de retea. Acesti copii nu stiu si nu au habar ce inseamna faptul ca internetul moare in cel mult doi ani de zile, in forma actuala avand IPV4, deoarece infrastructura actuala va ramane fara adrese IP. Tehnologia de maine are nevoie de un transfer mult mai mare de date, aparatura mai performanta, dat si fiind faptul ca IPV6 are o adresa de 128 bits, fata de IPV4 actual de 32 bits. IPV6 aduce si VOIP de calitate, prin implementarea 4G, ceea ce inseamna costuri reduse la telefonie, atat fixa cat si mobila. La nivel global s-a inceput implementarea noii tehnologii din anul 2008, iar in octombrie 2010 migrarea spre IPV6 era in proportie de 83%. Microsoft spune ca viitoarea versiune windows 9 va suporta in totalitate 128 bits. Conform datelor ar trebui ca acei copii care isi dau cu parerea despre unele lucruri, ar trebui mai intai sa se informeze. Se incepe cu intarziere, dar totul este in folosul nostru, tehnologia viitorului este aceasta, utilizarea ei la scara larga ne va aduce doar beneficii. Cablarea cu fibra optica, care atinge viteze de peste 100 Gbps, este foarte costisitoare si in multe zone ea nu poate fi implementata, datorita faptului ca aceasta trebuie sa beneficieze de racire (retelistica cu fibra nu este indicata a se face in aer), iar pe zone pietrificate nu se pot implementa retele de acest tip. De aceea a lega zonele montane si urbane, in care nu se mai poate implementa fibra optica, cu retele de 4G, care suporta viteze de peste 1 Gbps, este cea mai buna solutie de moment, care va functiona si va fi exploatata cel putin 10 ani de la data implementarii complete.
    • +1 (1 vot)    
     OK dar cu rezerve (Miercuri, 24 noiembrie 2010, 23:16)

     Ionel [anonim] i-a raspuns lui romstart

     Tu explici bine dar cu o mica obs. Wimax inca nu e 4G conf cu standardele in vigoare ;)
     ( e pe aproape cum s-ar spune )
     In rest felicitari baietilor de la SNR, se stiu ei. ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Licenta (Miercuri, 1 decembrie 2010, 15:00)

  CM [anonim]

  Dar licenta de WiMAX ati platit-o? Cum ati dat drumul unei statii de baza fara a achita licenta?
 • -2 (2 voturi)    
  dar de LTE ati auzit? (Sâmbătă, 4 decembrie 2010, 5:42)

  alex [anonim]

  asta e spalare de bani, cand in germania se deschide deja oferta de LTE, de 10 ori mai ieftin si mai usor de implementat. Long Term Evolution: http://en.wikipedia.org/wiki/3GPP_Long_Term_Evolution
  • 0 (0 voturi)    
   Pretul de implementare (Miercuri, 27 aprilie 2011, 13:58)

   bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui alex

   LTE e mai ieftin cand ai deja o retea GSM sau 3G. Cand pornesti de la zero, WiMax este mai ieftin.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by