Sari direct la conținut

Au inceput licitatiile pentru cardul national de sanatate: Peste 41 de milioane de euro alocati in doua licitatii, o contestatie si doua cereri de clarificari depuse deja

HotNews.ro
Card european de sanatate, Foto: Captura CEASS.ro
Card european de sanatate, Foto: Captura CEASS.ro

Imprimeria Nationala a demarat din luna octombrie si pana in prezent doua licitatii pentru achizitia de cipuri si policarbonat pentru producerea cardurilor nationale de sanatate, contracte in care se estimeaza ca se vor cheltui fonduri publice de peste 41 milioane euro, conform anunturilor din Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP). Juristul Bogdan Manolea avertiza recent, ca desi sunt inca dezbateri legislative pe tema cardului national de sanatate, autoritatile au lansat o licitatie de achizitie de cipuri (contract estimat la circa 35 milioane euro), pentru care s-a depus deja si o contestatie. Contactati de HotNews.ro, oficialii Imprimeriei Nationale si ai CNAS au explicat de ce au demarat licitatiile pentru cardul national de sanatate si ce raspunsuri au dat contestatiilor aparute.

Informatia pe scurt:

  • Juristul Bogdan Manolea avertizeaza ca desi cadrul legislativ privind aparitia cardului national de sanatate nu este finalizat, autoritatile au dat drumul unei licitatii de circa 35 milioane euro. Licitatia presupune achizitia a 20 milioane semiconductori de tip cip si este deja contestata
  • Imprimeria Nationala sustine ca a demarat deja 2 licitatii in vederea producerii cardului: una pentru folie policarbonat si alta pentru cipuri. A treia licitatie se va lansa in perioada urmatoare
  • Imprimeria Nationala, despre contestatia licitatiei de achizitie cipuri: Contestatia e facuta de o firma care comercializeaza cipuri. Producatorii de cipuri nu au facut nici o contestatie
  • Marius Stupu, consilier al presedintelui CNAS: Acuzele din contestatie sunt nefondate. Alte doua cereri de clarificari au mai fost primite joi de CNAS.

Cadrul legislativ privind cardul national de sanatate nu a fost definitivat, dar licitatiile au pornit

Ministerul Sanatatii a organizat in urma cu doua saptamani o dezbatere publica pe marginea unui act normativ privind cardul national de sanatate, proiect care ar urma sa devina realitate in 2011 (este vorba de proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii).

In urma participarii la acest eveniment, juristul Bogdan Manolea avertiza pe blogul sau ca, desi acest act normativ este in dezbatere publica si proiectul are serioase carente, Imprimeria Nationala a lansat deja pe SEAP o licitatie prin care isi cauta un furnizor de semiconductori de tip cip cu contact pentru smart carduri pentru cardurile de sanatate.

Anuntul licitatiei lansate de Imprimeria Nationala (CNIN) pentru achizitia de semiconductori de tip cip (20 milioane de bucati, conform datelor din Caietul de sarcini) s-a facut pe 3 noiembrie, valoarea estimata a contractului fiind de circa 35 milioane euro (inclusiv TVA), iar termenul limita pentru depunerea ofertelor este 14 decembrie.

„Asta ne spune 2 chestii:

1. Ca decizia este teoretic luata, iar consultarile asta sunt praf in ochi cita vreme anuntul de licitatie este postat inaintea proiectului de OUG pe site.

2. Ca pretul nu va fi 2 euro (n.a. pretul estimat pentru un card), cita vreme doar circuitul integrat costa mai mult. Oricum pretul intregului sistem informatic nu a putut fi estimat la intalnire si nici sursele de finantare”, nota Bogdan Manolea pe blogul sau.

In plus, acesta atentiona ca licitatia in cauza a atras deja si o contestatie. Mai precis, contestatia a fost depusa la CNSC de catre firma Irmar Imp-Exp SRL, in calitate de reprezentant in Romania al companiei germane Giesecke & Devrient GmbH.

Una din acuzele formulate in contestatie:

  • „a) Cerinta nr. 2 si 7 din specificatia tehnica, respectiv platforma Java encodata in memoria ROM a chipului in conformitate cu IAS-ECC1.0.1 care indica o anumita specificatie tehnica franceza si un standard francez care nu poate fi accesat public si favorizeaza din start anumiti furnizori, maxim 3 firme, toate franceze impiedicind accesul altor furnizori”.

Imprimeria Nationala: Licitatiile au fost demarate pentru respectarea calendarului de implementare a cardului national

Proiectul de ordonanta de urgenta a guvernului la care faceti referire completeaza cadrul legislativ existent. Exista insa legislatia necesara pentru producerea cardului de sanatate, respectiv Legea nr.95/2006 (Titlul IX, capitolul 3) precum si H.G. nr.962/2010.

Corina Ozon, CNIN

Contactati de HotNews.ro, oficialii Imprimeriei Nationale au precizat motivele pentru care au pornit procedura de licitatie pentru cardul national de sanatate, mentionand ca in prezent exista legislatia necesara introducerii cardului.

„Graficul de implementare a cardului national de sanatate este prevazut intr-un memorandum guvernamental, initiat de Ministerul Sanatatii si aprobat de Guvernul Romaniei. Licitatiile au fost organizate pentru respectarea acestui calendar. In viitorul apropiat se va demara si licitatia pentru echipamentele IT&C si software. Cardurile se vor produce din ianuarie 2011 si se vor expedia treptat in teritoriu, astfel incat sa poata fi utilizate din momentul in care infrastructura este instalata, respectiv din semestrul II al anului 2011”, a declarat pentru HotNews.ro Corina Ozon, seful departamentului de comunicare in cadrul Imprimeriei Nationale.

  • Trei licitatii se vor organiza pentru implementarea sistemului cardul national de sanatate. Doua licitatii de peste 41 milioane euro s-au lansat deja

„Conform datelor comunicate de CNAS, sunt 18,7 milioane de asigurati, acesta fiind numarul de carduri emise. Imprimeria Nationala produce cardul in capacitatile sale de productie. Nu se achizitioneaza echipamente noi pentru productie. Cardurile se vor expedia la domiciliul asiguratilor prin Posta Romana. Licitatiile sunt publice, pe SEAP. Pretul cardului se va stabili in ianuarie 2011, dupa definitivarea licitatiilor”

Corina Ozon, oficial CNIN

Compania Nationala Imprimeria Nationala, unitatea centralizata de achizitii in cadrul proiectului cardul national de sanatate, va organiza in acest sens trei proceduri de achizitii, au mai spus reprezentantii companiei: „pentru policarbonat, cipuri si echipamente IT&C si software”. Pentru policarbonat si cipuri, contractele de achizitie sunt incheiate direct de Imprimeria Nationala cu furnizorii. Pentru echipamentele IT&C si software, CNIN desemneaza castigatorul licitatiei, dar contractele sunt incheiate de CNAS”.

Intr-adevar, datele din SEAP arata ca anterior licitatiei pentru cipuri, CNIN a lansat in luna octombrie din acest an (21.10 2010) inca o licitatie pentru „achizitia de folie policarbonat”, contract a carui valoare estimata depaseste 6,5 milioane euro (TVA inclus), fonduri publice. In cadrul acestei licitatii termenul limita pentru primirea ofertelor este 6 decembrie 2010, iar pana acum procedura nu a fost contestata. Cea de-a treia licitatie, pentru echipamente IT si software ar urma sa fie lansat in perioada urmatoare.

  • De unde vin resursele financiare pentru aceste licitatii?

Am intrebat oficialii Imprimeriei Nationale de unde vor veni resursele financiare, cel putin in cazul licitatiei pentru achizitia de cipuri.

„Compania noastra nu primeste alocatii bugetare, organizand procedurile de achizitie din fonduri proprii. Imprimeria Nationala va primi contravaloarea cardurilor de la C.N.A.S., urmand ca aceasta institutie sa stabileasca modalitatea de decontare a acestora. Materiile prime utilizate la producerea cardului se vor livra etapizat de furnizori, in 15 luni, si se vor plati la fel, etapizat, cu scadente de plata de 120 de zile de la livrare. Se intentioneaza expedierea cardurilor in maximum 18 luni, incepand cu 2011. Mentionam ca licitatia este organizata cu finalizare electronica, existand astfel toate conditiile pentru obtinerea unui pret avantajos”, a mai spus Corina Ozon, seful directiei de comunicare din CNIN.

  • Despre contestatia la licitatia pentru cipuri: Imprimeria spune ca a primit de la CNAS caracteristicile tehnice ale cardului

Nu in cele din urma, oficialul CNIN s-a pronuntat si asupra contestatiei primite, indicand faptul ca, potrivit legii, caracteristicile tehnice ale cardului precum si modalitatile de elaborare si implementare ale acestuia se aproba prin ordinul presedintelui CNAS si ca nu face decat sa implementeze aceste specificatii.

„In cazul procedurii pentru achizitia semiconductorilor cu cip, C.N.A.S. a remis Imprimeriei Nationale specificatiile tehnice. Exista o singura contestatie, din partea unei firme care nu produce cipuri ci doar le comercializeaza. Compania noastra a inaintat contestatia C.N.A.S., care a formulat raspunsurile in cauza, referitoare la afirmatiile nefundamentate ale contestatarului. Mentionam ca nu s-au inregistrat contestatii din partea producatorilor de cipuri”, a mai spus Corina Ozon.

  • Marius Stupu, consilier presedinte CNAS, sustine ca acuzele din partea reprezentantului Giesecke sunt nefondate. Alte doua contestatii s-au primit saptamana trecuta

„De vreme ce iesim cu specificatii pe care le citeste o tara intreaga, cum credeti ca cineva si-ar putea permita sa vina cu specificatii cu dedicatii? Standardele folosite sunt unele in general acceptate. In plus, imi aduc aminte ca la contestatia celor de la Giesecke, acestia au facut contestatie ca vrem sa aplicam pentru aceste produse sisteme open-source cand ei insisi au dezvoltat si in Franta si in Germania doua proiecte asemanatoare exact pe aceasi platforma”

Marius Stupu, CNAS

Contactat vinerea trecuta de catre HotNews.ro, Marius Stupu a explicat ce raspunsuri a dat in cazul contestatiei Giesecke.

„O acuzatie era legata de faptul ca in caietul de sarcini era mentionat un standard, care a fost inventat in urma cu cativa ani de zile de catre francezi pentru cardul lor national. Cu timpul insa a devenit din standard francez, un standard european si nu mai poate fi nimeni acuzat ca ne orientam catre cineva anume. A doua problema semnalata era ca de ce nu folosim aplicatii native, adica aplicatii proprietar, si folosim aplicatii de tip Java, care sunt aplicatii open-source. Cum sa nu cerem Open Source? Asta vrem, pentru ca open-source ofera posibilitatea tuturor celor care vor sa participe la licitatie, nu doar unora. A fost de-a dreptul absurda acuzatia. Sistemul de operare al cardurilor este open-source”, a explicat pentru HotNews.ro Marius Stupu.

Oficialul CNAS a mai precizat vineri pentru HotNews.ro ca in urma cu o seara, la institutie s-au primit pe fax alte doua contestatii fata de aceasta licitatie. Oficialul nu a putut vineri sa ne ofere mai multe detalii in acest sens.

UPDATE: Oficialii CNIN au precizat insa luni pentru HotNews.ro ca pentru aceasta licitatie s-a depus o singura contestatie si doua cereri de clarificari.

  • Marius Stupu, CNAS: Cardurile nu vor fi distribuite incepand cu ianuarie 2011

Cardurile nu vor fi distribuite incepand cu ianuarie 2011. Nu putem sa distribuim carduri si in acelasi timp sa umblam cu o aplicatie care nu e gata​

Marius Stupu, consilier CNAS

Daca oficialii CNIN au precizat ca expedierea cardurilor se va face treptat in maximum 18 luni, incepand din 2011, oficialul CNAS sustine ca distribuirea cardurilor catre populatie nu se va face pana cand nu va fi finalizat tot acest proiect.

„In baza memorandumului facut de implementare a cardului s-a facut un grafic de implementare a acestui proiect, care se intinde incepand din luna ianuarie dar cuprinde si partea de achizitii. Ne propunem ca de la jumatatea anului viitor, si ca sa nu fim exagerati undeva din august – septembrie, sa consideram proiectul incheiat, in masura in care am definitivat componenta aplicativa, componenta de securitate si transport a datelor, urmand ca pe un parcurs de 2-3 ani fiecare om sa intre in posesia acestui card. Spun acest termen care pare indelungat, tinand cont de discutiile pe care le-am avut la intalnirile precedente in discutie publica a reiesit ca foarte multe organizatii din Romania nu doresc sa aiba card, sa foloseasca cipul etc.”, a mai spus Marius Stupu.

ARHIVĂ COMENTARII
Stupu - Duta sau let's talk about money • 2010-11-29 19:18:28
Au (re)inceput licitatiile cu cantec la CNAS. Marius Stupu un personaj pus special de presedinte sa trucheze licitatiile. Hai liberare :)) Asta in conditiile se pun noi taxe pe toti asiguratii
1 3
Bondarul • 2010-11-30 09:12:29
Daca se ocupa CNAS castigau HP si Siveco. Poate de aceea statul nu i-a lasat pe ei. Nu am auzit de Albina asta sau Stup, cum il cheama. Sa dam incredere totusi, sa nu ne repezim ca vulturii.
1 0
Corina • 2010-11-29 19:19:08
E o singura contestatie. Restul sunt intrebari de clarificare!!!!! Ofertantii straini cer lamuriri de depunere a documentelor.
0 0
ginel • 2010-11-29 21:00:23
Exact aceiasi chestie o fac si cu buletinele. Ne-a fost imposibil sa aflam. 1. Cine e seful grupului de lucru? 2. Cata costa? 3. Daca un card cu chip este cu adevarat sigur? Sunt mai multe carduri bancare cu chip falsificate decat buletine in Romania 4. Daca noi ca cetateni putem sa citim ce scrie pe chip? Estimarea MAI e ca va costa 32 milioane de Euro. Estimarea ONG-urilor bazata pe cate instituti vor avea nevoie de aparate sa citeasca buletinele, e de circa 300 milioane in total. Ma intreb daca Romania isi permite banii astia.
1 4
Cristi • 2010-11-30 01:28:54
Ginele, Si ne permitem sa mai avem carti de identitate pe care le falsifica si copiii? ID electronic e si in Germania, si in Austria, si in Portugalia, trec si vecinii unguri. Proiectul de lege prevede cu si fara chip. Atatea false probleme... Mai grav mi se pare ca pe cursa Oltenia - Bucuresti din 610 calatori, 600 nu aveau bilet. Si vrem trenuri decente. Ca 60% din autoturisme merg fara vigneta. Si vrem drumuri. Ca 60% din patroni fac evaziune. Si vrem investitii. Iar tu descoperi America....
1 0
ginel • 2010-11-30 16:17:47
Wow, acum e prima data cand vad postaci in actiune. Argumentul cu tehnologia e mai nesigura a se vedea cartile de credit nu-l vedeti?
0 0
bulan • 2010-11-30 08:00:50
A. daca esti medic de familie, atunci faci parte dintre aceia care au declarat in total 25 de milioane de pacienti (ca sa incaseze). Cardul electronic nu te va mai lasa sa fraudezi pe noi toti B. Daca esti medic care scrie retete, faci parte din aceia care au scris retete compensate pt. 27 milioane persoane diferite si au impartiti banii furati cu farmacistii. Cardul nu te va mai lasa sa fraudezi (400 mil. euro numai in 2009). C. Daca esti farmacist accepti retete medicale umflate si vinzi medicamentele compensate (cu BANII NOSTRI) pe internet sau pe piata libera. Cardul nu te va mai lasa sa fraudezi. DECI, DECI, din ce categorie faci parte ginele, sau esti un simplu postac pus pe frauda?
1 0
ginel • 2010-11-30 16:18:53
Ce legatura are? Ca pentru aia e nevoie de sistem informatic nu de buletine electronice. Hai sa nu le mai bagam la gramada ca nu e cazul.
0 0
Kiadis • 2010-11-29 21:11:52
UTIIIII, UTIIIII, UTIIIII,....
1 3
Antikiadis • 2010-11-30 01:25:31
Kiadis, UTI nu poate da cipuri, astfel de componente le dau megafirme de afara. Hai sa pariem.
1 0
Kiadis • 2010-11-30 07:21:55
Urdareanu Trading International nu poate da, intr-adevar, cipuri pentru ca lucrurile astea le fac altii mai pusi pe treaba si mai seriosi. UTI le poate integra, poate asigura managementul programului, da consultanta. Uti e in toti si in toate... Hai sa nu mai pariem
0 2
Antikiadis • 2010-11-30 09:06:17
Timpul va arara cine are dreptate. Licitatia nu e organizata de Primaria Bucuresti, de Posta sau de armata. Pe o bere?
1 0
Kiadis • 2010-11-30 09:34:16
Bine maestre, pe o bere
0 1
Mazeta • 2010-11-29 21:25:30
sa pape si gura ungurilor ceva, nu?
1 2
Alo Ckecke se aude ? • 2010-11-29 21:52:07
Cum se pot scoate specificatii de chip uri si nu se cunoaste proiectul ? Ceva e putred. Nu este posibil sa scoti intai specificatiile pentru chip si apoi sa faci specificatii de proiect ! Ceva e cu fundul in sus ! Numai in Romania lucrurile se fac pe dos . Cine v a face managementul de proiect ? Cine e acest Marius Stupu - o mama omida care crede ca stie sa faca totul ? Genul clasic de licitatie masluita, nu se cunoaste nimic, totul e ambiguu o putreziciune Rugam pe aceasta cale ca cineva sa ia atitudine si masuri !
1 5
Gogu • 2010-11-30 01:20:00
Ce treaba are cipul cu infrastructura IT?? In cip se memoreaza. Comentarii de pe margine fac multi, dar putini se pricep.
1 1
gongu • 2010-11-30 15:39:45
Prietene cred ca esti putin confuz..stai putin in apa rece cu picioarele. "Se face licitatie pentru Carduri fara sa existe un sistem centralizat de gestionare a datelor si fara sa existe o politica coerenta de utilizare a acestora... La acest moment platformele informatice de suport sunt aproape inexistente si achizitionarea cardurilor (adica si mai stupid, carduri separat si cipuri separat) este o mare prostie... Daca nu exista sistem informatic centralizat inseamna ca de fapt informatia sta pe card si daca din greseala cardul sau cipul e distrus (si nu e greu sa faci asta) ai incurcat-o pentru ca toate datele tale de sanatate erau acolo... Cu alte cuvinte solutia este offline (adica informatiile stau pe un card la purtator si daca acesta e distrus te poti sterge la fund cu el ca nimeni nu o sa mai poata sa-ti dea informatiile inapoi) " Ca sa nu mai zic ..de vreo echipa care ar trebui sa faca managementul acestui proiect.
0 0
Observatorul • 2010-11-30 01:22:54
1. La CNAS nu a mers si nu merge nici o aplicatie, desi au dat sute de milioane 2. In 2008 au decontat 26 milioane de asigurati, desi 5 milioane sunt afara si 5-6 milioane (mai ales tinerii) nu trec pe la medic 3. Cardul este o solutie corecta 4. Ceea ce e OK e ca se ocupa Imprimeria Nationala, o companie serioasa. E singura garantie din proiect, ptr ca pe mana CNAS, era jale....
1 1
ginel • 2010-11-30 16:24:16
Imprimeria e o gluma de firma. Am printat niste bilete la ei pe vremuri si n-au reusit macar sa respecte dimensiunile.
0 0
klaus • 2010-11-30 09:43:48
Si anume ca se face licitatie pentru Carduri fara sa existe un sistem centralizat de gestionare a datelor si fara sa existe o politica coerenta de utilizare a acestora... La acest moment platformele informatice de suport sunt aproape inexistente si achizitionarea cardurilor (adica si mai stupid, carduri separat si cipuri separat) este o mare prostie... Daca nu exista sistem informatic centralizat inseamna ca de fapt informatia sta pe card si daca din greseala cardul sau cipul e distrus (si nu e greu sa faci asta) ai incurcat-o pentru ca toate datele tale de sanatate erau acolo... Cu alte cuvinte solutia este offline (adica informatiile stau pe un card la purtator si daca acesta e distrus te poti sterge la fund cu el ca nimeni nu o sa mai poata sa-ti dea informatiile inapoi) Per total e o mare hotie si nu neaparat pentru ca aceste carduri/cipuri sunt oferite de nu stiu ce firma ci pentru ca se cheltuie bani pe ceva fara sa se aiba in vedere functionalitatea sistemului... Chiar nu se poate face nimic in tara asta cum trebuie?
0 2
Klaus2 • 2010-11-30 10:19:34
Klaus, cardul se tipareste in tara, nu se ia separat. Hai sa mai facem productie industriala si in tara. Apoi, daca nu ai informatia, depozitata in sistem, cum o personalizezi pe card? Nu vrem nimic in tara asta, doar bascalie. Vrei sa reduci costurile, e rau...
1 0
gogu • 2010-11-30 11:07:43
corect, trebuie sa existe o baza de date, pe baza fiselor medicale de la medicul de familie ( sa fie inregistrate in sistem informatic centralizat) Logic nu ai nevoie de card ci numai de CI cu CNP.
0 1
io • 2010-11-30 11:10:56
mai citeste o data articolul, se vorbeste clar de doua licitatii, una pentru carduri, care a inceput, si alta pentru "sistemul informatic". si, pentru informarea ta, in acest moment deja toti medicii sunt legati prin sistem informatic la o baza comuna, gestionata de CNAS. deci mai e nevoie doar de device-uri care sa asigure interfata intre card-uri si sistemul informatic existent.
1 0
Anti - io • 2010-11-30 11:30:32
E vorba de policarbonat prietene, adica de materia prima de carduri. CARDURILE SE TIPARESC IN ROMANIA !!!
0 0
Rafael • 2010-11-30 10:38:27
1. Un lucru e cert, in sistemul medical e un furt masiv. Se scriu retete fara acoperire, farmaciile deconteaza orice, la adaosuri imense, dovada ca iau banii dupa 1 an si nu dau faliment. Din spitale se fura medicamente. 2. Evidenta e la pamant. S-AU DECONTAT 27 DE MILIOANE DE CNP-URI IN 2008 !!! Cu 4 milioane de romani in afara Romaniei !!! Cu 4-5 milioane de romani ca 3. CNAS a aruncat sute de milioane pe aplicatii facute de Siveco si HP care nu merg pe celebrul SIUI. 4.Cardul e un lucru exceptional. Va monitoriza cheltuielile in sistem. 5. La fel de exceptional e ca il face Imprimeria Nationala si nu CNAS. Pasaportul electronic merge, cardul de sanatate de ce nu ar merge? E o aplicatie mai usoara.
1 0
adv • 2010-11-30 11:07:09
Ar fi fost interesant daca CNAS ar fi fost in stare, in virtutea transparetei publice, sa puna la dispozitia hotnews o prezentare Powerpoint sau in ce program sunt ei capabili a acestui proiect ( circuitul cardului si modul de operare, deadline-uri si modalitati de implementare pe etape, costuri pe etape, analiza de risc, simulare...etc) . Asa, vorbe! Ma intreb, de exemplu, de ce sa organizezi o licitatie pentru 20 de mil de carduri cand, cotizanti la CNAS sunt de patru ori mai putini iar Ministerul Sanatatii a anuntat ca intetioneaza sa distribuie carduri pentru cetateni romani cu varsta de la 14 ani in sus, multi romani muncesc in alte tari si au card impreuna cu toata familia , emis de catre asigurarea la care cotizeaza. CNAS si Guvernul s-ar concentra, mai bine pentru inceput pe reformarea asigurarilor de sanatate si garantarea unui pachet minim de servicii pentru cei care cotizeaza ca prosti ani si ani de zile, banii find-du-le luati cu japca din salariu iar atunci cand merg la medic trebuie sa deconteze inclusiv vata pentru o injectie din buzunar. Sanatate! Hotnews, sper sa continuati aceasta ancheta. Unde scrie ca sistemul implementat de francezi este omologat de UE?
0 1
RosudeVoronet • 2010-11-30 11:39:40
1. CNAS a prezentat aceaste documentatii la guvern, a fost comunicat de presa in perioada august - septembrie 2010. 2. CNAS a depus proiecte europene pentru fisa electronica a pacientului si reteta electronica. Acolo nu merge fara fundamentari. 3. AlbastrudeVoronet pari un mare specialist. Daca nu se reduc furturile, ce facem? Vorbim de: a. retete prescrise faca ca pacientii sa stie si de medicamente exportate fictiv si reimportare b. de farmacii care dau sapun, cosmetice, pasta de dinti, papuci pe retete de medicamente, platite de stat c. de medicamente furate din spital, unde omul merge cu propriile medicamente; pe fisele pacientilor apar f.f.f. multe medicamente, care se fura si se revand in farmacii. DUPA COMENTARIUL TAU, DRAGA ALBASTRU DE VORONET, ESTI UN OM DIN SISTEM. Ori este proprietar de farmacie, ori este angajat de frunte la o multinationala de medicamente.
0 0
AlbastrudeVoronet • 2010-11-30 13:11:01
Eu nu pot decat sa ma bucur daca comentariul meu te-a oparit asa de tare. Nu fac parte din nici un sistem si, teoretic, iti dau dreptate insa, pana la practica e drum lung,a vand in vedere ca ati inceput cu licitatii pentru carduri dar sunteti in imposibilitatea de a explica intregul proiect in ansamblu si costurile aferente. Ceea ce trebuie sa constietizati voi,CNAS, insa este ca banii pe care-i administati sunt bani public-privati ai cotizantilor la asigurari de sanatate, cotizanti care au dreptul la informare transparenta, transparenta garantata in RO si printr-o lege. Am fost pe site-ul CNAS si n-am gasit nici un planning al acestui proiect de care te lauzi! Spre comparatie, daca merg pe site-ul asigurarii mele germane sau pe cel al Ministerului Sanatatii german totul este explicat si detaliat pana la ultimul cent, astfel incat sa priceapa chiar si orice neavenit care insa cotizeaza si are dreptul sa stie cum se intorc la el o parte din contributii. Am un astfel de card si stiu cum a fost implementat acest proiect aici, cu ce sume si in cati ani, totul este la vedere pe site-ul MS german , repet. Te invit sa-l vizitezi si sa reflectezi! Spre comparatie, am cotizat in Romania 10 ani la sistemul de asigurari iar ce am primit in contrapartida eu si copilul meu, nu vreau sa intru in detalii.
0 0
RosudeVoronet • 2010-11-30 14:17:22
Ceea ce trebuie explicat de CNAS si de MS nu e cardul. Asa cum bine spui, trebuie explicat pana la ultimul leu sistemul decontarii. Cat, unde, cum. E foarte corect ce pui si sunt de acord.
0 0
Aceleasi licitatii trucate • 2010-11-30 16:20:47
Stimabile, CNAS (si MS) de ani buni se chinuie cu proiectele europene. S au anulat de multe ori tot pentru ca au fost tot timpul specificatii ambigue si anapoda la fel ca in cazul de fata. CNAS lucreaza pentru asigurati si nu pentru guvern :). MA indoiesc ca somitatile de acolo au inteles o boaba din specificatiile tehnice. Cand vii cu specificatii de chip care sa fie impachetate intr un anumit fel si sa aiba un standard francez suport exclusiv de un anumit producator, ar fi cazul ca totul sa se reia. Cine a scris specificatiile chip ului de la CNAS ? Ar fii bine ca oamenii aia sa plece !
0 0
pixelu albastru • 2010-11-30 12:44:28
De ce nu exista o dezbatere publica pe un subiect f important pentru romania? Cine a facut specificatiile chip ului din CNAS ?De ce exita toata aceasta brambureala ? Cei care lucreaza acolo, afla din presa minunatiile cabinetului 1 si 2; caiete bine ticluite cu oameni special adusi sa vireze banul catre anumite culori aflate la putere. E o RUSINE ! Sa speram ca autoritatile isi vor face treaba
0 0
Pixelu rosu • 2010-11-30 14:13:31
Legea care prevede cardul este este Legea nr.95/2006. De atunci au trecut 4 ani. Ce dezbatere mai buna vrei decat o lege in Monitorul Oficial....
0 0
pentru cei cu rosu 'n' gat • 2010-11-30 15:35:52
Sa nu semanam confuzie...legea asigura doar un cadru care permite crearea cardului de sanatate. Specificatiile tehnice sunt cu totul alta problema si asta e sarcina celor care fac proiectul !
0 0
Oberthur ? sau Gemalto ? sau ??? • 2010-11-30 13:15:17
mmm..cin sa fie, cin sa fie - cin sa castige ? Oberthur ? sau Gemalto ? sau ??? Hai baieti bagati carbuni :)))
0 0
Legea lor • 2010-11-30 13:54:40
Ambele sunt nume mari, colosi, insa mai sunt si altii. In principiu acesti mari integratori fac cartile peste tot ptr ca iau consumabile la preturi imbatabile, luand tiraje mari. Au inchis piata de licitatii prin preturilelor de dumping.
0 0
Cristian • 2010-11-30 14:08:19
Ginele, Si ne permitem sa mai avem carti de identitate pe care le falsifica si copiii? ID electronic e si in Germania, si in Austria, si in Portugalia, trec si vecinii unguri. Proiectul de lege prevede cu si fara chip. Atatea false probleme... Mai grav mi se pare ca pe cursa Oltenia - Bucuresti din 610 calatori, 600 nu aveau bilet. Si vrem trenuri decente. Ca 60% din autoturisme merg fara vigneta. Si vrem drumuri. Ca 60% din patroni fac evaziune. Si vrem investitii. Iar tu descoperi America....
0 0
Bulan • 2010-11-30 14:09:37
A. daca esti medic de familie, atunci faci parte dintre aceia care au declarat in total 25 de milioane de pacienti (ca sa incaseze). Cardul electronic nu te va mai lasa sa fraudezi pe noi toti B. Daca esti medic care scrie retete, faci parte din aceia care au scris retete compensate pt. 27 milioane persoane diferite si au impartiti banii furati cu farmacistii. Cardul nu te va mai lasa sa fraudezi (400 mil. euro numai in 2009). C. Daca esti farmacist accepti retete medicale umflate si vinzi medicamentele compensate (cu BANII NOSTRI) pe internet sau pe piata libera. Cardul nu te va mai lasa sa fraudezi. DECI, DECI, din ce categorie faci parte ginele, sau esti un simplu postac pus pe frauda?
0 0
tontonel • 2010-11-30 15:23:08
Prietene beneficiile le stim cu totii. Nu asta e problema ! Licitatiile lansate pentru card sunt foarte dubioase, de asta este revoltata lumea ! Cine lanseza specificatii pentru chip cand nu se cunoaste proiectul ? Este o gogomanie ce se petrece acum ! Daca ne poti explica suma aia de 400 de milioane de euro ar fii interesant mai ales pe 2009
0 0
Petre • 2010-11-30 16:24:57
Sa critici ca nu sunt fonduri, OK. Sa critici ca nu e OK sistemul de decontare cu medicii, iar OK. Sa critici suprapopularea sistemului, costul gesionarii sistemului de asigurari (practic cu functionarea CNAS) fiind urias fata de alte tari, iar e OK. Dar sa spui ca nu e bine ca se porneste o licitatie de cipuri inainte sa se cumpere 5 calculatoare si 3 imprimante, asta arata 2 lucruri: ori iti dai cu parerea sa te afli in treaba, ori esti direct interesat. Adica esti din sistem, furi si nu vrei monitorizare. E simplu, domnule Tontonel.
0 0
petrisor • 2010-11-30 18:12:08
Stimabile, un sistem informatic nu consta din x calculatoare si y imprimante. Aste e gandire de om care nu prea are tangenta cu ce insemna informatizare. Licitatiile facute de CNAS impun niste "reguli" spre folosul unora. Probabil dupa un anumit cip cu o anumita specificatie..va veni si un anumit cititor care sa poate accesa acel cip..si apoi un anumit sistem informatic care sa poata procesa anumite cititoare, anumite chip uri...
0 0
Costelus • 2010-11-30 19:30:04
Lucrezi la CNAS si esti suparat pe actuala conducere? Implica-te din interior. Prea ai o problema cu CNAS-ul. Domnule director Mihai.
0 0
constel uns • 2010-12-01 21:13:21
Iti place culoarea portocalie ? Lucrezi in asigurari de sanatate ? Ai o functie de conducere ? mmm..probabil ca atunci lucrezi la CNAS. Intra si joaca pentru potul cel mare oferit licitatiile IT aflate in curs - aranjate de profesionisti unu si unu. Nu sta ..implicate pana nu e prea tarziu :)))
0 0
bunicu • 2010-11-30 23:46:57
Cum sa mai crezi ca nu sunt bani pentru sanatate! Se cheltuiesc aiurea. Un mai pui ca trebuie si echipament pentru inscriptionare card si citire. Unde e programul! Cine da socoteala pentru aceste masuri! Plateste tot bietul roman. Tot el trebuie sa plateasca luxul, fudulia si greselile altora!
0 0
Marea familie CNAS • 2010-12-01 22:20:44
Licitatiile de genul asta sunt rodul politicilor mirobolante manevrate si ticluite de pirati abili gen Videanu - care isi pune fostul consilier de la primaria Bucuresti la conducerea CNAS ( printre altele a fost si la Sare..ca deh era si acolo ceva de ros). Ei bine acest fost consilier la primaria Bucuresti ( retineti..ca deja a venit cu puff pe el..si cu lectia invatata ) isi aduce alti consilieri toti unul si unul (inclusiv super geniul de la spitalul Universitar Marius Stupu - printre altele o nulitate) care e pus sa manvreze caietele si licitatii in IT. Individul din pacate e praf - e obisnuit cu gainarii de la spital cand trecea neobservat cu mici licitatii. Din pacate experienta CNAS se dovedeste una prea puternica pentru capacitatile sale intelectuale asa ca toate minunatele caiete de licitatii sunt vraiste - pentru ca deh...omul nu poate mai mult. Si am incalecat pe-o sea...
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro