UPDATE Posta Romana ar putea primi o amenda de peste 33 milioane de euro pentru practici anticoncurentiale. Decizia publica ar putea fi anuntata saptamana viitoare, spune presedintele Consiliului Concurentei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 9 decembrie 2010, 17:55 Economie | Telecom


Posta Romana
Foto: Posta Romana
Consiliul Concurentei (CC) a finalizat investigatia inceputa in 2005 impotriva Postei Romane pentru o posibila incalcare a regulilor de concurenta, dar nu a luat inca o decizie privind sanctionarea acesteia, a anuntat joi autoritatea. Daca se va lua o decizie, sanctiunea ar putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctiunii, ceea ce ar insemna peste 33 milioane de euro. Bogdan Chiritoiu, presedintele CC, a declarat pentru HotNews.ro ca raportul echipei de investigatii recomanda intr-adevar amendarea Postei Romane, ca saptamana viitoare ar urma sa se ia o decizie, iar in cazul unei sanctiuni nivelul acesteia va fi de cel putin 4% din cifra de afaceri pe 2009.

 • "Investigatia a fost finalizata, au avut loc audierile partilor implicate si urmeaza ca Plenul/conducerea Consiliului Concurentei sa finalizeze deliberarea, adica sa decida daca compania va fi sanctionata sau nu. In situatia in care se decide aplicarea unei amenzi, aceasta poate ajunge pana la maxim 10% din cifra de afaceri", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, in 2009, Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,4 miliarde lei (respectiv circa 338 milioane euro). Astfel, daca se va aplica sanctiunea maxima aceasta ar putea depasi 33 milioane de euro.

Anuntul Consiliului Concurentei a fost dat ca reactie la informatii aparute joi pe Money.ro, care citand surse guvernamentale mentioneaza: "Compania nationala Posta Romana a primit, ieri, o amenda de circa 30 de milioane de euro de la Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta".

Contactat de HotNews.ro in legatura cu aceste informatii Bogdan Chiritoiu a precizat:

 • "S-a terminat investigatia, au avut loc audierile si este adevarat ca raportul echipei de investigatie recomanda sanctionarea Postei. Nu am luat insa nici o decizie nici privind sanctionarea si nici cuantumul amenzii. Speram ca saptamana viitoare sa putem anunta public decizia luata. Daca Posta va fi sanctionata, in cazul neregulilor descoprite in investigatie, nivelul sanctiunii va fi destul de ridicat, de peste 4%", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Postei Romane nu au oferit pana la acest moment o declaratie in acest sens.

 • Pentru ce anume a fost investigata Posta Romana

Investigatia Consiliului Concurentei, demarata din 2005, a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale. Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres.

Intermediari sunt companiile care desfasoara activitati de producere a trimiterilor postale (pliante etc), precum si de preluare si sortare a corespondentei. Serviciul postal 'Infadres' se refera la expedierea de publicitate prin posta adresata pe piata interna.

Conform Money.ro, investigatia a plecat in urma unei plangeri facute de catre firma Mailers. Decizia Consiliului Concurentei poate fi de asemenea atacata in instanta.

Procedura de stabilire a incalcarii Legii concurentei presupune declansarea unei investigatii care se finalizeaza cu un raport, audierea partilor implicate si deliberarea Plenului in vederea emiterii uneia dintre deciziile prevazute de Legea Concurentei. Respectand prezumtia de nevinovatie a partilor implicate, Consiliul Concurentei poate face publice rezultatele investigatiei doar dupa emiterea unei decizii si comunicarea acesteia partilor implicate.

 • UPDATE Posta Romana a precizat pentru HotNews.ro ca va actiona in consecinta dupa ce se va lua o decizie de Consiliul Concurentei si va fi informata oficial
Oficialii Postei Romane au transmis vineri catre HotNews.ro un punct de vedere fata de anuntul de joi al Consiliului Concurentei, prin care anunta ca actiona in consecinta dupa ce vor primi oficial decizia autoritatii de concurenta.

 • "In momentul de fata vorbim de speculatii in conditiile in care Consiliul Concurentei nu a finalizat deliberarea, motiv pentru care inca nu a fost emisa o decizie. De indata ce Compania Nationala Posta Romana va fi informata oficial de decizia luata in baza raportului si a investigatiei efectuate vom actiona in consecinta", se mentioneaza in raspunsul Postei Romane.
 • Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei in 2009. Autoritatile au inceput restructurarea institutiei

Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor (75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea (25% din actiuni). Compania are peste 35.000 de angajati, iar datele de la ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei.

In luna iunie din acest an, autoritatile au aprobat prin Hotarare de Guvern strategia de restructurare a Postei Romane. Reorganizarea institutiei a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte, conform datelor anuntate in iunie de ministerul Comunicatiilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5860 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ??? (Joi, 9 decembrie 2010, 18:05)

  laurentiu [anonim]

  dar care e abaterea? sau nu stie nimeni? :)
  • +1 (1 vot)    
   De pe site-ul oficial (Vineri, 10 decembrie 2010, 10:39)

   !!! [anonim] i-a raspuns lui laurentiu

   Ce este abuzul de poziţie dominantă?

   * Art.6 din Legea concurenţei nr.21/1996, republicată, interzice: „folosirea în mod abuziv a unei poziţii dominante deţinute de către unul sau mai mulţi agenţi economici pe piaţa românească ori pe o parte substanţială a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurenţiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activităţii economice ori prejudicierea consumatorilor”.
   * Cele mai frecvente forme de abuz de poziţie dominantă sunt: impunerea preţului de vânzare, a tarifelor, refuzul de a trata cu anumiţi agenţi economici, limitarea producţiei etc.

   Conform comunicatului de presa si articolelor de mai sus, Posta Romana a tarifat diferit Infopress fata de alte firme concurente in conditii contractuale similare. Prin aceasta, Infopress a avut castig de cauza mai departe avand o marja de profit mult mai mare si, de ce nu, marindu-si cota de piata pe partea trimiterilor postale. Cred ca mai multe date se pot solicita CC, dar nu stiu daca aceste dosare sunt considerate de interes public (ca vorba aia, de ce sa stie si prostii??).
 • +1 (15 voturi)    
  Fix pe astia vi s-a pus pata (Joi, 9 decembrie 2010, 18:10)

  ionel [anonim]

  Bai desteptilor, uitati-va ce japca e in trasporturi de exemplu(cati fac concurenta neloiala cu dubele impotriva CFRurlui de exemplu) si lichidati-i pe aia, nu o companie de stat. Idioti
  • +9 (9 voturi)    
   huh ? (Joi, 9 decembrie 2010, 18:41)

   andreiu [utilizator] i-a raspuns lui ionel

   concurenta neloiala CFR-ului pantru ca cei cu dubele respecta un anumit orar, nu au intarzieri si cer un pret mai mic ?
  • +3 (3 voturi)    
   aaa... (Vineri, 10 decembrie 2010, 0:24)

   andreiu [utilizator] i-a raspuns lui ionel

   .... uitasem de problema mea cu posta: nu-s in stare sa faca diferenta dintre adresa de livrare si domiciliu destinatarului. Nu poti intra in posesia pachetului daca adresa de livrare nu coincide cu domicilul din buletin. Nu stiu ce-i f...reaca pe ei grija unde mi se livreaza mie pachetul.
   • 0 (0 voturi)    
    Explicatie (Vineri, 10 decembrie 2010, 10:42)

    !!! [anonim] i-a raspuns lui andreiu

    Posta Romana este un mutant, motiv pentru care nu poate fi flexibil. Din cauza asta nu or sa fie niciodata in stare sa ofere servicii de calitate persoanelor fizice, pentru ca la acest nivel ajungi sa ai contact doar cu persoane care stiu doar sa asculte ordinele si sunt mult prea plictisite sa faca ceva in sprijinul clientilor. Daca esti firma si lucrezi cu ei ajungi la un directoras ceva mai flexibil (sau pe care il flexibilizezi).
   • 0 (0 voturi)    
    Asta nu-i nimic (Vineri, 10 decembrie 2010, 11:30)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui andreiu

    Eu am asistat la o scena in care aia de la posta nu stia ca UK este in UE, a trebuit sa se uite pe o lista
  • +1 (1 vot)    
   Stirea de pe money.ro (Vineri, 10 decembrie 2010, 10:47)

   !!!! [anonim] i-a raspuns lui ionel

   "Interesele Poştei au fost apărate pe lângă Consiliul Concurenţei tocmai de Gheorghe Oprescu, care a fost preşedinte al Autorităţii în perioada 2007 – 2009 şi care a fost angajat de către compania de stat consilier pe probleme de Concurenţă. "

   Ghici de ce a durat asa de mult ancheta :)) Deci nu le mai plange de mila, ca nu sunt usa de biserica.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ai dreptate (Vineri, 10 decembrie 2010, 12:34)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionel

   CFR-ului nu i se face concurenta neloiala. CFR-ul asa cum este acum nu va putea face concurenta particulariolor pentru ca nu s-au modernizat. Costurile sunt mari iar infrastructura este foarte veche. Intarzierile sunt mari, conditiile sunt proaste, serviciile ingrozitoare samd. Lista poate continua.
   Solutiile la CFR ar fi reducerea personalului (multi sunt in plus acolo), modernizarea liniilor si serviciilor si stoparea furtului.
   Dupa disponibilizari s-ar putea lua decizia ca de exemplu in gari sa se instaleze camere video, iar urcarea sa se faca pe cateva usi la care sa se prezinte biletul. Asa s-ar stopa, odata pentru totdeauna, mersul cu nasul.
   Din pacate, dragul meu, nu exista interes pentru a face CFR-ul sa mearga, ci numai sa iasa bani pentru persoane cu influenta.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ai dreptate (Vineri, 10 decembrie 2010, 12:35)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui ionel

   CFR-ului nu i se face concurenta neloiala. CFR-ul asa cum este acum nu va putea face concurenta particulariolor pentru ca nu s-au modernizat. Costurile sunt mari iar infrastructura este foarte veche. Intarzierile sunt mari, conditiile sunt proaste, serviciile ingrozitoare samd. Lista poate continua.
   Solutiile la CFR ar fi reducerea personalului (multi sunt in plus acolo), modernizarea liniilor si serviciilor si stoparea furtului.
   Dupa disponibilizari s-ar putea lua decizia ca de exemplu in gari sa se instaleze camere video, iar urcarea sa se faca pe cateva usi la care sa se prezinte biletul. Asa s-ar stopa, odata pentru totdeauna, mersul cu nasul.
   Din pacate, dragul meu, nu exista interes pentru a face CFR-ul sa mearga, ci numai sa iasa bani pentru persoane cu influenta.
 • +2 (4 voturi)    
  Asa le trebuie (Joi, 9 decembrie 2010, 18:19)

  pLosCa Romana [anonim]

  In luna octombrie am trimis un colet prioripRost , intre 2 orase, si conform acestui serviciu coletul trebuia sa ajunga a 2-a zi. A ajuns dupa 5 zile. Dupa sesizare facuta si ancheta interna mi-au raspuns cu un sictir ca coletul a ajuns in timp corect ( a 2-a zi ).
  Data vitoare o sa folosesc alta firma pentru transport rapid.
  Cu o mica amenda poate se mai desumfla si ei.
 • +3 (7 voturi)    
  urmeaza (Joi, 9 decembrie 2010, 18:20)

  byb [anonim]

  creem impresia de faliment si o privatizam,corbi (pd)asteapta la colt
 • +2 (4 voturi)    
  Pai poate (Joi, 9 decembrie 2010, 18:26)

  HESS [utilizator]

  Ca intai trebuie amendata pana intra in faliment si apoi privatizata pe nimic.Asta daca nu este privatizata acum.
 • +1 (3 voturi)    
  la buget de peste tot (Joi, 9 decembrie 2010, 18:27)

  oldman [anonim]

  acum o saptamana, adunarea actionarilor de la o mare companie de stat furnizoare de gaz, a decis sa doneze 10% din profit la bugetu de stat. la posta au gasit k e mai bine sa dea amenda. tot pentru adunat la buget sa astupe gauri diverse.
 • +2 (4 voturi)    
  totul (Joi, 9 decembrie 2010, 18:43)

  bula [anonim]

  merge conform planului, doar nu se poate privatiza pe +. Asa ca baieti, pe ea, calariti-o, cracanati-o, tarfa dracului, s-o poata cumpara pestele ieftin si s-o scoata la produs cat mai repede, in haine de curva de lux.
 • +1 (3 voturi)    
  Companie de stat (Joi, 9 decembrie 2010, 18:49)

  AntonH [utilizator]

  Daca nu gresesc Posta e companie de stat, deci statul se amendeaza singur...
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Joi, 9 decembrie 2010, 21:41)

   ziarist de dreapta [anonim] i-a raspuns lui AntonH

   N-ai prins şpilul: regimul nu mai are bani de furat, aşa că devalizează tot ce prinde. Jos chioru!
 • +1 (3 voturi)    
  Tot noi platim amenda ! (Joi, 9 decembrie 2010, 19:46)

  drak latinu [utilizator]

  De ce ? Pt ca posta este de stat si cine este statul ? Poporul . Cine da bani la stat ? Aia cu carte de munca deci tot noi o sa platim amenda.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Joi, 9 decembrie 2010, 20:19)

  vasile [anonim]

  eu unul fac comert online,si principaul transportator folosit este Posta Romana,nu am probleme mereu coletele ajung in 3 zile in regim normal.
 • -1 (1 vot)    
  amenda. (Joi, 9 decembrie 2010, 21:07)

  Mousaios [utilizator]

  Ai carte de munca?Unde?!..
 • 0 (0 voturi)    
  2 probleme cu ei... (Joi, 9 decembrie 2010, 22:45)

  Alx MAX [anonim]

  Eu am 2 probleme cu ei. Nu au un serviciu de redirecționare a scrisorilor trimise la o adresă (veche) către o altă adresă (nouă). Am avut nevoie de așa ceva când mi-am schimbat domiciliul acum un an. A doua privește scrisorile recomandate! Sistemul cu care se gestionează astfel de scrisori e găunos rău! Încă se mai folosesc registre (dosare stufoase cu hârtii) pentru evidența lor iar formularele sunt separate de codurile de bare (să te ferească sfântul să nu mai aibă coduri de bare). Paradoxal, se poate urmări pe net traseul unei recomandate. În cazul trimiterii unei scrisori afară, scrisoarea poate fi urmărită numai până la ieșirea din țară.
 • +1 (1 vot)    
  ziarist (Vineri, 10 decembrie 2010, 8:41)

  io [anonim]

  "Posta Romana ar putea primi o amenda de peste 33 milioane de euro pentru incalcarea concurentei"

  As vrea sa stiu si io ce intelege autorul prin "incalcarea concurentei".

  Poate vrei sa zici "practici neconcurentiale" sau "incalcari ale legislatiei ati-trust"...

  Idioti ca asta imi "incalca" viata... de unde dracu va gasesc sa va faca ziaristi pe toti nu inteleg...
 • +3 (3 voturi)    
  posta romana (Vineri, 10 decembrie 2010, 9:18)

  bonyes [anonim]

  de fapt posta aceasta nu e a romanilor: am reclamat faptul ca o scrisoare prioripost, cu mica greutate, nu a ajuns la destinatie.

  nici macar nu au vrut sa se scoale de pe scaun sa verifice la retur, m-au intrebat de ce nu am trimis-o recomandata si ce dovada am ca am pus-o la cutia postala.

  pentru tonul lor, si mintea securista ar trebui desfiintati.
  aceasta este o institutie de obraznici si mincatori de bani.
  daca o scrisoare nu e recomandata inseamna ca nu am nici o garantie ca ajunge la destinatar?
  pai am pus-o in cutia postei sau la gunoi?
 • 0 (0 voturi)    
  Preturi prea mari (Vineri, 10 decembrie 2010, 9:44)

  Anca [anonim]

  Posta romana percepe preturi exagerat de mari daca vrei sa trimiti un colet in afara tarii.
  Am trimis un colet de 300 g in UK si m-a costat fabuloasa suma de 70 lei. Iar pentru acelasi colet ca sa-l primesc din UK, a trebuit sa platesc doar 3 lire. Iar ca sa trimiti in USA un colet pana intr-un kilogram te costa 50 lei. Niciodata n-am inteles planul tarifar al acestei institutii. Mai bine ar schimba toata conducerea ca sunt incompetenti toti.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare statul nu este capabil sa modernizeze Posta? (Vineri, 10 decembrie 2010, 9:56)

  Ion Postasu [anonim]

  Acum doi ani un timbru pentru o scrisoare simpla costa 55 de bani. Acum costa 1 leu. Aproape dublu.Si nimeni de la Posta nu a anuntat nimic. Sa nu mai vorbesc de trimiterea unui fax prin posta, de catre un simplu cetatean. Tariful este prohibitiv. Probabil si tarifele pentru celelalte trimiteri postale au crescut simtitor in ultimii doi sau trei ani, peste limitele normale, impuse de rata inflatiei. Aici era o problema de incalcare a legii anti-trust, intrucat nu se pot trimite scrisori sau anumite servicii se pot face numai de catre posta.Aceaste probleme tre buiau analizatae de Consiliul Concurentei.
  In privinta serviciilor prestate de personalul Postei Romane la ghisee, in cele maui multe cazuri acestea sunt la nivelul serviciilor de la administratiile financiare, adica mizerabile-cel putin in Bucuresti.
 • 0 (0 voturi)    
  bancile platesc amenzi de zeci de mii de euro (Vineri, 10 decembrie 2010, 10:54)

  nenea [anonim]

  si postei i se adimistreaza unul de milioane. halal lume.
 • 0 (0 voturi)    
  Nasol (Vineri, 10 decembrie 2010, 11:08)

  BX [anonim]

  Ce ne-concurential ? Sunt zeci daca nu sute de firme de curierat rapid care practica niste tarfe te de doare ou'. Normal ca lumea daca poate alege posta romana, inclusiv firmele.
 • 0 (0 voturi)    
  Cu ce se mai ocupa Posta ? (Vineri, 10 decembrie 2010, 11:39)

  Postalion [anonim]

  Acum 20-30 de ani cred ca peste jumatate din activitatea Postei consta in telefonie si corespondenta. Amintiti-va ce cozi erau la telefoanele interurbane mai ales vara in statiunile de vacanta.Practic, telefonia mobila le-a luat obiectul muncii, lumea nu mai scrie vederi ori scrisori, nu mai trimite telegrame, vorbeste la telefon si da mailuri. Nici pensiile nu mai sunt aduse toate de postasi.Asa ca ....
 • 0 (0 voturi)    
  Cei mici vor plati din nou!!! (Duminică, 12 decembrie 2010, 14:55)

  Otty [anonim]

  Am citit articolul despre favorizarea de catre Posta Romana a unei anumite firme care presteaza servicii pentru ei si am ajuns la concluzia ca altele sunt de fapt interesele ce se urmaresc si anume: iar vor fi sanctionati cei mici iar cei mari vor face din nou "rotirea cadrelor" sau vor primi o pozitie si mai bine platita.
  Personal am lucrat in domeniul respectiv si stiu ce grea e slujba de factor postal sau oricare alta in domeniul respectiv.
  Se urmareste de fapt reducerea posturilor pt. cei mici care duc in spinare institutia si care primesc un salar de mizerie.
  A murit regele , sa traiasca regele!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by