Consiliul Concurentei (CC) a finalizat investigatia inceputa in 2005 impotriva Postei Romane pentru o posibila incalcare a regulilor de concurenta, dar nu a luat inca o decizie privind sanctionarea acesteia, a anuntat joi autoritatea. Daca se va lua o decizie, sanctiunea ar putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctiunii, ceea ce ar insemna peste 33 milioane de euro. Bogdan Chiritoiu, presedintele CC, a declarat pentru HotNews.ro ca raportul echipei de investigatii recomanda intr-adevar amendarea Postei Romane, ca saptamana viitoare ar urma sa se ia o decizie, iar in cazul unei sanctiuni nivelul acesteia va fi de cel putin 4% din cifra de afaceri pe 2009.

Posta RomanaFoto: Posta Romana
  • "Investigatia a fost finalizata, au avut loc audierile partilor implicate si urmeaza ca Plenul/conducerea Consiliului Concurentei sa finalizeze deliberarea, adica sa decida daca compania va fi sanctionata sau nu. In situatia in care se decide aplicarea unei amenzi, aceasta poate ajunge pana la maxim 10% din cifra de afaceri", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform datelor de la Ministerul de Finante, in 2009, Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,4 miliarde lei (respectiv circa 338 milioane euro). Astfel, daca se va aplica sanctiunea maxima aceasta ar putea depasi 33 milioane de euro.

Anuntul Consiliului Concurentei a fost dat ca reactie la informatii aparute joi pe Money.ro, care citand surse guvernamentale mentioneaza: "Compania nationala Posta Romana a primit, ieri, o amenda de circa 30 de milioane de euro de la Consiliul Concurentei pentru abuz de pozitie dominanta".

Contactat de HotNews.ro in legatura cu aceste informatii Bogdan Chiritoiu a precizat:

  • "S-a terminat investigatia, au avut loc audierile si este adevarat ca raportul echipei de investigatie recomanda sanctionarea Postei. Nu am luat insa nici o decizie nici privind sanctionarea si nici cuantumul amenzii. Speram ca saptamana viitoare sa putem anunta public decizia luata. Daca Posta va fi sanctionata, in cazul neregulilor descoprite in investigatie, nivelul sanctiunii va fi destul de ridicat, de peste 4%", a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Postei Romane nu au oferit pana la acest moment o declaratie in acest sens.

  • Pentru ce anume a fost investigata Posta Romana

Investigatia Consiliului Concurentei, demarata din 2005, a urmarit doua posibile incalcari ale legii privind abuzul de pozitie dominanta, prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale. Este vorba de acordarea unui tratament preferential companiei Infopress Group SA si aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu anumitor beneficiari pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres.

Intermediari sunt companiile care desfasoara activitati de producere a trimiterilor postale (pliante etc), precum si de preluare si sortare a corespondentei. Serviciul postal 'Infadres' se refera la expedierea de publicitate prin posta adresata pe piata interna.

Conform Money.ro, investigatia a plecat in urma unei plangeri facute de catre firma Mailers.Decizia Consiliului Concurentei poate fi de asemenea atacata in instanta.

Procedura de stabilire a incalcarii Legii concurentei presupune declansarea unei investigatii care se finalizeaza cu un raport, audierea partilor implicate si deliberarea Plenului in vederea emiterii uneia dintre deciziile prevazute de Legea Concurentei. Respectand prezumtia de nevinovatie a partilor implicate, Consiliul Concurentei poate face publice rezultatele investigatiei doar dupa emiterea unei decizii si comunicarea acesteia partilor implicate.

  • UPDATE Posta Romana a precizat pentru HotNews.ro ca va actiona in consecinta dupa ce se va lua o decizie de Consiliul Concurentei si va fi informata oficial

Oficialii Postei Romane au transmis vineri catre HotNews.ro un punct de vedere fata de anuntul de joi al Consiliului Concurentei, prin care anunta ca actiona in consecinta dupa ce vor primi oficial decizia autoritatii de concurenta.

  • "In momentul de fata vorbim de speculatii in conditiile in care Consiliul Concurentei nu a finalizat deliberarea, motiv pentru care inca nu a fost emisa o decizie. De indata ce Compania Nationala Posta Romana va fi informata oficial de decizia luata in baza raportului si a investigatiei efectuate vom actiona in consecinta", se mentioneaza in raspunsul Postei Romane.
  • Posta Romana a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei in 2009. Autoritatile au inceput restructurarea institutiei

Compania Nationala Posta Romana este societate comerciala cu capital majoritar de stat, actionarii acesteia fiind statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor (75% din actiuni) si de Fondul Proprietatea (25% din actiuni). Compania are peste 35.000 de angajati, iar datele de la ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o pierdere neta de peste 180 milioane lei.

In luna iunie din acest an, autoritatile au aprobat prin Hotarare de Guvern strategia de restructurare a Postei Romane. Reorganizarea institutiei a inceput deja prin restructurarea directiilor regionale, astfel incat numarul acestora a fost redus de la zece la sapte, conform datelor anuntate in iunie de ministerul Comunicatiilor.