Orange si Vodafone risca sa primeasca in luna februarie a anului viitor amenzi de pana la 10% din cifrele de afaceri pe 2010, in cazul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta, demarate in 2006 la plangerea Netmaster Communications, firma care intre timp a disparut din piata. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a declarat joi pentru HotNews.ro ca investigatia in acest caz este finalizata, raportul recomanda sanctionarea Orange si Vodafone, dar o decizie se va lua numai dupa audierea partilor implicate si deliberarea Plenului.

Bogdan ChiritoiuFoto: HotNews.ro
  • "Investigatia este terminata, audierile erau programate pentru luna decembrie din acest an, dar la cererea Orange si Vodafone audierile au fost mutate la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor. Au zis ca au nevoie de mai mult timp pentru a se pregati. Raportul de investigatie a fost finalizat de acum doua luni si recomanda sanctionare pentru Orange si Vodafone. Sa vedem cu ce contraargumente vin. In cadrul audierilor raportorul vine cu rezultatele investigatiei si operatorii isi vor prezenta argumentele. Decizia va fi luata in februarie", a precizat Bogdan Chiritoiu.

Presedintele autoritatii nu a mentionat nimic de Romtelecom, desi investigatia in cauza viza si acest operator.

Procedura de stabilire a incalcarii Legii concurentei presupune declansarea unei investigatii care se finalizeaza cu un raport, audierea partilor implicate si deliberarea Plenului in vederea emiterii uneia dintre deciziile prevazute de Legea Concurentei.

  • Orange, Vodafone si Romtelecom au fost acuzati de practici anticoncurentiale in 2006. Netmaster nu mai exista

Operatorul de telefonie fixa NetMaster Communications a apelat in 2006 la Consiliul Concurentei acuzand operatorii majoritari din piata - Orange, Vodafone si Romtelecom - de practici anticoncurentiale in ceea ce priveste obligatiile de interconectare.

La momentul respectiv, Consiliul Concurentei mentiona ca in cazul Orange si Vodafone, posibilul abuz de pozitie dominanta se refera la interzicerea accesului operatorului reclamant la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale (care provin din retelele altor operatori nationali) in retelele celor doi operatori de telefonie mobila.

In privinta companiei Romtelecom, posibilul abuz vizeaza refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant.

Potrivit ZF, compania Netmaster nu mai exista. Initial operatorul a fost achizitionat de un alt operator mai mic, New Com Telecomunicatii, care si-a vandut la randul sau baza de clienti catre RCS&RDS si Romtelecom, pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.

  • Afacerile Orange si Vodafone in 2009, in jurul cifrei de un miliard de euro

Daca cei doi mari operatori de telefonie mobila vor fi sanctionati, cuantumul amenzii ar putea ajunge pana la 10% din cifrele de afaceri pe anul anterior sanctiunii (2010, in acest caz). Conform datelor de la Ministerul de Finante, Orange a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de peste 1,04 miliarde euro si un profit net de 270,6 milioane euro. De cealalta parte, Vodafone a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 929,4 milioane euro si un profit net de peste 244,4 milioane euro.