​Cererea de finantare din fonduri UE pentru realizarea unei aplicatii online oficiale pentru compararea ofertelor de telefonie fixa, mobila si internet din tara a fost aprobata, iar contractul ar urma sa fie semnat in luna ianuarie a anului viitor, a anuntat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii. Intentia autoritatii este ca prin aceasta aplicatie oficiala utilizatorii sa poata vizualiza la introducerea anumitor date de consum toate ofertele aferente ale furnizorilor de comunicatii. Tinand cont insa de procedurile de licitatie si de durata de circa sase luni pentru stabilirea algoritmilor de comparatie, Marinescu sustine ca cel mai probabil comparatorul de tarife nu va deveni operational in 2011.

"Cererea de finantare pentru realizarea unui comparator oficial de tarife de telefonie si internet a fost aprobata si ar urma sa fie semnata in luna ianuarie a anului viitor. Apoi se va face un caiet de sarcini care va fi supus dezbaterii publice si apoi urmeaza licitatia pentru crearea acestei aplicatii. Circa sase luni de zile va dura realizarea si stabilirea algoritmilor, operatiune in care vor fi implicati si operatorii. Cel mai probabil acest comparator de tarife nu va deveni operational in 2011", a spus marti Catalin Marinescu, presedintele ANCOM in cadrul unei intalniri cu presa.

Bugetul total pentru acest proiect depaseste 200.000 de euro, a mai spus acesta.

Despre comparatorul oficial de tarife telecom

Aplicatia online in cauza va putea efectua pe baza unui set de optiuni introduse de utilizator, analize comparative ale planurilor tarifare telecom existente pe piata.

La sfarsitul anului trecut, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Catalin Marinescu preciza ca in luna octombrie 2009 s-au facut demersurile pentru o cerere de finantare de circa 450.000 euro si estima ca "spre sfarsitul lui 2011, acest comparator va fi operational".

Obligatia implementarii acestei aplicatii revine autoritatii de reglementare si este parte dintr-o decizie data de arbitrul telecom anul trecut, care impune operatorilor sa furnizeze clientilor un set obligatoriu de informatii de genul celor legate de tarifele si serviciile oferite. Decizia in cauza a fost atacata in instanta de catre operatorii de telefonie mobila.