Portalul IT cu informatii despre toate localitatile din Romania, contract de 10 milioane de euro (fonduri publice) castigat anul trecut de firma Omnilogic, va fi gata in primele luni ale anului viitor, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Acesta ar urma sa fie prima sectiune a platformei eRomania, controversatul proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013.

Portalul eRomania, concept ca si in 2009Foto: eRomania

La sfarsitul lunii noiembrie a acestui an, Andrei Savulescu, director in cadrul ministerului Comunicatiilor declara ca lansarea portalului IT creat de firma Omnilogic se va face in jurul datei de 15 decembrie.

"Lansarea va avea loc in jurul datei de 15 decembrie. Pe langa aceste informatii, cetatenii vor putea accesa un numar de 25 de servicii, unul dintre acestea fiind inchirierea unui loc de parcare situat in apropierea domiciliului. Practic, posesorii de autoturisme vor putea transmite Primariei o cerere dupa ce vor accesa, printr-un cont si o parola, pagina web a Primariei. Ulterior, cererea va parcurge un traseu pentru avizare si, daca sunt locuri de parcare libere, va fi aprobata, iar cetateanul va achita taxa anuala pentru inchiriere", a spus Andrei Savulescu, citat de Mediafax, conform Jurnalul National.

Tot atunci acesta a mai precizat ca fondurile necesare punerii in practica a proiectului se ridica la aproximativ zece milioane de euro, din care Ministerul Comunicatiilor a achitat deja trei milioane de euro, restul sumei urmand sa fie transferat furnizorului in 2011.

De altfel, in vara acestui an, Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, a acuzat lipsa garantiilor de finantare oferite de stat, precizand ca cel mai probabil firma va fi nevoita sa finanteze integral acest proiect, urmand ca recuperarea banilor sa se faca in urmatorii 3-5 ani.

  • eRomania, un proiect doar pe hartie din 2009. Prioritate de investitii pentru 2011

Portalul eRomania a fost lansat in stadiu demonstrativ sau ca si concept in iunie 2009, moment la care premierul Emil Boc a declarat inainte de a lansa site-ul ca "acum se face istorie". Mai tarziu, oficiali din cadrul Institutului National de cercetare in Informatica (ICI), institut subordonat ministerului comunicatiilor, aveau sa precizeze ca in forma in care a fost lansat, criticata pentru amatorism si texte luate de pe Wikipedia, site-ul a fost creat de "cinci-sase copii" din cadrul ICI, iar "continutul a fost luat de pe diverse site-uri, de unde au gasit". Prin intermediul acestui portal, ministerul promitea sa ofere 17 servicii publice pana la sfarsitul lui 2009. De atunci si pana in prezent, portalul eRomania este tot in stadiul de "concept".

In proiectul de buget pe 2011, portalul eRomania este trecut la cele mai importante proiecte de investitii, fara a fi precizate explicit sumele care se vor aloca in aceasta directie.

"Obiectivul principal al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale este implementarea Strategiei e-Romania, cu componenta sa strategica de e-Government", se arata in proiectul bugetului MCSI pe 2011 la capitolul prioritati strategice pe termen mediu.

"Am maximizat componenta de eGuvernare din eRomania. Am alocat fonduri doar pe componenta de eGuvernare pe care am numit-o Romania digitala", a precizat miercuri pentru HotNews.ro ministrul Valerian Vreme.

Trecerea Romaniei la guvernarea electronica (eGoverment) este unul din programele finantate prin proiectul de buget pe 2011, la acest capitol urmand sa fie alocate 9,07 milioane lei.