EXCLUSIV: Romania risca sa piarda 84 milioane de euro de la UE pentru incercarea de a indrepta banii spre proiectul eRomania in loc sa construiasca retele broadband

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 5 ianuarie 2011, 16:23 Economie | Telecom


 documente
(05 Ian 2011) PDF, 203KB
(05 Ian 2011) PDF, 74KB
Comisia Europeana a blocat in prezent alocarea catre Romania a unor fonduri europene de 84 de milioane de euro, prevazute anterior pentru construirea de retele broadband in zonele fara acoperire, dupa ce anterior autoritatile au incercat sa directioneze acesti bani catre portalul eRomania. O nota introdusa de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, in cadrul ultimei sedinte de guvern, arata ca pe 13 decembrie anul trecut, oficialii de la Bruxelles au transmis autoritatilor romane o scrisoare in care solicita realizarea unei echipe de proiect, sub coordonarea MCSI, care sa se consulte cu oficialii Comisiei Europene, pentru a identifica modelul exact de implementare a acestor fonduri.

 • "Exista un fond de 84 de milioane de euro, bani alocati de UE pentru dezvoltarea de retele broadband pe care datorita unor neintelegeri am risca sa-i pierdem. Oficialii de la Bruxelles ne spun: cum sa aveti voi acoperire broadband de peste 90%? Noi le spunem: Avem broadband mobil. Ei ne raspund: Lasati-ne cu internetul broadband mobil, cu toate ca unii sustin aceasta directie. Exista o nebuloasa pe domeniul asta si atunci acesti 84 de milioane de euro sunt acum in aer. Oficialii Comisiei Europene ne spun: Voi nu stiti ce sa faceti cu ei, nu suntem hotarati sa va dam acesti bani", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

Ministrul a atentionat si asupra faptului ca in Strategia 2020, strategia economica a UE pe termen lung, se propune ca pana in 2020, 50% din gospodariile din UE sa aiba acces la conexiuni de 100 de Mbps.

 • "Chiar daca pana in 2020 mai sunt noua ani trebuie sa tratam foarte serios aceasta problema si sa punem la punct un plan de actiuni care din punct de vedere tehnologic sa poata sa genereze aceste viteze la acel moment. In Romania, la capitolul de broadband fix avem una din cele mai mici acoperiri din Europa si la broadband mobil una din cele mai mari din Europa. Trebuie vazut insa daca broadband-ul mobil, prin noile tehnologii precum LTE, va putea asigura acea viteza de transfer de 100 de Mbps in 2020. Imi propun sa ajung la aceasta tinta de 100 Mbps pana in 2020 si sa urmam pasii in mod coerent", a precizat Valerian Vreme.

In nota inaintata in Guvern se mentioneaza ca "potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste internetul de banda larga la punct fix, Romania este una din pietele cel mai putin dezvoltate din UE, penetrarea de 13% avand o tendinta de crestere lenta, fiind  a doua cea mai scazuta rata de penetrare la nivelul UE. Gradul de acoperire broadband este inca limitat, in special in zonele rurale, ducand la o utilizare scazuta a internetului in banda larga de catre gospodarii si intreprinderi. Pe de alta parte, 87% din totalul abonamentelor la banda larga sunt rapide (cel putin 2 MB/s), insa numai 38% din gospodarii au o conexiune la internet si doar 24% o conexiune de banda larga".

 • Un calendar cu masurile necesare accesarii celor 84 de milioane de euro pentru retele broadband in zone defavorizate, pana la 1 februarie

In cat timp trebuie sa vina autoritatile romane cu un plan concret pentru a nu pierde acesti bani?

 • "In sase luni, dar eu mi-am propus ca intr-o luna sa merg cu temele facute la Comisia Europeana, deja la noi la minister s-a creat un grup de lucru interministerial care lucreaza la un proiect pe acest domeniu. Acest grup de lucru va veni cu un proiect care sa indice ce solutie este optima pentru Romania in ceea ce priveste internetul broadband. Daca grupul respectiv va gasi ca tehnologia LTE este potrivita pentru ca in 2020 sa nu avem probleme este in regula. Eu personal as merge pe broadband fix. As trage fibra optica in toate localitatile din Romania. As face acest efort din partea statului roman, dar vom lua decizia stabilita de acest grup de lucru", a spus ministrul.

Echipa de proiect ceruta de Comisia Europeana cuprinde reprezentanti ai autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), ai Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din cadrul Ministerului Finantelor Publice si ai Autoritatii de management pentru programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" din cadrul Ministerului Economiei.

Aceasta echipa de proiect va fi condusa de un reprezentant al MCSI, va trebui sa se consulte cu oficialii Comisiei Europene si va trebui sa prezinte pana la data de 1 februarie 2011 un calendar care sa cuprinda masurile necesare in vederea implementarii proiectului de dezvoltare a unei infrastructuri de internet de banda larga in zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la internet.

Urgenta este data de faptul ca perioada de programare a acordarii celor 84 de milioane de euro, prevazute prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) este la jumatate (2007-2013), iar dezvoltarea unui proiect de aparitie a unei infrastructuri de internet de banda larga dureaza mult timp.

Alocarea acestor fonduri pentru Romania a fost obtinuta in urma Strategiei nationale de broadband care isi propune ca pana in 2013 toata populatia tarii sa aiba acces la servicii de internet broadband.

 • Cum s-a ajuns aici? Autoritatile au incercat sa transfere acesti bani catre portalul eRomania

Cum am ajuns in aceasta situatie? In luna iunie a anului trecut, ministerul Comunicatiilor, sub conducerea la acea vreme a lui Gabriel Sandu, anunta intentia de a transfera acesti fonduri catre servicii de e-guvernare din platforma eRomania, proiectul de creare a unui sistem national integrat de e-guvernare pentru care autoritatile au spus ca vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. In sprijinul acestei miscari, ministerul invoca atunci investitiile private facute deja in internetul mobil.

La acel moment, liberalul Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii si in prezent presedinte al AOTR, asociatie ce are ca membri operatori precum Romtelecom si Teletrans, a acuzat ministerul de deturnare de fonduri si de incercarea de utilizare a acestor bani fara un control atent din partea Comisiei Europene. De altfel, in luna iulie acesta a mai transmis catre Comisia Europeana o scrisoare de atentionare pe aceasta tema, raspunsul Bruxelles-ului fiind acela ca acest aspect va fi atent monitorizat de catre responsabilii din Directoratul General pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene. Documentele sunt atasate acestui articol.

In aceeasi luna iunie a anului trecut, oficialii MCSI anuntau faptul ca reprezentantii Comisiei Europene au cerut argumente solide care sa confirme "acoperirea" si "rezonabilitatea" tarifelor de internet mobil in Romania pentru a schimba soarta celor 84 de milioane de euro. Mai intai, autoritatea nationala de reglementare a realizat si un studiu privind acoperirea broadband in tara.

Rezultatele aratau ca in martie 2010, in tara exista un numar de 846 de localitati (cu o populatie de 202.138 locuitori - constituind 0.94 % din populatia Romaniei - si un numar de 76.505 gospodarii) care nu erau acoperite cu retele de acces de comunicatii electronice care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga.

Ulterior, o noua analiza ANCOM indica faptul ca investitiile private realizate de operatorii de comunicatii au condus in mai 2010 la acoperirea a 99% din populatia Romaniei cu acces la infrastructura de comunicatii in banda larga, restul de populatie care nu beneficiaza de acces la ora actuala fiind in mediul rural. Aceeasi analiza identifica existenta unor planuri de investitii private prin care pana la sfarsitul anului 2013 numarul populatiei ce va beneficia de acces la servicii de comunicatii in banda larga ar fi ajuns la circa 99,5%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5163 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  a se citi in loc de eRomania (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 16:38)

  gogu [anonim]

  a se citi in loc de eRomania, eBuzunar
 • +9 (11 voturi)    
  Incepe bine 2011 (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:11)

  George [anonim]

  Au decretat anul 2011 ca anul celui mai mare procent de utilizare a fondurilor europene si iata cum incepe? Cu o blocare, sau retragere, nici nu mai are importanta! Si nici nu este o noutate la noi! Cu un asa inceput... prevad un an plin de... succese (na ca mi-a iesit, nu am mai gresit ca alta data)!
 • +7 (7 voturi)    
  sa traiasca (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:16)

  eromanist [anonim]

  foarte corect comentariul asnterior; iar comentariile broadbendistice ale ministrului Vreme, sunt probabil urmare a unei discutii cu intelijentul Pambuccian; Sa traizi, ca tare sunteti dastepzi
 • 0 (6 voturi)    
  cui ii pasa? (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:27)

  pHmetru [neutilizator] [anonim]

  par la ceas 84 mileuro pe langa cele cateva miliarde pe care ni le dau camatarii austro-americani ;)

  Refren: Cu ce te-ai ales din criza Base?
 • +10 (10 voturi)    
  influenta retelelor de telefonie mobile (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 17:40)

  schumi [anonim]

  reteaua fixa broadband ar insemna concurenta loiala la retelele mobile si ar rezulta scaderi de preturi...cum sa se intample asa ceva!...doamne fereste!
 • +2 (12 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:01)

  Un roman [anonim]

  Am o intrebare pentru romanii din Romania.

  Cum ii mai suportati fratilor !? Va baga mana in buzunare cu un zambet larg, iar voi spuneti:" lasa ma, ca merge si asa, se poate si mai rau". Pe cuvantul meu, ati ajuns la fundul piscinei cu rau. Mai rau NU SE POATE ! Pentru ca e deja PREA rau acolo !

  Banii europeni se fura in draci prin proiecte fantoma gen eRomania, autostrazi pe hartie, samd. Apropo de asta, Europa a zis ca vine personal in Romania si construieste niste autostrazi, ca altfel nu se poate cu hotia de acolo).


  Asadar, CUM ii mai suportati? Aveti cei mai scumpi carburanti din Europa, iar daca mai si raportati nivelul acestora la nivelul de trai si salariul mediu, o sa obtineti o diferenta exorbitanta fata de restul Europei. Sunteti jupuiti de vii si ma intreb CUM de mai suportati !? Nu inteleg ! De ce nu iesiti sa le dati mafiotilor cate un sut in fund?

  Stati pasibili, ca niste legume, dati din gura pe forumuri, dar cand vine vorba de pus piciorul in prag, va faceti ca ploua si asteptati intotdeauna ca altcineva sa ia initiativa! Pai mai, va meritati soarta daca stati cu mainile in san. De bine de rau, eu am scapat din chinul ala, dar tot mi-e dor de tara si de cei dragi.
  • +5 (5 voturi)    
   Parca tu nu ai stii... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:38)

   George [anonim] i-a raspuns lui Un roman

   ... raspunsul e unul previzibil. La intrebarea : "De ce ne comportam cum ne comportam?" raspunsul ar fi unul pe masura faptelor, atitudinii, gandirii, smecherelii romanesti: "Uite-asa, de-ai dracului!"
  • -4 (8 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:41)

   Doua romance [anonim] i-a raspuns lui Un roman

   "Comisia Europeana a blocat", asta nu inseamna ca a retras fondurile. Ca la orice chestie finantata din bani europeni (de aia sunt nerambursabili) conditiile sunt foarte stricte.

   Pentru restul desteptilor care comenteaza: de ce i-ar trebui magarului tichie? Chestia cu broadband e pentru tari ca UK... Adica "vedeti ca se schimba lumea, tineti pasul".

   La broadband noi stam foarte bine. In top 10 mondial, poate chiar top 3. De ce ar trebui sa bagam fonduri publice (chiar si europene) in ceva ce nu are nevoie? Ce sa faca nea' Ion la tara cu internet de mare viteza? Sa se uite la filme deocheate? Ca, spre deosebire de alte tari, la noi e mai complicat cu taxele si alte chestii pe internet.

   Din cauza asta sunt cozile de pe la administratiile financiare. E chiar logic sa incerci sa cheltui niste bani pusi la dispozitie pentru lucruri de care CHIAR AI NEVOIE,

   Doar ca la fondurile europene nu e atat de simplu. Asa ca le-au blocat pana se clarifica. Poate nici nu le primim. Si?
   • +6 (6 voturi)    
    POS CCE (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:49)

    Gray [anonim] i-a raspuns lui Doua romance

    Problema nu e cum stam la broadband, pentru ca stam prostul oriunde nu e mediu urban.
    Problema e ca banii pentru POS CCE Axa 3 Masura 2 [ca de aia e vorba] au fost mutati/blocati de catre MCSI, desi acea suma a fost alocata de catre UE asta inca de cand s-au negociat programele operationale si masurile aferente [2007 adica]. Si s-a negociat asa pentru ca asta am solicitat si noi [Romania adica].
    In 2010 [vezi ca sunt stirile tot aici pe hotnews] MCSI a decis sa mute fondurile UE in alta parte [proiectul eRomania] desi CE ii da pentru altceva, E nomal ca finantatorul sa protesteze si sa blocheze alocarea financiara cand la noi se lucreaza dupa ureche si fara a respecta ce s-a negociat.
    Si se lucreaza dupa ureche, e de-ajuns sa vezi cum MCSI a ratat prima runda pe POS CCE 3.2.1 [desi e si autoritate de management si serverele tot la ei in sediu sunt], cand a depus proiectul in sistem la minute dupa ce se terminase perioada de depunere [respins desigur] sau cum au alocat fondurile pe 3.2.2 doar pentru autoritatile centrale si au eliminat autoritatile locale in runda pe motive de... vezi aici: http://fonduri.mcsi.ro/?q=node/203, desi POS CCE 3.2.2 a fost gandita nu numai pentru autoritati centrale,
    Astea ar fi doar putine din dovezile de amatorism de la MCSI, asa ca sa nu ne miram ca CE ne blocheaza fondurile.

    PS: INformatiile sunt publice si e de ajuns sa se verifice site-ul OIPSI: http://fonduri.mcsi.ro/
    • 0 (0 voturi)    
     Cele 3 gratii ... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:33)

     Daniel [anonim] i-a raspuns lui Gray

     ... Varujan Pambuccian, Catalin Marinescu si Toma Campeanu s-au jucat cu raportarile false si cu banii europeni! Ce-i atat de greu? Ei sa rezolve problema acoperirii broadband cu LTE pentru 90% din populatia Romaniei pana in februarie 2011, daca nu SA PLECE cu incompetentii lor favoriti cu tot sa se joace cu banii privatilor, nu cu banii statului! Si nu mai luati, mai fratilor, de pe strada toate vuvuzelele, toti perversii si toate molustele sa le puneti in functii de inalte de stat!
   • +1 (1 vot)    
    Pui problema incorect (Joi, 6 ianuarie 2011, 9:03)

    George [anonim] i-a raspuns lui Doua romance

    Fondurile UE au fost alocate pentru un anumit proiect, cu denumire, cu destinatie precisa, cu cap, cu coada. Proiectul a fost studiat, s-a dovedit a fi oportun si s-au alocat fondurile. Asa s-au obtinut banii in 2007. Poate ca daca cereau bani pentru un portal eRomania, UE nu ar fi alocat banii, sau nu atatia! Aici e smecheria! Adica s-a folosit o titulatura de proiect de care erau siguri ca vor primi finantare, apoi au tergiversat lucrurile sperand ca, poate, se va uita... si au indreptat banii catre ce doreau, sau mai pe sleau spus, de unde puteau fura (nu mi-e teama sa folosesc acest cuvant) din banii europeni.
    • 0 (0 voturi)    
     Ai perfecta dreptate... (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:17)

     p [anonim] i-a raspuns lui George

     ... Merg mai departe si pun urmatoarea intrebare:

     Din perspectiva celui care a depus un proiect (pentru care se munceste destul de mult) si acum constata ca tot efortul a fost zadarnic, competitia nici macar nu va mai avea loc, ce e de facut?
     Cum poti sa-l tragi la raspundere pe cel din vina caruia se pierd banii, pentru ca si-a batut joc de toate institutiile care au luat de buna competitia de proiecte si au muncit sperind ca vor avea parte macar de o evaluare corecta si o competitie onesta?
  • +2 (6 voturi)    
   Raspuns (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:47)

   alt roman [anonim] i-a raspuns lui Un roman

   Stai linistit, nu va fi nici o problema. Va veni Basescu (a.k.a. lupul) si isi va asuma raspunderea pentru acest esec si dup-aia totul va fi bine. Suporterii lui (a.k.a. oile) il vor putea vota din nou cu inima impacata.
  • +1 (1 vot)    
   re. intrebare (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:13)

   i [anonim] i-a raspuns lui Un roman

   Dara noi nu prea avem toti piscini in romania asa ca nu am ajuns la fund (al piscinei)
 • +5 (5 voturi)    
  mama, mama, ce brambureala..... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 18:50)

  lili [anonim]

  asa e tot sistemul public din Romania,,,, sa te fereasca Dumnezeu sa ai treaba pe la vreo institutie a statului roman...... brambureala cat cuprinde.... astia iau salarii degeaba si se mai si plang ca le-au scazut....pai, are dreptate Dl Basescu, jumate ar trebui disponibilizati si introdus management privat nemtesc sa iesim o data din mocirla asta comunistoida.....vai de Romania europeana....
 • 0 (4 voturi)    
  mda (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 19:10)

  fritz [anonim]

  nu stiu exact ale cui sunt firmele ce gestioneaza proiectele din IT ale guvernului insa are o influenta IMENSA, avand in vedere ca a reusit sa mentina scutirea de impozit din IT in detrimentul unor reduceri catastrofale si de-a dreptul impertinente de-a balansa bugetul cum ar fi subentia pentru mame ,reduceri de personal , taieri salariale,care la randul lor sunt tot IMPOZABILE! in romania lui 2011
  • +3 (3 voturi)    
   cat pot de obiectiv (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:05)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui fritz

   Daca iti pleaca mamele din tara, e discutabil daca afecteaza veniturile la buget.
   Daca se taie bani la bugetari si ei pleaca afara, sa fim seriosi, e de bine (mai putin medicii, evident).

   Daca iti pleaca IT-ul afara (ceea ce face, oricum) ai cam taiat o sursa de venituri bunicele la buget.

   Deci care este fundamentul comparatiei tale intre mame si IT?

   Aici nu este vorba de influenta. Romania pierde specialisti IT mai rau decat un porc taiat sangele. Daca se scot si scutirile de impozit, porcul moare de tot.
   Plecand specialistii, acestia vor fi importati din tari traditional furnizoare de carne, gen India sau China. Daca vine specialistu' indian sau chinez, vine si cu familia, nu? Asta inseamna ca vor manca si joburile non-IT, la salarii derizorii.

   Deci? E bine sau nu e bine asa cum e acum?
   • 0 (0 voturi)    
    Chiar asa .... (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:46)

    cosma [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Vrei sa ne pui la dispozitie, cat poti de obiectiv, un plan de afaceri pentru e-Romania in care sa ne explici pe ce cheltui 500 milioane euro si in cat timp ii recuperezi? Daca nu poti, tai-o, nu-i nici o paguba, de hoti geme tara asta!
   • +1 (1 vot)    
    esti p'alaturi (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:12)

    postache [anonim] i-a raspuns lui Alex

    nu ai inteles nimic si mai bati si campii
    eguvernare e una din cele mai mari tepe care s-au tras pana acum, bani aruncati aiurea catre aceleasi firme de it care nu sunt in stare sa produca nimic
    • +1 (1 vot)    
     eRomania (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:11)

     Bug [anonim] i-a raspuns lui postache

     Nu cred ca aveti dreptate.
     In perioada 2000-2008, s-au cheltuit circa 8 miliarde de euro pentru informatizarea institutiilor publice.
     Cu toate ca o parte din rezultate se vad, marea problema este ca intre aceste institutii, comunicarea si integrarea datelor nu a fost gandita deloc. Este un cosmar cand ai nevoie de date pe care sa le centralizezi, sa le integrezi, sa le analizezi.
     De principiu, eRomania este un proiect bun, trebuia inceput in 2000.
     Sa vedem implementarea
   • 0 (0 voturi)    
    Uite fundamentul aici! (Vineri, 7 ianuarie 2011, 16:10)

    john [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Trei sferturi din romani au facut cel putin o vizita la medic in 2010. 43% dintre acestia, adica peste o treime din populatia generala, s-a dovedit ca sufera de o problema grava de sanatate, 35% au fost internati in spital, iar 88% au cumparat medicamente, arata un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, citat de Agerpres. In aceste conditii, ce crezi tu ca este prioritar: sanatatea celor 43% sau buzunarul celor 1%?
 • +4 (4 voturi)    
  niste nemernici (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 20:04)

  vali [anonim]

  Stau la 8 km in linie dreapta de Constanta si cica am broadband mobil de la Vodafone cu vreo 150 ron/luna, dar numai 8gb la viteza 3G, restul de dial-up. Pe care la internetul actual ii consum in prima saptamana.
  Nici macar Romtelecomul nu investesc in zona , pentru ca acoperirea o au de pe vremea comunismului si e limitata. Asa ca au dreptate UE , si sper sa le ia banii de la gura mafiotilor.
 • +2 (2 voturi)    
  da (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 21:15)

  user23 [anonim]

  asa si trebuie ... ca astia ii baga cine stie pe unde la cheltuieli tampite .. ar trebuie facute niste investitii serioase .. adica ce astia din mediul rural nu au dreptul la internet adevat .. nu prostiile de dial up sau sarmele de la romtelecom (viteze mai mari de 200kb niciodata)
  • +2 (2 voturi)    
   Romtelecom (Miercuri, 5 ianuarie 2011, 22:29)

   Elod [anonim] i-a raspuns lui user23

   Romtelecom e singurul care da broadband adevarat in sate (nu, nu este de 200kbps). Evident, unde a ajuns deja cu fibra optica.

   Din acesti bani se poate construi backbone-ul de fibra, sau se pot lega satele pe backbone-urile existente. Dupa aceea e simplu sa trantesti un concentrator in centru si sa dai xDSL.
 • 0 (0 voturi)    
  Nevoia de competitie (Joi, 6 ianuarie 2011, 7:18)

  vio [anonim]

  De ce ministerul si ancom nu scot la licitatie cele 2 sau 3 licente wimax neatribuite? S-ar crea o concurenta reala iar solutiile radio se instaleaza rapid si-s complementare cu xdsl-ul romtelecom. Unde mai pui ca nr.circuitelor locale de cupry ale romtelecom e limitat undeva la 30...40% din nr.total de gospodarii din Romania! Cand vorbiti de broadband fix, uitati mobilii! Orange, Vodafone si Cosmote is neseriosi in materie de broadband, ameninta piata de cativa ani cu LTE si n-au miscat un deget! N-au facut nici macar acoperirile 3G cerute de licente iar sefii ancom ii acopera! Mobilii nu stiu cum sa scoata mai repede profitul din tara!
 • -1 (1 vot)    
  Romania (Joi, 6 ianuarie 2011, 10:04)

  lilly [anonim]

  ...risca sa piarda ce?! Ma scuzati, poate nu am inteles eu bine.. Fonduri care in mod firesc vremurilor "de criza" ar trebui plasate ori redirectionate, din punctul meu de vedere catre :Sanatate(vezi ce se-ntampla prin spitalele din Romania), Educatie(mai exista oare?!), Agricultura(bine c-au venit "investitorii "straini ca sa ne "invete" cum s-o facem...); cat despre Industrie ... ce sa mai.."comunicam"..."Tichie de margaritar"...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by