Intranetul statului roman ar putea fi finalizat in circa 30 de luni si va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom), potrivit unui grafic pus la dispozitia HotNews.ro de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Plecand de la aceasta infrastructura, intranetul statului se va continua piramidal cu instrumente precum semnatura electronica, arhivarea electronica, marca temporala, facturarea electronica, urmand zona bazelor de date, apoi cea a aplicatiilor si culminand cu urmarirea executiei bugetare la nivelul administratiei publice.

Intranetul statuluiFoto: MCSI
  • "In final vom avea un sistem coerent prin care sa abordam bugetarea si mai ales executia bugetara. Tot timpul se va sti astfel in ce faza esti cu proiectele in orice minister. Sunt niste termene limita estimate de noi pentru constituirea lor. Undeva la 30 de luni noi ar trebui sa ajungem la finalizarea acestui intranet al statului", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

In graficul prezentat de ministrul Comunicatiilor, intranetul statului are o forma piramidala care se bazeaza pe o infrastructura hardware comuna a statului, care se continua cu instrumente precum semnatura electronica, arhivarea electronica, marca temporala si facturarea electronica, urmand zona registrelor nationale: registrul asigurarilor sociale, registrul rutier, cel al proprietatilor, al companiilor, al taxelor si registrul civil (al populatiei), apoi zona aplicatiilor- un punct unic de contact cu declaratia unica, aplicatii CNAS, aplicatii date statistice, sistem de calcul pensii, rovinieta electronica etc, in varf ajungandu-se la statul sa poata urmari executia bugetara la nivelul administratiei publice.

  • "Aceste componente se abordeaza in paralel, iar o parte precum anumite registre sunt facute. Facturarea electronica a fost prin lege instituita dar a fost abrogata. Pentru marca temporala este lege dar nu este pusa in functiune", a precizat ministrul.

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului ar putea acoperi 54% din comunicatiile statului in circa 7 luni

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a tot vorbit anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastrutura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In interviul acordat marti HotNews.ro, ministrul revine cu cateva detalii despre aceasta platforma hardware.

  • "La ora actuala statul roman are retele proprii de comunicatii care asigura 12,2% din comunicatiile institutionale (ministerele intre ele sunt legate prin retele proprii). Mai departe, putem sa inchiriem resurse de la propriile companii (ideea a fost sa luam direct dar cadrul legal nu permite asta) si putem ajunge la 52,3% acoperire in privinta comunicatiilor statului. Solutiile pentru nevoia de 47,7% vor fi investitii viitoare al statului sau ale operatorilor. Numai daca foloseste ceea ce are disponibil sau surplus in companiile proprii statul isi poate asigura un 54% din comunicatii si am vrea ca in 7 luni sa ajungem la aceasta tinta", a mai spus Valerian Vreme.

Implementarea acestei platforme comune de comunicatii electronice a statului este rezultatul unei decizii CSAT din 2010. La inceputul lunii septembrie a anului trecut, la depunerea juramantului de catre Valerian Vreme, ca nou ministru al Comunicatiilor, presedintele Traian Basescu i-a transmis acestuia sa-si faca o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea retelelor de transmisie a datelor pana la sfarsitul anului si deschiderea lor catre public.