Intranetul statului roman: O piramida care ar putea fi finalizata in circa 30 de luni

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 6 ianuarie 2011, 13:35 Economie | Telecom


Intranetul statului
Foto: MCSI
Intranetul statului roman ar putea fi finalizat in circa 30 de luni si va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom), potrivit unui grafic pus la dispozitia HotNews.ro de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Plecand de la aceasta infrastructura, intranetul statului se va continua piramidal cu instrumente precum semnatura electronica, arhivarea electronica, marca temporala, facturarea electronica, urmand zona bazelor de date, apoi cea a aplicatiilor si culminand cu urmarirea executiei bugetare la nivelul administratiei publice.

 • "In final vom avea un sistem coerent prin care sa abordam bugetarea si mai ales executia bugetara. Tot timpul se va sti astfel in ce faza esti cu proiectele in orice minister. Sunt niste termene limita estimate de noi pentru constituirea lor. Undeva la 30 de luni noi ar trebui sa ajungem la finalizarea acestui intranet al statului", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

In graficul prezentat de ministrul Comunicatiilor, intranetul statului are o forma piramidala care se bazeaza pe o infrastructura hardware comuna a statului, care se continua cu instrumente precum semnatura electronica, arhivarea electronica, marca temporala si facturarea electronica, urmand zona registrelor nationale: registrul asigurarilor sociale, registrul rutier, cel al proprietatilor, al companiilor, al taxelor si registrul civil (al populatiei), apoi zona aplicatiilor  - un punct unic de contact cu declaratia unica, aplicatii CNAS, aplicatii date statistice, sistem de calcul pensii, rovinieta electronica etc, in varf ajungandu-se la statul sa poata urmari executia bugetara la nivelul administratiei publice.

 • "Aceste componente se abordeaza in paralel, iar o parte precum anumite registre sunt facute. Facturarea electronica a fost prin lege instituita dar a fost abrogata. Pentru marca temporala este lege dar nu este pusa in functiune", a precizat ministrul.

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului ar putea acoperi 54% din comunicatiile statului in circa 7 luni

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a tot vorbit anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastrutura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In interviul acordat marti HotNews.ro, ministrul revine cu cateva detalii despre aceasta platforma hardware.

 • "La ora actuala statul roman are retele proprii de comunicatii care asigura 12,2% din comunicatiile institutionale (ministerele intre ele sunt legate prin retele proprii). Mai departe, putem sa inchiriem resurse de la propriile companii (ideea a fost sa luam direct dar cadrul legal nu permite asta) si putem ajunge la 52,3% acoperire in privinta comunicatiilor statului. Solutiile pentru nevoia de 47,7% vor fi investitii viitoare al statului sau ale operatorilor. Numai daca foloseste ceea ce are disponibil sau surplus in companiile proprii statul isi poate asigura un 54% din comunicatii si am vrea ca in 7 luni sa ajungem la aceasta tinta", a mai spus Valerian Vreme.

Implementarea acestei platforme comune de comunicatii electronice a statului este rezultatul unei decizii CSAT din 2010. La inceputul lunii septembrie a anului trecut, la depunerea juramantului de catre Valerian Vreme, ca nou ministru al Comunicatiilor, presedintele Traian Basescu i-a transmis acestuia sa-si faca o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea retelelor de transmisie a datelor pana la sfarsitul anului si deschiderea lor catre public.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7968 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  iahturi (Joi, 6 ianuarie 2011, 13:58)

  madonion [anonim]

  Si asa isi cumpara domnii de la siveco si uti iahturi ;)
  • +1 (7 voturi)    
   Invidie ? (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:59)

   hopshio [utilizator] i-a raspuns lui madonion

   Care e problema daca castiga Siveco contractele ? Problema sa fie la un pret corect. Vrem companii romanesti dar fara sa investim in ele. Daca vin companii straine, ne vindem tara. Si in caruta si pe jos nu prea se poate...
   • +1 (3 voturi)    
    oare? (Joi, 6 ianuarie 2011, 17:01)

    Markus [anonim] i-a raspuns lui hopshio

    Da, da. De parca Siveco e companie romaneasca 100%... Daca ai fi macar curios sa verifici cine este actionariatul lor, ti-ai da seama ca in realitate profitul paraseste tara asta la fel de repede cum e facut. Si asta e valabil pentru 99.5% dintre asa zisele investitii straine... nu ca nu ar fi bune, pana la urma asigura locuri de munca. Doar ca o tara e prospera nu numai daca poporul are ceva pe masa sa manance... are nevioe de investitii masive pentru a creste din toate punctele de vedere calitatea vietii (educatie, sanatate, infrastructura...).
   • +2 (2 voturi)    
    Păi exact preţul... (Vineri, 7 ianuarie 2011, 9:44)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui hopshio

    ... corect este problema Siveco. Îţi sunt din experienţa din zona privată unde Siveco nu are nicio şansă cu produsele sale pentru că:
    1. sunt foarte scumpe în comparaţie cu competiţia;
    2. sunt foarte slabe din punct de vedere al calităţii.
    Oricum, Siveco nu este o companie interesată de business cu companiile private pentru că are cel mai mare client posibil în România, exact statul român. Cum a ajuns în acestă poziţie şi ce face din această poziţie este marea problemă. Aşadar, nu e nimeni invidios dar orice contribuabil cât de cât informat îşi face griji pentru taxele pe care le plăteşte pentru simplul motiv că ele sunt folosite aiurea iar o parte se duc în conturile Siveco pentru nişte produse inutile (în sensul că ideea e bună dar prost pusă în practică).
   • +3 (3 voturi)    
    problema (Vineri, 7 ianuarie 2011, 11:55)

    madonion [anonim] i-a raspuns lui hopshio

    problema mea e ca siveco face softuri in bataie de joc dependente de platforme propietare scrise in visual foxpro sau visualbasic de copii de gradinita si iti dau ca exemplu aplicatia aia pentru declaratii de a costat 10 miliarde. Siveco nu castiga pentru ca e competitiva ci pentru ca invarte cel mai bine sitemul pe degete si da spaga cea mai mare. Iar uti - firma de securisti la fel. Capusele astea or sa va bage romania in moarte clinica si eu nu o sa stau sa vad atunci.
  • 0 (0 voturi)    
   MCSI (Joi, 6 ianuarie 2011, 20:25)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui madonion

   asta daca nu or sa gaseasca pe unii sa le faca gratis ca si platforma SNEP
 • +6 (8 voturi)    
  transparenta (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:12)

  Andrei [anonim]

  Sper ca in reteaua preconizata sa se includa si un sistem de inregistrare a tuturor platilor/cheltuielilor din mediul bugetar, accesibil contribuabililor.
  Nu doar actualelel declaratii ilizibile, completate in scarba si scanate la rezolutie minima, ci un sistem in care de ex sa pot afla cheltuielile / investitiile / salariile de la agentia de plati X a organismului intermediar Y pentru planul sectorial Z . Cer prea mult?
  • +1 (3 voturi)    
   ceri cam mult... (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:52)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   contractul de munca este un act juridic incheiat intre 2 parti, asta ar presupune ca detalii ref salariu sa fie cunoscute doar celor 2 parti. Curiosilor nu le ramane decat sa rasfoiasca anexele bugetului de stat unde sunt prevazute sumele fiecarei institutii publice pt. salarii sau declaratiile de avere.
 • +6 (6 voturi)    
  Sunt curios... (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:18)

  George [anonim]

  ... la cat au evaluat in cadrul proiectului de baza, conceperea, studiul de fezabilitate, necesarul de resurse, desenarea propriu-zisa si impactul final al aceste opere de arta: triunghiul din imagine! Bravo!
  • 0 (0 voturi)    
   triunghiul (Joi, 6 ianuarie 2011, 17:34)

   gabi [anonim] i-a raspuns lui George

   e desenat in paint :)
   • 0 (0 voturi)    
    Adica... (Vineri, 7 ianuarie 2011, 10:48)

    George [anonim] i-a raspuns lui gabi

    ... un copilas de 5-7 ani il facea gratis, din placere...!
   • 0 (0 voturi)    
    Paint ... (Vineri, 7 ianuarie 2011, 11:32)

    Thorgrim [utilizator] i-a raspuns lui gabi

    Pentru Paint trebuie sa cumperi cel putin un calculator si o licenta de Windows. Pentru astea trebuie sa faci un studiu de fezabilitate, deci trebuie angajat un consultant, preferabil pe nevasta-ta. Mai trebuie organizata o licitatie pe care s-o manaresti ca sa ia firma lu' varu-tau castigatoare. Apoi trebuie rezolvate problemele cu contestatiile. Ai calculatorul cu paint pe el, dar iti trebuie si un operator calculator. O angajezi pe cumnata-ta, doar are ECDL. Pui un fraier sa faca desenul cum o sti el. In total toata treaba te costa vreo 10.000 de euro plus salariul lu' cumnata pe n ani. Da ce conteaza, ca doar nu-i dai din buzunarul tau. Si oricum, ziceti bodaproste ca e numai atata, ca puteai sa mergi la Siveco si sa-ti faca ei triunghiul, dar era 100.000€ si iesea patrat.
 • -1 (1 vot)    
  arhivare (Joi, 6 ianuarie 2011, 14:49)

  bogdan popovici [anonim]

  pai, cand arhivezi, arhivezi tot; marca temporala cine o arhiveaza? Nici diagrama nu au facut-o cum trebuie....
 • +2 (2 voturi)    
  scenariu... (Joi, 6 ianuarie 2011, 18:18)

  monterosa [utilizator]

  Anul 2014. Intranetul statului e finalizat. Cineva are nevoie sa trimita un document arhivat electronic folosind o semnatura digitala. Face un drum la registratura institutiei destinatare in timpul orelor de program pentru completa un formular luat de la xeroxul din zona si pentru a-l depune in vederea unei aprobari a folosirii semnaturii digitale, facuta numai in baza unui act de identitate. Dupa ce pauza de masa a doamnelor din institutie, platitorul de taxe e informat ca respectiva cerere va trebui sa contina musai si un timbru judiciar care se gaseste la posta din localitate. Cu toate actele in regula, primeste un cod de acces cu care nu trebuie decat sa acceseze situl institutiei unde va uploada intr-un formular pentru care trebuie sa faca scroll pe orizontala documentul. Momentan insa situl da eroare. Poate putin mai tarziu....
  Evident ca interfata acelui site care probabil a costat vreo 20-30 de milioane de euroi arata de parca as fi facut-o eu dupa un curs rapid de 2-3 ore de html.

  O fi cunoscut scenariul asta? Sper sa fabulez si sa ma contrazica realitatea.
  • 0 (0 voturi)    
   si asta nu e totul.... (Vineri, 7 ianuarie 2011, 21:31)

   stupidu [utilizator] i-a raspuns lui monterosa

   te vei duce la posta pentru respectivul timbru si dupa ce vei fi stat juma' de ora la coada ghisheitza iti va spune ca n-are asa ceva ca n-a mai primit de anul trecut si-ti va scrie de mina o chitanta pt. 1 RON (nu conteaza ca ai ars benzina sau ti-ai luat bilet pt. transportul in comun pt. o suma mult mai mare). Interfata va functiona numai in IE, dar maxim versiunea 6.5! Cind vei fi in sfirsit in fata ei, iti vei da seama ca totul a fost in zadar: cimpurile si descrierea lor vor fi la fel de intuitive ca si cum te-ai afla in cockpit-ul unui concorde fara nici un fel de documentatie. atunci iti vei da seama ca te-ai strofocat degeaba, era mai simplu sa te duci la ghiseu si sa pierzi timpul degeaba pe la cozi pe acolo, macar mai socializai cu ceilalti napastuiti de soarta :))
 • 0 (0 voturi)    
  Cati specialisti au lucrat la triunghi? (Joi, 6 ianuarie 2011, 18:45)

  Ionesc uuuu [anonim]

  Daca triunghiul asta reprezinta strategia MCSI mai bine-l faceau cu virful in jos, ca semnul de "cedeaza trecerea", pentru ca trebuie sa-i lase pe altii acolo pana nu dispare ministerul cu totul... ar fi minunat ca aceste opere de arta ale MCSI sa fie semnate (chiar si electronic) ca sa cunoastem si noi artistii... cu arhivarea ne descurcam noi :))

  Serios vorbind, triunghiul amesteca merele cu perele, amesteca zone existente si functionale cu proiecte de viitor (cu termene nerealiste), amesteca zona publica cu cea privata, singura explicatie pentru acest talmes-balmes este ca spera sa se poata agata de o "realizare" cum a fost cea cu plata taxelor ca sa mai treaca 1-2 remanieri (si sa ramana si cu cardul de credit :))

  Hai FC Onesti, FC Brasov si alte echipe de referinta din Liga MCSI...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by