Tarifele pe care sunt obligati sa le plateasca operatorii de comunicatii electronice pentru utilizarea spectrului radio, prin licentele detinute, vor scadea cu 15% pentru anii 2011 si 2012, se arata intr-un proiect de decizie supus dezbaterii publice vineri de ANCOM, autoritatea de reglementare in comunicatii care gestioneaza aceasta resursa limitata a statului. Prin aceasta masura, institutia vrea sa vina in sprijinul furnizorilor de retele si servicii de comunicatii, ale caror venituri au scazut in ultima perioada in urma conditiilor din piata, fapt care s-ar reflecta in capacitatea de investitii a acestora.

  • "Proiectul propus este justificat de conditiile existente in sectorul comunicatiilor electronice, diminuarile de venituri din piata reflectandu-se, intr-o forma sau alta, asupra capacitatii de a investi a operatorilor, ANCOM urmarind in acest fel incurajarea investitiilor in domeniul comunicatiilor electronice. Valoarea procentului de diminuare tine cont de faptul ca datele statistice aflate la dispozitia ANCOM arata o scadere a veniturilor totale nominale in euro ale operatorilor cu 14,7% in anul 2009 fata de anul 2008.

Proiectul de decizie supus consultarii propune totodata si o noua abordare cu privire la modalitatea de incasare a tarifului de utilizare a spectrului, acesta urmand a fi incasat la sfarsitul perioadei de utilizare a resursei limitate.

  • Operatorii care datoreaza un tarif de spectru mai mic de 100 de euro vor plati anual

Autoritatea mai propune si modificarea plafonului de la care incasarea tarifului de utilizare a spectrului se realizeaza anual.

  • "ANCOM considera oportuna, ulterior analizarii efectelor deciziei adoptate in 2009 privind tarifele de spectru, reducerea cu 50% a plafonului, de la 200 la 100 de euro. Aceasta masura este permanenta si peste implementarea acesteia se va aplica temporar si o diminuare cu 15%, pentru anii 2011 si 2012, pentru a pastra principiul coerentei masurilor.

Conform expunerii de motive, operatorii care au de platit tarife sub 100 de euro vor face aceste plati anual, in timp ce tarifele peste 100 de euro vor fi platite trimestrial.

  • Veniturile operatorilor de comunicatii electronice au scazut cu aproape 15% pana la 3,9 miliarde euro in 2009

Datele statistice arata ca in 2009, veniturile furnizorilor de comunicatii electronice au scazut cu circa 15% pana la 3,9 miliarde euro, comparativ cu anul anterior.

Avand in vedere necesitatea accelerarii procesului de adoptare a proiectului de decizie a presedintelui ANCOM, generata de faptul ca potrivit dispozitiilor in vigoare primele decizii-titlu de creanta ar trebui emise pana la data de 31 ianuarie, masura propusa de autoritatea de reglementare trebuie adoptata in regim de urgenta, pentru acest proiect impunandu-se astfel stabilirea unei perioade de consultare publica de 10 zile.

Poriectul de decizie poate fi consultat aici, iar observatii sut asteptate pana la data de 24 ianuarie 2011.