23 de amenzi in valoare totala de 448.500 lei s-au aplicat anul trecut pentru nereguli in piata de comunicatii electronice si servicii postale, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Datele arata ca furnizorii de comunicatii electronice au primit cele mai mari amenzi, in valoare de 345.000 lei si ca Posta Romana, furnizorul de serviciu universal din domeniul serviciilor postale, a primit 5 amenzi in valoare de 53.000 de lei. Amintim ca tot in 2010, Consiliul Concurentei a decis sa amendeze Posta cu peste 24 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta.

Oficiu postalFoto: Posta Romana

In 2010, autoritatea a efectuat 12.460 de controale pe piata de comunicatii electronice si servicii postale, aplicand 394 de notificari, 270 de avertismente si 23 de amenzi in valoare totala de 448.500 de lei.

  • Amenzi de 345.000 lei pentru furnizorii de comunicatii electronice in 2010. Clauzele din contracte si nerespectarea conditiilor tehnice, cele mai frecvente nereguli

Din totalul controalelor efectuate, 3.161 de verificari s-au facut la furnizorii de comunicatii electronice - 1.372 de controale la furnizorii de internet, 245 la furnizorii de telefonie si 1.544 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. In urma verificarilor, autoritatea a transmis 236 de notificari si 11 avertismente, aplicand 9 amenzi in valoare totala de 345.000 lei.

"Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiei de a introduce in contractele incheiate cu utilizatorii finali a clauzelor minime legale, precum si nerespectarea conditiilor tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii electronice prin regimul de autorizare generala", se arata in comunicatul ANCOM.

  • Posta Romana a fost amendata cu 30.000 lei pentru ca nu si-a respectat obligatiile privind calitatea trimiterilor postale

Pe segmentul serviciilor postale, in 2010 s-au facut 2.166 de controale, dintre care 1.558 la furnizorul de serviciu universal din domeniul serviciilor postale - Compania Nationala Posta Romana - caruia i s-au aplicat 5 amenzi in valoare de 53.000 lei. In total, ANCOM a transmis furnizorilor de servicii postale care nu au respectat prevederile legale, 77 de avertismente, aplicand 8 amenzi in valoare de 73.000 lei. Din datele autoritatii reiese ca in cazul Postei amenzile s-au dat pentru nerespectarea obligatiilor pe care le are in calitate de furnizor universal pe aceasta piata, in timp ce in cazul celorlalti sanctiunile s-au dat pentru lipsa informarii instituite cu privire la anumite modificari aparute in cadrul firmelor.

Pentru ce anume mai exact a fost insa amendata Posta? Lipsa calitatii serviciilor de trimiteri postale a fost amendata cu 30.000 de lei.

"CNPR in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, are obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor finali cel putin o cutie postala sau un alt punct de acces permanent, precum si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei. Pe parcursul anului 2010, ANCOM a constatat incalcarea acestei obligatii in patru randuri, aplicandu-i 4 amenzi. Cea de-a 5-a amenda a fost aplicata pentru nerespectarea obligatiei de calitate la trimiterile postale, valoarea amenzii fiind de 30.000 lei", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

Tot anul trecut, autoritatea a mai facut 5.038 de controale la titularii de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice - 3.295 la furnizorii de servicii de radiocomunicatii si 1.743 la furnizorii de radio si televiziune, in urma carora a transmis 158 de notificari, 97 de avertismente si a aplicat 6 amenzi in valoare de 30.500 lei. Neregulile constatate au fost legate de nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licente de utilizare a frecventelor si autorizatii de asignare a frecventelor), precum si cele referitoare la operarea statiilor de radiocomunicatii.

Citeste comunicatul integral, aici.