Anul trecut, noua furnizori de servicii de telefonie, internet si TV au primit amenzi in valoare totala de 345.000 lei, pentru incalcarea legii in domeniul comunicatiilor, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Datele furnizate HotNews.ro arata ca cei noua operatori amendati sunt, in ordinea valorii amenzilor primite, urmatorii: RCS&RDS cu 300.000 de lei, InfoClick cu 15.000 lei, Rivulus Holding (din Maramures, cu 7.000 lei), Romtelecom, Lig 50 Transporturi (din Cluj) si Explosiv (SRL din Neamt) cu cate 5.000 lei, UPC si Atlas Telecom (din Bihor) cu cate 3.000 lei si Transtel Bucuresti cu 2.000 de lei.

  • Motivele pentru care au fost amendati cei noua operatori telecom

RCS&RDS a primit anul trecut cea mai mare amenda pentru incalcarea legislatiei de comunicatii electronice, respectiv 300.000 de lei. Motivul a fost acela ca operatorul nu si-a notificat abonatii in mod individual cu privire la introducerea, pentru serviciul de telefonie fixa, a unei taxe de mentenanta, in valoare de 5 lei si pentru ca nu a modificat contractul-cadru, astfel incat sa fie asigurat dreptul abonatilor de a fi informati in mod individual cu privire la modificarile contractuale.

InfoClick, furnizor de serviciu universal pentru servicii de informatii privind abonatii in Romania prin numarul 118.800, a fost amendat anul trecut cu 15.000 de lei, pentru "incalcarea obligatiei de publicare a unui registru al abonatilor in forma tiparita", conform oficialilor ANCOM.

Rivulus Holding din Maramures a primit o amenda de 7.000 de lei pentru ca nu a transmis catre ANCOM situatia financiara. Pentru acelasi motiv a fost sanctionata si Lig 50 Transporturi din Cluj, care a primit o amenda de 5.000 de lei.

Romtelecom a fost amendata cu 5.000 de lei pentru "incalcarea obligatiei de fundamentare a tarifelor in functie de costuri", in timp ce UPC a primit o amenda de 3.000 de lei pentru "incalcarea obligatiei de fundamentare a tarifelor in functie de costuri pentru punerea la dispozitia furnizorilor de serviciu universal a informatiilor relevante in vederea realizarii unei baze de date complete". Pentru acelasi motiv din cazul UPC a fost amendata, cu 2.000 de lei si Transtel Bucuresti.

Explosiv SRL din Neamt a primit o amenda de 5.000 de lei pentru "furnizarea de servicii dupa ce i-a fost retras de catre ANCOM dreptul de a mai furniza servicii in urma intrarii in insolventa a companiei". In cele din urma, Atlas Telecom (din Bihor) a primit o amenda de 3.000 lei pentru "netransmiterea bazei de date cu proprii abonati catre furnizorul de serviciu universal desemnat sa intocmeasca registrul unic al abonatilor".

La nivelul intregii piete de comunicatii electronice si servicii postale din Romania,in 2010 s-au aplicat 23 de amenzi in valoare totala de 448.500 lei pentru incalcarea legislatiei in vigoare.