GTS Central Europe (GTS CE), unul dintre cei mai importanti operatori alternativi de telecomunicatii din regiune, prezent si in Romania, a cumparat Sitel Data Center, operatorul celui mai mare nod de Internet independent din Cehia, tranzactie incheiata in aceasta luna, a anuntat marti operatorul. Prin preluarea Sitel Data Center, operator cu afaceri estimate la 6,3 milioane euro in 2010, GTS CE sustine ca a devenit cel mai mare furnizor de servicii de centre de date in Cehia cu o cota de piata de 35%. Valoarea tranzactiei nu a fost mentionata.

Conform informatiilor GTS CE, Sitel Data Center, cu o suprafata de 2.270 mp si o cifra de afaceri estimata la 6,3 milioane euro in 2010, gazduieste cel mai mare punct de peering din CEE si asigura servicii circa 130 de firme precum Tesco, Interoute si Mobilkom. Sitel Data Center va face parte dintr-o companie nou infiintata, CE Colo, alaturi de toate celelalte 13 centre de date ale grupului GTS.

  • "Datorita achizitiei Sitel Data Center, devenim cel mai mare furnizor de astfel de servicii in Cehia cu o cota de piata de 35%. Datorita achizitiei de anul trecut a Interware, suntem cel mai mare jucator pe piata din Ungaria, iar pozitia noastra generala in ECE este printre cele mai puternice. Treptat, toate cele 14 centre de date ale Grupului GTS vor fi transferate catre compania nou infiintata, dedicata centrelor de date", a declarat Jan Daan Luycks, directorul executiv al CE Colo, noua firma membra a grupului GTS.

Achizitia Sitel Data Center este aliniata strategiei Grupului GTS in acest sector. Pentru a raspunde la cererea tot mai mare pentru servicii de centre de date in regiunea ECE, GTS si-a anuntat in martie 2010 planurile de extindere. In vara anului 2010, centrele de date din Polonia au fost extinse cu 500 mp si a fost deschis inca un centru de 700 mp in Praga. In acelasi timp, a fost achizitionata compania Interware din Ungaria, un furnizor de servicii de centre de date cu o suprafata de 1,075 mp. In afara de sectorul de centre de date, grupul GTS a achizitionat anul trecut si operatorul Datek din Romania, precum si operatorul Dial Telecom din Slovacia.

Grupul GTS si, respectiv, compania nou infiintata CE Colo opereaza acum 14 centre de date in Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania. Acestea ofera o suprafata de peste 13 000 mp de spatiu pentru mai mult de 2000 de clienti.

Grupul GTS CE este detinut de un consortiu de investitori de capital privati precum Columbia Capital, M/C Venture Partners, Innova Capital, HarbourVest Partners, Oak Investment Partners si Bessemer Venture Partners.

In Romania, GTS Telecom are 125 angajati si a avut in 2009 o cifra de afaceri de 20 milioane euro cu venituri operative (EBITDA) de 5,2 milioane euro. In 2010, GTS Central Europe a preluat compania locala Datek, cu peste 200 de clienti companii pe piata din Romania.