Consiliul Concurentei a decis luni sa amendeze Orange si Vodafone cu 63,1 de milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta in urma unei investigatii pornite in 2006 la plangerea furnizorului alternativ de telefonie fixa Netmaster Communications, a anuntat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii. NetMaster Communications a acuzat refuzul celor doi operatori de a oferi acces la reteaua acestora. Orange si Vodafone au fost amendate cu 3% din cifrele de afaceri pe 2010, respectiv cu 34,8 de milioane de euro si 28,3 de milioane de euro.

"In perioada 2004-2006, Orange si Vodafone au blocat accesul la reteaua lor a furnizorului alternativ de telefonie fixa NetMaster Communications. Practic utilizatorii Netmaster Communications nu puteau apela utilizatorii celor doi mari operatori. Investigatia a stabilit ca in aceasta perioada, Orange si Vodafone au practicat un tarif de interconectare mai mare decat cel reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii", a precizat Bogdan Chiritoiu.

Potrivit acestuia, in perioada respectiva tariful reglementat era de 10 centi/minut, iar Orange si Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 centi/minut. Mai precis este vorba de tarifele de interconectare practicate pentru apelurile internationale. Pe aceasta problema, cei doi operatori s-au judecat si cu autoritatea de reglementare in comunicatii, iar la sfarsitul lui 2006 - inceputul in 2007 o decizie in instanta a dat castig de cauza acestei institutii. Drept urmare, cei doi operatori si-au corectat comportamentul in piata.

Ramane de vazut daca si Romtelecom va fi gasita vinovata de abuz de pozitie dominanta

Plangerea din 2006 facuta de NetMaster Communications viza nu doar comportamentul operatorilor Orange si Vodafone ci si un posibil abuz din partea Romtelecom prin refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant. In consecinta, Consiliul Concurentei a deschis trei investigatii.

Bogdan Chiritoiu a precizat marti ca pana acum nu a fost finalizat raportul de investigatie in cazul Romtelecom.

De mentionat ca intre timp, NetMaster Communications a disparut din piata, fiind cumparata in final de Romtelecom.

UPDATE: Orange si Vodafone se arata surprinse de decizia Consiliului Concurentei si spun ca vor ataca in instanta decizia

In replica, Orange si Vodafone si-au exprimat marti surprinderea fata de decizia CC si au anuntat ca vor ataca hotararea in instanta.

Reactie Orange Romania:

  • "Suntem profund surprinsi de aceasta decizie, pe care o consideram neintemeiata avand in vedere ca aceasta se bazeaza pe o interpretare eronata a faptelor din dosarul cauzei. Astfel, sanctiunea aplicata este nejustificata si Orange Romania va contesta aceasta decizie in instanta.

Reactie Vodafone Romania:

  • Suntem surprinsi si dezamagiti de decizia anuntata astazi de Consiliul Concurentei in investigatia privind abuzul de pozitie dominanta fata de operatorul Netmaster Communications. Vodafone Romania considera ca nu a intreprins nicio actiune care sa impiedice accesul Netmaster Communications la reteaua sa, in vederea derularii traficului de apeluri internationale, punct de vedere exprimat si pe parcursul investigatiei. Vodafone Romania va contesta decizia Consiliului Concurentei in justitie.

Daca in instanta se decide suspendarea amenzilor, Orange si Vodafone sunt obligate sa plateasca in avans 30% din cuantumul acestora

De regula peste 95% din astfel de decizii emise de Consiliul Concurentei sunt atacate in instanta. Firmele cer mai intai suspendarea amenzii si abia apoi urmeaza judecarea pe fond, respectiv atacarea deciziei autoritatii. Conform noii legi a Concurentei, in cazul in care instanta decide suspendarea amenzii, firma sanctionata este obligata sa plateasca 30% din cuantumul amenzii, dupa care se derulaza procesul pe fond. Daca instanta nu decide suspendarea amenzii, firma in cauza este obligata sa plateasca amenda integrala, iar procesul continua.

Topul celor mai mari 5 amenzi aplicate pana acum de Consiliul Concurentei

Consiliul Concurentei a afisat marti si o situatie a celor mai mari amenzi aplicate pana acum, primele trei cele mai mari amenzi fiind aplicate catre Orange Romania, Vodafone Romania si Posta Romana:

  • Orange Romania: amenda de 147,9 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta
  • Vodafone Romania: amenda de 120,3 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta
  • Compaia Nationala Posta Romana: amenda de 103,3 milioane lei, pentru abuz de pozitie dominanta
  • Producatorii de ciment din Roamania (Lafarge Romcim, Holcim si Carpatcement Holding): amenda cumulata de 98,05 milioane lei pentru participarea la un cartel de fixare a preturilor (2005)
  • Patru companii de pe piata insulinei (Eli Lilly Export, A&A Medical, Mediplus Exim, Relad Pharma): amendate cu 83,6 milioane lei pentru intelegeri de impartire a pietei (2008).

Lista intreaga cu amenzile aplicate este atasata acestui articol.

Citeste si Ce a reclamat NetMaster Communications in iulie 2006.