Mai multe asociatii, ONG-uri si companii locale din sectorul comunicatiilor au transmis marti catre autoritatile responsabile si Comisia Europeana o scrisoare deschisa prin care solicita deblocarea procesului de trecere la televiziunea digitala terestra in Romania. Semnatarii cer revizuirea strategiei de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la sfarsitul primului trimestru din 2011 si anul 2013 ca termen limita pentru finalizarea acestui proces. Tranzitia la televiziunea digitala terestra, un proces cerut de Comisia Europeana si amanat de autoritatile romane anul trecut, va duce la aparitia in piata a unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV, dupa platformele de cablu si satelit.

  • "Am adresat astazi o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei, autoritatilor din domeniu si Comisiei Europene, prin care dorim sa tragem un semnal de alarma. Procesul de tranzitie la televiziunea digitala este blocat, si pe masura ce trece timpul, ne va fi extrem de greu sa ne indeplinim obligatiile asumate in fata organismelor europene si internationale, in ceea ce priveste inchiderea emitatoarelor analogice si adoptarea in timp util a cadrului legislativ necesar", a declarat Mihai Constantin, presedinte al Asociatiei pentru Comunicatii Digitale, unul dintre semnatarii scrisorii.

Documentul (atasat acestui articol) este semnat de: Asociatia pentru Comunicatii Digitale, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Absolute IT Solutions, Adisam Telecom, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (asociatie care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote), Centrul pentru Jurnalism Independent, Dever Service, Teledatanet si mai multi reprezentanti din sectorul telecomunicatiilor si televiziunii.

Se cere revizuirea strategiei de trecere la televiziunea digitala terestra pana la sfarsitul primului trimestru din 2011

  • "Procesul de trecere la televiziunea digitala a fost amanat anul trecut, intr-un moment in care lucrurile se miscau si procesul de licitare pentru atribuirea primelor doua multiplexuri digitale era in plina derulare. Mari companii internationale s-au aratat interesate sa participe la licitatie, iar anularea acesteia nu a ajutat mediul de afaceri din Romania. In motivarea anularii procesului de trecere la televiziunea digitala a fost mentionat interesul public in contextul crizei economice, dar trebuie amintit faptul ca pentru acest proiect Guvernul roman nu aloca fonduri publice. Mai mult, companiile private interesate de acest proces s-au aratat dispuse sa sustina financiar acest proiect", se mentioneaza in scrisoare.

Semnatarii cer "revizuirea si aprobarea Strategiei de Tranzitie la Televiziunea Digitala, pana la finalul primului trimestru al anului 2011, care trebuie sa stabileasca 2013 ca data limita pentru finalizarea acestui proces".

Tranzitia la televiziunea digitala terestra va fi reluata dupa aprobarea unei Hotarari de Guvern

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este un proces demarat la nivelul UE in urma caruia receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV va inceta. Intreg acest proces va duce la aparitia unei noi platforme majore de transmisie a programelor TV in format digital, in afara de platformele de cablu si satelit, dar si la eliberarea unei portiuni de spectru (asa numitul "dividend digital") care ar urma sa fie folosita pentru servicii de internet in banda larga si pentru noi tehnologii (4G), conform recomandarii Comisiei Europene.

Prin aceasta noua platforma, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital.

In Romania, receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, potrivit promisiunilor facute de autoritatile romane catre Executivul European. In mod suprinzator insa, in luna august a anului trecut, Guvernul a emis o Hotarare care a modifica tot acest demers, finalizarea acestui proces fiind anuntata pana la data de 1 ianuarie 2015.

Pentru a reporni tot acest fenomen, este nevoie ca in perioada urmatoare sa fie aprobata o Hotarare de Guvern in care sa se detalieze noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala teretra. In luna decembrie a anului trecut, ministrul Comunicatiilor declara ca ministerul pe care il conduce si autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) au "o anumita viziune privind trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania, care va fi transpusa intr-o Hotarare de Guvern", dar ca acest act nu va fi aprobat in 2010.

Tot la sfarsitul anului trecut, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM a declarat ca romanii vor avea cu siguranta in 2011 o alternativa majora la receptionarea programelor TV altfel decat prin platformele de cablu si satelit, respectiv televiziunea digitala terestra. Acesta si-a exprimat convingerea ca sase astfel de licente se vor acorda in acest an.