Curtea de Conturi: Ministerul Comunicatiilor nu a stabilit si incasat drepturi de creanta de 64,8 milioane lei de la Romtelecom si SNR pentru 2009. In urma auditului, Romtelecom a virat la bugetul de stat 53,7 milioane lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 23 februarie 2011, 12:09 Economie | Telecom


 documente
(23 Feb 2011) PDF, 19MB
(23 Feb 2011) PDF, 4MB
Ministerul Comunicatiilor (MCSI) nu a stabilit, nu a evidentiat si nu a incasat drepturile de creanta cuvenite statului prin participatiile detinute la Romtelecom si SNR (Radiocom), reprezentand dividende si daune interese in valoare estimativa de peste 64,8 milioane de lei, se arata in raportul de audit al Curtii de Conturi pe 2009. In urma controlului institutiei, Romtelecom a virat catre bugetul de stat peste 53,7 milioane lei, se mai mentioneaza in raport. Cheltuirea nejustificata de fonduri publice pe licente Microsoft si neincasarea la buget de dividende datorate de SNR sunt alte abateri constatate si care au mai fost semnalate si in 2008.

Mai exact, misiunea de audit financiar asupra bugetului pe 2009 efectuata de Curtea de Conturi a stabilit ca Ministerul Comunicatiilor ar fi trebuit sa primeasca dividende si daune interese de peste 64,8 milioane lei, din care 10,9 milioane lei de la SNR si 53,8 milioane lei de la Romtelecom.

 • "In timpul si urmare verificarii a fost virata la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, respectiv la bugetul de stat suma de 53,789 milioane lei de catre SC Romtelecom SA", se arata in raportul Curtii de Conturi.

MCSI a anuntat ca a incasat dividende de 12,6 milioane euro de la Romtelecom pentru anii 2008-2009

Luna trecuta, ministerul a anuntat ca a incasat deja dividendele aferente profitului net al Romtelecom pe anii 2008-2009, in luna noiembrie 2010, fiind in valoare de 12.607.329 de euro. De asemenea, institutia mai preciza ca va incasa dividende in valoare de 43,5 milioane de euro aferente profitului net al Romtelecom pentru anii 2006 si 2007, incepand cu luna februarie a acestui an.

Alte nereguli: Banii alocati pe licente Microsoft si neincasarea dividendelor de la SNR, abateri care s-au repetat in 2009

Alte abateri constatate se refera la:
 • existenta unor studii/proiecte din domeniul IT & C achizitionate in perioada 2001- 2009 cu o valoare estimativa de 18.526 mii lei pentru care nu au fost elaborate proceduri operationale de monitorizare si implementare din care sa reiasa utilizarea acestora de la momentul achizitiei pana in prezent;
 • nu a intreprins demersuri in vederea obtinerii titlului de proprietate asupra unor imobile;
 • inregistrarea in mod eronat in evidentele contabile a sumei de 2.561 mii lei reprezentand valoarea unui teren preluat in urma desfiintarii Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale, pe seama contului de rezultat reportat si nu in contul de patrimoniu privat al statului;
 • solicitarea nejustificata a inchirierii pentru perioada 2007-2009 a 1.924 licente pentru produsele software Microsoft in valoare de 1.676 mii lei, suma cu care au fost diminuate obligatiile de plata.
Despre aceste din urma abateri, raportul specifica faptul ca "nu au determinat producerea de prejudicii dar au avut impact asupra realitatii si acuratetei situatiilor financiare".

De remarcat faptul ca alocarea neustificata a banilor pe licente Microsoft dar si neincasarea de dividende de la SNR sunt abateri semnalate si in raportul pe 2008 al Curtii de Conturi.

Astfel, auditul pe 2008 arata ca MCSI "nu a urmarit modul de utilizare a licentelor aferente produselor software Microsoft, solicitate de institutiile publice" si ca "a angajat fara prevedere bugetara cheltuieli cu inchirierea de licente pentru produsele software Microsoft in suma de 164.016,2 mii lei".

Referitor la SNR, in raport se mentioneaza ca ministerul "nu a inregistrat in patrimoniul public al statului a unor echipamente de radiocomunicatii in valoare de 5.914 mii lei, achizitionate de SNR din fonduri publice si ca nu a inregistrat in contabilitate creante in suma de 3.500 mii lei, reprezentand dividende datorate de SNR".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1353 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  gauri negre in toate guvernarile... (Miercuri, 23 februarie 2011, 20:46)

  costica [anonim]

  si mai ales ceea ce mi se pare mai grav este faptul ca aceste rapoarte ale Curtii de Conturi nu sunt luate in seama, probabil ca au caracter informativ, e greu de inteles, dar e clar ca guvernantii, toate guvernele de toate culorile se scalda in bani publici iar romanilor li se spune: atat produce Romania, de unde vreti salarii si pensii mai mari?! Ultimul care zise asta fu Dl Basescu. Oare sa nu fi vazut Dumnealui , sa nu fi auzit macar de nici un Raport al Curtii de Conturi in toti astia 6 ani de mandat?! Cum a putut sa spuna oare: atat produce Romania, cand Raportul de azi al Curtii de Conturi arata jaful de proportii din banul public pe la toate ministerele si in toate guvernarile ?!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by