Conducerea Romfilatelia, societate comerciala la care Posta Romana (CNPR) este unicul actionar, a reactionat dur fata de proiectul de Hotarare de Guvern care urmareste absorbtia acestei firme de catre Posta Romana, sub motivul reducerii costurilor. Romfilatelia acuza informatii eronate prezente premeditat in actul normativ precum cea referitoare la pierderi, atentionand ca societatea nu este finantata din bugetul statului si de la infiintare si pana in prezent a inregistrat doar profit.

Intr-un comunicat transmis miercuri catre HotNews.ro, conducerea Romfilatelia isi exprima in termeni duri surprinderea fata de intentia autoritatilor de a desfiinta aceasta firma. Saptamana trecuta, HotNews.ro a scris despre un proiect de Hotarare de Guvern, scos in dezbatere publica de Ministerul Comunicatiilor, prin care Romfilatelia ar urma sa devina "o filiala" a Postei Romane, in urma unui proces de fuziune prin absorbtie.

  • "Tinand cont de pierderile inregistrate de Romfilatelia si imposibilitatea acesteia de a se sustine financiar pe o piata liberalizata, avand in vedere situatia economica a CNPR, strategia de modernizare si restructurare aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 572/2010, prin care se urmareste repozitionarea acesteia pe piata precum si eficientizarea activitatii acesteia, in vederea reducerii costurilor administrative a celor doua societati (...) s-a considerat necesar ca acesta activitate sa fie inclusa in cea a Postei Romane", se arata in nota de fundamentare la acest proiect de Hotarare de Guvern.

Romfilatelia atentioneaza ca nu a avut niciodata pierderi: Totusi, profitul s-a redus de la 1,1 milioane lei in primele 10 luni din 2004 la 180.000 lei in 2010

Romfilatelia, rezultate financiare 2004-2010

Romfilatelia, rezultate financiare 2004-2010

Foto: Romfilatelia

Intr-un comunicat in care raspunde punctual si pe alocuri ironic la prevederile din proiectul de act normativ, Romfilatelia avertizeaza ca nu a inregistrat niciodata pierderi.

  • "Romfilatelia nu este finantata din bugetul statului, nu a inregistrat niciodata pierderi si este una dintre putinele societati de interes public care a realizat profit - in conformitate cu aprobarile Consiliului de Administratie si ale Adunarii Generale a Actionarilor -, in toata perioada de la infiintare si pana in prezent si in pofida tuturor incercarilor de destabilizare a activitatii cu care s-a confruntat (caci astfel de incercari au mai fost de-a lungul timpului)", se arata in comunicat.

Datele prezentate drept dovada arata ca din 2004 si pana in prezent, Romfilatelia a inregistrat profit brut. Totusi valoarea acestuia a scazut de la 1,1 milioane lei in primele 10 luni din 2004 pana la un profit brut estimat la 180.201 lei in 2010. In privinta veniturilor inregistrate, in primele 10 luni din 2004 valoarea acestora a depasit 7,1 milioane lei, in timp ce pentru 2010 sunt asteptate venituri de 9,7 milioane lei.

Romfilatelia avertizeaza ca masura va duce la diminuarea veniturilor bugetare, contrar declaratiilor din proiectul de HG

Romfilatelia avertizeaza si asupra erorii legate de faptul ca o astfel de masura "nu produce niciun impact financiar sau de alta natura, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung".

"In realitate, lucrurile nu stau asa, deoarece realizarea operatiunii preconizate va conduce la diminuarea semnificativa a veniturilor bugetare (Romfilatelia platind anual impozit pe profit catre bugetul statului; spre deosebire de CNPR care se preconizeaza ca va inregistra in continuare pierderi)", spun oficialii Romfilatelia.

Comunicatul integral al Romfilatelia, precum si nota de fundamentare a proiectului de HG al autoritatilor sunt atasate articolului.