Vodafone a fost certificata drept cea mai performanta retea din Romania, pentru serviciile de date mobile, in urma unor masuratori realizate de P3 communications, un important auditor independent la nivel international, la solicitarea grupului britanic. Testele au fost realizate in perioada 6 iunie – 17 august 2010, in Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Brasov, Ploiesti, Pitesti si alte 43 de localitati din tara, precum si pe drumurile de legatura, atat stationar, cat si in miscare.

Certificare reteaFoto: P3 communications
  • "Vodafone Group initiaza teste de masurare a performantei retelei in mod constant, pentru toate diviziile sale. Incepand de anul trecut, a fost inclusa si Vodafone Romania in acest plan de auditare. Astfel, Vodafone Group se asigura ca nivelul de performanta al retelelor sale este unul ridicat", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania.

Potrivit masuratorilor, reteaua Vodafone a inregistrat cele mai bune rezultate comparativ cu celelalte retele ale tuturor operatorii de comunicatii mobile GSM/UMTS/CDMA din Romania pe toti indicatorii masurati: viteza transferului de date (download si upload), rata de succes la conectare, fiabilitatea serviciilor de date mobile, stabilitatea serviciilor de date mobile.

In calitate de auditor independent, P3 communications a fost liber sa aleaga metodologia, instrumentele, echipamentele si infrastructura, zonele masurate, precum si drumurile si locatiile.

Cum au fost testate retelele operatorilor de comunicatii mobile din Romania

Conform informatiilor operatorului de telefonie mobila, obiectivul masuratorilor P3 communications a fost sa stabileasca indicatorii de performanta ai retelelor testate, atat pentru serviciile de voce, cat si de date. Metodologia de test si stabilirea indicatorilor de performanta s-a bazat pe cele mai recente standarde ETSI. Toate retelele (cu exceptia celor CDMA) au fost testate cu echipamente identice. Retelele CDMA ale Romtelecom si Zapp au fost masurate de un tert, conform specificatiilor de masurare si planificarii traseului P3.

  • "Testele au fost efectuate alternand masuratorile in miscare si static, in punctele de interes din orasele incluse. In total, ponderea testelor efectuate in miscare si stationar a fost egala, pentru a putea modela diverse profiluri de utilizatori. In plus, au fost efectuate masuratori pe toate drumurile de legatura dintre orase. Metodologia de testare, precum si drumurile si locatiile masurate au fost alese in mod independent de P3 communications, iar acoperirea geografica a campaniei a fost suficient de larga pentru a putea emite concluzii valide pentru intreaga piata romaneasca. Toate concluziile certificate sunt valide cu o rata de incredere statistica de 95%", se mentioneaza in comunicatul operatorului.

Certificatele P3 pentru reteaua Vodafone Romania dar si pentru retelele din alte tari se gasesc aici.

Masuratorile efectuate nu prezinta mai multe detalii despre indicatorii constatati. La inceputul acestei luni insa, intr-o intalnire de presa, Inaki Berroeta, noul director executiv al Vodafone Romania declarase tot pe baza rezultatelor P3: "In prezent avem de departe cea mai rapida retea din tara. Viteza reala de descarcare a datelor este mai mult decat de doua ori mai mare decat cea a celui mai apropiat concurent".

Reteaua de date mobile a Vodafone acopera peste 12.000 de localitati din toata tara, permitand viteze de descarcare a datelor de pana la 21,6 Mbps.

La sfarsitul anului trecut, Vodafone Romania avea peste 9,80 milioane de utilizatori (n.r numar SIM-uri active), in scadere cu circa 35.000 de utilizatori fata de trimestrul anterior din 2010, insa in crestere cu circa 141.000 de clienti fata de aceeasi perioada din 2009.