UPDATE Este posibil ca doua sisteme IT integrate, unul la Ministerul Administratiei si altul la Casa Nationala de Pensii, sa coste la fel - 26.658.760 lei?

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2011, 17:51 Economie | Telecom


Semnarea contractelor de finantare
Foto: MCSI
Intr-o saptamana, autoritatile au semnat contracte de finantare UE pentru proiecte IT in valoare totala de aproape 70 de milioane de lei, in fapt sisteme informatice integrate ce se vor implementa in urmatorii ani. Ce este ciudat? Doua astfel de sisteme IT, unul ce va fi implementat de Ministerul Administratiei (MAI) pentru gestiunea si emiterea actelor de identitate, iar altul ce va fi dezvoltat la Casa Nationala de Pensii pentru servicii electronice pe zona de pensii au exact aceeasi valoare totala: 26.658.760 lei. In plus, primul are perioada de implementare de 19 luni, iar al doilea de 24 de luni.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat intr-o saptamana semnarea a trei contracte majore de finantare europeana pentru implementarea unor sisteme informatice integrate la nivel national, proiecte in valoare totala de aproape 70 de milioane de lei.

Ciudatenia apare insa in momentul in care observi ca doua sisteme IT ce vor avea functii total diferite, unul implementat la MAI, altul la Casa Nationala de Pensii, sunt trecute ca avand aceeasi valoare totala: 26.658.760 lei.

Sistem informatic integrat la MAI: Perioada de implementare - 19 luni

Pe 2 martie, ministerul Comunicatiilor anunta semnarea contractului de finantare din fonduri structurale la MAI:

 • "Bucuresti, 02 martie, 2011. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a semnat, marti, 01 martie, 2011, alaturi de Ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, contractul de finantare din fonduri structurale pentru proiectul 'Sistem National Integrat de Introducere si Actualizare a Informatiilor Legate de Evidenta Persoanelor'. Valoarea totala a proiectului este de 26.658.760 lei, valoarea eligibila fiind de 21.499.000lei, din care 21.499.000lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni".

Prin acest sistem se vor putea elibera documente de identitate precum pasaportul sau certificatul de stare civila. Anuntul este facut inclusiv pe site-ul MAI, unde la fel se vorbeste despre aceasi valoare totala a proiectului.

Sistem informatic integrat la CNPAS: Perioada de implementare - 24 luni

Pe 9 martie, ministerul Comunicatiilor anunta din nou semnarea unui contract de finantare cu fonduri UE, tot pentru un sistem informatic integrat. De aceasta data pentru Casa Nationala de Pensii (CNPAS):

 • "Bucuresti, 09 martie, 2011.  Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a semnat, astazi, 09 martie, 2011, alaturi de Presedintele Casei Nationale de Pensii, doamna Domnica Doina Parcalabu, un contract de finantare din fonduri structurale, pentru proiectul 'Servicii Publice Online Destinate Cetatenilor, Contribuabililor si Beneficiarilor Sistemului Public de Pensii si din Sistemul Accidentelor de Munca si al Bolilor Profesionale'. In cadrul evenimentului, a participat si Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, domnul Ioan-Nelu Botis. Valoarea totala a proiectului este de 26.658.760 lei, din care 21.499.000 lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile. Proiectul va fi implementat in 24 de luni".

Si acest anunt, cu exact aceeasi valoare se regaseste si pe site-ul CNPAS.

In afara de aceste doua proiecte, la inceputul acestei saptamani, ministerul Comunicatiilor a mai anuntat semnarea a inca unui contract de finantare UE, tot pentru un sistem informatic integrat, in cadrul Ministerului Economiei. Valoarea acestuia insa va fi mai mica - doar 16,5 milioane lei (circa patru milioane euro), din care peste 13,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

UPDATE: MAI cat si CNPAS au depus proiecte in cadrul aceleasi operatiuni de finantare si au cerut plafonul maxim de finantare nerambursabila, explica Ministerul Comunicatiilor

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor au facut urmatoarea precizare:

"Conform Ghidului solicitantului pentru Operatiunea 3.2.1 -'Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar', valoarea maxima a finantarii acordate autoritatilor administratiei publice centrale este de 21.500.000 LEI.

Atat Ministerul Administratiei si Internelor, cat si Casa Nationala de Pensii, au cerut plafonul maxim de finantare nerambursabila, rata de cofinantare fiind de 100% pentru institutiile publice centrale, ca urmare valoarea nerambursabila a proiectului inmultita cu TVA, este egala cu valoarea totala a proiectului.

In ceea ce priveste perioada de implementare a celor doua proiecte, fiecare institutie publica poate sa-si stabileasca, in functie de complexitatea activitatilor, un calendar al implementarii proiectelor, perioada maxima de implementare a unui proiect fiind de 24 de luni".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3239 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  In Romania, da (Miercuri, 9 martie 2011, 17:56)

  kinn [anonim]

  In Romania, este posibil.
 • +2 (4 voturi)    
  Contracte scrise cu copy/paste (Miercuri, 9 martie 2011, 18:04)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  S-a facut un contract, apoi s-a modificat ca sa iasa si al doilea, dar au uitat sa modifice valorile...
 • -1 (3 voturi)    
  se pare ca da... (Miercuri, 9 martie 2011, 18:06)

  bibishte [utilizator]

  poate ca aceste sume au rezultat din defalcare sau distribuirea fondurilor per departament sau proiect si le-au alocat integral in cate un proiect. nu prea profesionist, dar te mai miri? :|
 • -2 (2 voturi)    
  Sau poate au facut copy/paste la stire... (Miercuri, 9 martie 2011, 18:06)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Contractele poate ca au valori diferite, dar comunicatele au fost scrise unul pornind de la celalalt si i-au dat drumul celui de-al doilea fara sa actualizeze si sumele...
 • +2 (4 voturi)    
  Este raportat la valoarea spagii (Miercuri, 9 martie 2011, 18:09)

  Ionut [anonim]

  Pai voi credeti ca "desteptii" de la ministere au facut calcul pornind de la specificatiile tehnice sau de la valoarea spagii care trebuie incasata?
  Dupa ce ca sunt prosti mai dau si cu bata in balta. Sa vedem cum vor explica oficial "coincidenta":))
  Dragi reporteri Hotnews, aveti un alt caz pus de-a gata de spagari pe masa, numai bun de anchetat!
  Succes si sa ne dati de stire cum se deruleaza ancheta !
 • +2 (4 voturi)    
  Habarnist (Miercuri, 9 martie 2011, 18:10)

  georgio [anonim]

  Sa nu jignesc dar cred ca autorul articolului e un pic habarnist. Se poate remarca usor (deh matematica):
  1. 21.499.000 e suma finantata de EU. Asta dupa cum arata e o suma maxima care se poate aloca pt genul asta de proiecte la nivel EU. Exista asemenea nomenclatoare de preturi de finantari in programe de dezvoltare EU. Arata a suma de nomenclator si e aprox 5.100.000 EUR.
  2. 26.658.760 e fix suma de mai sus + 24% care e TVA-ul. La orice proiecte de genul asta TVA-ul il plateste statul, deci aia 24%

  In concluzie hai sa inventam stiri din nimic. Penibil
  • +2 (4 voturi)    
   Si de ce suma maxima la amandoua? (Miercuri, 9 martie 2011, 18:25)

   Marian Boldea [anonim] i-a raspuns lui georgio

   Mai ales ca duratele sunt diferite.

   In concluzie, hai sa gasim scuze excrocilor!
   • 0 (0 voturi)    
    care escroci? (Joi, 10 martie 2011, 21:59)

    cezar [anonim] i-a raspuns lui Marian Boldea

    Deci, acum ca te-ai lamurit... care escroci ?
  • 0 (0 voturi)    
   Georgio (Miercuri, 9 martie 2011, 19:02)

   eu [anonim] i-a raspuns lui georgio

   Sumele exacte nu au prea mare importanta, doar imensitatea lor. Problema e ca toate aceste proiecte romanesti cu bani (si) europeni s-ar fi putut realiza cu sume de la 50% la 99% mai mici....
   Restul e prostia UE si a autoritatilor romane (aici e de fapt un soi de prostie a celui care face pe prostul; la asemenea sume apar si vulturii...).
   Sigur, nu contest, sunt si firme care castiga onest si probabil incearca onest sa se bucure de aceasta prostie si aceasta birocratie inutila.
 • +3 (3 voturi)    
  Firma de software (Miercuri, 9 martie 2011, 18:17)

  bibicu [anonim]

  Interesati-va si ce firma de software implementeaza chestiile de mai sus
  • +5 (5 voturi)    
   SIVECO? (Miercuri, 9 martie 2011, 18:23)

   Marian Boldea [anonim] i-a raspuns lui bibicu

   .
   • +2 (2 voturi)    
    Poate ASESOFT? (Miercuri, 9 martie 2011, 19:12)

    AG [utilizator] i-a raspuns lui Marian Boldea

    .
    • +1 (1 vot)    
     clar! (Miercuri, 9 martie 2011, 20:25)

     andrei [anonim] i-a raspuns lui AG

     :)
     • 0 (0 voturi)    
      stiti voi ceva (Joi, 10 martie 2011, 11:17)

      dl [anonim] i-a raspuns lui andrei

      dar e mult mai complicat si lista e mai stufoasa
  • 0 (0 voturi)    
   firme (Miercuri, 9 martie 2011, 19:02)

   maria [anonim] i-a raspuns lui bibicu

   ce ziceti daca vor fi diferite?
 • 0 (2 voturi)    
  Indigo (Miercuri, 9 martie 2011, 18:35)

  d2 [anonim]

  De obicei exista acelasi caiet de sarcini al aceleiasi companii (de ex Ghita Porcul din Ploiesti) care se plimba pe la toate institutiile.
  DNA?
 • 0 (2 voturi)    
  Calculatia (Miercuri, 9 martie 2011, 18:46)

  ioan [anonim]

  Pretul de baza este 5 milioane de euro pentru fiecare proiect, cu aceeasi complexitate. Cu TVA costa 5*1,24 = 6,2 milioane euro. Acum putem afla la ce curs au fost evaluate contractele. 26,658760 /6,2 = 4,2998. Cursul de schimb parca este cam mare, fata de azi 4,19! Sa nu zici ca la altceva te-ai gandit in articol!
 • +2 (2 voturi)    
  Europa e fraiera sau... asteapta la cotitura? (Miercuri, 9 martie 2011, 18:53)

  O tara de doi bani [anonim]

  De ce va mirati? Suma nu a fost stabilita pe un criteriu anume, suma a fost ceruta in limita maxima permisa de legislatia in vigoare. E aiurea ca pentru asemenea proiecte sa nu se faca licitatie; principiul "primul venit primul servit" e o aberatie.

  Dar asta nu e nimic. Va invit sa va uitati pe proiectele POSDRU finantate:
  http://www.fonduri-structurale.ro/Document_Files//resurseumane/00000030/ooago_Lista%20proiectelor%20contractate%20POS%20DRU%2031%20ianuarie%202010.pdf

  si dati cautare dupa un SRL numit CRIVAS. Veti gasi 6 (sase) proiecte de peste 20 milioane Ron, sumele sunt aproape identice, temele sunt aproape identice, totul e aproape la fel...
 • +1 (3 voturi)    
  aaaa (Miercuri, 9 martie 2011, 18:54)

  aaaa [anonim]

  confom ghidului solicitantului , valoarea maxima a finantarii pt o institutie publica centrala este de 21500000 lei. valoarea nerambursabial a proiectelor este de 21499000 lei x 24% (TVA ) =VALOARE PROIECT. Daca se finateaza 100 proiecte ale institutiilor publice centrale toate cele 100 proiecte vor avea aceeasi valoare totala a proiectelor. deci care este problema? vrem sa luam banii de la UE sau nu d-le Vasilache? ? oricum, un calcul simplu matematic puteati sa faceti si dvs!

  si , fara sa fiu specialist, un sistem IT legat de evidenta persoanelor nu se poate compara cu sistemul it al min economiei, indiferent ce ofera acesta!
  • 0 (0 voturi)    
   Comisia Europeana este sesizata deja (Sâmbătă, 12 martie 2011, 9:09)

   nicu [anonim] i-a raspuns lui aaaa

   se pare ca este sesizata comisia europeana de neregulile PDL si cred ca iar va taia aceste fonduri structurale, furaciunea este prea pe fata, proiectele sunt la reluare, banii intai trebuie alocati de la buget si apoi sunt primiti de la Comisie dar se spera ca sa fie luati de cine trebuie chiar daca ulterior Coisia vede neregulile la audit si nu efectueaza platile si si decontarea. Cu ce oameni sunt la MCSI si MS ce credeati ca se poate face decat sa ne facem de ras
 • +1 (1 vot)    
  ha ha (Miercuri, 9 martie 2011, 19:11)

  pepe [anonim]

  ha ha , acum chiar rad! alt motiv de carcoteala nu ati gasit?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by