Aviz favorabil de la CNA pentru ca Televiziunea Romana sa primeasca o licenta de televiziune digitala terestra

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2011, 19:54 Economie | Telecom


Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi prin incredintare directa una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, avizat favorabil, joi, de Consiliul National al Audiovizualului, informeaza Mediafax. In baza acestei licente, SRTV va putea opera un multiplex digital prin care se vor difuza exclusiv programele TV publice. Cum? Prin infrastructura proprie sau prin contract de inchiriere cu un operator ce detine reteaua necesara. In prezent, furnizarea programelor TV in format analogic ale Televiziunii Romane este realizata de SNR (Radiocom). Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), sustine ca SNR nu este singurul operator ce ar putea transmite aceste programe.

 • "Obiectivul este acela de a acorda SRTv dreptul de utilizare a frecventelor aferente unui multiplex digital, unul din cele sase multiplexuri cu acoperire nationala alocate Romaniei prin Conventia de la Geneva. Este primul pas in tranzitia la televiziunea digitala, se deblocheaza astfel procesul de atribuire a licentelor, de operare a multiplexurilor. Urmeaza ca prin strategia adoptata prin Hotarare de Guvern sa se stabileasca etapele concrete, termenele si conditiile de acordare. La stabilirea acestei strategii, Consiliul va avea un cuvant de spus, in consultare cu radiodifuzorii", a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA, dupa votul Consiliului, citat de Mediafax.

Proiectul de OUG a primit sapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Constantin Dutu) si unul "impotriva" (Christian Mititelu), potrivit Mediafax.

SRTV isi va putea difuza digital cel putin 7 programe TV in sistem SD (Standard Definition)

Conform proiectului de act normativ, prin intermediul acestei licente se vor furniza exclusiv serviciile de programe publice de televiziune ale SRTV.

 • "Prin intermediul unui multiplex vor putea fi difuzate cel putin sapte programe de televiziune in sistem SDTV (Standard Definition), numarul de programe depinzand de varianta de sistem de televiziune digitala aleasa si de nivelul de calitate dorit pentru fiecare program transmis", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Proiectul mai prevede ca SRTV nu poate ceda licenta de televiziune digitala unui tert. In schimb, celelalte cinci licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru pot fi cedate unui tert numai cu acordul prealabil al ANCOM, cu avizul consultativ al CNA si numai cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor care decurg din licenta.

Televiziunea Romana poate inchiria infrastructura de difuzare a acestor programe TV. Nu neaparat de la SNR

Cum va putea SRTV sa opereze acest multiplex? Cine va pune la dispozitie infrastructura de difuzare TV?

 • "SRTV poate sa  utilizeze o infrastructura proprie sau sa incheie un contract pentru difuzarea serviciilor publice de programe audiovizuale de televiziune cu un operator nou sau cu unul existent care va putea oferi o infrastructura adecvata cerintelor de acoperire solicitate", sustine Catalin Marinescu.

In nota de fundamentare la acest proiect se mentioneaza ca pana la sfarsitul anului 2012, SRTv va trebui sa ofere prin acest multiplex de televiziune o acoperire cu servicii TV publice in format digital de minimum 80% din populatie si 70% din teritoriu, termenul intermediar pentru aceasta acoperire fiind in data de 31 martie 2012, termen la care societatea amintita ar trebui sa realizeze o acoperire de minimum 60% din populatie si 50% din teritoriu.

Pe de alta parte, in prezent, furnizarea programelor TV in format analogic ale Televiziunii Romane este realizata de SNR (Radiocom). Nu inseamna asta ca SNR va fi singurul operator capabil din punct de vedere tehnic sa faca acest lucru?

 • "Nu se poate afirma acest lucru, deoarece SNR nu detine o infrastructura adecvata implementarii acestui tip de serviciu in momentul de fata, fiind necesar ca infrastructura detinuta de SNR sa fie adaptata modalitatii in care au fost planificate multiplexele de televiziune digitala. Exista in Romania, si nu numai, si alti operatori media care detin o experienta vasta si retele terestre de televiziune cu acoperire destul de mare si care ar putea sa-si dezvolte o infrastructura care sa corespunda cu cerintele strategiei actuale", a spus pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.

Incredintarea directa catre SRTv a unei astfel de licente este permisa de legislatia UE si nu afecteaza concurenta

Competitia nu este afectata prin acordarea directa a acestei licente catre Televiziunea Romana, acest lucru fiind permis de legislatia UE, se mentioneaza in nota de fundamentare la acest proiect de act normativ.

 • "Masura propusa priveste doar furnizarea serviciilor publice de televiziune, obiectiv de interes general si nu afecteaza in niciun fel furnizarea serviciilor de programe audiovizuale de televiziune ce cad sub sfera radiodifuzorilor privati. (...). De altfel, in aproape toate statele europene radiodifuzorul public de televiziune opereaza cel putin un multiplex de televiziune, acordat prin incredintare directa chiar in tari ce au lansat de timpuriu televiziunea digitala cum ar fi Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, dar si in altele state care au lansat mai tarziu serviciul ca Cipru si Slovenia", se arata in nota de fundamentare.

Cand va primi SRTV aceasta licenta? Cand vor fi acordate urmatoarele licente?

Televiziunea Romana poate primi aceasta licenta, a mai mentionat seful ANCOM, imediat ce pachetul legislativ compus din acest proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului si proiectul de hotarare a Guvernului privind aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra va fi in vigoare.

 • "De la acelasi moment, pentru lansarea licitatiilor pentru celelalte multiplexe trebuie sa mai fie parcursi urmatorii pasi: adoptarea unei Hotarari a Guvernului pentru stabilirea modului de desfasurarea a licitatiei si a taxei de licenta, redactarea caietului de sarcini si consultarea publica a acestuia, proceduri ce se pot desfasura pe parcursul a cel putin trei luni", a spus Marinescu.

Daca SRTV primeste prin incredintare directa o licenta, celelalte cinci licente de televiziune digitala terestra se vor acorda prin procedura de selectie competitiva.

Pentru mai multe detalii pe aceasta tema citeste si Licitatiile pentru televiziunea digitala terestra ar putea incepe in urmatoarele doua luni. Un multiplex national digital va fi acordat catre Televiziunea Romana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1153 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Aviz favorabil de la CNA (Joi, 10 martie 2011, 20:22)

  iulian din roma [anonim]

  Eu nu inteleg cum o sa faca daca toata lumea este abonata la un furnizor de cablu sau prin satelit DTH ? decodoarele sunt WIFI? ce-l de la tara cum poate folosi un decodor digital?aici in italia toate blocurile au antene condominale cu priza de acces in fiecare apartament,de acolo tragi cablu pana la decodor si din decodor in TV~
  La tara o sa ataseze decodoarele la antenele comuniste de care ne aducem to-ti aminte!
  SUNT FOARTE CURIOS
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Vineri, 11 martie 2011, 14:30)

  cetatean [anonim]

  Inca o data, ca de fiecare data, articol tendentios si rauvoitor la adresa SNR.
  Domnule Adrian Vasilache de ce nu cereti dumneavoastra si alte puncte de vedere asupra acestei probleme, de fiecare data il consultati numai pe pres ANC.
  De ce nu il intrebati pe interlocutor care este numele celorlalti operatori care ar putea asigura transmisia mux-ului digtal public.
  ANC nu este singura implicata in acest proces.
  De ce nu cereti si punctul de vedere al SNR fata de afirmatia ca SNR nu ar fi capabila sa asigure aceasta transmisie?
  De ce nu cereti un punct de vedere de la Ministerul Comunicatiilor ?
  De ce nu cereti un punct de vedere de la SRTV ?
 • 0 (0 voturi)    
  reteaua SNR (Vineri, 11 martie 2011, 15:41)

  cetatean [anonim]

  Reţeaua "TVR 1" - totalizează un numar de 39 emiţătoare de mare putere şi 511 echipamente de mică putere cu care se realizează o acoperire a populaţiei de cca. 99%.
  Reţeaua "TVR 2" - totalizează un număr de 48 emiţătoare de mare putere şi 45 echipamente de mică putere cu care se realizează o acoperire a populaţiei de cca. 96%.
  Reţeaua "TVR Regional" - totalizează un număr de 5 emiţătoare de mare putere care transmit în oraşele Timişoara, Craiova, Cluj, Tg. Mureş şi Iaşi.
  • Începând cu anul 2004, RADIOCOM a demarat un proiect pilot de experimentare a transmisiilor digitale în standard DVB-T. Proiectul s-a desfăşurat în două etape astfel:  Etapa 1: au fost instalate două emiţătoare de 1,3 kW, canal 54, reţea MFN, în amplasamentele Bucureşti Herăstrău şi Sibiu Păltiniş.

  Etapa 2: au fost instalate patru emiţătoare digitale: doua de 200 W, canal 54 şi 59 în amplasamentul CNCR Olteniţa şi două de 1,3 kW în amplasamentele Bucureşti Herăstrău (canal 59) şi Sibiu Păltiniş (canal 47). Emiţătoarele din amplasamentele CNCR Olteniţa şi Bucureşti Herăstrău funcţionează în reţea SFN.

  • În anul 2008 RADIOCOM a început să pună bazele strategiei de trecere de la transmisiile analogice de televiziune la transmisiile digitale în standard DVB-T.  Principalele obiective care stau la baza strategiei sunt:
  - Convertirea emiţătoarelor analogice UHF de putere (instalate în urma proiectelor de modernizare) în emiţătoare DVB-T;
  - Definirea unui plan de frecvenţe compatibil cu RRC06 pentru minim 2 multiplexe cu acoperire naţională, rezultate din reţelele analogice publice de televiziune;
  - Respectarea termenului de 31 decembrie 2011 ca data la care România s-a angajat să înceteze toate transmisiile de televiziune analogice.

  Succesul aplicării acestei strategii depinde de cadrul legislativ care va fi adoptat.
 • 0 (0 voturi)    
  drept la replica (Vineri, 11 martie 2011, 16:00)

  CETATEAN [anonim]

  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-6452410-semnal-digital-terestru-gratuit-pentru-minim-90-dintre-romani-lipsa-celui-analogic-imposibil-pana-1-ianuarie-2012.htm?cfat=
 • 0 (0 voturi)    
  continuare (Vineri, 11 martie 2011, 16:05)

  cetatean [anonim]

  "Din experienta proprie va pot spune ca nimeni nu poate face o retea intr-un an, un an jumatate indiferent cati bani ar avea. Acest proces trebuie sa demareze mai repede pentru ca altfel asa cum merg lucrurile la noi prin 2014-2015 vom vedea retele digitale in picioare", a atentionat Ionita.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-6691080-austriecii-ors-iau-calcul-investitii-pana-200-milioane-euro-pentru-emite-televiziune-digitala-terestra-romania.htm
 • 0 (0 voturi)    
  catre cetateanu SNR-ist (Luni, 14 martie 2011, 12:44)

  un alt cetatean satul de SNR [anonim]

  Nu inteleg de ce sa nu lasam piata sa functioneze si in Romania si de ce in continuare trebuie sa pastram 'fiarele' (de emisie si cele umane) si conceptiile retrograde al acestei societati falimentare, care pana acum ceva timp a investit bani grei in analogic, in conditiile in care semnalele erau clare ca viitorul televiziunii va fi digital. Cetatene, lasa-ne!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by