Retelele de telefonie au o capacitate limitata de gestionare a apelurilor, iar in situatii de urgenta, o crestere subita a numarului de apeluri poate duce la suprasolicitarea retelelor si la blocarea lor. Acestea sunt cateva din explicatiile date de autoritatile romane fata de intreruperea convorbirilor telefonice in cazul unui seism minor produs in primavara anului 2009. Pentru a evita imposibilitatea chiar de a apela serviciul de urgenta 112, autoritatile recomandau sa se dea numai acele telefoane care sunt cu adevarat necesare, sa se trimita SMS-uri in locul convorbirilor lungi si sa se foloseasca internetul.

  • "Unele convorbiri aflate in desfasurare la momentul declansarii cutremurului s-au intrerupt. Acest lucru a fost cauzat de faptul ca, in timpul cutremurului, unele legaturi radio s-au intrerupt din cauza balansului echipamentelor, dar au revenit la normal dupa seism. Majoritatea dificultatilor intampinate de utilizatorii care incercau sa dea telefon s-au produs in prima ora dupa cutremur si au fost cauzate de congestiile masive inregistrate in cazul telefoniei mobile" declara in urma cu doi ani Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) in urma unui cutremur de mica intensitate produs in Romania.

In urma seismului se inregistrasera insa congestii semnificative de trafic ce au dus la respingerea a pana la 60% dintre apelurile initiate. Ce explicatii au fost date?

  • "Retelele comerciale de telefonie nu pot fi dimensionate pentru numarul maxim de apeluri pe care ar putea sa le efectueze simultan toti utilizatorii lor pentru ca atunci costurile ar deveni imense. In situatii extreme, cum au fost atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 de la New York, cele de la Londra si de la Madrid, retelele de telefonie au fost supraincarcate si multi utilizatori nu au putut da telefon. In asemenea situatii, se recomanda ca utilizatorii de telefonie sa se limiteze la apelurile strict necesare si cu adevarat urgente", mentiona oficialul.

Recomandari pentru evitarea blocarii retelelor de telefonie in situatii de urgenta:

  • da numai acele telefoane care sunt neaparat necesare;
  • scurteaza, pe cat posibil, conversatiile de pe telefon;
  • trimite mesaje scurte (SMS);
  • foloseste internetul pentru posta electronica (e-mail) sau mesaje instant;
  • daca familia si prietenii sunt in afara zonei afectate, roaga pe unul dintre ei sa le transmita celorlalti informatii despre situatia ta; in felul acesta vei da un singur telefon in loc de mai multe.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 a avut loc, vineri dimineata, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei, cel mai puternic seism din ultimii 140 de ani. Mai multe imobile din Tokyo au fost puternic zguduite. A fost declansata alerta de tsunami in tot bazinul Pacificului. Bilantul provizoriu: cel putin 32 de morti.