Din datele pe care le am se confirma faptul ca daca RCS&RDS si UPC ar fuziona ar depasi 50% din piata de distributie semnal TV, ceea ce ar duce la monopol, a declarat vineri ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Mai mult, acesta spune ca posibila fuziune ar crea o entitate care ar detine aproape 70% din piata de distributie de semnal TV prin cablu si peste 50% din piata serviciilor de internet fix. Daca o astfel de tranzactie va avea loc, Consiliul Concurentei si autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) sunt cele care vor analiza si decide daca este vorba sau nu de o situatie de monopol, a mai mentionat acesta.

Valerian Vreme (foto arhiva)Foto: Hotnews

Interviu HotNews.ro:

La sfarsitul lunii trecute, pe 25 februarie, atat Catalin Tolontan, pe blogul sau cat si ZF, ulterior, au informat pe baza unor surse din piata, ca RCS&RDS negociaza cumpararea UPC. Aflat la Bistrita, ministrul Valerian Vreme a fost intrebat in aceeasi zi ce parere are despre o astfel de fuziune, iar raspunsul lui a fost ca nu considera ca o asemenea tranzactie ar crea un monopol in piata serviciilor TV:

"Nu cred ca ar duce-o in pozitie de monopol, piata de telecomunicatii si televiziune e destul de echilibrata la ora actuala in Romania. Dar orice tendinta de monopol va fi tratata serios de institutiile statului, pentru ca cetateanul sa nu fie afectat", a spus acesta, citat de Mediafax.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: Nu am fost informati de companii de vreo fuziune

Contactat vineri de catre HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu a reiterat faptul ca cele doua companii nu au facut nici un anunt la Consiliul Concurentei (CC) privind o posibila fuziune.

  • "Nu comentam cazurile inainte de a lua o decizie si momentan nici nu am fost informati de companii de vreo fuziune, ca urmare nici nu stim ce parti ale business-ului lor ar fi afectate. Este responsabilitatea companiilor sa isi evalueze situatia din punct de vedere concurential, sa solicite aprobarea Consiliului, explicand de ce ar trebui sa aprobe fuziunea si eventual sa ofere angajamente pentru a rezolva efectele anticoncurentiale", a declarat Bogdan Chiritoiu.

Crearea unei pozitii dominante de peste 40% din piata ar putea fi acceptata doar daca exista beneficii economice

Potrivit legii concurentei, se prezuma, pana la proba contrara, ca una sau mai multe firme nu se afla in pozitie dominanta, in situatia in care cota sau cotele cumulate pe piata relevanta nu depasesc 40%.

  • "Legea ne spune ca nu putem accepta crearea sau consolidarea unei pozitii dominante, decat daca exista beneficii economice. In principiu, consideram ca peste 40% cota de piata avem de-a face cu o pozitie dominanta. Chiar la o cota de peste 40%, compania are doua alternative: prima - sa argumenteze ca desi cota este mare, nu se afla in pozitie dominanta, iar a doua - sa argumenteze ca desi este in pozitie dominanta, exista beneficii economice importante care ar trebui sa determine Consiliul sa aprobe fuziunea", a mai explicat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu.

Distributia de servicii TV cu plata la jumatatea lui 2010: 507 furnizori si 5,73 de milioane de abonati

Piata TV la jumatatea lui 2010

Piata TV la jumatatea lui 2010

Foto: ANCOM

Pe piata de distributie a serviciilor TV, cele mai recente date oficiale ale ANCOM arata ca la jumatatea anului trecut, in Romania exista un numar total de 507 furnizori care distribuiau servicii TV pe baza de abonament prin trei platforme majore: cablu, satelit si IPTV.

La data mentionata, numarul total de abonati la aceste servicii TV depasea 5,73 de milioane de utilizatori, din care 3,37 de milioane de abonati sunt pe cablu, 2,15 milioane de utilizatori erau abonati la serviciile DTH (satelit), iar 13.000 erau abonati prin IPTV.

Din totalul de 3,37 milioane de abonati ai retelelor de cablu, 2,62 de milioane sunt abonati din mediul urban, in timp ce 0,74 de milioane sunt abonati din mediul rural, penetrarea retelelor de cablu in mediul rural fiind de doar 22% la 100 de gospodarii.

Distributia de servicii de internet fix: 1061 de furnizori si 2,93 de milioane de conexiuni

Piata de internet fix la jumatatea lui 2010

Piata de internet fix la jumatatea lui 2010

Foto: ANCOM

Pe segmentul de internet broadband fix, la sfarsitul primului semestru al anului trecut in tara erau 1061 de furnizori de astfel de servicii, care ofereau un numar total de peste 2,93 de milioane de conexiuni, dintre care 2,61 milioane pentru abonati persoane fizice.

In functie de suportul utilizat, cea mai mare pondere in totalul numarului de conexiuni la puncte fixe (peste 53%) o detin in continuare tehnologiile de acces de tipul FTTB/FTTC/FTTN + cablu UTP/FTP.

RCS&RDS si UPC, impreuna la sfarsitul lui 2010: Circa 4 milioane de abonati la serviciile TV si 1,4 milioane utilizatori la serviciile de internet fix

Din cele mai recente date comunicate de cele doua companii o fuziune totala intre RCS&RDS si UPC ar duce la aparitia unui gigant telecom care ar avea circa patru milioane de utilizatori pe piata de servicii TV, circa 1,4 milioane utilizatori la serviciile de internet fix, peste 1,44 milioane utilizatori de telefonie fixa si peste 1,1 milioane de utilizatori de telefonie mobila.