- HotNews.ro invita cititorii la o dezbatere in care sa argumenteze daca standardele propuse sunt realiste, si, daca nu, sa propuna alternative.
Cateva dintre specificatiile incluse in proiectul de Hotarare de Guvern pentru achizitia de noi sisteme de calcul pentru institutiile publice:
- Navigator internet: procesor Intel/AMD sau echivalent la o frecventa de 233Mhz, 64MB memorie RAM si un monitor cu o rezolutie de 800x600 pixeli
- Aplicatii citire Portable Document File: 1,3Ghz Intel/AMD sau echivalent, 128MB RAM, hard-disk de 335MB
- Sisteme de comuncatii electronice (email): procesor 133Ghz minim (!!!), 733Mhz recomandat, 256MB memorie RAM, 500MB hard-disk - cele mai rapide procesoare de serie au atins viteze in jurul frecventei de 3Ghz, n.r.; specificatiile tehnice sunt repetate de mai multe ori in cadrul Hotararii, deci posibilitatea unei greseli de tipar este minima
- Aplicatii pentru pagina web: procesor 64-bit cu patru nuclee de procesare (four cores in documentul original, n.r.), 8GB RAM, DVD-ROM
Puteti consulta lista completa a specificatiilor in documentul atasat.
La inceputul acestei luni, Ministerul Comunicatiilor a lansat spre dezbatere publica acest proiect de act normativ in care propune liniile generale pentru stabilirea unor standarde de calitate si de cost, pentru sistemele de calcul, achizitionate din fonduri publice.
Dupa ce HotNews.ro a atentionat ca documentul nu prezinta costurile configuratiilor prezentate, oficialii MCSI au explicat ca documentul prevede momentan doar ce instrumente de tehnica de calcul ar trebui sa existe in dotarea unei institutii publice.
Totusi: Minim 133Ghz pentru e-mail :P? Iti dai seama cate poze cu pisici ai putea descarcap e minut?
Zice recomandat 733 MHz, care trebuie sa fie evident mai mare decat valoarea minima.
Cred ca cei care au scris articolul habar nu au despre calculatoare. Lista este chiar rezonabila...
Imi iau libertatea sa te anunt ca suntem in 2011.
Daca nu ma crezi da click dreapta pe My computer si alegi de acolo de jos, unde scrie: "Properties" sa vezi ce SF e calc tau e langa cerintele Ministerului.
Ce destept esti, ptiu' sa nu te deochi!
In clasa a II-a am invatat ce importanta si cum poate schimba o virgula interpretarea unui text. (eu cel putin am invatat)
Daca acel text este are putere de lege ma tem ca virgulele ar trebui sa fie verificate si utraverificate.
Sunt de acord cu tine ca nu exista proc de 133Ghz dar exista sisteme echivalente cu multe-multe procesoare care echivaleaza puterea de calcul a unui procesor cu frecventa aia. Unitatea de masura e flopul, daca imi aduc bine aminte, sau calculele/secunda.
Revenind la virgula cred ca ai fi foarte incantat daca, in codul penal de exemplu, virgulele ar fi , cum spui tu, la optiunea avocatilor.
Deci pentru un server de mail se va lua cel putin cate un IBM Blue Gene desi e recomandat un pentium 3
Adica nu poate veni un producator soft cu "Solitaire II" si sa spuna ca NU merge aplicatie din cauza calculatorului, iar peste o luna sa ceara suplimentarea licitatiei PRIN SURSA UNICA pentru a cumpara servere titanium sau mai stiu ce grozavie, pe care sa mearga Solitaire II !
Documentul obliga in fapt firmele de soft sa faca programele sa mearga pe calculatoarele pe care achizitorul le are si taie metoda cvasicunoscuta de a mari artificial valoarea licitatiei.
Acum daca nivelul tau e doar de Solitaire, scuze de informarea de mai sus.
Pe de alta parte, necesarul de hardware pentru multe aplicatii este modest si ar putea fi acoperit prin PC second hand (Pentium III si IV) la preturi incomparabile cu produsele de ultima generatie care se vor cumpara (doar sint bani publici, nu privati).
adica sisteme intregi.
Fie cei de la Min Comunicatiilor sunt incompetenti fie sunt excroci!
La alegere, dar oricum, daca ar lucra in sectorul privat, ar zbura urgent dupa asa un material!
Plus ca nu vad nimic despre software... oare pentru ca (si) institutiile publice il crackeaza, sau pentru ca dupa cum oricine stie calculatoarele care lucreaza singure, fara fucntioanri sunt de doua feluri:
a) cu Microsoft Office - care costa de te rupe, dar e utilizat ca o masina de scris...
si
b) cu Microsoft Office facut prashtie de virushi, ca prea mult costa domle un antivirus deala si la ce ne trebe noua...
Apropo, stiti cum se deosebeste un PC de un televizor?
Al doilea costa mai mult.
Doamne fereste... unde-au gasit specialistul care-a facut specificatiile tehnice? E un fenomen! Cum a supravietuit pana la varsta asta?
Vai steau noastra ce inteligenti ne conduc....
Se poate remarca cu usurinta ca cei care au alcatuit acest document au avut in vedere alte criterii decat utilitatea si scalabilitatea acestor sisteme. Acest lucru poate ca era de asteptat intr-o tara in care totul trebuie sa fie cel putin in doua exemplare si neaparat stampilat.
Daca navighezi si pe net adaugi 233 Mhz si 64Mb
Daca mai citesti si pdf-uri mai pui 1,3Mhz si 128 Mb
Deci un calc pentru office= 2Ghz si 1 pana in 1.5 Gb, Mi se pare OK.
La ele daca mai faci si ceva editare imagini adaugi 1 gb RAM si inca un procesor sau un "core". Rezulta un dual core la 2Ghz cu 2 gb RAM Iarasi corect!
Pentru proiectare mai adaugi un procesor/core si 2 Gb RAM. Aici e cam cu cantec ca nu am auzit de triple "core", dar sa spunem ca face furnizorul un efort si pune un core de la el... Rezulta un quad-core cu 4 gb RAM. Iarasi OK
La fel e si cu rezolutia video pana la un punct 800X600 X 2 = 1600X1200 hai, treaca-mearga un Full hd 1920/1080, ca e "wide" si da bine.
Suntem noi prosti ca nu stim sa citim tabelul, ei de fapt l-au facut defalcat pe activitati si au impartit sarcinile in functie de cata memorie ocupa programul respectiv in task manager!
Pai altfel cum sa inteleg ca pentru aplicatii office nu-ti trebuie monitor. Sau pentru citire PDF-uri. Sau ca merge calculatorul cu procesor la 233Mhz si 64 RAM cu windows sp3 sa navighezi pe net.
Am senzația că ciineva are de vânzare niște fiare și altcineva ar cam vrea să le cumpere?!
Spre exemplu, se pot cumpăra niște Dell-uri Inspiron la vreo $300 bucata care sunt net superioare tuturor celor listate pentru Office, email, internet. Pentru design, procesare video și baze de date, e cazul să se refacă necesarul :) Nu știu, poate un HDD array ceva? Și niște redundanță la pachet?
Adrian
2. Cu acest sistem de calcul nu se pot derula proiecte in concordanta cu necesitatile viitoare. Nici un fel de program mai sofisticat nu o sa mearga.
3. Daca se va utiliza numai pentru PDF si email, sistemul va fi in blocaj din primul moment. Nu se mai pot gestiona nici un fel de aplicatii existente cu astfel de echipamente.
4. Domnilor guvernanti incapabili, daca vreti astfel de echipamente, mergeti la o statie de colectare de deseuri, le luati gratis si platiti doar instalarea, sau mai bine zis, puteti sa apelati la elevi de clasa 8-a care sint mult mai familiarizati cu astfel de sisteme decit dv.
5. Inca un proiect din Romania sortit esecului inainte sa inceapa....
Domnilor guvernanti, nu va cer demisia pentru ca oricum altii mai buni nu avem, dar macar va rog eu, putin mai responsabili......
Sa se descurce si ei de cablu' si tastatura (pentru ei una doar cu CTRL+ALT+DEL este suficienta).
Cine se mai baga, cine mai doneaza?
Va pot achizitiona eu astfel de sisteme - la un pret de 80 ron negociabil :))
Stati cu bine aici si muriti, eu am ales altceva...o tara mai buna pt mine si viitorii mei copii. Nu am de gand sa fac curat dupa o natie de cacaciosi sclifositi.
1) datele tehnice sint de tot risul;
2) este lasat loc de manevra pentru porcarii (de ex. cumpararea de marfa depasita moral).
Inainte de a cumpara 'sculele' si 'softurile' ar trebui raspuns la o intrebare foarte importanta: de ce nu se merge pe sistem de operare open-source adaptat si perfectat in Romania?
Ce "scule" sint avute in vedere? Doar computere(servere) si aplicatii sau si hard pt retele IT, scanere, imprimante etc.?
Cum se face ca se doresc monitoare VGA si se 'uita' de necesitatile de protejare a ochilor?
Actul normativ vorbeste de 'sisteme de calcul' distincte pentru 'planificare', 'organizare' ... ca si cum functiile manageriale ar fi facute de pe calculatoare diferite... Poate ca de asta si arata tabelele alea ca alta minune.
Ma intreb ce meserie o fi avind salariatul din minister care a avizat minunile alea de tabele... "Membru de partid"? "Dactilograf"? "Aplaudac"?
Cat despre invitatia HotNews de a propune alternative, multumim, dar sunt unii care sunt platiti pentru asta si uite ce-au facut! Alternativa e sa-i schimbe cineva, pe ei sau pe cei care "nu vad" ce alegeri fac! Slava domnului, in IT este de unde alege in Romania!!!
daca faceti dezbatere pentru o asemenea tampenie puteti face si dezbate pentru declaratiile punctuale ale lui vadim ...
Sarim peste faptul ca precizarile privind frecventa si memoria sunt depasite de mult si chiar stupide.
Chestia cu procesor de 133GHz cred ca e o greseala de dactilografiere si o putem doar observa.
Dar au pornit gresit chiar de la clasificarea sistemelor. In primul rand discutam de servere si de statii de lucru. Pentru ca pot foarte bine sa iau o statie de lucru cu procesor multi-core (cate vreti voi) si nu il pot face sistem de baze de date nici pana la Sf. Asteapta.
Chiar si la statii de lucru clasificarea e aiurita. Avem statii de lucru pt activitati de birotica (Office sau alta solutie + client posta electronica + browser + client managementul proiecte si altele asemanatoare) si statii de dezvoltare (aici lucrurile se complica cumva in functie de natura activitatii: poti avea nevoie de o masina mai tare in procesor sau alta cu facilitati grafice; poate chiar si amandoua).
Iar niste specificatii pentru servere nu se pot da din HG. Depinde de solutie (redundanta, distribuire vs consolidare, ferma, load-balancing, etc), tipul de servicii pe care trebuie sa le furnizeze (pentru servicii de web ai niste cerinte, pentru nucleul de servicii altele si cu totul altceva pentru serverele de baze de date ca sa nu mai vorbim de serviciile de posta electronica care iti arunca provocari in cazul unei organizatii mari) si, desi apare ultimul criteriu, este cel mai important: numarul de utilizatori abonati la serviciul furnizat de acele servere.
Pe de alta parte la proiectele cu imprumut de la WB nu ai voie sa specifici numar de procesoare sau frecvente; iar daca precizezi memorie sau hdd trebuie sa argumentezi; poti solicita in schimb tehnologii dar tot argumentat; totul se face prin indici de performanta pe baza unor teste recunoscute.
In concluzie, acest HG e o prostie creata de niste contopisti. Nu vreau sa cred ca au apelat la oameni de meserie pt ca ar fi extrem de grav.
Probabil, dupa ce seful a dat ordin s-a aplicat procedura "da din mana in mana pana in fund la taxatoare", care taxatoare e nepotu/nepoata abia iesita de pe bancile scolii, avand orice alta specialitate decat comunicatii sau IT. Dupa elaborare (eventual copiere dintr-o carte de prin 2000 ca nu a ajuns inca la internet), o inainteaza sefilor care o corecteaza cu f mare atentie din punct de vedere gramatical si al paginarii si o supun aprobarii publice. Aprobare ca la noi inca nu s-a inteles ce e aceea o dezbatere. Daca ai ceva de comentat inseamna ca sigur ai fost influentat de televiziunile sau presa mogulilor.
Eeee...sa vedeti dupa aprobare ce o sa fie. Pui de o licitatie, juristul tau (bugetar) iti va spune ca el iti recomanda sa respecti litera legii chiar daca stie ca e tampenie (iti face recomandari doar, de ce sa caute o posibila cale legala sa-ti permita sa achizitionezi ceva bun). Daca totusi zici ca vrei sa iasa ceva bun de pe urma ta si iti asumi raspunderea vin controalele si eventual DNA-ul ca ai cheltuit banii statului anapoda pentru ca ai cumparat mai mult ram sau hard de capacitate mai mare. Asa ca o lasi balta aplici regulile managementului performant romanesc si faci o licitatie "care da mai ieftin". Asa scapa depozitele de componentele pe care nu le mai cumpara nimeni, firmele respective fac profit (doar iti vand la preturi actualizate) si asa apare cresterea economica si iesim din criza exact pe 1 Aprilie.
Recomand:
-aplicatii office, internet, citire documente > 1GHz (merge cel mai ieftin de pe piata), 1-2GB RAM, > 200 GB (ieftin) (cu placa video onboard)
-editare imaging, aprox 2GHz, 2GB RAM, > 200 GB + placa video (mai slaba)
-planificare/proiectare, >2 GHz dual core/ echivalent, 4 GB RAM, > 300 GB + o placa video mai buna
"Specialistul/ii" care a/au facut specificatiile e/sunt varza.
Plan de actiune:
Domnii ziaristi sa afle numele lui/lor si sa preseze Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor sa-l/i dea afara.
Cand ma gandesc ca saracul domnul Ministru si/sau niste Secretari de Stat a/au semnat aceasta propunere de HG facandu-se de rusine nu mi se pare ca exagerez deloc.
Si asta repede, pana nu se face de rusine si BOC semnand potlogaria asta de HG.
daca au facut studiu de piata !!! da dar poate la piata de legume-fructe si cel care a facut asa ceva cred ca nici macar de un aprozar nu s-ar putea ocupa in acest context
dar trebuia facut l-au facut asa cum este si probabil ca-n scurt timp o sa revina cu un comunicat in care nu or sa-si ceara scuze , dar vor "reface" poate ceva....
cat despre open-source nu prea vad eu mediul guvernamental din .ro sa faca acest pas ff curand
Un asemenea sistem va fi cumparat cu 20 miloane..aici e smecheria de fapt.
http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/ie/ie7/sysreq.mspx
http://www.msoffice-tutorial-training.com/office-2007-requirements.html
http://www.adobe.com/products/reader/tech-specs.html
http://support.microsoft.com/kb/823433
Ce deranjeaza este ca cei care au facut acest proiect si care ar trebui sa fie niste specialisti in IT s-au limitat la a copia niste cerinte minime de pe site-urile unor producatori (ceea ce nici macar legal nu cred ca e ok) -pierzand maxim 10 minute- fara sa isi puna problema functionarii efective a acestor sisteme, interconectarii lor etc.
Ele sunt cerintele MINIME pentru Windows XP publicate de Microsoft in 2001:
- Memory 64 MB minimum supported; may limit performance and some features).
- Processor 233 MHz minimum required
- 1,5 GB HDD
- 800x600 Super VGA
Numai ca XP a iesit din circuit. Microsoft spune clar: we are ending the sale of Windows XP on October 22, 2010.
Suportul mainstream a expirat in 2009, iar cel extins va inceta in 2014.
Urmatorul Windows este hulitul Vista care cere un minimum de:
- 800 megahertz (MHz) processor
- 512 MB of system memory
- 20 GB hard drive with at least 15 GB of available space
- Support for Super VGA graphics
- CD-ROM drive
Cred ca o minima configuratie pentru un PC ar trebui sa fie cel putin 2Gh Procesor ...nu neaparat dual core, 1 Gb RAM , 256 Mb Placa video si un HDD 80 Gb, monitor plat 17 inch ...Si daca ai vrea sa nu schimbi aceste sisteme peste doi ani poate as opta petru 2,5 dual core sau core 2 duo, 2Gb RAM DDR2 , placa video poate sa ramana 256 Mb , HDD la fel .Cred ca aceasta ar fi o configuratie minima pentrru un PC pentru editare office si mail si web surf ...Pentru servere nu as putea spune pentru ca depinde de mai multi factori ...
LOL Cred ca deaia cand mergi la vreo institutie sa platesti ceva stai la coade de-ti vine acru ...poate dureaza vreo ora doar pana buteaza calcul haha...Cred ca cine ar fi facut acest document ar trebui concediat imediat ...sunt destui IT-sti buni in tara asta ...PA PA ...cred ca si ideea cu o anumita suma de bani pentru un PC poate sa sune ok dar si in acest caz Secon Handurile ar putea fi achizitionate ...poate doar daca se precizeaza ca aceste PC-uri sa fie noi ..
Dar mai ales exista thin clients si conceptul de lucru al acestora - spatiu in care aceste specificatii devin reale.
La prima vedere par ilare dar analizand din punctul de vedere teoretic sunt la aproape de limita minima.
Puteti sa ma contactati pentru explicatii.
La
"VAST has thus been designed to evaluate and communicate the qualitative and quantitative value of information systems or IT projects"
http://ec.europa.eu/dgs/informatics/vast/
Orice investitie/achizitie ar trebui privita ca un proiect si tratata ca atare.
Exista alte moduri de a face economie, cum ar fi folosirea de Linux (Ubuntu, de exemplu) in loc de costisitorul Windows. Aici s-ar putea economisi cate 150 de euro per sistem numai din licenta sistemului de operare.
Cu acesti bani se pot acoperi:
- procesor dual core de 50* de euro (de la intel avem E3300, E3400, de la AMD Athlon x2 250)
- 2GB memorie ddr3 de 25 de euro
- un HDD de 500 de GB de 35 de euro
- o placa video cu 1gb memorie DDR3, pcie la 40 de euro
Asta doar din sistemul de operare. Dar daca mai punem si inlocuirea pachetului Microsoft Office (130 de euro) cu versiunea gratuita oferita cu Ubuntu, mai putem cumpara:
- o placa de baza decenta (40 de euro)
- o carcasa (15 euro)
- un monitor lcd mic (15,6") de 75 de euro
In acest fel am avea calculatoarele asigurate (cu tot cu software) doar din pretul pe care l-am da pe software. Interfata Ubuntu este la fel de intuitiva precum cea de Windows iar trecerea de la una la alta se face fara probleme.
*Preturile sunt luate de pe site-ul unui cunoscut retailer din Romania
Cred ca cel mai slab procesor nou care se vinde pe piata are undeva in jur de 1.5 Ghz dar oricum pentru toti cititorii vreau sa atrag atentia ca numarul de Gigherti nu mai este atat de important. Procesoare de 3-4 Ghz au existat si acum 4-5 ani insa acum un procesor de 3-4 Ghz este de cam 4 ori mai performant decat cel de 3-4 Ghz de acum 4-5 ani.
Referitor la memoria RAM la fel cred ca nu exista bucati de DDR2 sau DDR3 cu capacitate mai mica de 512 MB.
De hard disk ce sa mai vorbim ca un CD are 700 MB iar un DVD 4.7 sau 8.5 GB iar ei au zis in specificatie 500 MB pt Hard Disk. Sunt stickuri USB de 512 GB!!! Sau carduri micro-SD (cat unghia unui om) de 32-64 GB!!! Cred ca un Hard Disk de 500 MB poate fi gasit doar la un muzeu...
"Aplicatii pentru pagina web: procesor 64-bit cu patru nuclee de procesare (four cores in documentul original, n.r.), 8GB RAM, DVD-ROM" asta cred ca ar fi serverul web. Aici depinde foarte mult cati utilizatori simultani vor accesa acel server. Pentru cam 40-50 poate ca ar fi ok dar de la 100 in sus o sa moara si trebuiesc cumparate fie mai multe calculatoare si sa se distribuie workloadul fie un calculator super performant (mai ieftin e prima varianta).
In concluzie calculatoarele propuse sunt cel putin depasite cu vreo 5-10 ani. Cred ca au gasit specificatiile astea pe undeva prin sertarele lor si au zis sa le foloseasca tot pe alea.
Te mai miri ca mergi la ghiseu si tot timpul auzi povestea "s-a blocat calculatorul". Pai cum sa nu se blocheze daca e pur si simplu e depasit cu vreo 15 ani?
Este aberant sa impui standarde de cost intr-un domeniu atat de variat si dinamic. La ce categorie se incadreaza un computer dintr-un spital, la care sunt conectate echipamente medicale?
Daca MCTI vrea sa faca ordine mai bine ar obliga toate institutiile publice sa-si auditeze infrastructura IT si achizitiile. O lista de auditori privati agreati si standarde de cost la numar de utilizatori/calculatoare ar fi mult mai utile.
"ce-ai lucrat pana acum?"
"pai am lucrat la agentia x, adica la stat."
"bun, dar altceva ai facut, adica ceva programe, chestii de astea, ca am inteles ca-ti trebuia un job stabil?"
"pai da, am propus programe de innoire cu sisteme de calcul a institutiilor, etc etc"
"deci sa intelegem ca ai sters cablu de praf, si ai frecat menta. sa ai o zi buna."
Ideea cu standardele de costuri nu este rea, dar cum in Romania nu conteaza sa se realizeze ceva constructiv si fiabil, ci mai degraba sa se dea tunuri, dupa cum se pare, aceste standarde de costuri cu siguranta nu vor avea efecte benefice.
Ramane sa vedem cum se vor aplica (eventual ca si licitatiile !)
Dar ce sa le ceri celor de la stat, administratori de sistem informatic care pronunta dial-up ca si cum r fi denumirea in romana.
Traiasca incompetenta in institutiile staului, aiic se pare a suntem fruntasi.
Contez pe bunul simt al postatorilor.
Eu nu ma pricep. Asa ca nu pot critica prop guv.
Prima mea tendinta a fost sa ma enervez ca se cere parerea populatiei intr-o chestie pur tehnica.
Sa incercam sa fim analitici:
a) Vorbim despre un standard de cost si calitate sau despre un standard de specificatie ? Personal nu am putut gasi costul de referinta al standardelor si nici modul de varianta.....
b) Acest document de politica publica este prima incercare timida a MCSI de a stabili nevoile "administratiei publice romanesti"
Acum ca ea mapeaza/ orienteaza aceste nevoi pe functiile managementului dezvoltate de Henry Fayol in inceputurile secolului 20 este o alta Marie
c)
Daca totusi incercam sa credem ca este vorba de un standard de cost , vedeti cumva indicate costurile unitare privind ora de manopera (acele sisteme se instaleaza, pun in functiune, mentin) ?
d)
Intelegem ca notiunile de Arhitectura de Sistem, Arhitectura Orientata pe Servicii, etc. sunt notiune straine "fayolistului" care a scris "docomentul"dar nu credeti ca notiunile:
- server;
-statie de lucru;
- solutie de securitate;
- etc.
erau obligatorii....
..
Despre specificatii au scris cei de dinaintea mea....
Concluzia:
Administratiei Publice Romanesti nu ii lipseste numai "bratul care lucreaza ci si mintea care creeaza"
O zi buna.....