Sistemul de plata online a taxelor si impozitelor locale al Primariei sectorului 6 din Capitala este suspendat momentan, dupa ce o investigatie a autoritatii pentru protectia datelor personale a stabilit ca folosirea CNP-ului drept cheie de acces in sistem era ilegala, a declarat pentru HotNews.ro Alina Savoiu, purtator de cuvant al institutiei. Accesand aplicatia mai sus amintita doar prin CNP se puteau afla debitele persoanei vizate, defalcate pe ani, inclusiv natura acestora (taxe, impozite şi amenzi, după caz). HotNews.ro a scris in premiera la inceputul acestui an despre sisteme de plata online similare care permit accesarea unor date personale doar prin CNP, sisteme dezvoltate de Indeco Soft in Baia Mare, Arad, Oradea, Campia Turzii, Sighetu Marmatiei, Carei, Pucioasa, Sovata si Rasnov.

Plata online a taxelor, sect. 6 BucurestiFoto: Hotnews
  • "CNP - ul este o data cu caracter special, deoarece face parte din categoria datelor personale cu functie de identificare de aplicabilitate generala, conducand la identificarea sigura si precisa a persoanei fizice si continand alte doua date cu caracter personal (data nasterii si indicatorul sexului persoanei respective.) Asadar, prelucrarea CNP - ului poate aduce atingere dreptului la viata privata. Din investigatia efectuata a rezultat ca nu au fost respectate prevederile Legii nr. 677/2001 cu privire la prelucrarea codului numeric personal, deoarece acesta poate fi folosit numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul sau prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala", a anuntat miercuri autoritatea pentru protectia datelor cu caracter personal (ANSPDCP).

Sistem suspendat

Sistem suspendat

Foto: Hotnews

Legalitatea prelucrarii codului numeric personal (CNP) a fost verificata in urma plangerilor si sesizarilor primite de autoritate de la cetateni, iar la finalul investigatiei institutia a decis sanctionarea cu avertisment a Primariei si suspendarea folosirii CNP - ului ca indicator de accesare a aplicatiei folosite.

Intr-adevar, serviciul de plata online a taxelor si impozitelor din sectorul 6 din Bucuresti este in prezent suspendat. Autoritatea a solicitat institutiei publice ca accesarea aplicatiei pentru plata on-line sa se faca pe baza de user si parola, pentru a se asigura in acest fel confidentialitatea si securitatea prelucrarii datelor personale. Autoritatea mai mentioneaza ca isi va intensifica, in perioada urmatoare, activitatile de control cu privire la legalitatea prelucrarii codului numeric personal in cadrul sistemelor electronice, a aplicatiilor informatice, inclusiv a celor de plata on-line.

Sistemele de plata online din cel putin 9 alte localitati din tara sunt in aceeasi situatie

HotNews.ro a scris in premiera inca de la inceputul lunii ianuarie din acest an despre faptul ca anumite sisteme electronice de plata online implementate in tara ofera acces la date personale doar pe baza CNP-ului, informatie care poate fi obtinuta foarte usor de pe internet.

Ce datorii are la stat patronul Indeco

Ce datorii are la stat patronul Indeco

Foto: Hotnews

Concret, Primaria din Baia Mare are un astfel de sistem de plata online a taxelor si impozitelor locale, implementat de firma Indeco Soft, al carui patron este Dorin Traian Barbul. Printr-o simpla cautare pe internet, HotNews.ro a aflat CNP-ul acestuia. Pe baza acestei informatii, se poate intra in contul online al acestuia si afla ce datorii are de platit la stat si de asemenea se poate efectua plata acestora. La data de 27 ianuarie 2011 acesta avea datorii de platit de 5.290 lei.

Contactati de HotNews.ro oficialii Indeco Soft au explicat ca in baza CNP-ului nu poti afla decat cat are de platit cineva si eventual sa platesti, ceea ce este un lucru benefic. Mai mult, acestia mentionau ca in afara de Baia Mare, acelasi sistem este implementat in Arad, Oradea, Campia Turzii, Sighetu Marmatiei, Carei, Pucioasa, Sovata si Rasnov.

Reprezentantii ANSPDCP au precizat la acel moment ca "pozitia autoritatii este ca CNP-ul sa nu fie folosit la accesarea unor sisteme", in timp ce juristul Bogdan Manolea a declarat ca "nu numai CNP-ul ca si cheie de acces este ilegala, ci si colectarea si procesarea lui fara temei legal sau fara acordul expres al titularului". HotNews.ro a semnalat aceste lucruri, dar pana in prezent nu s-a schimbat nimic.