Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis vinerea trecuta sa dea castig de cauza lui Dan Georgescu, fost presedinte al autoritatii de reglementare in comunicatii (cand aceasta se numea ANRCTI) in procesul deschis de acesta fata de decizia premierului Tariceanu de a-l demite in luna august 2008. Instanta a dispus prin decizie irevocabila ca Guvernul sa-i plateasca acestuia drepturile salariale cuvenite pentru circa sase luni de zile. Procesul dureza de mai bine de doi ani, iar demiterea si ulterior restructurarea autoritatii pe care acesta o conducea au fost motive pentru care Comisia Europeana a deschis in 2009 o procedura de infringement impotriva Romaniei.

Dan GeorgescuFoto: Rompres

Decizia data pe 11 martie anul acesta de ICCJ mentioneaza:

  • "Anuleaza decizia nr. 165/18.08 emisa de Primul Ministru al Guvernului Romaniei. Obliga paratii (n.a. Guvernul si Primul ministru) sa-i plateasca reclamantului despagubirile constand in drepturile salariale aferente functiei de presedinte al ANRCTI care i s-ar fi cuvenit incepand cu data eliberarii din functie si pana la intrarea in vigoare a Legii 2/2009".

Legea 2/2009 a intrat in vigoare in luna februarie din 2009, ceea ce inseamna ca autoritatile ar trebui sa-i plateasca lui Dan Georgescu salariile cuvenite pe o perioada de circa sase luni de zile. Potrivit acestuia, la momentul respectiv salariul de baza, fara prime si alte sporuri, era de circa 7.500 de lei pe luna. In acest proces, Dan Georgescu a fost asistat de casa de avocati Voicu si Filipescu.

  • Autoritatea de reglementare in comunicatii arbitra o piata de peste 4,4 miliarde euro la sfarsitul lui 2009

Dan Georgescu a fost demis de la conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii (ANRCTI), in mod neasteptat, in luna august 2008 de catre premierul Tariceanu, iar pe 18 septembrie 2008, la o zi dupa ce justitia a dat castig de cauza fostului sef ANRCTI, Guvernul a dat o Ordonanta de Urgenta de infiintare a unei alte autoritati de reglementare a sectorului telecom (ANC, condusa de Liviu Nistoran), prin restructurarea ANRCTI. Ambele autoritati erau in subordinea Guvernului.

Masura demiterii lui Dan Georgescu a surprins piata telecom in conditiile in care acesta fusese numit in functie chiar de catre premierul Tariceanu, care l-a destituit mai intai pe fostul presedinte, Ion Smeeianu, masura care a generat, la acea vreme, un adevarat scandal. Mai exact, in cursul anului 2005, Ion Smeeianu a fost demis din functia de presedinte al ANRC, de catre Tariceanu, in locul sau fiind numit Dan Georgescu. In 2006, in urma procesului pe care i l-a intentat premierului, pe motivul demiterii abuzive, Smeeianu a avut castig de cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie si urma a fi repus in functie. In iarna lui 2006, insa, o decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, a desfiintat ANRC-ul, stabilind infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI. Presedinte al noii autoritati a fost numit Dan Georgescu.

Comisia Europeana a considerat ca toate aceste schimbari au reprezentat "o grava nerespectare a independentei autoritatii", fapt pentru carela sfarsitul lunii ianuarie a anului 2009a deschis o procedura de infringement impotriva Romaniei.

In luna martie din 2009, prin intermediul unei noi ordonante de urgenta (n.r. ordonanta 22/2009) Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), a fost restructurata devenind ANCOM, condusa in prezent de Catalin Marinescu, unele atributii fiind preluate de MCSI. Ordonanta prevedea ca autoritatea sa fie trecuta sub controlul Parlamentului, iar conducerea sa fie nominalizata prin decret prezidential, la propunerea Guvernului.

Legea de aprobare a acestei ordonante de urgenta a fost adoptata de Parlament, iar in luna noiembrie a anului trecutComisia Europeana a inchis aceasta procedura, considerand ca "Parlamentul Romaniei a adoptat un nou cadru juridic care consolideaza independenta autoritatii de reglementare in domeniul telecomunicatiilor".