Ministerul Comunicatiilor a retras de pe site spre reanalizare proiectul de Hotarare de Guvern cu standarde de calitate si cost pentru sistemele de calcul achizitionate din fonduri publice, explicatia oficiala fiind "observatiile primite" pe marginea acestuia. Documentul fusese supus consultarii pe data de 8 martie. Masura luata de autoritati vine dupa ce HotNews.ro a initiat o dezbatere publica pe marginea acestui proiect de act normativ subliniind ca unele standarde tehnice nu pot fi realizate deoarece anumite componente nu au fost inventate inca si zeci de cititori au avertizat ca unele componente nu se mai fabrica sau ca anumite configuratii IT propuse sunt total depasite sau gresite.

Proiect de HG, retras spre reanalizare in urma criticilorFoto: Hotnews

Cateva dintre specificatiile incluse in proiectul de Hotarare de Guvern pentru achizitia de noi sisteme de calcul pentru institutiile publice:

  • Configuratii
    Foto: MCSI
    Navigator internet: procesor Intel/AMD sau echivalent la o frecventa de 233Mhz, 64MB memorie RAM si un monitor cu o rezolutie de 800x600 pixeli
  • Aplicatii citire Portable Document File: 1,3Ghz Intel/AMD sau echivalent, 128MB RAM, hard-disk de 335MB
  • Sisteme de comuncatii electronice (email): procesor 133Ghz minim (!!!), 733Mhz recomandat, 256MB memorie RAM, 500MB hard-disk - cele mai rapide procesoare de serie au atins viteze in jurul frecventei de 3Ghz, n.r.; specificatiile tehnice sunt repetate de mai multe ori in cadrul Hotararii, deci posibilitatea unei greseli de tipar este minima
  • Aplicatii pentru pagina web: procesor 64-bit cu patru nuclee de procesare (four cores in documentul original, n.r.), 8GB RAM, DVD-ROM

Un comentariu de la un cititor HotNews.ro:

"1. In primul rind aceste placi de baza, procesoare si memorii nici macar nu se mai fabrica. In cazul in care s-ar mai fabrica, costul lor ar trebui sa fie nu mic, ci pur si simplu 1% din costul celei mai slabe unitati existente pe piata.

2. Cu acest sistem de calcul nu se pot derula proiecte in concordanta cu necesitatile viitoare. Nici un fel de program mai sofisticat nu o sa mearga.

3. Daca se va utiliza numai pentru PDF si email, sistemul va fi in blocaj din primul moment. Nu se mai pot gestiona nici un fel de aplicatii existente cu astfel de echipamente.

4. Domnilor guvernanti incapabili, daca vreti astfel de echipamente, mergeti la o statie de colectare de deseuri, le luati gratis si platiti doar instalarea, sau mai bine zis, puteti sa apelati la elevi de clasa 8-a care sint mult mai familiarizati cu astfel de sisteme decit dv.

5. Inca un proiect din Romania sortit esecului inainte sa inceapa....

Domnilor guvernanti, nu va cer demisia pentru ca oricum altii mai buni nu avem, dar macar va rog eu, putin mai responsabili......"

La inceputul acestei luni, Ministerul Comunicatiilor a lansat spre dezbatere publica acest proiect de act normativ in care propune liniile generale pentru stabilirea unor standarde de calitate si de cost (o configuratie minimala), pentru sistemele de calcul, achizitionate din fonduri publice.

Dupa ce HotNews.ro a atentionat ca documentul nu prezinta costurile configuratiilor prezentate, oficialii MCSI au explicat ca documentul prevede momentan doar ce instrumente de tehnica de calcul ar trebui sa existe in dotarea unei institutii publice.