Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), operator care gestioneaza activitatile de comunicatii speciale pentru autoritatile publice locale, a dezvoltat in Romania impreuna cu firma Mobilis o retea WiMAX guvernamentala pentru servicii 4G printr-o investitie de peste 20 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Airspan Networks, furnizor american care a pus la dispozitie solutia 4G. Masura este un rezultat al obligatiilor asumate de Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, iar reteaua WiMAX din Romania este cea mai mare din Europa pana in acest moment, mai sustine furnizorul.

Retea WiMAX, implementata de STSFoto: STS

In comunicatul facut marti de Airspan Networks se mentioneaza ca reteaua a fost dezvoltata de STS si cu sprijinul companiei locale Mobilis.

"Aceasta retea este cea mai mare retea mobila WiMAX din Europa pana in prezent si una din cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabila sa ofere cu adevarat servicii de comunicatii de generatia a 4-a", se arata in comunicatul furnizorului.

WiMAX este un standard de telecomunicatii care ofera viteze de transfer de date de pana la 40 Mb/s download la ora actuala, dar are potentialul, la fel ca si principalul concurent LTE (Long Term Evolution) sa atinga viteze de 1Gb/s. In prezent exista deja mai multe retele bazate pe tehnologia WiMax, atat in Europa, cat si in Asia si America.

Fondata in 1994, Mobilis este o companie romaneasca privata activa in domeniul telecomunicatiilor, specializata in designul, implementarea si intretinerea retelelor de comunicatii. Mobilis are birouri in Bucuresti, Iasi, Brasov, Cosntanta, Craiova, Deva, Cluj, Bacau, Braila si Timisoara. Din datele ANCOM reise ca MOBILIS SRL este fosta Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL (CSR), reprezentant al echipamentelor Motorola.

Airspan Networks este unul dintre cei mai mari furnizori de solutii 4G la nivel mondial cu peste 500 de clienti majori in peste 100 de tari.

UPDATE1 Patronul Mobilis a detinut impreuna cu jurnalistul Bogdan Chirieac controlul CSR si a sponsorizat PD-L

In luna ianuarie a anului trecut, ziarul Financiarul informa ca Ministerul Finantelor Publice prin Oficiul de Plati si Contractare Phare (OPCP) a pa­ra­fat in perioada campaniei electorale o afacere de 23 de milioane de euro din bani europeni pentru achizitionarea unor statii radio pentru Serviciul de Tel­ec­o­mu­nicatii Speciale (STS). Afacerea a fost castigata de Mobilis SRL, al carui actionar majoritar, Calin Stefan Catalin Radu, a donat PD-L-ului in 2008 48.500 de lei si a detinut alaturi de jurnalistul Bogdan Chirieac controlul companiei Centrul pentru Servicii in Radiocomunicatii (CSR), castigator frecvent de contracte cu STS si Ministerul de Interne.

UPDATE2Adrian Fulea, STS: Este un sistem deja implementat, finalizat la sfarsitul lui 2010, iar finantarea a fost asigurata din facilitatea financiara Schengen destinata Romaniei

Reprezentantii STS au precizat miercuri pentru HotNews.ro ca acest proiect a fost finalizat la sfarsitul anului trecut, finantarea fiind asigurata cu bani europeni.

"Este un sistem deja implementat, care intra in cadrul masurilor tehnice pentru aderarea la Spatiul Schengen si cu ajutorul acestuia Romania a trecut testul Schengen. A fost finalizat la sfarsitul anului 2010, iar contractul a fost semnat de OPCP la sfarsitul lui 2009 finantarea lui fiind asigurata din facilitatea financiara Schengen destinata Romaniei. Sistemul deserveste exclusiv institutiile publice romanesti care sunt parte in prelucrarile de date Schengen", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS.